| |     latinica | english  
Насловна
Акредитација амбасадора М. Јеремић као првог сталног представника Србије при ИФАД

Амбасадор Р. Србије М. Јеремић предала је писмо председнику Међународног фонда за пољопривредни развој (ИФАД) А. Ларију, 16. маја 2024. године, чиме је званично ступила на дужност сталног представника Србије при ИФАД.


Oпширније...
Учешће делегације Србије на 34. заседању Регионалне конференције за Европу у Риму, 14-17. мај

Делегација Р. Србије предвођена заменицом сталног представника при ФАО И. Скочајић, учествује на 34. заседању Регионалне европске конференције, која се одржава од 14. до 17. маја 2024. године у седишту УН Организације за храну и пољопривреду (ФАО) у Риму.

Најзначајније теме које ће бити разматране тичу се одрживог развоја пољопривредно-прехрамбених система и иновација у циљу постизања УН Агенде 2030.

Делегација Р: Србије је подржала ФАО иницијативу ширења мреже ФАО председништва, која предвиђа стварање националних канцеларија, што би омогућило лакши проток информација и брже постизање, како националних, тако и заједничких циљева у различитим  областима ФАО мандата.


 Дан победе над фашизмом

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, 9. маја 2024. године, амбасадор Мирјана Јеремић и изасланик одбране потпуковник Бранимир Марковић, положили су венац на спомен обележју „Римска костурница“ (Sacrario di Roma), на гробљу Фламиниа-Прима Порта у Риму, у знак пијетета према српским и југословенским борцима који су погинули током Другог светског рата.

 Света Архијерејска литургија поводом Ускрса у Риму

Поводом обележавања најсветијег хришћанског празника, 5. маја је служена Света Архијерејска Ускршња литургија у капели San Filippo Neri all"Esquilino у Риму, којом је началствовао парохијски свештеник отац Роман, уз пратњу женских појаца из Рима и Београда.

Литургији су, поред бројне дијаспоре, присуствовали представници Амбасада Р. Србије у Италији и при Светој Столици и Сувереном Малтешком реду, Амбасаде БиХ при Светој Столици и Сувереном Малтешком реду, као и представници католичке духовне заједнице из центра Алети.

 

 

 Новоизабрани министар спољних послова Републике Србије је Марко Ђурић

Народна скупштина изгласала је 2. маја 2024. године нову Владу Републике Србије, а за министра спољних послова је изабран амбасадор Марко Ђурић. Обележавање Дана Војске Р. Србије у Риму

Поводом обележавања Дана Војске Србије, изасланик одбране Р. Србије у Р. Италији потпуковник Бранимир Марковић приредио је пријем у уторак 23. априла 2024. године у Риму.

Пријему су присуствовали амбасадор Р. Србије у Р. Италији Мирјана Јеремић и амбасадор Р. Србије при Светој Столици Сима Аврамовић, као и српски официри, који се тренутно усавршавају у Италији. Са италијанске стране присуствовали су представници Министарства одбране, свих Генералштабова Оружаних снага Италије, одбрамбене индуструје, војно-дипломатског кора, цивилног друштва и медија.Oпширније...
Делегација Р. Србије учествовала је на Другом састанку посвећеном изради Конвенције за јачање Централноевропске иницијативе, 22. априла у Риму

Делегацију Р. Србије предводила је М. Рагуш, потпредседница Народне скупштине и председница Одбора за спољне послове, а у делегацији је учествовала и А. Миљанић, члан Сталне делегације у Парламентарној димензији ЦЕИ. Осим представника Народне скупштине, састанку су присуствовали и М. Тодоровић, в.д. помоћника министра за спољне послове и З. Јовановић, координатор за ЦЕИ у Министарству спољних послова.

 

 


Oпширније...
Павиљон Србије на 60. Бијеналу у Венецији

Потпредседник Владе и министар културе Маја Гојковић отворила је Павиљон Србијe на 60. Међународној изложби савремене уметности Бијенала у Венецији, 19. априла, где нашу земљу представља уметник Александар Денић пројектом „Exposition Coloniale“.


Oпширније...
Делегација Р. Србије на министарском састанку Међународне организације за вино и винову лозу

Делегација Републике Србије, предвођена амбасадором Мирјаном Јеремић, учествује на тродневном министарском састанку Међународне организације за вино и винову лозу (OIV), који се одржава у регији Франћакорта, у периоду од 11-13. априла 2024. године. Састанак је организован од стране министра пољопривреде, прехране и шумарства Р. Италије Ф. Лолобриђиде у светлу обележавања стогодишњице постојања Oрганизације за вино и винову лозу. У присуству председника Организације Л. Моја и генералног дирекора Џ. Баркера, најављена је прослава поменутог великог јубилеја, која ће се одржати у Дижону, Француској, у октобру ове године.  


Oпширније...
Пријем за српске студенте у Амбасади Р. Србије у Риму

У четвртак, 4. априла 2024. године, у Амбасади Републике Србије у Риму организован је пријем за студенте из Србије, који похађају основне и постдипломске студије у Риму. Пријему је присуствовало око 50 српских студената, са Универзитета Сапијенца,  Луис,  Лумса, Тор Вергата, Рома Тре и других.


Oпширније...
Песничко вече у Амбасади Р. Србије у Риму, 22. март 2024. године

Поводом Светског дана поезије, организовано је песничко вече у петак, 22. марта 2024. године, у Амбасади Републике Србије у Риму. Гост је био Радоман Кањевац, аутор збирке песама „Као руком низ врат контрабаса“, која је објављена 1999. године, а коју је на италијански језик превела др Мила Михајловић 2022. године. Р. Кањевцу је због наведене збирке поезије припала једна од најугледнијих књижевних награда „Premio Castello di Prata Sannita L’IGUANA” за 2023. годину, коју додељује Италијански институт за филозофију из Напуља.


Oпширније...
Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе са Србима у региону и дијаспором

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић донео је 14. марта 2024. године одлуку бр. 24-596/30-2024/01 o суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у објављене одлуке о суфинансирању пројеката можете остварити на сајтовимa:

https://mfa.rs/  https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024.phpПромоција збирке поезије "Као руком низ врат контрабаса" аутора Радомана Кањевца

Амбасада Р. Србије у Риму има част да вас позове на промоцију

збирке поезије „Као руком низ врат контрабаса“

аутора Радомана Кањевца

у петак, 22. марта у 19 часова.

 

 


Oпширније...
Пријем за амбасадоре који покривају Републику Србију на нерезидентној основи са седиштем у Риму

У Амбасади Р. Србије у Риму у петак, 15. марта, уприличен је пријем за амбасадоре, који покривају Р. Србију на нерезидентној основи са седиштем у Риму.

 


Oпширније...
Амбасадор Мирјана Јеремић предала уводно писмо ГД ФАО Ђу Донгју

Амб. М. Јеремић је у понедељак, 11. марта 2024. године, предала уводно писмо ГД Ђу Донгју у седишту УН Организације за храну и пољопривреду (ФАО) у Риму, чиме је формално акредитована као стални представник Р. Србије при ФАО.

У разговору тим поводом амб. М. Јеремић исказала је интерес и спремност за унапређење сарадње, пре свега имајући у виду значај пољопривредног сектора у Р. Србији. ГД ФАО Ђ. Донгју је исказао задовољство сусретом, посебно се осврнувши на област дигитализације, коју он сматра кључном и за модернизацију и развој пољопривреде.

На крају разговора договорена је редовна комуникација две стране у циљу јачања даље сарадње. Интервју амбасадора Мирјане Јеремић за италијански портал "Giornale Diplomatico"

Интервју амбасадора Мирјане Јеремић за италијански портал "Giornale Diplomatico" о билатералним односима Р. Србије и Р. италије, као и приоритетима билатералне сарадње у наредном периоду.

Комплетан интервју на италијанском језику можете прочитати на страници:

 https://www.giornalediplomatico.it/italia-serbia-intervista-a-amb-jeremic.htm

 


Oпширније...
Обележавање Међународног дана жена у председничкој палати Квиринале

Поводом Међународног дана жена, организован је пријем у председничкој палати Квиринале, коме је присуствовала и амбасадор Р. Србије у Риму Мирјана Јеремић.


Oпширније...
Амбасадор Мирјана Јеремић предала акредитиве председнику Републике Италије Серђу Матарели

Амбасадор Републике Србије у Републици Италији Мирјана Јеремић предала је акредитивна писма председнику Републике Италије Серђу Матарели, 22. фебруара 2024. године.

 


Oпширније...
Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика, који данас обележавамо широм планете, указује на значај језичке разноликости и подсећа нас да је важно да језик чувамо, негујемо и преносимо на будућа поколења.


 

 


Oпширније...
Честитка поводом Дана државности Републике Србије

Свим грађанима Републике Србије и нашим сународницима у Републици Италији, упућујемо најсрдачније честитке и најлепше жеље поводом Дана државности Републике Србије, 15. фебруара.

Празник Сретење је празник слоге и јединства, којим се обележава почетак Првог српског устанка 1804. године и доношење првог српског устава 1835. године.

Срећан Дан државности! Живела Србија!


 Република Србија постала нова чланица Међународног фонда за пољопривредни развој - ИФАД

Република Србија постала је нова чланица Међународног фонда за пољопривредни развој - ИФАД на 47. заседању Управљачког савета ове организације, 14. фебруара 2024. године у Риму.

Делегацију Републике Србије предводио је државни секретар Министарства спољних послова амбасадор Горан Алексић, а чинили су је и амбасадор Р. Србије у Риму Мирјана Јеремић, први саветник Ивана Скочајић и саветник Драгана Благојевић.

 


Oпширније...
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић на Министарском састанку о Западном Балкану у Риму

Састанак министара спољних послова Групе „Пријатељи Западног Балкана“ и министара спољних послова држава Западног Балкана, одржан је 5. фебруара 2024. године у Вили Мадама у Риму.


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза Срба у региону и дијаспоре са матицом

Обавештавамо вас да је Одлуком МСП бр. 24/30-2024/01 од 19.01.2024. године расписан конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског, културног, етничког и верског идентитета у области образовања.

Конкурс ће бити отворен у периоду од 1. фебруара до 12. фебруара 2024. године.

Више о детаљима конкурса можете пронаћи на следећим линковима:

 https://www.mfa.gov.rs/  https://www.dijaspora.gov.rs/dijaspora_konkursi.phpСветосавска академија у Риму

Поводом дана Светог Саве, у организацији Црквеног одбора мисионарске парохије „Св. Сава“ у Риму, уз подршку Амбасаде Р. Србије у Италији и Амбасаде Р. Србије при Светој Столици и Сувереном Малтешком реду, 28. јануара у свечаној сали Колеџа Русикум у Риму, одржана је Светосавска академија у присуству великог броја припадника српске дијаспоре, дипломатских представника, ректора Русикума, представника католичког Центра Алети и свештенства, као и православних монаха. Академији је претходила Света архијерејска литургија, коју је служио Његово Преосвештенство Владика Андреј, уз саслуживање оца Романа, парохијског свештеника, након чега су деца извела рецитаторски програм и Владика им у име Црквене општине поделио пакетиће.


Oпширније...
Посета делегације Заштитника грађана Амбасади Р. Србије у Риму

Амбасаду Р. Србије у Риму посетио је заштитник грађана Србије Зоран Пашалић са сарадницом Јасном Богосављевић, који бораве у Риму поводом сусрета са италијанским колегама.

У срдачном разговору са амбасадором Мирјаном Јеремић гости су информисали о предстојећим састанцима са Антонелом Ауриђемом председником Регионалног савета Лацио и Марином Фарделијем омбудсманом регије Лацио у Риму, као и са Дариом Нарделом градоначелником Фиренце и другим сусретима, који имају за циљ унапређење билатералне сарадње на пољу заштите грађана. 

 

 Прослава Савиндана у Риму

Поводом празника Светог Саве, Српска православна парохија Светог Саве у Риму, позива на Св.архијерејску Литургију 28. јануара 2024. године у Храму Via Sforza 16, са почетком у 9:15 часова.

По завршетку Литургије, биће одржана и Светосавска академија, у Колеџу Русику у Via Carlo Cattaneo 2A, са почетком у 12 часова.

Уколико постоји интересовање и жеља деце да учествују у програму и рецитују, обавештавамо родитеље да могу да их пријаве на број: +39 389 017 3850.Радна посета министра за европске интеграције Р. Србије проф. др Тање Мишчевић Р. Италији, 9. и 10. јануара 2024. године

Министар за европске интеграције Републике Србије проф. др Тања Мишчевић боравила је у радној посети Републици Италији, 9. и 10. јануара 2024. године, на позив министра за европске послове Републике Италије Рафаела Фита. У средишту разговора билe су европске интеграције Р. Србије и наставак успешне билатералне сарадње две земље.


Oпширније...
Света Архијерејска литургија поводом Божића у Риму

Поводом обележавања највећег хришћанског празника у капели San Filippo Neri all'Esquilino у Риму, на Бадњи дан 6. јануара служен је акатис, а на дан Божића 7. јануара служена је Света Архијерејска литургија, којом је началствовао прота Роман.


Oпширније...
Празнично богослужење на Бадњи дан и Божић у Риму 6. и 7. јануара 2024. године

У Риму ће, поводом Божића, 7. јануара у 10,00 часова у цркви San Filippo Neri all'Esquilino (Via Sforza 16) бити служена Света Архијерејска литургија, док ће на Бадње вече 6. јануара у 18.00 часова бити служен акатис и дељене гранчице Бадњака.Конкурси Министарства културе Р. Србије за 2024. годину

Обавештавамо да је Министарство културе Републике Србије расписало шест конкурса у области културе и међународне сарадње, који се налазе на сајту овог Министарства:

 https://www.kultura.gov.rs/konkursi/30.


Oпширније...
Република Србија завршила председавање Европском регионалном групом ФАО, 18. децембра 2023. године

У седишту Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), 18. децембра 2023. године одржано је последње заседање Европске регионалне групе ФАО у овој години, на коме је завршено шестомесечно председавање Р. Србије Групом.


Oпширније...
ИЗБОРИ 2023 - ОБАВЕШТЕЊЕ

Поштовани,

Републичка изборна комисија донела је одлуку о отварању бирачког места бр.28 у Амбасади Р. Србије у Риму, у „Via dei Monti Parioli br. 20“, на коме ће гласачи, који су се пријавили у законски предвиђеном року, моћи да остваре своје бирачко право. Бирачко место бр. 28 биће отворено 17. децембра 2023. године у 07:00 часова а затворено у 20:00 часова. Подсећамо све држављане Р. Србије, који су се пријавили за гласање у Амбасади Р. Србије у Риму да је потребно да понесу важећи идентификациони документ Републике Србије (пасош или личну карту), како би могли да остваре своје гласачко право и гласају на ванредним парламентарним изборима.
Срдачан поздрав

Амбасада Републике Србије у РимуПредаја копије акредитива амбасадора Републике Србије у Републици Италији Мирјане Јеремић

Новоименовани амбасадор Републике Србије у Републици Италији Мирјана Јеремић предала је копије акредитива Бруну Антонију Пасквину, шефу дипломатског протокола Министарства спољних послова и међународне сарадње Р. Италије, 4. децембра 2023. године.

 


Oпширније...
Конференција "Зашто инвестирати у Србију" у организацији Амбасаде, РАС и удружења Конфимеа Медитерана

У Амбасади Р. Србије у Риму, 29. новембра 2023. одржана је Конференција посвећена унапређивању економске билатералне сарадње Србије и Италије. Догађај је организован у партнерској сарадњи Амбасаде, Развојне агенције Србије и удружења италијанских привредника Конфимеа Медитерана.

 

 


Oпширније...
Представљање двојезичног издања књиге Васе Павковића „Последњи штићеник ноћи“, у Фиренци и Риму

Двојезично издање збирке прича Васе Павковића, „Последњи штићеник ноћи“ у издању фирентинске издавачке куће Il Pozzo di Micene, објављено уз финансијску подршку почасног конзула Р. Србије за Регију Тоскана Леандра Кјарелија и Министарства културе Р. Србије, успешно је представљено 22. новембра у Градској скупштини Фиренце и  23. новембра у Европској библиотеци у Риму.


Oпширније...
Представљање књиге Васе Павковића у Европској библиотеци у Риму

Амбасада Републике Србије и Европска библиотека у Риму са задовољством вас позивају на књижевно вече посвећено представљању српско-италијанског издања књиге Васе Павковића "Последњи штићеник ноћи".


Oпширније...
Састанак са представником WFP Е. Пијаном у Амбасади Р. Србије у Риму

У конструктивном разговору отправнице послова а.и. Т. Гарчевић и првог саветника И. Скочајић са Енриком Пијaном, представником World Food Programme (WFP) задуженим за односе са владама, обострано је констатовано да постоји простора за унапређење сарадње WFP и Р. Србије, нарочито после прве донације која је упућена 2022. године Јужном Судану и Чаду.


Oпширније...
Комеморација у част страдалих у Првом и Другом светском рату, Барлета, 2. новембар

У Барлети у организацији локалних власти и градоначелника, 2. новембра 2023. године, одржана је комеморација у част 1200 страдалих војника у Првом и Другом светском рату, који су сахрањени на општинском гробљу, међу којима су пали и југословенски војници у јужној Италији и на острвима током Другог светског рата.


Oпширније...
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023 – ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Председник Републике Србије Александар Вучић донео је одлику о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине, који ће бити одржани 17. децембра 2023. године.

Обавештење о остваривању права на гласање у иностранству може се преузети са линка: https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/

Пунолетни држављани Р. Србије, који привремено бораве или имају регулисано боравиште на јурисдикционом подручју Амбасаде Р. Србије у Риму (Регије Тоскана, Марке, Умбрија, Лацио, Абруцо, Молизе, Кампања, Пуља, Базиликата, Калабрија, Сицилија, Сардинија), могу преко Амбасаде у Риму, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 25. новембра 2023. године (пожељно до 23.30), да поднесу захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за посланике Народне скупштине гласати у иностранству. Након наведеног времена захтеви неће моћи да се процесуирају.

У иностранству могу гласати бирачи који су у Р. Србији уписани у Јединствени бирачки списак. Увид у Јединствени бирачки списак, ради провере уписа, може се извршити на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте на линку Министарства државне управе и локалне самоуправе: http://upit.birackispisak.gov.rs/

Уколико је лице уписано у Јединствени бирачки списак подноси: копију важећег личног документа и Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

- Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, истовремено са важећим личним документом и захтевом за пријаву гласања у иностранству, треба да поднесе и захтев за упис у Јединствени бирачки списак (ЈБС). Захтев за упис у ЈБС лице може поднети и директно преко портала еУправе уколико има налог на порталу

- Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији
- Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

НАПОМИЊЕМО ДА ЈЕ, СХОДНО ПРОПИСИМА, НЕОПХОДНО ПОДНЕТИ НОВУ ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ, БЕЗ ОБЗИРА ДА ЛИ ЈЕ БИРАЧ ПРЕТХОДНО ПОДНОСИО ЗАХТЕВ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ.

Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте, уколико је лична карта са чипом пожељно је приложити копију очитане личне карте) може се доставити:

- лично у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Риму, сваког радног дана од 09:00-12:00 часова

- електронски путем: izbori.rim@mfa.rs

- поштом на адресу: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma 
 33. заседање Генералне скупштине Међународног центра за проучавање очувања и обнове културних добара (ICCROM

Амбасада Републике Србије заједно са делегацијом коју предводи проф. Дубравка Ђукановић, директорка Републичког фонда за заштиту споменика културе учествовала је данас на отварању 33. заседања Генералне скупштине Међународног центра за проучавање очувања и обнове културних добара (ICCROM), које ће трајати до 3. новембра 2023.године.


Oпширније...
Одржан октобарски састанак Европске регионалне групе при ФАО којем је председавала Р. Србија

Отправник послова Амбасаде Р. Србије у Риму, Татјана Гарчевић, данас је председавала седницом Европске регионалне групе и учествовала на два састанка са Независним председавајућим Саветом (ICC) ФАО г. Ханс Хугевеном, који је организован као припремни састанак пред наредни 174. Савет ФАО, који ће се одржати у Риму, од 4. до 8. децембра 2023. године.

 


Oпширније...
Света Архијерејска литургија у Риму, 27. октобар 2023.

У Риму ће, поводом празника Св. Петке, 27. октобра у 9,00 часова у цркви San Filippo Neri all'Esquilino (Via Sforza 16) бити служена Света Архијерејска литургија, којом ће началствовати Његово Преосвештенство Владика јегарски Нектарије.Званично отварање 51. заседања Комитета за безбедност хране ФАО

Делегација Р. Србије предвођена отправницом послова Татјаном Гарчевић учествовала је на отварању 51. заседања Комитета за безбедност хране ФАО, који се одржава од 23. до 27. октобра. Тема овогодишњег заседања је проналажење нових решења у циљу обезбеђивања адекватне исхране за све људе.

 

 


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката у области образовања за 2024. годину

Обавештавамо вас да је Одлуком МСП бр. 256/30-2023/01 од 12.10.2023. године расписан конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског, културног, етничког и верског идентитета у области образовања.

Конкурс је  отворен у периоду од 13-23. октобра 2023. године. 

Све информације о начинима пријављивања и условима конкурса можете наћи путем линка: http://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.php.Отправница послова a.i. Татјана Гарчевић на инаугурацији нових капетана регената у Сан Марину

Отправница послова a.i. Татјана Гарчевић присуствовала је данас свечаној церемонији ступања на дужност нових капетана регената Републике Сан Марино, Њ.Е. Филипа Тамањинија II  и Њ.Е. Гаетано Троина I.

У склопу посете Сан Марину разговарала је са државним секретаром за спољне послове Луком Бекаријем, који је 17. и 18. јула ове године боравио у званичној  посети Р.Србији. У Државном секретаријату за спољне послове Сан Марина Гарчевићева се састала са амб. Сан Марина акредитованог у Р.Србији Лином Зонзином. Том приликом са задовољством је истакнуто да две земље током 2023. године обележавају двадесет година дипломатских односа. Настављени су разговори започети приликом посете министра Бекарија Београду о даљем унапређењу билатералне сарадње у области спољних послова, економско-инвестиционе сарадње, као и сарадње у науци и култури.


 

 


Oпширније...
Учешће Заштитника грађана Р.Србије на међународној конференцији „Улога омбудсмана у свету“

 

Отправница послова Татјана Гарчевић примила је данас у просторијама Амбасаде заштитника грађана Р.Србије г. Зорана Пашалића, који учествује на међународној конференцији „Улога омбудсмана у свету: између реалности и могућности“. Конференција се одржава у Парламенту Италије, 21. и 22. септембра 2023. године у организацији региона Лацио, Регионалног савета и Конференције законодавних скупштина регија и аутономних италијанских округа.

Дводневни скуп подељен је у четири тематске целине - омбудсман као мост између грађана и локалних власти, дигитална трансформација, људска права у време глобалних криза, право на здравље. Учешће су узели бројни представници канцеларија заштитника грађана из Европе и света и домаћих националних и регионалних канцеларија, укључујући и из региона Лацио.

 


Oпширније...
Учешће српских основаца и средњошколаца на међународној Хипо олимпијади из енглеског језика у Италији

 

Отправница послова Татјана Гарчевић угостила је у просторијама Амбасаде у Риму ђаке и наставнике више основних и средњих школа из Србије, који су учествовали на међународној Хипо олимпијади из енглеског језика. Такмичење је одржано у Помецији надомак Рима, 28. и 30.септембра ове године.

На финалном такмичењу учешће је узело 223 такмичара из 63 државе света, а из Србије 13 основаца и средњошколца из Београда, Смедерева, Суботице, Младеновца, Краљева, Крушевца, Књажевца, Пирота, Новог Сада, Сремских Карловаца и Ниша.
Златну медаљу на језичкој олимпијади освојила је ученица Ивана Росић из Карловачке гимназије, а сребрну ученик Огњен Зиндовић из Гимназије Михајло Петровић Алас из Београда. Екипно, наша репрезентација остварила је изузетно висок пласман.


 


Oпширније...
Учешће Заштитника грађана Р.Србије на међународној конференцији „Улога омбудсмана у свету“

 

Отправница послова Татјана Гарчевић примила је данас у просторијама Амбасаде заштитника грађана Р.Србије г. Зорана Пашалића, који учествује на међународној конференцији „Улога омбудсмана у свету: између реалности и могућности“. Конференција се одржава у Парламенту Италије, 21. и 22. септембра 2023. године у организацији региона Лацио, Регионалног савета и Конференције законодавних скупштина регија и аутономних италијанских округа.

Дводневни скуп подељен је у четири тематске целине - омбудсман као мост између грађана и локалних власти, дигитална трансформација, људска права у време глобалних криза, право на здравље. Учешће су узели бројни представници канцеларија заштитника грађана из Европе и света и домаћих националних и регионалних канцеларија, укључујући и из региона Лацио.

Приликом сусрета отправнице послова Татјане Гарчевић и г. Зорана Пашалића разговарано је о билатералној сарадњи са Р.Италијом, као изузетно значајним билатералним партнером, укључујући и у области сарадње Канцеларије заштитника грађана Р.Србије са институцијом омбудсмана Р.Италије.

 Промоција књиге "Венац од трња за Данила Kиша"

У Амбасади Р.Србије у Риму, у четвртак, 21. септембра, одржана је промоција монографске студије на италијанском језику „Венац од трња за Данила Киша“ аутора Миливоја Павловића. Италијанско издање овог вишеструко награђиваног дела објавила је издавачка кућа Службени гласник, у сарадњи са српско-италијанским удружењем из Рима „Oltre il mare“. Дело је до сада имало три издања на српском језику, а због свог неспорног естетског и уметничког квалитета, награђено је на 61. Међународном сајму књига у Београду. Књигу је на италијански језик превела и приредила др Мила Михајловић, а превођење је подржало Министарство културе Р.Србије.

На књижевној вечери бројне госте је поздравила отправник послова a.i. Татајана Гарчевић. О животу и раду Данила Киша излагао је проф. Миливоје Павловић, а о издавачкој делатности и будућим плановима Службеног гласника директор проф. Младен Шарчевић. Књигу је представила и преводилац др Мила Михајловић, која је заједно са лектором за српски језик Универзитета Сапијенца из Рима Јеленом Брборић публици читала одломке из дела Данила Киша на српском и италијанском језику.


Oпширније...
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ – ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Италије о узајамном признавању и замени возачких дозвола је објављен  у Службеном гласнику РС бр. 5/2023 од 11.09.2023, а на снагу ступа 17. децембра 2023. године.

Лица која су пријавила боравак у Италији, српску возачку дозволу могу користити најдуже до једне (1) године, након чега је могу заменити за италијанску, у складу са одредбама Споразума, који у чл. 4 ст. 2 предвиђа да власник возачке дозволе коју су издали органи једне од Страна уговорница исту „може заменити без полагања теоријских и практичних испита уколико у тренутку подношења захтева за замену возачке дозволе има пребивалиште у другој Страни мање од шест година.

Текст Споразума можете наћи на сајту Народне скупштине Р. Србијe ОВДЕСвета Архијерејска литургија у Риму - 01. октобар 2023. године

Мисионарска парохија „Свети Сава“ у Риму најављује да ће 01.10.2023 у 10,00 сати у капели San Filippo Neri all'Esquilino бити одржана Св. архијерејска Литургија, којом ће началствовати Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски и италијанско-малтешки г. Андреј, уз саслужење надлежног пароха, оца Романа.

На Литургији ће певати Бечки хор наше епархије, а присутни ће бити и други гости из расејања. Након Литургије следи послужење и дружење са представницима дијаспоре из Беча.СРПСKА ДОПУНСKА ШKОЛА НА ДАЉИНУ

Задовољство нам је да вас обавестимо да је отворен упис за школску 2023/24. годину за српску допунску школу на даљину. Настава се одвија у организацији Министарства просвете Републике Србије. Часови се одржавају онлајн, једном седмично у трајању од 3 школска часа (2 сата и 15 минута). Право на упис имају сва деца на територији Републике Италије узраста од 6 до 18 година која живе далеко од постојећих наставних места у Републици Италији. Настава је бесплатна.

Пријавне формуларе можете преузети можете преузети на следећем линку

За све додатне информације и упите обратити се учитељицама Магдалени Доневској (тел. + 39 346 344 5173, имејл: magdalena1508@gmail.com) и Данијели Јанковић (тел: +39 348 1787112, имејл: danijela.jankovic011@gmail.com).

 Промоција књиге "Венац од трња за Данила Kиша"

Амбасада Р.Србије у Риму има част да вас позове на промоцију књјиге

Венац од трња за Данила Kиша

аутора Миливоја Павловића

у четвртак, 21. септембра у 19 часова


Oпширније...
Састанак министара спољних полсова Републике Србије Ивице Дачића и Републике Сан Марино Луке Бекарија
Београд, 18. јул 2023. год.
 
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са државним секретаром за спољне послове, међународно-економску сарадњу и телекомуникације Републике Сан Марино Луком Бекаријем, који је 17. и 18. јуна 2023. учинио дводневну званичну посету Републици Србији.

У разговору је било речи о могућностима за даље унапређење  политичких и економских односа, сарадњи две државе на мултилатералном плану и у оквиру регионалних иницијатива, као и о процесу евроинтеграција. ППВ и МСП Дачић је упознао државног секретара Бекарија са ситуацијом на Косову и Метохији у светлу скорашње ескалације коју је изазвао режим у Приштини. Изразио је очекивање да наши партнери, како из ЕУ, тако и из региона, изврше утицај на ПИС у Приштини са циљем деескалације, и омогућавања враћања живота Срба са КиМ у нормалне и безбедне токове, при чему Београд, са своје стране, чини све како би до деескалације дошло у најкраћем могућем року.

 


Oпширније...
Отварање изложбе "Путеви римских императора - Виминацијум" у градском музеју у Албану

 

У Музеју града Албана „Марио Антоначи“, у региону Лацио, 20. јула 2023. године одржано је свечано отварање изложбе Путеви римских императора на простору Србије - Виминацијум - Itinerarium Romanum Serbiae - Viminacium.

Изложбу су отворили градоначелник Албана М. Борели, секретар за културу општине Албано В. Санторо и директор Музеја M. Валенти. У име Амбасаде Р. Србије у Риму присутне је поздравила први секретар И. Мангов. Градоначелник Борели је указао на бројне сличности између Виминацијума и античког града Алба Лонга, данашњег Албана, и  пренео интерес за даље јачање веза између два народа и наставак сарадње на плану културе и уметности у предстојећем периоду.

У склопу догађаја уприличена су предавања истраживача Археолошког института из Београда, стручно вођење кроз изложбу и пријем за посетиоце на којем је представљена трпеза из периода античког Рима.

Изложба у Музеју града Албана биће отворена за посетиоце до 14. октобра 2023. године.

 


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ: Преусмеравање летова за/из Катаније, Сицилија

Након избијања пожара на аеродрому у Катанији 17.07.2023. године још увек је отежано слетање/полетање са наведеног аеродрома због чега је Air Srbia наредне летове преусмерила на алтернативни аеродром Ламеција терме (Lamezia Terme) и обезбедила трансфер до/од истог.

Моле се сви путници да се о детаљима везаним за свој лет информишу преко сајта Air Srbia, који авио превозник редовно ажурирa  www.airserbia.com/sr_cyril/informacije/letovi/obavestenja/obavestenjaРепублика Србија преузела председавање Европском регионалном групом у оквиру УН ФАО

У седишту Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) у Риму, 13. јула 2023. године, одржано је заседање Европске регионалне групе ФАО, које је по први пут, у својству председавајућег, водила Р. Србија. Ову функцију Р.Србија ће обављати у наредном шестомесечном периоду, односно до краја 2023. године. Претходно, у првој половини године Р.Србија је, у својству заменика председавајућег, заједно са Р. Сан Марино, копредседавала овим телом, док ће у наредном периоду функцију заменика обављати Словачка.

На отварању седнице, отправник послова а.и. Амбасаде Србије у Риму Татјана Гарчевић је честитала генералном директору ФАО Ћ. Донгјуу и независном председавајућем Савету Х. Хугевену на реизбору на ове одговорне функције. Захвалила је Сан Марину, на сарадњи током председавања у претходних шест месеци. Истакла је спремност Р. Србије да у својству председавајућег сарађује са чланицама ове групе и ангажује се по свим питањима са агенде ФАО, руководећи се принципима јединства и солидарности.

Европска регионална група Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) окупља све европске државе чланице ФАО, у којем се разматрају теме од значаја за рад ове организације.

 


Oпширније...
Српска допунска школа - Свечана додела ђачких књижица у Амбасади Р. Србије у Риму

 

У Амбасади РС у Риму 15. јуна свечано су додељене ђачке књижице првој генерацији ученика српске допунске школе на даљину у Риму, која је први пут организована на јурисдикционом подручју Амбасаде.  

Свечана додела књижица почела је химном „Боже правде“, коју су отпевали ђаци, уз клавирску пратњу једне од ученица Теодоре Гали. Уз књижице, Амбасада је ђацима и учитељици уручила пригодан поклон – књигу поезије Десанке Максимовић „Сва лица љубави“, двојезично издање, као и слатко-слани пакет српских производа, после чега је уследило послужење у организацији Амбасаде.

Отправник послова a.i. Татјана Гарчевић пожелела је деци и родитељима срећан завршетак школске године, захвалила се деци на њиховој вољи да одвоје време за учење и неговање српског језика и ћириличног писма, српске културе и историје, а учитељици Магдалени Доневској на њеном преданом раду и ентузијазму којим је додатно мотивисала ђаке.Бијенале у Венецији – Свечано отварање Павиљона Републике Србије
У петак, 19. маја, свечано је отворен Павиљон Р. Србије на 18. Међународној изложби архитектуре у Венецији. Србија се на овој престижној изложби представља радом ,,У РЕФЛЕКСИЈАМА, 6°27’48.81”N, 3°14’49.20”E'' ауторског тима Иве Њуњића и Тихомира Дичића, док је комесар изложбе архитекта Слободан Јовић. Пројекат је у име Министарства културе реализован у сарадњи Удружења архитеката Србије и Музеја примењене уметности.
 
Тема овогодишњег Бијенала архитектуре је ,,The Laboratory of the Future'' (Лабораторија будућности). Окосницу изабраног пројекта Р.Србије чини сагледавање Међународног сајма у Лагосу, од када је подигнут, седамдесетих година прошлог века, према пројекту југословенског архитекте Зорана Бојовића, па до данас.
 

Oпширније...
Прослава Св. Ћирила и Методија 27. маја 2023. године - Вечерња служба
Обавештавамо припаднике дијаспоре да ће СПЦ прославити празник Св. Ћирила и Методија у суботу 27. маја 2023. године у базилици Св. Климента (Basilica di San Clemente), где ће протојереј Роман Фишер служити Вечерњу службу са почетком у 16:45 часова.
Том приликом присутни ће бесплатно моћи да обиђу унутрашњост Базилике (укључујући и подземне нивое) у којој се поред гроба Св. Ћирила, могу видети остаци кућа из периода античког Рима, остаци храма Бога Митре, извори воде, као и средњевековни мозаици.
 
27. мај 2023. у 16:45 часова
Basilica di San Clemente
Via Labicana, 95, 00184 Roma


Изложба и научни скуп у Риму - ITINERARIUM ROMANUM SERBIAE VIMINACIUM

 

Рим, 16. мај 2023.

На простору Римског форума, у згради Сената - Curia Iulia - одржан је једнодневни италијанско–српски научни форум посвећен Археолошком парку Виминацијум и свечано отворена изложба  „Itinerarium Romanum Serbiae –Viminacium.“

Овај изузетно значајан пројекат који се реализује у срцу античког Рима, резултат је сарадње између Археолошког института из Београда и Археолошког парка Колосеум, која је отпочела 2019. године.

На научном форуму излагали су др Немања Мрђић, директор Археолошког парка Виминацијум, др Јелена Анђелковић Грашар, руководилац пројекта и истраживачи Археолошког института, као и италијански стручњаци и рестауратори из Археолошког парка Колосеум. На скупу су представљени различити аспекати истраживања која се спроводе у Археолошком парку Виминацијум, процеси рестаурације културног блага, пројект Еразмус плус „Траме“, а током скупа било је речи и о управљању културним и музејским наслеђем два парка.    

Изложбу „Itinerarium Romanum Serbiae Viminacium” свечано су отвориле др Алфонсина Русо, директор Археолошког парка Колосеум, др Снежана Голубовић, директор Археолошког института и конзул Амбасаде Р.Србије у Риму Саша Тодоровић-Колунџија.

Изложба презентује 18 римских владара рођених на тлу данашње Србије и путем монументалне макете Археолошки парк Виминацијум, престоницу римске провинције Горња Мезија. Изложба је до сада гостовала у 21 граду широм света и на четири континента, док ће за посетиоце Римског форума бити отворена до 17. јула 2023. године.

 

 Стипендије за похађање Летњег кампа српског језика у Нишу, од 28. јула до 6. августа 2023. године

Академска српска асоцијација из Ниша ове године у периоду од 28. јула до 6. августа организује Летњи камп српског језика у Нишу,

Асоцијација позива све припраднике српске дијаспоре, као и љубитеље српског језика, културе и традиције, старости од 18 до 25 година, да се пријаве и похађају овај летњи камп. Циљ кампа јесте учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, као и повезивање младих из свих крајева света. Учесници ће, поред учења и усавршавања српског језика, бити  у прилици да уче о српској историји, култури и традицији кроз различите радионице (историјска, фолклорна, спортска, радионица старих заната, веронауке и психолошко саветовање итд.), а такође ће се упознати са знаменитостима Ниша, Врања и околине.
По завршетку, сви учесници ће добити потврде о похађању летњег кампа које издаје Академска српска асоцијација.
Академска српска асоцијација је акредитована школа српског као завичајног језика од стране Агенције за квалификације и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и има благослав Синода Српске православне цркве.

Сви заинтересовани могу да се пријаве до 31. 5. 2023. године путем сајта

https://asasocijacija.com/prijava-ucenika-za-letnji-kamp-srpskog-kao-zavicajnog-jezika/ 

 или да попуњену пријаву пошаљу на имејл: asasocijacija@gmail.com са насловом "Пријава - летњи камп".

Више информација пронаћи и на следећем линку:
https://asasocijacija.com/poziv-za-letnji-kamp-2023-srpskog-kao-zavicajnog-jezika/?script=lat 


 

 9. мај – Дан победе над фашизмом

 

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, 9. маја 2023, изасланик одбране, потпуковник Бранимир Марковић и конзул Саша Т. Колунџија, положили су венац на спомен обележју „Римска костурница“ (Sacrario di Roma), на гробљу Фламиниа-Прима Порта у Риму, у знак пијетета према српским и југословенским борцима који су погинули током Другог светског рата.Помен страдалим жртвама у Србији, Рим, 7. мај 2023. године

У цркви San Filippo Neri all'Esquilino у Риму 7. маја 2023. године, након свете литургије, прота Роман Фишер, надлежни парох мисионарске парохије Св. Сава у Риму, служио је помен трагично страдалим жртвама из Основне школе „Владислав Рибникар“ у Београду и из Младеновца. У помену су саслуживали и појали теолози докторанти Иван Плавшић, председник парохијског Црквеног одбора, Милисав Ђоковића и Стеван Минић.
Парастосу су, поред припадника српске дијаспоре, присуствовали и представници Амбасаде Р. Србије у Риму, Татјана Гарчевић, отправник послова и Саша Тодоровић-Колунџија, конзул, као и Милан Жуст из католичког духовног центра Алети.Отварање књиге жалости у Амбасади Републике Србије у Риму

4. мај 2023. године

Одлуком Владе Републике Србије, поводом трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, проглашена је тродневна жалост на читавој територији Републике Србије почев од петка, 5. маја, закључно са недељом, 7. мајем 2023. године.

Тим поводом, у Амбасади Републике Србије у Риму биће отворена књига жалости:

  •  у петак, 5. маја од 10 до 17 часова,
  •  у понедељак, 8. маја од 10 до 17 часова.

Изјаве саучешћа могу се упутити и електронским путем на адресу amb.roma@mfa.rs Одржана промоција романа Моме Капора ”Уна” у Европској библиотеци у Риму

Рим, 23. март 2023. године

У препуној сали Европске библиотеке у Риму са великим успехом представљена је ”Уна”, једно од најчитанијих дела српског књижевника и сликара, Моме Капора. Догађај под називом ”Љубав у доба југословенског социјализма” заједнички су организовале Европска библиотека у Риму и Амбасада Р. Србије. 


Oпширније...
Представљање књиге Уна Моме Капора у Европској библиотеци у Риму

Амбасада Републике Србије и Европска библиотека у Риму са задовољством вас позивају на књижевно вече посвећено представљању романа Уна Моме Капора у преводу на италијански језик. Дело излази у издању Гвида едитори из Напуља и реч је о првом преводу дела Моме Капора на италијански језик.

Четвртак, 23. март у 17.30 часова
Biblioteca Europea
Via Savoia 13/15
00198 Roma


Oпширније...
Отправник послова a.i. Татјана Гарчевић у интервјуу за недељни италијански лист ”Панорама”

Отправник послова a.i. Амбасаде Републике Србије у Републици Италији Татјана Гарчевић дала је интервју уочи одржавања Пословно научног форума ”Србија-Италија” 21-22. марта 2023. коме ће присуствовати и Министар спољних послова Р. Италије А. Тајани, за италијански недељник ”Панорама”, један од најтиражнијих недељних листова који покрива актуелна дешавања из Европе и света, из домена политике, друштва и економије.

 


Oпширније...
Света Архијерејска литургија у Риму 18. и 19. марта 2023. године

У Риму је 18. марта о.г у капели San Filippo Neri all'Esquilino служена Вечерња свечана служба, а 19. марта о.г. Света Архијерејска литургија, којима је началствовао Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски и италијанско-малтешки г. Андреј, уз саслужење оца Романа, задуженог за мисионарску парохију Св. Сава у Риму, и прислужење украјинског свештеника и двојице чланова Црквеног одбора Симеон Димитријевић и Живан Филипов. Као и до сада, свечани тон су својим појањем дали појци Стеван Минић, Милосав Ђоковић и Иван Плавшић, докторанти теологије у Риму. 


Oпширније...
Састанак министра грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Горана Весића са потпредседником италијанске Владе и министром саобраћаја и инфраструктуре Матеом Салвинијем

14. март 2023, Рим

Министар грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Р.Србије Горан Весић састао се данас са потпредседником Владе Италије и министром инфраструктуре и саобраћаја Матеом Салвинијем у оквиру службене посете Риму.

Билатерални састанак био је прилика да се реафирмише пријатељство и висок ниво укупних односа између Србије и Италије, понови италијанска подршка напретку Србије на европском путу и спремност две стране за наставак унапређења односа у бројним областима од заједничког интереса. Ресорни министри су потврдили интерес за интензивирање сарадње у наредном периоду у области железничког и друмског саобраћаја и грађевинарства. Једна од тема разговора тицала се повећања и у перспективи укидања транзитних дозвола за српске ауто-превознике.
 


Oпширније...
Посета делегације београдског Универзитета ректорату италијанског Универзитета у Риму Тор Вергата

Представници Универзитета у Београду имали су радну посету ректорату Универзитета Тор Вергата у Риму. У делегацији београдског Универзитета били су ректор професор др Владан Ђокић и декани Правног факултета професор др Зоран Мирковић, Машинског факултета професор др Владимир Поповић, Саобраћајног факултета професор др Небојша Бојовић и Факултета безбедности професор др Владимир Цветковић. Испред делегације са Тор Вергате били су присути  заменик ректора професор др Карло Нучи, проректор за наставу професор др Тулија Јори, проректор за међународну сарадњу и декан правног факултета проф. др Венерандо Марано и декани Машинског, Медицинског и Економског факултета. У пратњи делегације Универзитета у Београду били су амбасадор Републике Србије при Светој Столици проф. др Сима Аврамовић и отправник послова a.i. Амбасаде Србије у Риму Татјана Гарчевић.Представљање Републике Србије на Капитолу у свечаној сали Карочо градске Скупштине Рима

Амбасада Републике Србије у Риму представила се у оквиру програма културе ”Уједињени у различитости, уметности и Европи”, у свечаној сали Карочо Градске скупштине Рима (Капитол). О Републици Србији говориле су Габријела Карлучи, носилац сребрне медаље за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима и промоцију Републике Србије у Италији и отправник послова a.i Амбасаде Татјана Гарчевић. У оквиру музичког дела програма наступиле су уметнице виолиниста Снежана Тинтор Фаваца и сопран Стефанија Хрле Ајело, које су извођењем традиционалних и савремених композиција (Свилен конац, Шано душо, Девојко мала и Стара влашка игра) посетиоцима дочарале српску музичку баштину. Нарочиту пажњу публике привукла је традиционална ношња српских девојака и жена са подручја Косова и Метохије, коју су уметнице носиле овом приликом.


Oпширније...
Света Архијерејска литургија поводом Св. Саве у Риму

Поводом славе Св. Сава, у капели San Filippo Neri all'Esquilino у Риму, 28.о.м. служена је Света Архијерејска литургија, којом је началствовао отац Роман, након које су деца извела краћи рецитаторски програм, а потом је уследила додела пакетића, заједничка фотографија и ломљене славског колача.
По завршетку освећења и ломљења славског колача, отац Јаромир Задрапа, одговоран за словенске цркве у Папском савету за унапређење јединства хришћанa, предао је оцу Роману поклон католичког духовног центра Алети – мозаик Св. Саве, након чега је уследило дружење уз послужење, које су припремили припадници дијаспоре.
Литургији су, поред великог броја верника, присуствовали и представници Амбасаде Р. Србије у Риму.Светосавска академија у Амбасади Републике Србије у Риму

 

 

У Амбасади Р. Србије у Риму 27. јануара је одржана Светосавска академија, у организацији Црквеног одбора мисионарске парохије Св. Сава у Риму, у сарадњи са овом Амбасадом и Амбасадом Р. Србије при Светој Столици и Сувереном Малтешком реду, у оквиру које су сопран Стефанија Хрле Ајело, виолинисткиња доц. проф. Снежана Тинтор Фаваца и пијанисткиња Мартина Дуковска одржале концерт. Поред преко 100 званица, дипломата и службеника обе Амбасаде, на челу са амбасадорима Г. Алексићем и С. Аврамовићем, Академији су присуствовали и представници Папског савета задуженог за промоцију јединства хришћанa, подсекретар монсињор А. Палмиери и отац Јаромир Задрапа, са којима је Парохија сарађивала у поступку регистрације, али и везано за друга питања од значаја за црквени живот СПЦ у Риму.

 


Oпширније...
Конкурс о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је Управа за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова Републике Србије расписала конкурс о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језилког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Р. Србије и дијаспоре, којом су опредељена средства за суфанисирање пројеката организација и удружења дијаспоре у Републици Италији и Републици Малти.

Пројекти имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Увид у расписане конкурсе можете извршити на следећим линковима https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.htmlР. Србија преузела функцију заменика председавајућег Европске регионалне групе ФАО

У седишту Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) у Риму, 24. јануара 2023. године, одржано је прво заседање Европске регионалне групе (ЕРГ) ФАО у 2023. години, на коме је председавање Групом преузела амб. Д. Ротондаро у име Сан Марина, док је дужност заменика председавајућег преузела Република Србија. Р. Србија ће, по истеку периода од 6 месеци, после функције заменика председавајућег, од јула месеца 2023. године, преузети и шестомесечну функцију председавајућег Европске регионалне групе ФАО. Е-Управа – нове могућности коришћења услуга портала

Регистровање корисника портала и издавање параметара за апликацију за електронску идентификацију (Consent ID)

Амбасада Р. Србије у Риму ће од 01. фебруара 2023.г. почети са бесплатним издавањем параметара и QR кода за мобилну апликацију Consent ID, као и са пружањем услуге регистрације корисника портала еУправе, у складу са Протоколом о сарадњи у области електронске идентификације и пружања услуга од поверења, потписаним између Министарства спољних послова и Министарства информисања и телекомуникација Р. Србије.
За издавање параметара и QR кода и регистрацију корисника, обавезно је лично присуство.
Параметри се издају држављанима Р. Србије, старијим од 16 година, који имају важећи идентификациони документ (пасош или лична карта), а могу се издати и страном држављанину, уколико има привремени боравак или стално настањење у Р. Србији, односно, поседује евиденцијски број странца (ЕБС), који издаје МУП Р. Србије. Поред наведеног странка мора да поседује e-mail адресу и мобилни телефон/таблет са Android/iOS оперативним системом.
Апликација ConsentID служи кориснику да се на сигуран и поуздан начин пријави на портал еУправе. Корисници који на овај начин приступају порталу еУправе имају могућност да користе све електронске услуге које пружа портал (online потписивање документа, плаћање пореза, подношење захтева за издавање извода из матичних књига и добијање истих у електронском облику и др).
Са детаљима у вези са апликацијом Consent ID и Упутством за инсталирање и активирање исте, можете се упознати преко следећег линка: https://euprava.gov.rs/prijava-eIDАмбасадор Горан Алексић са председником, премијером и министром спољних послова Републике Малте

13. јануар 2023.г.

Амбасадор Републике Србије Горан Алексић учествовао је на традиционалној новогодишњој церемонији коју је организовао председник Републике Малте Џорџ Вела, 12. јануара о.г. у Председничкој палати у Валети. У име руководства Републике Србије и своје име упутио је новогодишње честитке председнику и грађанима Малте и изразио уверење у погледу даљег унапређења узајамних односа. Захвалио је на континуираној подршци Малте европском путу Србије.

Током свог боравка на Малти амбасадор Алексић је имао прилику да разговара и са председником Владе Робертом Абелом и министром спољних послова и трговине Јаном Борџом, са којима је размотрио могућности интензивирања укупних билатералних односа, економске сарадње и даљу подршку Малте европским интеграцијама Републике Србије.


Oпширније...
Последњи испраћај прослављеног српског фудбалера и тренера Синише Михајловића

У Риму је у понедељак, 19. децембра, у Базилици Свете Марије, анђела и мученика одржан последњи испраћај прослављеног српског фудбалера и тренера Синише Михајловића. 

       

Том приликом, у име Републике Србије и највишег државног руководства обратио се министар спорта Зоран Гајић. Министар Гајић се у емотивном говору бираним речима осврнуо на живот и спортску каријеру Синише Михајловића, упутивши породици изразе дубоког саучешћа у име председника Републике Србије Александра Вучића, Владе Србије и српског народа.


Oпширније...
Учешће директора Института за упоредно право проф. др Владимира Чоловића на Генералној скупштини Међународног института за унификацију приватног права – UNIDROIT, Рим, 15. децембaр 2022. год.

Директор Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић представљао је Р.Србију на овогодишњем 81. редовном заседању Генералне скупштине Међународног института за унификацију приватног права – UNIDROIT, која је одржана 15. децембра 2022. год. у Риму. Р. Србија је чланица ове независне међувладине организације са седиштем у Риму од 2001. године.                                       

 


Oпширније...
Jавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, 16. новембра 2022. године, донео одлуку којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.


Предлог за доделу националних признања може поднети:
- организација дијаспоре и организација Срба у региону,
- удружење чије су делатности, или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националних признања,
- дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије,
- цркве и верске заједнице,
- предлог за доделу националног признања „Мајка Србија“ могу поднети и јединице локалне самоуправе у Републици Србији.

Увид у расписани јавни позив, који је отворен до 02. децембра 2022. године, можете извршити на следећим линковима:
http://www.mfa.gov.rs/
http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/
 Богослужење Његовог Преосвештенства Епископа Андреја у Риму 19. и 20. новембра 2022. године

Обавештавамо припаднике дијаспоре да ће, за вернике СПЦ, предстојећег викенда 19. и 20. новембра 2022. године, у цркви San Filippo Neri all'Esquilino, при духовном центру Алети, у Риму, Вечерење и Свету Архијерејску литургију служити Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски и италијанско-малтешки г. Андреј. Уз Владику Андреја служиће отац Роман, задужен за Мисионарску парохију Светог Саве у Риму и чтеци СПЦ из Салцбурга.

Црква San Filippo Neri all'Esquilino, Via Sforza 16.

19.11.2022. у 18.00 часова – Вечерње богослужење
20.11.2022. у 10.00 часова – Света  Архијерејска литургијаОбележен Дан примирја у Првом светском рату

11. новембар 2022.г.

Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар, свечано је обележен полагањем венаца на меморијалној плочи и споменику у италијанском граду Марино, чиме је одата почаст свим српским жртвама, као и италијанским добровољцима који су се прикључили српској војсци током Великог рата.

 


Oпширније...
Настава на српском језику на даљину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је усвојило правилник којим су дефинисани услови за остваривање наставе на даљину, а са циљем омогућавања похађања наставе на српском језику свим заинтересованим ученицима.

Настава на даљину намењена је ђацима који су удаљени од постојећих наставних места у Италији (Трст, Вићенца, Арзињано, Бусоленго, Скио, Басано дел Грапа, Тори ди Куартезоло, Валдањо, Роверето, Алонте и Удине) и онима који из објективних разлога нису у могућности да долазе на часове. Часови српског језика, историје и културе су бесплатни, а упис се односи на ученике од 6 до 18 година.

Позивамо све заинтересоване родитеље да контактирају наставницу Магдалену Доневски (+39 346 344 5173 и magdalena1508@gmail.com) и изврше пријаву деце.Селаковић на министарском састанку учесница "Берлинског процеса"

 

Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Берлину на састанку министара спољних послова учесница "Берлинског процеса", на коме је било речи о припреми самита ове иницијативе 3. новембра, али и о енергетској безбедности, мигрантској кризи и европским интеграцијама западног Балкана.


Oпширније...
Састанак са амбасадорима земаља Квинте и ЕУ

Београд 21.10.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадоре земаља Квинте, као и шефа Делегације ЕУ на њихов захтев. Том приликом амбасадори су председнику Вучићу уручили заједнички документ у коме изражавају забринутост због могућег нарушавања стабилности у региону, а уочи истицања рока за пререгистрацију возила са српским таблицама на Косову и Метохији.

Председник Вучић је рекао да дели забринутост због могућих тензија, додавши да је Србија посвећена дијалогу као начину за решавање отворених питања, на корист Срба и Албанаца који живе на Косову и Метохији, неугрожавајући своје државне и националне интересе. Председник Вучић је указао на то да су досадашње напетости настајале због једностраних потеза Приштине, као и на то да Приштина не поштује одредбе Споразума о слободи кретања, закљученог уз посредство ЕУ.

Амбасадори Квинте и шеф Делегације ЕУ су захвалили председнику Вучићу на конструктивном ангажовању Србије у испуњавању Мапе пута за примену споразума о енергетици, као дела дијалога са Приштином.

Састанак је делом био посвећен и дешавањима у региону, као и кретањима на глобалној сцени.

Извор/Фото: www.predsednik.rsУ Амбасади Србије у Риму одржан концерт и пријем за дијаспору

У Амбасади Републике Србије у Риму 18. октобра 2022. године одржан је концерт сопрана Драгане Молес, који је пратио пријем приређен у част српске дијаспоре. У уводном говору амбасадор Горан Алексић поздравио је наше грађане који живе и раде у Риму и околини, те студенте који су се одазвали у великом броју. 


Oпширније...
Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК


Oпширније...
Сарадња Србије и Италије у области кинематографије

У оквиру Међународног филмског фестивала у Риму, 16. октобра 2022. године одржан је догађај посвећен представљању могућности за унапређења сарадње у области филмске индустрије и копродукције између Р. Србије и Р. Италије. На панелу су учествовали амбасадор Р.Србије у Риму Г. Алексић, посебни саветник министра културе и информисања Раде Војновић, председник Филмског центра Србије Гордан Матић, организатор Италијанско-српског фестивала у Београду Габријела Карлучи, председник Mktg. & Comm. (lervolino Studios) Петар Нали, председник Филмске комисије регије Лацио Лучано Совена и Мирољуб Вучковић из Филмског центра Србије.


Oпширније...
Посета Селимира Радуловића, управника Библиотеке Матице српске Риму од 5. до 7. октобра 2022. године

Нашем познатом песнику и управнику Библиотеке Матице српске из Новог Сада Селимиру Радуловићу, у Риму је уручена награда „Ћита дел Галатео - Антонио де Ферарис” у категорији за изврсност, која се додељује домаћим и иностраним песницима. Реч је о међународној награди која се већ девети пут додељује у различитим категоријама стваралаштва, под покровитељством Друштва Данте Алигијери. 


Oпширније...
Посета делегације Државног правобранилаштва Риму од 3. до 7. октобра 2022.

Делегација Државног правобранилаштва Републике Србије боравила је у студијској посети Риму од 3. до 7. октобра 2022. г. током које су одржани састанци са представницима италијанских правосудних институција. У пратњи амбасадора Горана Алексића, државни правобранилац Оливера Станимировић са заменицима имала је радне састанке у Врховном касационом суду, Државном правобранилаштву Републике Италије и Агенцији за борбу против корупције.

 

 


Oпширније...
Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству

 

У периоду од 1. до 31. октобра 2022. године, упоредо са Пописом становништва, домаћинстава и станова који се обавља на територији Републике Србије, Републички завод за статистику спроводи Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству.

Позивамо држављане Републике Србије који живе у иностранству, било са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, да учествују у истраживању. Сврха спровођења овог истраживања јесте добијање што потпуније слике о бројности, основним демографским, миграторним, образовним и другим карактеристикама наших грађана у иностранству.

Уколико желите да учествујете у истраживању, потребно је да се региструјете и попуните Упитник.МСП Н.Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

24. септембар 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.

 


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

Њујорк, 22. септембар 2022. године

"Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре, Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије. Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;


Oпширније...
Амбасада Републике Србије у Риму заједно са почасним конзулатима у Фиренци и Барију обележава 15. септембра 2022. Дан слободе, јединства и националне заставе

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се у знак сећања на 15. септембар 1918. године, кад је у последњој години Првог светског рата српска војска пробила Солунски фронт, чиме је означен почетак ослобођења. Данас грађани Србије, Републике Српске и сви Срби широм света славе јединство у српском идентитету,  језику, култури, традицији, вери и вредностима нашег  друштва.

Данас 15. септембра српске тробоке се вијоре на згради Амбасаде Републике Србије у Риму и на почасним конзулатима у Фиренци и Барију.

 

 Одржан концерт клавирског Дуа Мокрањац у Риму на фестивалу Музика нација

 

У оквиру традиционалног летњег фестивала Музике нација који се одржава у комплексу античког Театра Марчело, у манастиру Кампители, 12. септембра одржан је концерт клавирског Дуа Мокрањац, пијаниста Јулијане Шуловић Лутовац и Маје Аранђеловић Ђого. У богат интернационални програм уврштенa су и дела српских  композитора Светислава Божића и Далибора Ђукића, које је публика испратила са великим интересовањем.  


Oпширније...
Селаковић примио делегацију амбасадора земаља Квинте и Норвешке при НАТО

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је данас амбасадоре САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије и Норвешке при НАТО у Бриселу.


Oпширније...
Одржане политичке консултације Србије и Италије

Треће билатералне политичке консултације два министарства спољних послова Србије и Италије одржане су 13. септембра 2022.г. у Београду.


Oпширније...
Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

02.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.


Oпширније...
Интервју амбасадора Алексића за Агенцију „Нова“ поводом ситуације на КиМ

Рим, 12. август 20:40 – (Агенција Нова)

Србија се залаже за стабилност и дијалог на Западном Балкану и више не сме бити места за „провокације“. Ово је став амбасадора Србије у Италији Горана Алексића који је изнео у интервјуу за Агенцију "Нова”.

Неколико дана пре нове рунде дијалога Београда и Приштине, када ће се после више од годину дана у Бриселу састати председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Аљбин Курти, Алексић је дао коментар у вези са скорашњим тензијама на северу Косова, које су резултат одлука косовке Владе усвојених крајем јуна којима се намеће обавеза пререгистрације возила са таблицама издатим на северу са српском већином, као и поседовања привремених личних докумената за улазак на Косово уместо српских. „Да разјаснимо једну ствар: није Србија изазвала тензије. Курти је једнострано одлучио да уведе дискриминаторне мере којима се ускраћује право на слободу кретања и крше споразуми Београда и Приштине, који су до сада постигнути у преговорима под окриљем Европске уније“, рекао је амбасадор.


Oпширније...
Српски репрезентативци на Европском првенству у парастреличарству у Риму

Рим, 5. август 2022.

Амбасадор Републике Србије у Републици Италији Горан Алексић угостио је данас у просторијама Амбасаде националну репрезентацију у парастреличарству, која учествује нa Европском првенству у Риму. Првенство се одржава од 30. јула до 7. августа 2022. године. у олимпијском центру „Ђулио Онести“.

Спортисти Србије Дејана Бачко, Веселин Узелац, Дејан Миловић, Золтан Патаки и Марко Нежић пренели су позитивне утиске досадашњег тока такмичења и истакли да репрезентација придаје велики значај што бољем екипном и индивидуалном пласману, и успешнoм представљању наше земље у Италији.

Пожелевши добродошлицу репрезентативцима Србије, амб. Алексић је обавестио да је Амбасада активно ангажована на унапређењу билатералне сарадње у области спорта са Републиком Италијом, као и сарадње параолимпијских комитета Србије и Италије. Захвалио је репрезентацији Србије што са поносом представља нашу земљу на Европском првенству у Риму и пожелео им успех у даљем току такмичења.Италија наставља да пружа подршку Србији на европском путу

Београд, 13. јул 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са новоименованим амбасадором Италије у Србији Луком Горијем о билатералним односима, економској и привредној сарадњи и подршци те земље евроинтеграцијама Србије и Западном Балкану.

Брнабић је амбасадору Горију пожелела пуно успеха у новом мандату, истакавши да постоје велики потенцијали за додатну сарадњу у областима информационих технологија, вештачке интелигенције, биотехнологије и енергетске и зелене транзиције.


Oпширније...
Састанак са министром спољних послова Републике Италије

22.06.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Луиђијем ди Мајом, са којим је разговарао о даљем развоју билатералне сарадње, евроинтеграцијама Србије, геополитичким приликама и регионалним односима.

„Италија је међу водећим страним инвеститорима у Србији, убедљиво први страни партнер према вредности инвестиција у нашој земљи, а на другом месту према броју реализованих пројеката. И поред тога настављамо да стварамо још стимулативније пословно окружење, кaко бисмо привукли нове стране улагаче“, истакао је председник Вучић напомињући да је веома важно то што је Италија наш регион ставила високо на листу спољнополитичких приоритета.


Oпширније...
Континуирана и снажна подршка Италије европском путу Србије

22. јун 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министром спољних послова Републике Италије Луиђијем ди Мајом о унапређењу билатералних односа, развоју привредне и трговинске сарадње, као и о потенцијалним новим инвестицијама те земље у Србији.

Брнабић је указала на то да Италија континуирано и снажно пружа подршку Србији на европском путу, и нагласила да реформе, без обзира на све изазове данашњег времена, Београду остају примарни задатак, са посебним фокусом на владавину права.


Oпширније...
Председник Вучић примио акредитивнa писмa амбасадора Републике Италије

20.06.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Републике Италије Луке Горија, који му је том приликом пренео поздраве председника Серђа Матареле.

Председник Вучић је италијанском амбасадору пожелео добродошлицу у Србију и изразио задовољство због традиционално стабилних пријатељских односа две земље и континуиране подршке коју Италија даје европском путу Србије.


Oпширније...
Амбасадор Г.Алексић уручио дипломе полазницима семинара "Global challenges and EU policy making" у Фиренци

На позив генералног секретара Европског универзитетског института Марка Дел Пантеа, амбасадор Р.Србије у Риму Горан Алексић присуствовао је затварању семинара за младе дипломате "Global challenges and EU policy making", који је у сарадњи са Министарством за спољне послове и међународну сарадњу Р.Италије одржан у Фиренци, од 6. до 10. јуна о.г. Семинар су похађала и три представника Министарства спољних послова Р.Србије, којима су амбасадор Алексић и руководство Института уручили дипломе.

 


Oпширније...
Италија један од најважнијих политичких и економских партнера Србије

30. мај 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Италије Карла Ло Каша.

Констатујући веома добре, стратешке односе, Селаковић је поручио да је Италија један од најважнијих политичких и економских партнера Србије. Министар је навео да то потврђују редовни сусрети на високом нивоу и, у том смислу, казао је да ускоро у Србији очекујемо шефа италијанске дипломатије Луиђија Ди Маја.

 


Oпширније...
Председник Вучић положио заклетву

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је 31. маја заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

 


Oпширније...
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

25.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.


Oпширније...
Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

11.5.2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.


Oпширније...
9. мај – Дан победе над фашизмом

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, 9. маја 2022, амбасадор Републике Србије у Риму, Горан Алексић и изасланик одбране, потпуковник Бранимир Марковић, положили су венац на спомен обележју „Римска костурница“ (Sacrario di Roma), на гробљу Фламиниа-Прима Порта у Риму, у знак пијетета према српским и југословенским борцима погинулим током Другог светског рата, који су сахрањени у наведеној костурници.

 

 


Oпширније...
Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

11. април 2022. године

Министар спољних послова Никола Селаковић донео је Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, којом су опредељена средства за суфанисирање пројеката организација и удружења дијаспоре у Републици Италији и Републици Малти.

Пројекти имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре доступна је ОВДЕ.
 Честитка председника Републике Италије

05.04.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је честитку председника Републике Италије Серђа Матареле поводом победе на председничким изборима. У честитки се каже:

„Поводом Вашег реизбора желим да Вам упутим најсрдачније честитке Републике Италије и моје личне, као и жеље за успехом у извршењу важног задатка који Вам је поверио српски народ.

Верујем да ће у току Вашег другог мандата наше земље имати доста прилика да наставе да и даље консолидују билатерално партнерство, јачајући га у свим областима од заједничког интереса.

Италија ће се управо у контексту овог чврстог и дубоко укорењеног пријатељства и даље залагати у корист европског пута Србије, који такође остварује значајан напредак у процесу регионалног помирења, нарочито у оквиру дијалога са Приштином под окриљем Европске уније.

Константно поштовање принципа и оснивачких вредности Европске уније добија још већи значај и вредност у актуелном међународном контексту, обележеном неприхватљивом руском агресијом на Украјину.

У том смислу, желим да Вам поновим најискреније жеље за Ваше лично благостање и благостање свих грађана Републике Србије”, наводи се у честитки Серђа Матареле.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСелаковић разговарао са шефом дипломатије Италије

 

04. април 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са министром спољних послова и међународне сарадње Италије Луиђијем Ди Мајом.

Министар Селаковић је изразио задовољство нивоом укупних односа двеју земаља, истакавши да они константно напредују захваљујући Споразуму о стратешком партнерству из 2009. године.

Селаковић је поручио да у наредном периоду очекујемо посету министра Ди Маја Београду, напоменувши да је то добар моменат и за одржавање пословног форума.


Oпширније...
Састанак са министром одбране Републике Италије

29.03.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се данас са министром одбране Републике Италије Лоренцом Гверинијем, са којим је разговарао о унапређењу билатералне сарадње, европској перспективи Србије, као и актуелној међународној кризи.

Председник Вучић је изразио задовољство што Србија и Италија имају стабилне пријатељске односе и интензивну сарадњу у свим важним областима. Он је истовремено захвалио Италији на континуираној и снажној подршци европском путу Србије. „Италија је трећи спољнотрговински партнер Србије. Сарадњу у области одбране морамо и можемо да подигнемо на виши ниво. Веома смо задовољни сарадњом са италијанском војском у међународним мисијима, а посебно захвални Италији на заштити права српског народа и светиња на Косову и Метохији“, истакао је председник Вучић. Он је додао да је очување стабилности и мира на Балкану од највишег интереса наше земље. „Србија је у последње време једна од најбрже растућих економија и ми то не желимо да угрозимо“, рекао је председник Вучић.


Oпширније...
Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ

1. март 2022. г.

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Србији.

Министар Селаковић упознао је присутне амбасадоре са Закључком Савета за националну безбедност, који је Влада Србије усвојила 27. фебруара поводом ситуације у Украјини.
Шеф српске дипломатије је поручио да Србија изражава најискреније жаљење због избијања кризе и сукоба у

Украјини, истакавши да сматрамо веома погрешним нарушавање територијалног интегритета и суверенитета сваке државе, па самим тим и Украјине. С тим у вези, Селаковић је подсетио да наша земља веома јасно позива на поштовање принципа међународног права, указавши да је то основа наше спољне политике.

Селаковић је подвукао да наша земља даје пуну подршку преговорима две стране и свим кредибилним међународним напорима за изналажење мирног и политичког решења кризе у Украјини.

Србија ће, како је истакао, у овим изазовним временима наставити да доследно чува мир и стабилност у Југоисточној Европи, истакавши да и савремени изазови показују да се све несугласице на нашем континенту морају решавати мирним средствима и дијалогом.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs
 Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.


Oпширније...
Видео честитка Министарства спољних послова поводом Дана државности Републике Србије

Данас 15. фебруара 2022. Република Србија прославља Дан државности.

Министарство спољних послова  Републике Србије упутило је честитку коју можете видети у филму Дан државности Србије 

Свим нашим грађанима који живе и раде у Републици Италији, нашој дијспори у читавом свету и пријатељима Републике Србије желимо срећан празник.

Колетктив Амбасаде Републике Србије у Риму Прослава празника Светог Саве у Риму

6. фебруар 2022.

Обележавање црквеног празника и школске славе Свети Сава, одржано је у недељу 6. Фебруара 2022. године у храму Сан Филипо Нери дел Есквилино у Риму. Свету литургију служио је парох Душан Ђукановић из СПЦО У Трсту, задужен за мисионарску парохију Светог Саве у Риму, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског и италијанско-малтешког г. Андреја. 

 

 


Oпширније...
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

7. фебруар 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.


Oпширније...
Састанак амбасадора Горан Алексића са Паолом Де Нардисом, председником Института за политичке студије „Свети Пије V“

Амбасадор Горан Алексић одржао је састанак са проф. Паолом Де Нардисом, председником Института за политичке студије „Свети Пије V“. Састанку су присуствовали доценти са Универзитета Сапијенца, Ђордано Мерлико и Лука Алтери, уредници Часописа за политичке студије, посебне едиције Института. У срдачном разговору истакнута је важност сарадње Србије и Италије у области друштвених наука,  у циљу бољег разумевања догађаја из историје и савремених тенденција. 

 


Oпширније...
Београдски парк Ада Циганлија у новој публикацији "Urban Gardens" издавачке куће Buckfast Edizioni из Пијемонта

 

Амбасадор Републике Србије у Риму Горан Алексић са великим задовољством примио је најновије издање публикације URBAN GARDENS, коју је приредио Франко Луиђи Карена, у оквиру издавачке куће Buckfast Edizioni. Ова несвакидашња монографија, поред познатих урбаних паркова великих светских престоница укључила је и прилог о једном од најлепших и највећих београдских паркова – Ади Циганлији.

 


Oпширније...
Ускоро Канцеларија Србије у Валети

21.1.2022.

Министарство спољних послова Србије обавештава да ће Канцеларија Републике Србије у Валети, у Републици Малти, започети са радом 31. јануара.

Отварање Канцеларије Амбасаде Србије у Италији, са седиштем у Валети, у интересу је даљег развоја међудржавних односа са Републиком Малтом, а поред пружања конзуларно-правне заштите држављанима Србије, радиће на унапређењу билатералних и економских односа, као и културно-просветне, научно-техничке и других видова сарадње две земље.

Канцеларија, која се отвара захваљујући и Меморандуму о колокацији са Мађарском, налази се на адреси: Europa Centre, Level 3, Office 18/a, Triq Sant` Anna 58, Floriаna, FRN,1400 Malta.

Контакт подаци канцеларије су: тел. +35627037921 и +35627023539, електронска пошта: srb.office.valletta@mfa.rs.

За рад са странкама, заказивање термина и конзуларне консултације и-мејл адреса је: srb.office.valletta@gmail.com.

Радно време Kанцеларије у Валети са странкама биће уторком, четвртком и петком од 10 до 14 часова.

Јурисдикционо подручје Канцеларије у Валети обухвата територију Републике Малте.Важно обавештење: Отварање Канцеларије Р. Србије на Малти

Канцеларија Амбасаде Републике Србије у Риму, са седиштем у Валети званично почиње рад са странкама 31. јануара 2022. године.

Радно време Канцеларије је од 8:00 до 16:00 часова. Рад са странкама у Канцеларији је уторком, четвртком и петком у времену од 10:00 до 14:00 часова, уз обавезно заказивање термина и поштовање епидемиолошких мера.

Термин се можете заказати телефоном или електронским путем на адресу Канцеларије, почев од 24. јануара 2022. године. Телефонско заказивање термина и конзуларне консултације су понедељком и средом од 10 до 14 часова, а уторком, четвртком и петком у времену од 14,30 до 15,30 часова.

Адреса Канцеларије је: Europa Centre, Level 3, Office 18/a, Triq Sant' Anna 58, Floriana, FRN 1400 (бочни улаз са паркинга). Бројеви телефона у канцеларији: +35627037921 и тел/факс: +35627023539. Електронска адреса: srb.office.valletta@gmail.com

 


Oпширније...
Србија учинила велике помаке у области владавине права

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадорима Француске, Италије, Немачке и САД и отправницима послова Уједињеног Kраљевства и Делегације Европске уније у Србији о предстојећем референдуму о промени Устава, који је заказан за 16. јануар ове године.

 

 


Oпширније...
Концерт трија Покрет из Србије на Конзерваторијуму Санта Чечилија у Риму

                  

Амбасада Републике Србије у Риму организовала је 20. децембра 2021. претпразнични концерт на Конзерваторијуму Санта Чечилија, на којем је наступио трио „Покрет“ који чине Мадлен Стокић Васиљевић (виолина) Маја Михић (клавир) и Милош Николић (кавал и кларинет). 

Амбасадор Горан Алексић поздравио је присутне заједно са директором Конзерваторијума Робертом Ђулијанијем, којом приликом је изражено обострано задовољство због могућности да се различите културе представе на једној од најстаријих музичких образовних установа  у Италији, у оквиру програма ЕВРОПА У МУЗИЦИ 2021-22.

               

               


Oпширније...
Амбасадор Алексић код председника Италије на новогодишњем пријему

17. децембар 2021. године

Амбасадор Горан Алексић присуствовао је новогодишњем пријему код председника Републике Италије Серђа Матареле, који се у палати Квиринале традиционално организује за чланове дипломатског кора.

Амбасадор Алексић је овом приликом председнику Матарели и министру иностраних послова Луиђију ди Мају упутио поздраве државног руководства Републике Србије и срдачне честитке поводом предстојећих празника.

 


Oпширније...
Отварање Кластера 4 важна прекретница за Србију

14. децембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Бриселу, након Међувладине конференције о приступању Републике Србије Европској унији, на којој је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима са ЕУ, да је данашњи дан веома значајан и да представља веома важну прекретницу за Србију.

Брнабић је истакла да је Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, и у оквиру тог кластера, отворена су четири нова поглавља.


Oпширније...
Посета Епископа аустријско–швајцарског и италијанско–малтешког г. Андреја Риму

                              

На празник Ваведења Пресвете Богородице у Риму, у суботу 4. децембра Његово Преосвештенство Епископ аустријско–швајцарски и италијанско–малтешки г. Андреј служио је вечерње, а у недељу 5. децембра Свету Архијерејску литургију, заједно са парохом Душаном Ђукановићем из Удина, задуженим за мисионарску парохију Светог Саве у Риму, протођаконом  Иваном Толићем из Женеве и студентима докторских студија на овдашњим теолошким факултетима. 

Верници СПЦ са конзуларног подручја Амбасаде окупили су се по први пут у храму Св. Филипа при центру Алети, који је Мисионарској парохији Светога Саве у Риму стављен на располагање као стално богослужбено место. Храм се налази у улици Виа Сфорца 16, у непосредној близини историјске Богородичине Базилике у центру Рима.
Током службе Епископ аустријско–швајцарски и италијанско–малтешки г. Андреј захвалио се амбасадору Горану Алексићу на свесрдној подршци у неговању духовног идентитета наших грађана у Италији, који је један од важних фактора у очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре. Владика Андреј се обратио окупљеним верницима говорећи им о значају чувања православне духовности и српског идентитета нашег народа у државама у којима живи српска дијаспора.
 


Oпширније...
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

04. децембар 2021. године

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.


Oпширније...
Учење српског језика на римском Универзитету Сапијенца

Амбасадор Горан Алексић састао се са др Луком Ваљом, шефом Катедре за јужнословенске језике и књижевност  у оквиру  Европских, америчких и интеркултуралних студија Универзитета Спијенца у Риму. Састанку је присуствовала и Јелена Брборић, лектор за српски језик на овом Универзитету.


Oпширније...
Састанак амбасадора Алексића са европосланицом Данијелом Рондинели

29. новембар 2021. године 

Амбасадор Републике Србије у Риму Горан Алексић састао се данас са посланицом Европског парламента и чланом делегације Одбора за стабилизацију и придруживање са Р.Србијом Данијелом Рондинели.


Oпширније...
Сусрет амбасадора Алексића са учесницима Форума за младе ЕУ-Западни Балкан

26. новембар 2021. године

Амбасадор Републике Србије у Риму Горан Алексић присуствовао је данас завршници Форума за младе ЕУ-Западни Балкан под називом „Шта је Европа?“, који се одржава у Риму, од 22. до 26. новембра 2021. године. Форум је организован под покровитељством Министарства иностраних послова и међународне сарадње Р. Италије, уз учешће око осамдесет изабраних студената и постдипломаца из држава чланица ЕУ и са Западног Балкана. О важности овог скупа сведочи и лично учешће министра иностраних послова и међународне сарадње Луиђија ди Маја, који је био иницијатор наведеног форума.

 


Oпширније...
Промоција издања Архива Војводине на италијанском језику у Амбасади Републике Србије у Риму

Амбасaдa Републике Србије у Риму организовала је 23. новембра 2021. г. промоцију три издања Архива Војводине на италијанском језику: Српско – италијански дипломатски односи 1878 - 1909, од Берлинског конгреса до Анексије Босне и Херцеговине аутора др Јоване Иветић; „Српска Песма“  Ђованија Ермета Гаете, познатог италијанског песника и композитора из периода Првог светског рата која је штампана у сарадњи са издавачем Сандро Тети из Рима и коју је уредио др Ђордано Мерлико; „На Балканском фронту. Рат и злочини против цивилног становништва у Србији од 1914. до 1918.“ аутора Милована Пизарија.  

.

 


Oпширније...
Велики успех концерта српских уметника – вече пријатељства у Риму и Београду

У организацији Амбасаде Републике Србије у Риму, на престижном Конзерваторијуму Санта Ћећилија одржан је концерт „Мелодија једног пријатељства“, на којем су наступили наши светски признати извођачи класичне музике виолиниста Илија Маринковић и пијанисткиња Наташа Вељковић. Ово несвакидашње уметничко вече спојило је наша два главна града и две пријатељске културе, а у изведбама српских виртуоза уживале су београдска и римска публика.


Oпширније...
Амбасадор Горан Алексић са замеником председника Европског парламента Робертом Метсолом о европском путу Србије

Амбасадор Републике Србије Горан Алексић је разговарао са замеником председника Европског парламента Робертом Метсолом, европосланицом са Малте. У срдачном и отвореном разговору информисао је саговорницу о реформским активностима које Влада Републике Србије континуирано предузима на свом европском путу.


Oпширније...
Амбасадор Републике Србије у Риму угостио је амбасадоре земаља учесница Састанка на високом нивоу посвећеном обележавању 60. годишњице од Прве конференције Покрета несврстаних у Београду

19. новембар 2021. године

Поводом недавног успешно одржаног скупа посвећеног обележавању 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља, амбасадор Горан Алексић приредио је радни ручак за шефове дипломатских мисија држава које су учествовале на комеморативном састанку ПНЗ у Београду.

 


Oпширније...
Амбасадор Горан Алексић се сусрео у Риму са послаником Европског парламента Марком Дреостом

17. новембар 2021. године

Амбасадор Републике Србије у Риму Горан Алексић састао се италијанским послаником Европског парламента Марком Дреостом, који обавља функцију заменика члана делегације Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање са Р. Србијом у Европском парламенту.


Oпширније...
Селаковић разговарао са Жиофреом и амбасадорима ЕУ

18. новембар 2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи.

Селаковић је нагласио да је чланство у ЕУ апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, преневши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва.


Oпширније...
ОДЛУКA о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је по основу овлашћења МСП Р. Србије, државни секретар Н. Старовић 29. октобра 2021. године донео одлуку o додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у ОДЛУКУ и СПИСАК свих пристиглих пријава
 12. новембар 2021. Србија очекује подршку за отварање кластера до краја године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији која ће бити одржана у децембру.

Брнабић је на конференцији за новинаре навела да је са председником Француске Емaнуелом Макроном разговарала о ситуацији у Србији, пре свега у контексту европских интеграција, односно о томе да ли можемо да рачунамо на подршку те земље за отварање кластера на децембарској међувладиној конференцији.


 


Oпширније...
Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

12. новембар 2021. године


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

2. новембар 2021. године


Oпширније...
Континуирана комуникација Србије са ЕУ о даљим реформама

22. октобар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са министaрком за европске интеграције и главним преговарачем Јадранком Јоксимовић, састала се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ.

Теме састанка биле су Пакет проширења ЕУ за 2021. годину и посебно Извештај Европске комисије о Србији за ову годину, као и наредни кораци у процесу приступања Унији.


Oпширније...
Разматрана нова улагања италијанских привредника у Србији

21. октобар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником „Кофиндустрије Србије“ Патрицијом Деи Тосом о пословању италијанских компанија и пословној клими у Србији, њиховим новим улагањима у нашу земљу и билатералним односима.


Oпширније...
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

15. октобар 2021. године


Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.


Oпширније...
Принципи и вредности Покрета несврстаних актуелни и данас

                      

Београд, 11. октобар 2021.


Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, отварајући комеморативни самит поводом 60-годишњице Покрета несврстаних земаља, да је међународна сарадња, уз поштовање фундаменталних принципа, једини пут ка развоју и просперитету човечанства.

Вучић, који је своје обраћање на овом скупу започео речима "добро дошли кући", истакао је да је Београд био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи мир.

Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет био је мир, који је основ за развој сарадње, било да је реч о политичкој или економској, рекао је он.

Надам се да нећемо разговарати само о прошлости, већ и о будућности коју желимо да изградимо заједно. Свет дијалога, компромиса и мира и даље је могућ и достижан, поручио је председник Републике.

Вучић је указао на то да Агенда одрживог развоја УН 2030. промовише три принципа – мир и безбедност, развој и људска права, додавши да је Србија као правни наследник Југославије, оснивач Уједињених нација и Покрета несврстаних поносни промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних норми.

Велика је привилегија и част за Србију то што смо се окупили у Београду, где ћете се осећати као код куће. Уверен сам да наша престоница, као вишевековни симбол раскрсница цивилизација и тачка контакта Истока и Запада, може да вас подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње, навео је он.

Председник Републике је посебно изразио задовољство тиме што има прилику да види пријатеље из удаљених земаља, којима тешка ситуација у вези са COVID-19 није била препрека да допутују у Београд, чиме су показали колики значај придају овој организацији, али и указали част Србији. 

Обраћање Председника Републике Србије Александра Вучића можете у целости да прочитате ОВДЕ

 Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г.Андреј у посети Амбасади Републике Србије у Риму

6. октобар 2021.г.

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г.Андреј посетио је Амбасаду Републике Србије у Републици Италији, приликом његовог боравка у Риму.


Oпширније...
Одлуке Министарства спољних послова Србије о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону

 


Oпширније...
Селаковић захвалио Малти на принципијелној подршци проширењу ЕУ

04. октобар 2021. године

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са министром спољних послова Малте Еватистом Бартолом.

На заједничкој конференцији за медије, Селаковић је захвалио Малти на чврстој и принципијелној подршци проширењу ЕУ, која је осведочена и у подршци отварању свих преговарачких поглавља за које је Србија у овом тренутку спремна.

Министар Селаковић је рекао да је Србија заинтересована за продубљивање и унапређење свеукупних односа са Републиком Малтом.


Oпширније...
Амбасадор Горан Алексић на церемонији инаугурације капетана регената у Сан Марину

1. октобар 2021.г.

Амбасадор Горан Алексић присуствовао је данас свечаној церемонији инаугурације нових шефова државе Сан Марино, капетана регената Франческа Мусонија и Ђакома Симонћинија.

Овом приликом, у срдачном разговору амбасадора Горана Алексића са министром иностраних послова Сан Марина Луком Бекаријем и амбасадором Сан Марина у Републици Србији Лином Зонзинијем обострано је потврђена спремност за даље унапређење свеукупних односа.

 


Oпширније...
Председник Вучић присуствовао церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац

30. септембар 2021. године


Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен присуствовали су данас церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац на међународном железничком Коридору 10, као и потписивању Уговора између Јавног предузећа Коридори Србије и Конзорцијума STRABAG AG и STRABAG д.o.o. Београд о изградњи прве фазе Ауто-пута мира на деоници Мерошина – Мерошина 1.


Oпширније...
Састанак амбасадора Алексића са европослаником Салватореом Де Меом

28. септембар 2021. године

Амбасадор Горан Алексић састао се данас са европослаником Салватореом Де Меом, чланом делегације Европског парламента за сарадњу са Србијом.


Oпширније...
Састанак председника Вучића са амбасадорима земаља Квинте

27. септембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадоре земаља чланица Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефа Делегације Европске уније, који су затражили деескалацију кризе на северу Косова и Метохије.


Oпширније...
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

26. септембар 2021. године


Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.


Oпширније...
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

25. септембар 2021. године


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.


Oпширније...
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност

25. септембар 2021. године


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.


Oпширније...
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће

22. септембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.


Oпширније...
Отворена изложба „Никола Тесла: човек из будућности“ у Трсту

17. септембар 2021. године

Потпредседница владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић и председник аутономног региона Фриули Венеција Ђулијо, Масимо Федриго данас су у Трсту отворили изложбу посвећену научнику Николи Тесли под називом „Никола Тесла: човек из будућности“ пред амбасадором Србије у Италији, градоначелником Трста и других званичника.


Oпширније...
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

15.09.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.

 


Oпширније...
ОДЛУКА о суфинансирању пројеката за дијаспору - оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика

15. септембар 2021.

Увид у донету одлуку можете извршити ОВДЕПрослављамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе

15. септембар 2021. године

Амбасада Републике Србије у Риму овом видео честитком из Италије и Малте свим нашим сународницима у домовини и расејању жели срећан Дан српског јединства, слободе и националне заставе!

Живела Србија!


Oпширније...
Заштита имовинских права Срба пореклом из Федерације Босне и Херцеговине

Преносимо обавештење Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону о почетку медијске кампање посвећене информисању Срба пореклом из Федерације БиХ о потреби заштите имовинских права које заједнички спроводе органи Републике Србије и Републике Српске.

У Федерацији БиХ је у току усклађивање података о некретнинама катастра и земљишним књигама, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа би могли да изгубе право на имовину која је у њиховом власништву или поседу.

У многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина или лице које неовлашћено користи српску имовину, тако да избегли и расељени Срби, те њихови наследници, немају сазнања да је њихово земљиште или земљиште предака предмет поступка. Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису могуће је продужење  рока за пријаву до годину дана, а имајући у виду да власничка тужба код имовине не застарева, накнадне исправке погрешних уписа су могуће само кроз судски процес.

Имајући све наведено у виду, Управa за сарадњу с дијаспором и Србима у региону позива све припаднике српског народа у дијаспори, пореклом из Федерација БиХ, да се јаве на:

Телефон: +387 55490940

Viber и WhatsApp: + 387 65 090-040

pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ:

odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

FB @srbiufederacijibih

TW @OdborFПосета делегације Српског друштва за протеомику Амбасади Србије у Риму

10. септембар 2021. године

Представнице Српског друштва за протеомику, научнице др Катарина Смиљанић, др Весна Јовановић, Маја Младеновић и Теодора Ђукић боравиле су у Риму од 8. до 10. септембра о.г, ради учешћа на конгресу ”Proteomics and metabolomics for personalized medicine”, којим су и копредседавале.


Oпширније...
Отварање ауторске изложбе Драгане Мирчетић примењене уметнице из Србије у Риму

Ауторска изложба накита Драгане Мирчетић из Београда, оснивача бренда Arte&Bellezza, после излагања у УЛУПУДС у Београду, отворена је 2. септембра 2021. у галерији INCINQUE OPEN ART MONTI у Риму. Изложбу је отворила уредница галерије, Моника Ћекини уз представника Амбасаде Републике Србије. 


Oпширније...
Председник Вучић примиo акредитивна писма амбасадора који покривају Србију на нерезиденцијалној основи

06. септембар 2021.

Председнику Републике Србије Александру Вучићу су данас акредитивна писма предали амбасадори, који своје земље представљају на нерезиденцијалној основи. 

Председник Вучић је амбасадорима пожелео успешан дипломатски мандат, изразивши уверење да ће политички дијалог и економска сарадња Србије и ових земаља наставити да се развијају на обострану корист.

Током сусрета у Палати Србија, председник Вучић разговарао је са амбасадорима о билатералној сарадњи Србије и њихових земаља, спољнополитичким приоритетима Србије, ситуацији у региону, као и о међународним односима.


Oпширније...
Компанија „Ципријани“ заинтересована за улагања у Србији

23. август 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са директором италијанске компаније „Ципријани“ Ђузепеом Ципријанијем о потенцијалним улагањима у Србији.

Брнабић је упознала свог саговорника са најважнијим економским показатељима и могућностима за инвестирање у нашој земљи, истакавши да Србијa од 2014. године континуирано ради на унапређењу услова за пословање и инвестирање и да и Србија и Београд имају велики потенцијал за нова улагања.

Она је са Ципријанијем разговарала о могућностима за сарадњу и потенцијалним улагањима компаније која је један од лидера у области угоститељства и хотелијерства.

Ципријани је рекао да ће радо поново посeтити Београд како би наставио разговоре о инвестицијама.

Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: ТанјугОбележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

05. август 2021. године

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!


 


Oпширније...
Јавни позив за националнa признања 2021.

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује  Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 3. августа до 12.августа  2021. године. Пријава се подноси  путем електронске поште (мејл) на komunikacije@dijaspora.gov.rs са назнаком:

                  „Јавни позив  за доделу националних  признања“.

ТЕКСТ ЈАВНОГ ПОЗИВА ПРЕУЗМИТЕ ОВДЕКонкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

23. јул 2021. године

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић донео је одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Све информације о расписаним конкурсима за суфинансирање пројеката доступне су ОВДЕПредседник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

22. јул 2021. године

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.

Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ

„Нас повезује историја, заједничка култура, чланице ЕУ су без премца већ сада наши најважнији партнери“, објаснио је и додао да је трговинска размена Немачке и Кине 3.000 пута већа него Србије и Кине, а, приметио је, и поред тога се послови Србије са Кином приказују као проблем.


Oпширније...
Србија остварила велики успех у области дигитализације

20. јул 2021. године


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.
 


Oпширније...
Србија снажно подржава Берлински процес

05. јул 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас на онлајн Самиту лидера Берлинског процеса на којем је било речи о конкретним резултатима постигнутим у току његовог седмогодишњег трајања, плановима за наредни период и иницијативама чији је циљ пружање подршке Западном Балкану на његовом путу ка Европској унији.

Фокус самита био је на изградњи заједничког регионалног тржишта који се односи на четири темељне слободе: слободно кретање људи, робе, услуга и капитала, за које је усвојен Акциони план у новембру прошле године, а од којег би регион имао посебне бенефите.


Oпширније...
Председник Вучић учествовао на конференцији „Мини Шенген“

29. јун 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић учествоваo је данас путем видео-линка на конференцији „Мини Шенген“ са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевим. Званичници су разговарали о даљим корацима у регионалној сарадњи, као процесу од виталног значаја за напредак Западног Балкана и европског пута у целини.


Oпширније...
Министар Селаковић са будућим изасланицима одбране Републике Србије

25. јун 2021. године

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић разговарао је данас са будућим изасланицима одбране, који у Министарству спољних послова Србије обављају припреме за одлазак у иностранство.

Министар Селаковић је пожелео будућим изасланицима одбране Републике Србије успех у раду, истакавши да ће у обављању свог посла имати пуну подршку Министарства спољних послова и наше дипломатско-конзуларне мреже.


Oпширније...
Подршка Италије Србији у процесу евроинтеграција на свим нивоима

Београд, 22. јун 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министром спољних послова Италије Луиђијем ди Мајом о најважнијим економским и политичким процесима у земљи и региону и подршци коју Рим на свим нивоима пружа Србији у процесу европских интеграција.


Oпширније...
Селаковић: Захвалност Италији на подршци европском путу Србије

22. јун 2021.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да Италија подржава наставак проширења Европске уније и захвалио Влади те земље што подржава Србију у процесу европских интеграција.

Након састанка са италијанским колегом Луиђијем Ди Мајом, Селаковић је на заједничкој конференцији за медије рекао да ће се у новембру одржати заједничка седница Влада Србије и Италије која ће бити праћена бизнис форумом
 


Oпширније...
Састанак председника Александра Вучића са министром спољних послова Републике Италије Луиђијем Ди Мајом

Београд, 22. јун 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министра спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Луиђија ди Маја, са којим је констатовао да односе двеју земаља карактерише висок степен међусобног разумевања.
 


Oпширније...
18. јун 2021. Селаковић: Висок ниво сарадње Србије и Италије

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Италије Карлом Ло Кашом.


На састанку је било речи о предстојећој посети министра спољних послова и међународне сарадње Луиђија Ди Маја Београду 21. и 22. јуна.


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

09. јун 2021. године


Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

 


Oпширније...
Зашто инвестирати у Србију - преглед информација о условима за инвестирање у Србији

Развојна агенција Србије објавила је брошуру Зашто инвестирати у Србију, која је доступна на енглеском језику.


Република Србија предузела је важне кораке за обезбеђивање повољних инструмената неопходних за привлачење страних и домаћих инвеститора.


Србија је богата различитим потенцијалима и сматра се економским лидером на Западном Балкану. Такође, веома је значајан шири утицај на економије у читавом региону.

Уколико сте инвеститор, стојимо на располагању за повезивање и обезбеђивање додатних информација.Представљање онлајн конкурса за суфинансирање пројеката у организацији Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

Позивамо представнике удружења српске дијаспоре у Италији и на Малти  да се укључе у прву интернет конференцију на којој ће се представити нови дигитализовани начин конкурисања за суфинансирање пројеката организација у удружења.

Датум одржавања конференције је петак, 28. мај 2021. у 10:00 часова на платформи Webex


У уводном делу учесницима ће се обратити Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима из региона. У другом делу одржаће се представљање новог дигиталног начина конкурисања за средства за пројекте удружења и организација. Такође, биће омогућено да учесници постављају питања.

Пријава се може извршити путем линка који је доступан и на сајту Управе  кликом на следећи линк ПРИЈАВА ЗА ОНЛАЈН КОНФЕРЕНЦИЈУ

Више информација на интерент презентацији Управе https://www.dijaspora.gov.rs/


 Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“

20. мај 2021. године


У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.
 


Oпширније...
Селаковић: Србија показала да солидарност не мора бити искључиво привилегија богатих

11. мај 2021. године


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је данас на Јадранско-јонском савету Јадранско јонске иницијативе и Министарском састанку Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион и поручио да је неопходно све доступне ресурсе ове иницијативе директније укључити у проналажење заједничких одговора на изазове пандемије вируса корона.

Шеф српске дипломатије указао је да се пандемија може победити само заједничким снагама, а као кључну реч у овим изазовним временима истакао је солидарност.


Oпширније...
Обележавање Дана победе - 9. мај 2021.

Делегација Амбасаде Републике Србије у Риму обележила је Дан победе 9. маја 2021. и том приликом положила венац на Спомен костурницу југословенских партизана на гробљу Фламинио у Риму. 

Спомен костурница - Римски меморијал, свечано је отворен 22. септембра 1978. године и у њему се налазе посмртни остаци југословенских партизана, страдалих током Другог светског рата у региону Лацио и на острвима Тиренског мора, Понца, Пјаноза и Елба.

 Селаковић честитао Дан Европе Жозепу Борелу

08. мај 2021.

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом, 9. маја, Дана Европе високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борелу у којој је изразио уверење да ће идеја уједињења различитости у миру и солидарности и даље бити идеја водиља Европске уније.
 


Oпширније...
Вучић: Европу сматрамо нашом кућом

08. мај 2021. године

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је визионарска идеја Роберта Шумана донела истинску победу новог поверења након Другог светског рата и веру у уједињење различитости у миру и солидарности, уз поруку да ту веру има и Србија, као и наду да ће постати земља која ће бити радо виђена у европској породици народа.

Вучић је, честитајући свима у Србији и ЕУ Дан Европе, подсетио да је 9. мај дан када се слави и велика победа слободе, извојевана уз огромне жртве.
 


Oпширније...
Стипендије Републике Србије за студенте из Италије - Летња школа српског језика и стручно усавршавање у академској 2021/2022.

Министарство просвете и технолошког развоја Републике Србије донело је одлуку о додељивању стипендија за италијанске студенте.

Више информација о стипендијама за Летњу школу српског језика погледајте ОВДЕ а за стручно усавршавање за академску 2021/2022. годину погледајте ОВДЕ.

Формулар за пријаву преузмите ОВДЕ
 Инвестициони потенцијали у сектору електронске индустрије Србије

 

Развојна агенција Србије објавила је нову брошуру за потенцијалне инвеститоре у области електронске индустрије.  Уколико сте заинтересовани да сазнате више о могућностима за инвестиције у наведеном сектору, погледајте брошуру ОВДЕОБАВЕШТЕЊЕ – Нерадни дани за Ускршње празнике

У складу са Законом о државним и другим празницима у Републици Србији, Амбасада Р. Србије у Риму неће радити за време Васкршњих и Првомајских празника, почев од Великог петка 30. априла закључно са 04. мајем 2021. године.Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

21. април 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.
 


Oпширније...
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

20. април 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.
 


Oпширније...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

19. април 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације. Она је обавестила директора СЗО за Европу о току имунизације грађана у Србији, изразивши уверење да ћемо, захваљујући великом броју вакцинисаних, успети да створимо колективни имунитет и вратимо се у нормалне токове живота.

Клуге је процес имунизације у Србији оценио као импресиван, и додао да је Србија донела добру одлуку да грађанима понуди све доступне вакцине које се користе у борби против вируса корона.


Oпширније...
Кампања за вакцинацију у Србији у италијанским медијима - наступи амбасадора Горана Алексића

Амбасадор Републике Србије у Риму Горан Алексић дао је интервју за тинк тенк Ил Нодо ди Гордио у којем је говорио о циљевима и динамици кампање имунизације која се са великим успехом спроводи у Србији.

Интервју је један у низу многих које амбасадор Алексић протеклих дана даје италијанским средствима информисања, с обзиром на велику заинтересованост и њихово готово свакодневно извештавање о кампањи вакцинације која се спроводи у Србији. Амбасадор Алексић је преносио детаљне информације о успешној кампањи вакцинације у Србији, поткрепљене потпуним и ажурним подацима. Приближио је италијанској публици стратешке процене и напоре који су чињени у циљу набавке вакцина и успешног спровођења кампање, као и у борби против пандемије и санирању њених последица на здравственом и економском плану.
Амбасадор је посебно указао на висок проценат вакцинисаних грађана, што Р.Србију сврстава међу водеће земље Европе и света, затим на доступност избора вакцина највећих светских произвођача и одличну организацију која је повезана са ефикасном дигитализацијом. Истакао је спремност и активности које је Р.Србија предузела на пружању помоћи земљама из нашег региона, како кроз вакцинацију одређених категорија становништва, тако и кроз бројне донације цепива. Указао је, такође, да су кампањом имунизације биле обухваћене посебне и рањиве групе становништва, укључујући и мигранте. 
И овај наступ амбасадора Алексића био је прилика да се широј италијанској јавности укаже да је нашој земљи приоритет национална имунизација и помоћ региону, те да Србија није дестинација за ''вакцинални туризам''.

Више о кампањи за вакцинацију у Србији погледајте на следећим интернет страницама:

 

                  Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

13. април 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид. 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.


Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

13. април 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.

 


Oпширније...
Инвестициони потенцијали у сектору дрвне индустрије Србије

Развојна агенција Србије објавила је нову брошуру за потенцијалне инвеститоре у области дрвне индустрије. Уколико сте заинтересовани да сазнате више о могућностима за инвестиције у наведеном сектору, погледајте брошуру ОВДЕВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА У ВЕЗИ СА КАМПАЊОМ ВАКЦИНАЦИЈЕ У СРБИЈИ

Oгроман je успех Србије вакцинација странаца, пре свега из региона. То је начин подизања заједничке сигурности, јер без безбедних људи у региону ни људи у Србији нису безбедни. Од страних држављана највише је у Србији вакцинисано из БиХ, Северне Македоније и Црне Горе.

Последњих дана, услед великог публицитета у медијима широм света и одлично организованог процеса набавке вакцина и имунизације у Србији, приметно је велико интересовање за вакцинацију у нашој земљи, не само из региона, већ и из великог дела Западне и Централне Европе. Евидентиран је и велики број упита чак и за „вакцинални“ туризам, како грађана из тих делова Европе, тако и тур-оператора, туристичких агенција и авио-компанија.

Србија је тренутно фокусирана на вакцинацију својих грађана, али ћемо настојати да кроз донације вакцина и у наредном периоду помогнемо пријатељима и комшијама у борби против короне.

 


Oпширније...
Састанак са амбасадором Републике Италије

5. април. 2021. 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Републике Италије Карла Ло Каша, са којим се сагласио да је прошлонедељна посета шефа српске дипломатије Николе Селаковића Риму потврдила блискост двеју земаља и висок степен међусобног разумевања.

Председник Вучић и амбасадор Ло Кашо су изразили наду да ће епидемиолошка ситуација омогућити да ове године буде одржана четврта заједничка седница влада, јер би дала снажан подстицај свестраној сарадњи двеју земаља.
 


Oпширније...
Селаковић: Вакцине нису питање геополитике већ хуманости

2. април 2021.

Србија успешно наставља са својом кампањом вакцинације против Ковида-19 у којој се није руководила геополитичким разлозима, већ намером да се спасу људски животи, изјавио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић у интервјуу за италијанску агенцију Нова током дводневне посете Риму.


„Мислим да то није геополитичка мистерија већ плод потпуно другачијег приступа“, изјавио је Селаковић, коментаришући успех Србије у набавци вакцина против ковида.


Oпширније...
Селаковић: Србија за Италију кључна земља у региону

01. април 2021.

 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је данас да Италија Србију сматра кључним чиниоцем у региону, и да је наша држава својим економским и друштвеним развојем показала да земље Западног Балкана заиста могу да се развијају и остварују европске стандарде.


„Нескривено јасно је речено на састанку - очи су упрте у Србију. Хвала вам што ваша влада и премијер (Марио) Драги регион Западног Балкана држите високо на својој листи приоритета ваше спољне политике“, рекао је шеф српске дипломатије на конференцији за новинаре након састанка са италијанским колегом Луиђијем Ди Мајом


Oпширније...
Селаковић: Италија без резерве подржава Србију

31. март 2021.

Италија подржава отварање свих нових преговарачких поглавља за која је Србија спремна и та земља је највећа држава чланица ЕУ која нема резерву у подршци Србији на пољу напретка у евроинтеграцијама, изјавио је данас у Риму министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић.


Шеф српске дипломатије истакао је и да Италија показује посебно интересовање када је у питању регион Западног Балкана.


Oпширније...
Селаковић: Италија је Србији важан и поуздан партнер

31. март 2021. 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић обратио се данас Комисији за спољне и европске послове Дома посланика парламента Италије, и поручио да билатерални односи наших земаља могу послужити као пример успешне и развијене институционалне сарадње на темељима стратешког партнерства.


Шеф српске дипломатије рекао је да Италија може бити чврсто уверена да у Влади Србије има стабилног и поузданог партнера окренутог европској будућности.


„Србија Италију види као важног, респектабилног и поузданог европског партнера. Стабилност односа трајна је вредност која ће наставити да се негује и унапређује“, рекао је Селаковић.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

24. март 2021. године


Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.


Oпширније...
Селаковић: Италија један од најважнијих партнера Србије

Београд, 22. март 2021. године


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Италије Карлом Ло Кашом.

Министар Селаковић је истакао да је Италија један од најважнијих партнера Србије, други спољнотрговински партнер, други највећи страни послодавац и држава која нас снажно подржава на путу европских интеграција.


Oпширније...
Република Србија обележава Месец Франкофоније

Република Србија, придружена чланица Франкофоније од 2018, током марта са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније“. За све љубитеље српске културе и француског језика, Министарство културе и информисања Републике Србије је припремило разнолик програм, а Амбасада Р.Србије у Риму вас позива да откријете богатство српског културног и уметничког израза на француском језику. Припремљени садржај можете да погледате кликом на на слику.Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.
 


Oпширније...
Састанак са шефом Делегације Европске уније

Београд, 17. март 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о наставку борбе против пандемије Ковид-19 и изазовима у процесу масовне вакцинације, као и о динамици приступних преговора између Србије и ЕУ и стабилности у региону. 

Председник Вучић je захвалио на подршци коју ЕУ пружа Србији у условима пандемије и изразио наду да ће ускоро стићи и први контингенти вакцина из програма Ковакс.
 


Oпширније...
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

08. март 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.


Oпширније...
УНАПРЕЂЕЊЕ ПРИВРЕДНЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И ИТАЛИЈЕ И ПРОМОЦИЈА ИНВЕСТИЦИОНИХ ПОТЕНЦИЈАЛА

Рим, 3. март 2021. године

 

Амбасадор Србије у Риму Горан Алексић учествовао је на видео конференцији под називом „Србија у фази обнове: перспективе и могућности за италијанске компаније“, одржаној 3. марта о.г. на нашу иницијативу, а у сарадњи са Амбасадом Италије у Београду и консултантском кућом GreenHill Advisory. На конференцији су, поред амбасадора Алексића, излагали амбасадор К.Ло Кашо, председник Конфиндустрије Србија П.Деи Тос и Ф.Марколини, испред GreenHill Advisory. Скуп је изазвао велико интересовање италијанских привредника, представника институција, као и учесника из Р.Србије, тако да је конференција имала више од 70 пратилаца.

 


Oпширније...
Могућнсти за инвестирање у Републици Србији - бање и посебни климатски рег