| |     latinica | english  
Насловна
КОНЗУЛАРНИ ДАНИ У МАЛТИ

Обавештавамо да ће конзул Амбасаде Републике Србије из Рима посетити Малту и одржати конзуларне дане у месту:

SLIEMA, од 01. до 04. августа 2020. године, у просторијама Парохијске канцеларије СПЦ на Малти, на адреси: 81, Triq Nicolo Isouard, 2084 SLM, са почетком рада:

  • 01.08.2020. од 14.00 до 19.00 часова 
  • 02-04.08.2020. од 09.00 до 17.00 часова

Имајући у виду да је пријављен велики број захтева за издавање пасоша, скрећемо пажњу да ће, на основу достављеног списка, Амбасада заказати долазак странака, водећи рачуна о приоритету (предност имају малолетна лица и лица којима је пасош истекао).

Молимо да странке, у складу са епидемиолошким мерама COVID-19, при доласку држе дистанцу,  имају маску, рукавице, своју хемијску оловку. У Канцеларију ће моћи да уђе само лице које треба да обави конзуларну радњу. Изузетно могу ући заједно са пратиоцем: малолетна деца, лица лишена пословне способности, као и лица са посебним потребама.ONLINE КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА - ПРИЈАВЕ ДО 19. ЈУЛА 2020.

Академска српска асоцијација организовала је курс учења српског језика намењен српској омладини у дијаспори старости између 15 и 19 година. Пријаве трају до 19. јула  а online настава ће се реализовати од 10. августа до 31. октобра 2020. Више о условима за пријављивање можете наћи на сајту Академске српске асоцијацијеОдлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова Републике Србије донело је одлуке о  сyфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре који и имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Резултати конкурса могу се видети на интерент страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у регионуАМБАСАДОР ГОРАН АЛЕКСИЋ ПОСЕТИО РЕГИОН ПУЉА

1. јул 2020. године

Амбасадор Горан Алексић данас је у Барију почасном конзулу за регион Пуља Габријели Ђентиле уручио државна обележја Републике Србије, чиме је и званично почео са радом конзулат Р.Србије са седиштем у Барију, на адреси Via Andrea da Bari 103, 70122 Bari.

Овом приликом, амбасадор се састао и са званичницима регионалних власти – председником региона Пуља М.Емилијаном, градоначелником Барија А. Декаром, председником Confagricoltura Л.Лазаром, председником УО Луке Бари У.П.Грифијем, као и са преседником удружења почасних конзула у Пуљи, Базиликати и Молизеу М. Салмонеом. У свим разговорима истакнуто је задовољство због одличних билатералних односа Србије и Италије, где посебно место заузима веома добра економска сарадња две земље и пријатељство наша два народа.


Oпширније...
КОРОНА ВИРУС – ПУТОВАЊЕ У РЕПУБЛИКУ ИТАЛИЈУ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

1. јул 2020. године

Преносимо обавештење Министарства иностраних послова и међународне сарадње Р. Италије да је, у складу са препоруком ЕУ о укидању привремених рестрикција на путовања у Италију из трећих земаља тј. 14 земаља нечланица ЕУ међу којима је и Р. Србија, почев од 01. јула 2020. године дозвољен улазак/излазак из Италије.  Држављани наведених земаља нису обавезни да правдају разлог путовања, али ће по уласку у Италију бити подвргнути мери обавезне кућне изолацији и здравственог надзора у трајању од 14 дана.

За улазак у Италију потребно je, такође, попунити формулар (Modulo di autodichiarazione in caso di entrata in Italia dall’estero) који je доступан на сајту Министарства спољних послова и међународне сарадње Републике Италије.

Мера обавезне кућне изолације и здравственог надзора не примењује се на лица која у Италију путују због пословних, здравствених и разлога хитне неодложне потребе, у ком случају боравак може трајати најдуже до 120 сати, уз презентовање одговарајуће документације.Важно обавештење - Отварање свих граничних прелаза Р. Србије

22. мај 2020. године

Обавештавамо да су у складу са одлукама Владе Републике Србије, од 22. маја 2020. године отворени сви гранични прелази Р.Србије и да je укинута забрана уласка у Р. Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана.

Редован режим уласка у Р. Србију успостављен је на основу Одлуке о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р. Србију, Одлуке о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19, изазване вирусом  SARS-CoV-2 заразном болешћу, које су ступиле на снагу 22. маја 2020. године.Поновљени конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону поново расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Све информације о конкурсима доступне су на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – лажни сајт за пријаву за гласање из иностранства

Обавештавамо да ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на коме се наводи да грађани Р. Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, ради пријаве за гласање на предстојећим изборима заказаним за 21. јун 2020.

Скрећемо пажњу да прописана процедура подразумева подношење личног захтева за гласање преко дипломатско-конзуларног представништва Р. Србије.

Текст упозорења Министарства државне управе и локалне самоуправе Р. Србије може се прочитати ОВДЕКОРОНА ВИРУС – РЕГУЛИСАЊЕ БОРАВКА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ

14. мај 2020. године

Преносимо обавештење Министарства иностраних послова и међународне сарадње Р. Италије у вези са регулисањем боравка у Р. Италији током трајања ванредних мера у циљу сузбијања и ограничавања ширења болести COVID-19.

Лица која имају дозволу боравка - Декрет „Cura Italia“ број 18 (члан 103 став 2) предвиђа да дозволе боравка, које истичу у периоду између 31.01.2020. и 31.07.2020. године, остају на снази до 31. августа 2020. године.

Странци која привремено бораве - С обзиром на актуелну ванредну санитарну ситуацију, странци који у Италији краткотрајно бораве (у визном или безвизном режиму) и нису у могућности да се врате у земље порекла због објективних разлога више силе (недостатак конекција односно немогућност путовања) моћи ће да наставе законити законити боравак у Италији без додатних формалности, под условом да испоштују обавезу напуштања територије Италије чим буду превазиђене околности које то тренутно спречавају.Укидање ванредног стања на територији Републике Србије

Обавештавамо вас да је Народна скупштина Републике Србије, на Другој седници за време ванредног стања одржаној 6. маја о.г, донела Одлуку о укидању ванредног стања на територији Републике Србије, које је проглашено 15. марта 2020. године.

Одлука о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р. Србију, од 19.03.2020. године, којом су затворени сви међународни гранични прелази у - друмском, железничком и речном саобраћају, као и за улазак преко граничних прелаза за погранични саобраћај према суседним земљама и даље је на снази.ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У складу са Одлуком о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике коју је 10. маја 2020. донео председник Републике Србије, Републичка изборна комисија (РИК) је 11. маја 2020.г. донела решење о наставку изборних радњи у спровођењу избора за народне посланике, који су заказани за 21. јун 2020. године.

РИK је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем бирачи који имају боравиште у иностранству, преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, могу, најкасније  до поноћи 30. маја 2020. године, поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Решење и Роковник РИK-а може се преузети ОВДЕ.

Бирачко право имају пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Држављани Републике Србије, који имају боравиште на јурисдикционом подручју Амбасаде Републике Србије у Риму (Регије Тоскана, Марке, Умбрија. Лацио, Абруцо, Молисе, Кампања, Пуља, Базиликата, Калабрија, Сицилија, Сардинија), као и држављани Републике Србије који бораве на Малти, могу преко Амбасаде да поднесу захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Риму, тј. на бирачком месту на Малти (законски минимум за отварање бирачког места је 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом).

Захтев се може поднети накасније до поноћи 30. маја 2020. године, лично, поштом или електронским путем (мејлом). Уз захтев (уредно попуњен и потписан) је потребно приложити копију важећег личног документа издатог од надлежног органа Р. Србије (пасош, лична карта, возачка дозвола).

У иностранству могу гласати бирачи који су у Републици Србији уписани у јединствени бирачки списак. Увид у јединствени бирачки списак, ради провере уписа, може се извршити на интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – http://upit.birackispisak.gov.rs/

Образац Захтева за пријаву гласања у иностранству можете се преузети ОВДЕ.

Уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за пријаву гласања у иностранству, треба да поднесе и захтев за упис у јединствени бирачки списак.

Образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ.

НАПОМИЊЕМО ДА ЈЕ, СХОДНО ПРОПИСИМА, НЕОПХОДНО ПОДНЕТИ НОВУ ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ, БЕЗ ОБЗИРА ДА ЛИ ЈЕ БИРАЧ ПОДНОСИО ЗАХТЕВ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕТХОДНИМ ИЗБОРИМА.

Адреса: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma
Е-Маил: : ljubomir.merdovic@mfa.rsВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

08.05.2020.

Oбавештавамо да ће Air Serbia током следеће недеље од 11-15. маја 2020. године организовати специјалне летове из Париза, Франкфурта, Беча и Цириха, у циљу повратка држављана Р. Србије у земљу.

Све информације у вези са датумима, ценама и условима наведених летова доступни су ОВДЕ.

Пријаве се подносе достављањем попуњеног формулара и скениране прве странице пасоша на адресу: repatriation@airserbia.com

Напомињемо да у Србију могу путовати држављани Р. Србије и лица која у Србији имају привремену или сталну дозволу боравка.Хуманитарна помоћ Владе Републике Србије за грађане Италије - на дочеку министар спољних послова Републике Италије Луиђи Ди Мајо

Влада Републике Србије између 25. и 27. априла организовала је допремање медицинске опреме за грађане Италије, као помоћ у борби против болести Ковид 19. Испраћају је присуствовао председник Србије Александар Вучић.

 


Oпширније...
Обавештење организацијама дијаспоре о поништавању Конкурса за суфинансирање пројеката Министарства спољних послова Републике Србије од 20. јануара 2020.

Обавештавамо удружења српске дијаспоре у Републици Италији да је због ситуације са епидемијом COVID 19 одлучено да се Конкурс  за суфинансирање пројеката од 20. јануара 2020. године поништи, а да се по завршетку кризе и престанка ванредног стања поново распише. КОРОНА ВИРУС – РЕГУЛИСАЊЕ БОРАВКА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ

5. април 2020. године

Преносимо обавештење Министарства иностраних послова и међународне сарадње Р. Италије у вези са регулисањем боравка у Р. Италији током трајања ванредних мера у циљу сузбијања и ограничавања ширења болести COVID-19.

Лица која имају дозволу боравка - Декрет „Cura Italia“ (члан 103 став 2) предвиђа да сва докумената, потврде, дозволе, одобрења и овлашћења, укључујући и дозволе боравка, који истичу у периоду између 31.01.2020. и 15.04.2020. године, остају на снази до 15. јуна 2020. године.

Странци која привремено бораве - С обзиром на актуелну ванредну санитарну ситуацију, шалтери одељења за имиграцију при полицијским станицама привремено су затворени за јавност. У том контексту, странци који у Италији краткотрајно бораве (у визном или безвизном режиму) нису у обавези да предузимају било какве радње уколико дођу у ситуацију истека дозвољеног периода привременог боравка. Боравак у Италији након истека дозвољеног периода, уколико је изазван објективним узроцима више силе (попут недостатка конекције односно немогућности путовања), неће прејудицирати правни положај поменутих страних држављана, који остају у обавези да без одлагања напусте територију Италије чим тренутне препреке буду превазиђене.
 КОРОНА ВИРУС – ИЗМЕНА ОДЛУКЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

1. април 2020. године

Тачка 4а Одлуке Владе Републике Србије о о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу мења се и гласи:

''Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 28 дана (изолација у кућним условима) или друга мера здравственог надзора утврђена актом министра надлежног за послове здравља у складу са епидемиолошком ситуацијом, односно у циљу процене епидемиолошког ризика.

Лица која улазе у Републику Србију, а код којих се уочавају симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу са тачком 2. ове одлуке''
 Донаторски рачун за помоћ у борби против епидемије болести COVID-19

02.04.2020.

Глобална претња изазвана пандемијом вируса COVID-19 показала је неопходност солидарности и заједничке борбе у циљу спречавања и контроле даљег ширења вируса.

Имајући у виду наведено, обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији.

Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Рачун у валути EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Унапред се захваљујемо свим доброчинитељима који и у овим тешким временима показују саосећање и солидарност са Републиком Србијом и њеним грађанима.ЗАТВАРАЊЕ СВИХ ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

20. март 2020. године

У циљу сузбијања ширења вируса COVID-19, Влада Републике Србије је донела Одлуку о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р. Србију. У складу са Одлуком, од 19. марта 2020. године затварају се сви гранични прелази у међународном друмском, железничком и речном саобраћају, као и за улазак преко граничних прелаза за погранични саобраћај према суседним земљама. Претходно је донета одлука да се до даљњег обустави међународни путнички авио-саобраћаја са аеродрома у Србији.ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРЕКИДАЊУ ИЗБОРНИХ РАДЊИ У СПРОВОЂЕЊУ ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

17. март 202. године

У складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је 17. марта 2020.г. донела Влада Р. Србије, Републичка изборна комисија је донела решење о прекиду изборних радњи у спровођењу избора за народне посланике (расписаним за 26. април 2020. године), за време док траје ванредно стање. Изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи, наставиће се у складу са одлуком о престанку ванредног стања.

У складу са напред изнетим, Амбасада моли да обуставите достављање захтева за гласање. КОРОНА ВИРУС – НОВЕ МЕРЕ ЗА УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ

18. март 2020. године

Влада Р.Италије је у склопу мера за супротстављање ширењу корона вируса донела нови декрет којим се прописује да су све особе које уђу на територију Италије ваздушним, железничким, поморским и друмским путем, укључујући и асимптоматичне, обавезне да о свом уласку у земљу одмах обавесте Одељење за превенцију при здравственој служби надлежној за одговарајућу општину. Ове особе ће затим бити стављене под здравствени надзор и упућене у кућну изолацију у трајању од 14 дана. У случају појаве симптома корона вируса, обавезни су да о томе неодложно телефонским путем обавесте надлежне здравствене органе.

Као изузетак од овог правила, а искључиво за доказане радне потребе и не дуже од 72 сата, осим оправданог продужења због посебних потреба за још 48 сати, физичка лица која улазе у Италију ваздушним, железничким, поморским и друмским путем, дужна су да поднесу изјаву у којој потврђују да улазе у земљу искључиво због горенаведене радне потребе. Истом изјавом преузима се обавеза да, у случају појаве симптома корона вируса, такву ситуацију благовремено пријаве Одељењу за превенцију надлежне здравствене установе преко посебно одређених телефонских бројева и да се у складу са упутствима санитарних власти подвргну изолацији.

Наведене одредбе се не односе на особље компанија које имају седиште у Италији.ЗАТВАРАЊЕ БЕОГРАДСКОГ АЕРОДРОМА ЗА МЕЂУНАРОДНИ ПУТНИЧКИ САОБРАЋАЈ

19. март 2020. године

У циљу сузбијања ширења вируса COVID-19, Влада Републике Србије донела је на данашњој седници одлуку да се међународни путнички авио-саобраћај са Aеродрома "Никола Тесла" у Београду обуставља до даљег.

Саопштење Владе Републике Србије у целости можете прочитати ОВДЕ.ОБУСТАВА ПРИЈЕМА ЗАХТЕВА ЗА ИЗДАВАЊЕ ВИЗА

16. март 2020. године

У складу са одлукама Владе Републике Србије о проглашењу болести COVID-19 заразном болешћу и увођењу ванредног стања на територији Републике Србије, обавештавамо да Амбасада до даљњег неће вршити пријем захтева за издавање виза странцима који намеравају да улазе на територију Републике Србије ван одредби наведених у Одлуци Владе од 15. марта о.г.ПРЕПОРУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

16.март 2020. године

Амбасада Републике Србије у Риму понавља препоруку Министарства спољних послова свим српским држављанима који бораве у иностранству, да сва путовања у Републику Србију, која нису неопходна, одложе до даљњег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.

Посебно указујемо да је последњом Одлуком Владе Републике Србије утврђено да се држављани Републике Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују у изолацију у трајању од 28 дана.

Држављанима Републике Србије који долазе из других држава, одредиће се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14. дана (изолација у кућним условима).

При уласку у земљу, грађанима ће бити уручено обавезујуће решење.

Наглашавамо да ће се примена наведених мере стриктно контролисати, те да ће свако непридржавање истих бити најстроже санкционисано прописаном казном.

Држављани Републике Србије који, упркос наведеним мерама, имају потребу хитног и неодложног доласка у Републику Србију, могу да се обрате Амбасади и доставе своје податке, као и информацију о адреси планираног боравка у Србији.КОРОНА ВИРУС – ИЗМЕНА ОДЛУКЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

16.март 2020. године

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 15. марта о.г, донела Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2 заразном болешћу, којом се тачка 4. Одлуке мења и гласи:

''Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима надлежни органи привремено ће забранити улазак у Републику Србију''

Мере из става 1. ове тачке не примењују се на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р.Србије;
2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р.Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р.Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р.Србије у случају низводне пловидбе;
3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
4) посаде и кабинско особље вадухоплова чије је крајње одредиште Р.Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р.Србије;
5) лица која су добила сагласност за улазак у Р.Србију и боравак или транзит кроз Републику Србију од Радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Радно тело Владе одредиће услове и ограничење транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију;
6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем;
7) акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;
8) стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији.

Тачка 4а Одлуке мења се и гласи:

''Држављани Републике Србије и лица из тачке  4. став 2. подтачка 8) ове Одлуке, који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана, а домаћим држављанима и лицима из тачке 4. став. Подтачка 7) ове одлуке који долазе из других држава, одређује се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14. дана (изолација у кућним условима)''

Одлука ступила је на снагу 15. марта 2020. године, и остаје на снази до даљњег.Одлука Владе Републике Србије – COVID-19

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 14. марта о.г, донела Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, тачка 4. Одлуке, а у циљу спречавања ширења ове заразне болести, да ће, ради заштите од уношења ове заразне болести на територију Републике Србије, страним држављанима који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: провинције Хубеј (Hubei) у Народној Републици Кини, града Дегу (Daegu) и провинције Северни Гјонгсанг (North Geyeongsang) у Републици Кореји, Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, надлежни органи привремено забранити, односно ограничити улазак и кретање.

Ове мере неће се примењивати на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р.Србије;
2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р.Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р.Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р.Србије у случају низводне пловидбе;
3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
4) посаде и кабинско особље вадухоплова чије је крајње одредиште Р.Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р.Србије;
5) лица која су добила сагласност за улазак у Р.Србију од Радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;
6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.

Држављанима Р.Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно горе наведених жаришта епидемије одређује се обавезна мера самоизолације у трајању од 14 дана.

Држављани Републике Србије који имају двојно држављанство, у Републику Србију могу да уђу само уколико презентују пашош Р.Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана (Италија, Немачка, Француска и др).

Напомињемо да се мере забране односе на све стране држављане (и из трећих земаља) који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19,  односно горе наведених жаришта епидемије.

Ова Одлука ступила је на снагу 14. марта 2020. године, и остаје на снази до даљњег.У ВЕЗИ СА МЕРАМА ПРЕВЕНЦИЈЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА КОРОНА ВИРУСА АМБАСАДА ОГРАНИЧАВА РАД СА СТРАНКАМА САМО НА ХИТНЕ СЛУЧАЈЕВЕ

ХИТНО САОПШТЕЊЕ

Поводом проглашења епидемије коронавируса и предузетих хитних мера које су на снази у Р. Италији, Амбасада Р. Србије у Риму саопштава свим српским држављанима, који бораве на јурисдикционом подручју које покрива ово дипломатско конзуларно представништво, да ће се рад са странкама у наредном периоду ограничити само на хитне случајеве до побољшања епидемиолоске ситуације. С тим у вези, информишемо грађане да ће се рад на пословима биометријске аквизиције, који укључује уручење путне исправе и подношење захтева за нови пасош, привремено ограничити радом на хитним и неодложним случајевима до нормализације стања и прилика у Р.Италији. С обзиром на постојеће околности и горе наведено, молимо грађане да имају разумевање и одложе свој планирани долазак до укидања хитних мера предвиђених Декретом Владе Р. Италије. Хвала на разумевању.КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

 Владa Републике Србије донела додатне мере у спречавању ширења коронавируса

10. март 2020.

Влада Републике Србије донела је на данашњој седници додатне мере у циљу спречавања појаве ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, према препорукама наших епидемиолога и у складу са препорукама Светске здравствене организације (СЗО).

У складу са тим, уводи се привремена забрана уласка у Србију за стране држављане који долазе из подручја са интензивном трансмисијом коронавируса. То се односи на особе које су боравиле у Италији, појединим провинцијама Народне Републике Кине, Јужне Кореје, Ирана и деловима Швајцарске.

Саопштење Владе Републике Србије у целости можете прочитати ОВДЕОБАВЕШТЕЊЕ О РАСПИСИВАЊУ ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРВИЈЕ

Поводом избора за народне посланике Народне скупштине, који су расписани за 26. април 2020. године, oбавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Држављани Републике Србије, који имају боравиште на јурисдикционом подручју Амбасаде Републике Србије у Риму (регије Тоскана, Марке, Умбрија, Лацио, Абруцо, Молисе, Кампања, Пуља, Базиликата, Калабрија, Сицилија, Сардинија), као и држављани Републике Србије који бораве на Малти, могу преко Амбасаде да поднесу захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Риму, тј. на бирачком месту на Малти (законски минимум за отварање бирачког места је 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом).

Захтев се може поднети накасније до поноћи 4. априла 2020. године, лично, поштом или електронским путем (мејлом). Уз захтев (уредно попуњен и потписан) је потребно приложити копију важећег личног документа издатог од надлежног органа Р.Србије (пасош, лична карта, возачка дозвола).

У иностранству могу гласати бирачи који су у Републици Србији уписани у јединствени бирачки списак. Увид у јединствени бирачки списак, ради провере уписа, може се извршити на интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Образац Захтева за пријаву гласања у иностранству можете се преузети OВДЕ.

Уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за пријаву гласања у иностранству, треба да поднесе и захтев за упис у јединствени бирачки списак.

Образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ.

НАПОМИЊЕМО ДА ЈЕ, СХОДНО ПРОПИСИМА, НЕОПХОДНО ПОДНЕТИ НОВУ ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ, БЕЗ ОБЗИРА ДА ЛИ ЈЕ БИРАЧ ПОДНОСИО ЗАХТЕВ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕТХОДНИМ ИЗБОРИМА.

Адреса: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma

Е-mail: ljubomir.merdovic@mfa.rsПриказан документарни филм "Седморица са Дрине" о италијанским добровољцима у Првом светском рату

У сарадњи Амбасаде Републике Србије у Риму са ACDME (Associazione Consorti Dipendenti Ministero Affari Esteri) - Удружењем супруга и службеника Министарства спољних послова Италије,  дана 27. фебруара 2020. у биоскопу Тицијано у Риму одржана је пројекција филма Седморица са Дрине, редитеља Николе Лоренцина, у продукцији ВФЦ Застава Филм. Реч је о документарном филму о седморици Италијана – Гарибалдинаца који су били добовољци у српској војсци у Церској бици, на почетку Првог светског рата. Филм је приказан уз подршку градског Секретаријата за културу и изузетан допринос омладинског позоришта ДАДОВ


Oпширније...
Саопштење Министарства здравља Републике Србије у вези са ширењем корона вируса (Covid-19)

24. фебруар 2020. године 


Радна група Министарства здравља за контролу вируса Covid-19 одржала је хитан састанак у циљу предузимања адекватних мера поводом новонастале ситуације у вези ширења овог вируса у Италији.

У складу са наведеним, одмах је извршено усклађивање критеријума у Алгоритму за поступање у надзору над путницима који су боравили у зараженим односно епидемиолошки ризичним подручјима, које подразумева појачан надзор путника на граничним прелазима.

Поред путника који су боравили на територији НР Кине у областима захваћеним епидемијом новим корона вирусом, а који су у досадашњем периоду контролисани у поступку редовног појачаног надзора од стране надлежне инспекције министарства здравља и мобилних епидемиолошких тимова надлежних института и завода за јавно здравље, од данас су појачаним надзором и посебном контролом, на свим граничним прелазима, обухваћени и путници који долазе из Републике Италије. Такође, измењено је и здравствено упозорење које се дели свим путницима, а које се односи на заражена односно епидемиолошки ризична подручја.

Поред тога, одржани су и састанци са представницима Војске Србије и другим надлежним државним органима, као и Светском здравственом организацијом (WHО) у циљу предузимања свих неопходних мера како би се спречило ширење вируса на територији Републике Србије.Прослава Светог Саве у Риму

У православној цркви Светог Николе у Риму, дана 1. фебруара 2020. српска заједница је прославила празник посвећен Светом Сави. Прослава је започела литургијом коју је служио Отац Ненад Михаиловић из Епархије аустријско-швајцарске са благословом надлежног Епископа Андреја Ћилерџића. По завршетку  литургије, у просторијама цркве, Срби из Рима и околине, организовали су послужење и дружење.  Конзуларне консултације између Србије и Малте

Прве конзуларне консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства за иностране и европске послове Републике Малте одржане су у Валети 27. јануара 2020. године. Делегацију МСП РС предводила је помоћник министра, амбасадор Вера Вукићевић, док је на челу малтешке делегације био директор Директората за конзуларне послове и Малтежане у иностранству Џон Бутиђић. 


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе, Срба у региону и дијаспоре

Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре - од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:

1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;

2)  унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Више о Конкурсу за подршку Србима у дијаспори погледајте овде, а о Конкурсу за подршку Србима у региону погледајте овде
 


Oпширније...
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Од 01.јануара 2020. године, малолетни држављани Републике Србије државну границу између Републике Србије и Републике Црне Горе могу да прелазе само уз важећи пасош или личну карту, а не као према досадашњој пракси и на основу неког другог личног документа (ђачка књижица, ИМКР, здравствена књижица).ФИНАНСИЈСКИ ВОДИЧ ЗА ПОВРАТНИКЕ

У циљу информисања наших грађана на боравку у иностранству, који желе да се врате у Р. Србију, Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике. Циљ израде Финансијског водича је да се на једном месту, на свеобухватан начин,  пружe нформације у вези са питањима из области девизног пословања која су значајна за повратак наших грађана из иностранства.

У водичу, који је објављен на сајту НБС, садржани су прописи који се, између осталог, односе на пренос новац из иностране банке у банку у Србији, гашење или отварање рачуна код банке у Србији, држању девиза на рачуну код банке у иностранству, оснивање привредног друштва у Србији и тд.


Финансијском водичу се може приступити путем сајта Народне банке Србије

 ОБАВЕШТЕЊЕ

Због обележавања новогодишњих и божићних празника у Републици Србији и Републици Италији, Амбасада и Kонзуларно одељење неће радити 25. и 26. децембра 2019. године, 1-2. и 6-7. јануара 2020. године.

У хитним случајевима, можете се обратити на телефон +39 06 32609159

Колектив Амбасаде Републике Србије у Риму Вам жели срећне празнике!Напуљска промоција календара посвећеног Београду у издању културног удружења „Di Meo Vini ad Arte“

Ауторска права припадају фотографу Данилу Донцелију

Након што је културно удружење „Di Meo Vini ad Arte“ представило календар „Београд – Напуљ 2020: црно и бело“, 9. новембра у Београду, календар је имао своју презентацију и у Напуљу, 5. децембра о.г. Свечаности, која је организована у чувеном напуљском здању Палати Сера ди Касано из 17. века, присуствовале су бројне угледне званице из културног и јавног живота Италије, као и представници аристократских породица из Напуља. Амбасадa Републике Србије је од почетка била укључена у реализацију овог уметничког пројекта.

Календар је могуће погледати на презентацији удружења „Di Meo Vini ad Arte“Конференција Trieste porta la Serbia in Europa - 2. децембар 2019.

 

У седишту Српске православне заједнице у Трсту, дана 2. децембра 2019. одржана је конференција Trieste porta la Serbia in Europa. На конференцији су иступали  италијански  званичници, Масимо Федрига, председник регије Фрули Венеција Ђулија, посланици италијанског Парламента, чланови парламентарне Групе пријатељства Србија - Италија, Ренцо Тондо, Гвидо Гвидези и председник групе, Паоло Русо. Публици су се такође обратили  потпредседник српске заједнице Златимир Селаковић и амбасадор Републике Србије у Републици Италији, Горан Алексић.


Oпширније...
Посета Међународној школи италијанске кухиње АЛМА

У оквиру редовних активности Амбасаде на економском плану и успостављању сарадње са еминентним угоститељским академијама у Италији, амбасадор Горан Алексић је посетио Међународну школу италијанске кухиње АЛМА у Колорну, код Парме. АЛМА је једна од најбољих угоститељских школа у Италији, а у свету је водећи образовни и тренинг центар за италијанску кухињу.


Oпширније...
Учешће амбасадора Горана Алексића на семинару „Миграције балтичких, источноевропских и балканских народа унутар и ван Европе“

У организацији Асоцијације „Бирам Европу“ у просторијама Парламента Р.Италије и под покровитељством Европског парламента одржан је семинар „Миграције балтичких, источноевропских и балканских народа унутар и ван Европе“. Излагачи су дали свој допринос свестраној и продубљеној анализи феномена миграција са историјског аспекта, посебно у светлу промена у Европи које су се догодиле након пада Берлинског зида, али и у контексту актуелних дешавања у Источној Европи и на Балкану. С тим у вези и тема проширења ЕУ на земље Западног Балкана имала је значајно место у обраћању свих учесника.Промоција уметничког календара посвећеног Београду

Ауторска права припадају фотографу Масиму Листрију и удружењу Di Meo Vini ad Arte

 

Амбасадор Горан Алексић је присуствовао промоцији уметничког календара за 2020.г. посвећеног граду Београду, коју је организовало културно удружење „Di Meo Vini ad Arte“ 9. новембра у Београду, уз сарадњу и подршку институција Р.Србије, Амбасаде РС у Риму и Амбасаде РИ у Београду. Свечаној промоцији одржаној у Палати Србија присуствовало је око 1.000 високих српских и италијанских званица из света политике, бизниса, културе и уметности, као и представника европских краљевских кућа.


Oпширније...
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 11.11.2018. године, положен  је венац на спомен обележју у Бриндизију, постављеном у знак сећања на хуманитарно-војну операцију италијанске краљевске  морнарице, која је, у периоду од 12.децембра 1915. до 29.фебруара 1916. године, заједно са француском и енглеском морнарицом, евакуисала из Албаније 260.895 хиљада српских војника и избеглица и пребацила их на италијанску обалу.

Спомен плоча се налази на згради Управе царина, на шеталишту у луци у Бриндизију.ДЕВЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Министарства спољних послова Републике Србије, организује Девету конференцију новинара и медија дијаспоре и Срба у Региону, 26.децембра 2019. године, са циљем умрежавања медија у матици који прате дијаспору и Србе у региону, са српским медијима, организацијама и удружењима из иностранства. Конференција ће се одржати у Београду, у прес центру УНС, Кнез Михаилова 6.


Oпширније...
Комеморација у част страдалих у I и II светском рату, Барлета, 2. новембра 2019

У организацији локалних власти и градоначелника, 2.новембра 2019. године, у Барлети (Регија Пуља) одржана је комеморација у част 1200 страдалих у I и II светском рату, који су сахрањени на општинском гробљу, међу којима је већи део југословенских војника палих у јужној Италији и на острвима, током Другог светског рата, као и у другим ратовима (826 страдалих). Спомен-костурница, која се простире на преко две хиљаде квадрата, представља  један од три најважнија споменика ове врсте која постоје у Италији, заједно са онима у Прима Порта у Риму и Санселполкро у провинцији Арецо.


Oпширније...
Концерт “Префињени виртуозитети. Пут у Европу XIX века“ на Музичком конзерваторијуму Санта Ћећилија

Дана 30. октобра у Музичком конзерваторијуму Санта Ћећилија  у Риму одржан је концерт под називом “Префињени виртуозитети. Пут у Европу XIX века“ на којем је учествовао прослављени српски виолиниста Илија Маринковић и пијаниста Мариос Пантелиадис из Грчке.  На програму су биле композиције П. Сарасатеа, Ф. Крајслера, Х. Винијавскија и К. Сен-Сана.


Oпширније...
Предавање амбасадора Горана Алексића на Фестивалу дипломатије у Риму

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Амбасадор Републике Србије Горан Алексић је 17. октобра 2019.г. одржао предавање студентима на Интернационалном универзитету у склопу 10. по реду Фестивала дипломатије, који се традиционално одржава у Риму.


Oпширније...
У Амбасади Србије одржан концерт “Очараност душе” у оквиру пројекта ЕВРОПА У МУЗИЦИ кластера EUNIC Roma

 

Дана 15. октобра 2019. у свечаној сали Амбасаде одржан је концерт под називом “Очараност душе”. Амбасадор Републике Србије у Риму Горан Алексић поздравио је бројну публику пре почетка концерта на којем су учествовале сопран Емилија Петронијевић из Србије и пијаниста Матилде Шипиони из Француске. На програму су биле композиције Волфгана Амадеуса Моцарта, Ђоакина Росинија, Петра Илича Чајковског, Антонина Дворжака, Франца Шуберта, Габријела Фореа, Франческа Паола Тостија, Ернеста де Куртиса и Леонарда Бернстина. Такође, публици су представљене и две српске песме, „Што се боре мисли моје“ и „Тамо далеко“.  


Oпширније...
Амбасада Републике Србије 30. октобра домаћин концерта "Префињени виртуозитети. Пут у Европу XIX века"

У среду, 30. октобра 2019, у 18:30 часова, у Музичком конзерваторијуму Санта Ћећилија, Виа деи Грећи 18, Рим, у оквиру EUNIC програма ЕВРОПА У МУЗИЦИ одржаће се концерт "Префињени виртуозитети. Пут у Европу XIX века". Учествују Илија Маринковић, виолиниста из Србије и Мариос Пантелиадис, пијаниста из Грчке. Домаћин концерта је Амбасада Републике Србије у Риму, у сарадњи са Академијом ди Романија и Музичким конзерваторијумом Санта Ћећилија из Рима.

Програм концерта и биографије можете погледати ОВДЕ.

 

 


Oпширније...
ЕВРОПА У МУЗИЦИ - музичка сезона кластера EUNIC Рим

У уторак, 15.октобра 2019, у 19:00 часова, у Амбасади Републике Србије у Италији (Виа деи Монти Париоли 20), одржаће се концерт "Очараност душе", један од концерата јесење сезоне пројекта ЕВРОПА У МУЗИЦИ: музичка сезона кластера EUNIC Рим у организацији Амбасаде Републике Србије у Италији, Музичког конзерваторијума “Санта Ћећилија” у Риму и културног центра Румуније "Академија Романија".

 

ВАЖНА НАПОМЕНА: Обавештавамо заинтересовану публику да је због ограниченог броја места потребно да што пре пријаве свој долазак на мејл segreteria@ambroma.com Пријаве ће се примати до попуњености капацитета сале. Гостима којима је потврђена пријава, улазак у зграду Амбасаде у Виа деи Монти Париоли 20 биће омогућен од 18:15 до 18:40 часова. Поздравни говор амбасадора Њ.Е. Г.Алексића почиње у 18:45 часова. Уколико је пријава благовремена и потврђена, потребно је на улазу показати идентификациони документ са сликом.


Oпширније...
Српска деца на Интернационалном фестивалу фолклора на Малти

На Малти је од 27. до 29. септембра 2019.г. одржан Интернационални фестивал фолклора на којем су учествовала српска деца која живе у тој земљи. Наша најмлађа дијаспора била је део Фестивала који је угостио фолклорне ансамбле из Аустрије, Бугарске, Естоније, Индије, Италије, Летоније, Пољске, Литваније, Словачке и Малте.


Oпширније...
Амбасадор Републике Србије у Риму Горан Алексић на отварању изложбе Николе Тесле у Милану

Изложба  "Никола Тесла - човек из будућности" отворена је 3. октобра о.г. у Милану, у простору „Spazio Ventura XV di Milano“, уз присуство бројне публике, званица из дипломатско-конзуларног кора и представника медија. Изложба је настала у сарадњи Музеја Николе Тесле, креативног студија "Bulb Creation" из Београда и "Venice Exibition" из Венеције. Истовремено, представља још једну потврду изузетне сарадње Србије и Италије у свим областима.

На отварању изложбе говорили су амбасадор Републике Србије Горан Алексић и директор Музеја Никола Тесла у Београду Ивона Јевтић. Свечаном отварању присуствовали су и генерални конзул у Милану Радмила Селковић,  генерални директор "Venice Exibition" и кустос изложбе Мауро Ригони.


Oпширније...
ОДЛУКА О ДОДЕЛИ УГОВОРА ЗА НАБАВКУ ДОБАРА

ОДЛУКА О ДОДЕЛИ УГОВОРА ЗА НАБАВКУ МИНИ РАЧУНАРА ЗА ПОТРЕБЕ ДИПЛОМАТСКО-КОНЗУЛАРНИХ ПРЕДСТАВНИШТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУСеминар „Интернационализација производних активности: Србија и могућности за предузећа“

У организацији Удружења комерцијалиста, у Болоњи је 19. септембра одржан семинар „Интернационализација производних активности: Србија и могућности за предузећа“, на којем су на високом професионалном нивоу представљени услови за пословање у Републици Србији.


Oпширније...
УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И ФАО

Credit: ©FAO/Giuseppe Carotenuto

6. септембар 2019. године

Стални представник Р. Србије при Организацији УН за храну и пољопривреду (ФАО) амбасадор Горан Алексић састао се данас са новим генералним директором ФАО Ђуом Донгјуом.
 


Oпширније...
Србија домаћин 141. Скупштине Интерпарламентарне уније

                

Заседање Интерпарламентарне уније биће одржано у Београду од 13. до 17.октобра 2019. и окупиће више од 1.500 учесника. Очекује се долазак 150 парламентарних делегација из читавог света, које ће предводити око 100 председника и потпредседника парламената.


Oпширније...
05/09/2019 - ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ

Позив за подношење понуде

Конкурсна документација

Рок за доставу понуда је 16. септембар 2019. године до 15.00 часова.08/08/2019 - ОДЛУКА О ОБУСТАВИ ПОСТУПКА НАБАВКЕ

Одлука о обустави поступка набавке мини рачунара за потребе ДКП РСРЕПУБЛИКА СРБИЈА - КАНДИДАТ ЗА ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКА 2019-2023

ЗА ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА ПОГЛЕДАЈТЕ - БРОШУРУПромоција инвестиционих потенцијала Србије у Амбасади у Риму - “Serbia business day”

 

У Амбасади Р. Србије у Риму 10. јула 2019. одржана је радионица “Serbia business day” у сарадњи са консултантском компанијом „Greenhill Advisory” као наставак бизнис форума „Србија – Италија“, одржаног у Београду 16. и 17. маја ове године. Презентација је изазвала велико интересовање, уз присуство око 150 привредника, представника дипломатског кора и медија. Присутне госте поздравио је амбасадор Горан Алексић који је истакао значај сарадње српских институција са италијанским инвеститорима заинтересованим за пословање у Србији.


Oпширније...
Сусрет са држављанима Србије запосленим у организацијама Уједињених нација у Риму

У свечаној сали Амбасаде Републике Србије организован је 9. јула 2019. године сусрет с нашим држављанима који су запослени у организацијама Уједињених нација са седиштем у Риму (Oрганизација за храну и пољопривреду и Светски програм за храну).


Oпширније...
Пријем за држављане Србије у Амбасади у Риму

Пријем за српску дијаспору која живи и ради у Риму и околини уприличен је 31. маја 2019. године у свечаној сали Амбасаде. Присутнима се пригодним говором обратио амбасадор Горан Алексић, а током вечери су послужени српска вина и специјалитети наше националне кухиње које је за ову прилику припремио колектив Амбасаде.


Oпширније...
Састанак Амбасадора Алексића са генералним директором ICCROM др Вебером Ндором

Амбасадор Алексић састао се јуна 2019. г. са генералним директором Међународног центра за проучавање конзервације и рестаурације културних добара (ICCROM) др Вебером Ндором у седишту ICCROM у Риму.


Oпширније...
Аудијенција код папе Франциска поводом 41. заседањa Генералне конференције ФАО

Амбасадор Горан Алексић присуствовао је 27. јуна 2019. традиционалном пријему код папе Франциска, уприличеном у Ватикану поводом 41. заседања Генералне конференције Организације УН за храну и пољопривреду.Додела диплома на завршној церемонији Школе за економију и финансије Финансијске полиције Италије

Амбасадор Горан Алексић присуствовао је завршној церемонији поводом завршетка курса „Борба против илегалне економије и истраге финансијских токова“


Oпширније...
ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

У вези са расписивањем Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба, први потпредседник Владе и министар спољних послова донео је 19.јуна 2019. године,  одлуке о пројектима који ће бити суфинансирани у току ове године.

Одлуке можете преузети на ОВДЕ

Међу корисницима којима су додељена средства за реализацију предложени пројеката који доприносе јачању веза матице и дијаспоре, налази се 12 српских удружења из Републике Италије.Одлука о додели уговора за набавку добара

Одлука о додели уговора за набавку добара - мини рачунара за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству. 04/06/2019 - ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

Измене и допуне конкусне документације31/05/2019 - ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

Измене и допуне конкурсне документације28/05/2019 - ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ

Позив за подношење понуде

Конкурсна документација

Рок за доставу понуда је 6. јун 2019. године до 15.00 часова.Одлука о додели уговора за набавку добара

Одлука о додели уговора за набавку добара - темпест опреме за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранствуСарадња Агенције за заштиту животне средине Р.Србије и Националног института за заштиту животне средине и истраживање Р.Италије


Oпширније...
Представљање поезије српског песника Ђорђа. Д. Сибиновића у Амбасади Републике Србије у Риму

Дана 23. маја 2019. у Амбасади Републике Србије у Риму одржано је представљање књиге аутора Ђорђа Д. Сибиновића „La Penna di William Shakespeare“.


Oпширније...
У Фиренци отворена изложба Архива Србије „Србија и Срби од 1914. до 1918."

У сарадњи са почасним конзулатом Републике Србије у Фиренци у Библиотеци друштвених наука Универзитета Фиренца 20. маја отворена је изложба Архива Србије „Србија и Срби од 1914 до 1918."

 


Oпширније...
10/05/2019 - ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

Измене и допуне Конкурсне документацијеСАСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СА ПОТПРЕДСЕДНИКОМ ВЛАДЕ И МИНИСТРОМ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ, 9. МАЈА


Oпширније...
07/05/2019 – ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДE

Позив за подношење понудe

Конкурсна документација

Рок за доставу понуда је 17. мај 2019. године до 15.00 часова.О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Због обележавања Ускршњих празника, Амбасада и конзуларно одељење неће радити у понедељак 22. априла, петак 26. априла и понедељак 29. априла, као ни у четвртак 25. априла (Дан ослобођења Р. Италије), среду 1. маја и четвртак 2. маја (Празника рада).

У хитним случајевима, можете се обратити на телефон +39 06 32609159

Колектив Амбасаде Републике Србије у Риму Вам жели срећне празнике!СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ АРХИВА СРБИЈЕ ''СРБИЈА И СРБИ: 1914 -1918'' У ВИЋЕНЦИ

У организацији Амбасаде Републике Србије у Риму и у сарадњи са почасним конзулом Р. Србије за Регион Венето Л. Бађо и Савезом Срба у Италији, у престижној палати Корделина у Вићенци 13. априла свечано је отворена изложба Архива Србије „Србија и Срби: 1914-1918“.  


Oпширније...
КОНКУРС ЗА ИЗБОР НАСТАВНИКА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

Обавештавамо све заинтересоване да је на сајту Министарства просвете објављен Конкурс за избор наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.

Више о условима конкурса можете видети на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
 Амбасадор Горан Алексић присуствовао je свечаној инаугурацији новоизабраног председника Малте

Амбасадор Горан Алексић је 4.априла 2019. године, у Валети, присуствовао свечаној инаугурацији новоизабраног председника Малте, др. Џорџа Веле. Након мисе у St.John's Катедрали,  Џ. Вела је преузео дужност полагањем заклетве, чиме је отпочео његов петогодишњи мандат председника Малте. У свом обраћању након полагања заклетве, Вела  је поручио да ће мир и стабилност, као и социјална правда, бити срж његовог председничког мандата. Поред највиших малтешких званичника, инаугурацији су присуствовали представници дипломатског кора, верских заједница и јавног и културног живота Малте. 


Oпширније...
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ И ДАНА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Амбасада Републике Србије у Риму и Изасланство одбране, организовали су 20. фебруара 2019. пријем поводом Дана државности и Дана војске Републике Србије. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Члан Владе Републике Италије и подсекретар у Министарству за иностране послове и међународну сарадњу Манлио ди Стефано, амбасадор Републике Србије Горан Алексић и изасланик Министарства одбране Стојадин Ђаловић


Oпширније...
ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ГОРАНА АЛЕКСИЋА ПОВОДОМ ЗВАНИЧНЕ ПОСЕТЕ ЂУЗЕПЕА КОНТЕА, ПРЕДСЕДНИКА САВЕТА МИНИСТАРА ИТАЛИЈЕ СРБИЈИ

 

Поводом посете премијера Р. Италије Ђ. Контеа Србији, одржане 6. марта 2019. реномирана информативна агенција Adnkronos, објавила је у оквиру спољнополитичке рубрике интервју са амбасадором Србије Гораном Алексићем. 


Oпширније...
ПОЗИВ УДРУЖЕЊИМА СРБА У ИТАЛИЈИ

 

Позивамо удружења да се јаве на Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 13. марта до 01. априла 2019. године.

 

Oпширније...
ПОСЕТА МИНИСТРА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ГОРАНА ТРИВАНА РЕПУБЛИЦИ ИТАЛИЈИ, 25-26. ФЕБРУАР 2019. ГОДИНЕ, РИМ

Министар заштите животне средине Републике Србије Горан Триван је 25-26. фебруара посетио Републику Италију на позив Серђа Косте, министра животне средине, копна и мора Републике Италије. Потписан је Меморандум о разумевању и сарадњи у области климатских промена, процени ризика, прилагођавању измењеним климатским условима и ублажавању негативних ефеката климатских промена.


Oпширније...
ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СРЕТЕЊА У РИМУ 15. ФЕБРУАРА

Срби у Риму прославили су празник Сретења Господњег 15. и 16.фебруара 2019.


Oпширније...
Конкурс Министарства културе и информисања

15. јануар 2019. године

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА - СЕКТОР ЗА САВРЕМЕНО СТВАРАЛАШТВО И КРЕАТИВНЕ ИНДУСТРИЈЕ - расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години. 

Информације, услови и начин реализације Конкурса, доступни су ОВДЕ.Могућности за реализацију заједничких пројеката организација из Србије и Италије у области културе – позив за сарадњу у 2019. години

Република Србија је у процесу приступа ЕУ посветила велику пажњу пројектима из области културе.

У Министарству културе и информисања налази се Деск Креативна Европа Србија чија је улога да помаже установама, организацијама, компанијама и мрежама из Србије да учествују на конкурсима програма Креативна Европа. 


Oпширније...
Водич за високо образовање у Србији – Студирај у Србији

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије објавило је 2018. брошуру са упутством за све све младе који желе да студирају основне студије или стекну посебне високошколске квалификације у Србији. У приручнику су садржане основне и посебне информације о образовном систему Србије, универзитетима са интернет сајтовима и електронским адресама. Позивамо све заинтересоване студенте из Републике Италије да се информишу и благовремено остваре увид у могућности које пружа студирање у Србији.
Подсећамо да је билатералним споразумом између Србије и Италије омогућено да италијански држављани могу да аплицирају за стипендије.

За више информација сви заинтересовани могу да се јаве Амбасади Србије у Риму на адресу info@ambroma.com са назнаком STUDY IN SERBIA

На овом линку можете преузети PDF STUDY IN SERBIA.ОБАВЕШТЕЊЕ

Због обележавања Новогодишњих и Божићних празника, Амбасада и конзуларно одељење неће радити у уторак 1. јануара, среду 2. јануара и понедељак 7. јануара.

У хитним случајевима, можете се обратити на телефон +39 06 32609159

Колектив Амбасаде Републике Србије у Риму Вам жели срећне празнике!Одлука о додели уговора за извођење радова

Одлука о додели уговора за извођење радова у Амбасади Републике Србије у Риму


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ

ДРЖАВЉАНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ СУ РОЂЕНИ НА ТЕРИТОРИЈИ БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ, А КОЈИ У ПРЕТХОДНОМ ПЕРИОДУ НИСУ ПОКРЕНУЛИ ПОСТУПАК ЗА УПИС ЧИЊЕНИЦЕ РОЂЕЊА У МАТИЧНЕ КЊИГЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ДУЖНИ СУ ДА, БЕЗ ОДЛАГАЊА, ПОКРЕНУ ОДГОВАРАЈУЋЕ УПРАВНЕ ПОСТУПКЕ И ИЗВРШЕ УПИС У МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ У Р. СРБИЈИ.

ГРАЂАНИ КОЈИ ТО НЕ БУДУ УЧИНИЛИ НЕЋЕ БИТИ У МОГУЋНОСТИ ДА ПРИБАВЕ НОВЕ ОДНОСНО ЗАМЕНЕ ДОСАДАШЊЕ ПУТНЕ ИСПРАВЕ КОЈИМА ЈЕ ИСТЕКАО РОК ВАЖЕЊА, УКОЛИКО ПРИЛИКОМ ПОДНОШЕЊА ЗАХТЕВА БУДУ ПРИЛАГАЛИ ИЗВОДЕ ИЗ МАТИЧНИХ КЊИГА РОЂЕНИХ КОЈЕ СУ ИЗДАЛИ ОРГАНИ ИЗ БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ, УМЕСТО ИЗВОДА ИЗ МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ. 16/11/2018 - ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ

 

Позив за подношење понуде

Конкурсна документација

Рок за доставу понуда је 26. новембар 2018. године до 14.00 часоваОбележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања 100 година од примирја у Првом светском рату, 11.11.2018. године, представник  Амбасаде РС у Риму, Љ. Зарубица, шеф Конзуларног одељења, положила је венац на спомен обележjу у Бриндизију, подигнутом у знак сећања на хуманитарно-војну операцију италијанске краљевске  морнарице, која је, у периоду од 12.децембра 1915. до 29.фебруара 1916. године, заједно са француском и енглеском морнарицом, евакуисала из Албаније 260.895 хиљада српских војника и избеглица и пребацила их на италијанску обалу. 


Oпширније...
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Због обележавањa Дана примирја у Првом светском рату, Амбасада и конзуларно одељење неће радити у понедељак 12. новембра 2018. године.

У хитним случајевима, можете се обратити на телефон +39 06 32609159Велики успех изложбе Архива Србије у Риму

У Амбасади Републике Србије у Риму 26. октобра отворена је изложба „Србија и Срби 1914-1918. у документима Архива Србије“ у заједничкој организацији Амбасаде и  Архива Србије.

У години  обележавања 100-годишњице завршетка Првог светског рата изложба је била прилика да се јавност у Италији подсети на значај доприноса Србије савезничкој победи, као и на велике жртве које су поднете током рата.
 


Oпширније...
Промоција привредних потенцијала Србије

У Амбасади Републике Србије одржана је 29. октобра презентација привредних потенцијала Србије под називом „Циљ Србија, стабилност, сигурност, инвестиције, инфраструктура, трговина“ у заједничкој организацији ИМС-Србија и Амбасаде. Током презентације, на којој су присуствовали бројни италијански привредници из различитих сектора (мала и средња предузећа, банке, осигурања) представљени су макроекономски оквир земље и перспективе, главни сектори развоја и могућности за италијанска предузећа, подстицаји Владе Републике Србије за привлачење инвестиција, као и европски претприступни фондови за мала и средња предузећа. 


Oпширније...
Представљање Србије на Фестивалу дипломатије

Амбасада Србије учествовала је у Радионицама са децом у оквиру Фестивала дипломатије у градској библиотеци "Европа" 23. октобра. Радионице је организовала група студената са "Rome buisines school" организованих у удружењу "Felicity In Diversity", на позив директора и оснивача Фестивала дипломатије Ђорђа Бартоломућија. Радионицу о балканским државама осмислила је и организовала  Ивана Митровић, студент мастер студија "ARTS AND CULTURE" из Србије.


Oпширније...
Промоција инвестиционих потенцијала Србије за италијанске инвеститоре

Дана 19. октобра 2018. у сали Амбасаде Р. Србије у Риму  организована је промоција инвестиционих потенцијала за италијанске инвеститоре у сарадњи са асоцијацијом АНПИТ (Associazione Nazionale Per l'Industria e il Terziari) која окупља близу 29000 малих и средњих предузећа и пружаоца услуга и консултантском кућом ИБВ. Асоцијација АНПИТ има 51 седиште широм Италије, а на промоцији је било присутно око 70 представника регионалних подружница. 


Oпширније...
Обавештење

Влада Исламске Републике Иран, на основу реципроцитета, донела је Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша.

Одлука ступа на снагу 25.10.2018..године и од тог датума, држављанима Р. Србије, за улазак и боравак на територији ИР Иран, потребна је виза.Сарадња институција правосуђа Србије и Италије

У Школи за економију и финансије Финансијске полиције Републике Италије 12. октобра одржана је свечаност поводом завршетка првог курса за припаднике Тужилаштва за организовани криминал Републике Србије и Одељења за сузбијање корупције Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије. 


Oпширније...
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије, на седници одржаној 8.октобра 2018. gодине, донела је Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша.

Одлука ступа на снагу 17.10.2018. године.

Од тога датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Р. Србије, потребна је виза.Нови лектор за српски језик на Универзитету Сапијенца

Дана 27. септембра 2018. Јелена Брборић, мастер језика и књижевности, потписала је уговор са Универзитетом Сапијенца о једногодишњем ангажману на Одсеку за европске, америчке и интеркултурне студије. 


Oпширније...
Српска компанија излагач на Европској конференција оптичких комуникација на Римском сајму (24-26. септембар 2018. године)

Компанија ЦИП Центар за информатички инжењеринг и пројектовање д.о.о. из Краљева, представила је по пети пут своје производе и достигнућа на једном од најпрестижнијих специјализованих сајмова из области оптичких комуникација у Европи - Европској конференцији оптичких комуникација у Риму, као једини излагач из региона. 


Oпширније...
Научна сарадња Р.Србије и Р.Италије у области пољопривреде и заштите биља

У Амбасади Републике Србије у Риму одржана је 11. септембра 2018.г. презентација истраживачког пројекта на којем заједнички ради група српских и италијанских научних радника. Догађају су присуствовали професори са Универзитета Рома Тре С.Тути и Ф.Лећезе (руководилац пројекта), К. Ди Ђорђо испред МИП Италије, А.Пекора испред Националног савета Р.Италије за истраживање, представници италијанских компанија које подржавају пројекат и петочлана делегација Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду предвођена др Војиславом Бурсић. 


Oпширније...
30/07/2018 – ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА

Позив за подношење понуде

Конкурсна документација

Рок за доставу понуда је 9. август 2018. године у 13.00 часоваСвечаност поводом донације књига Народне библиотеке Србије Националној бибилотеци Малте

У Градској библиотеци у Флоријани, која функционише у саставу Националне библиотеке Малте, одржана је 9. јула о.г. свечаност поводом донације књига Народне библиотеке Србије.


Oпширније...
Дани српске културе у Напуљу

У организацији Амбасаде Републике Србије у Риму, Министарства културе и информисања и Управе града Напуља на челу са градоначелником Луиђи де Мађистрисом, уз свесрдну подршку Алесандре Клементе, одборника за младе, креативност и иновације, Гаетана Данијеле, одборника за културу и туризам и Марчела Лале, именованог за почасног конзула Републике Србије за Регију Кампања, представника Конфиндустрије за младе Антониа Амата и Давиде Еспозита, 7. и 8. јула у оквиру манифестације Напуљско лето одржани су концерти српских уметника. 


Oпширније...
Унапређење привредне сарадње Србије и Ломбардије

Амбасадор Горан Алексић је посетио Милано 19. јуна о.г. и том приликом имао састанке са потпредседником региона Ломбардија Фабрициом Салом, председником Удружења Италијанске привредне коморе за медитеранске и заливске земље Франческом Бриганди ди Кастелбарко и председником Удружења корпоративних адвоката Италије проф. Антонелом Мартинезом.


Oпширније...
Aмбасадор Горан Алексић у радној посети Сансеполкру

Амбасадор Горан Алексића посетио је 13. јуна општину Сансеполкро у Тоскани, где се састао са градоначелником Мауром Корниолијем и представницима најзначајнијих привредних удружења јужне Тоскане – Привредне коморе Ареца, Конфиндустрије Јужне Тоскане, Удружења занатских предузећа, као и са бројним привредницима. 


Oпширније...
Представљање српске културе и традиције у оквиру манифестације "Интернационални дан"

У организацији “Kлуба Тре Емме” (Могли Марина Милитаре),  удружења супруга адмирала и официра Војне морнарице Републике Италије, 29. маја 2018. године одржан је "Интернационални дан", традиционална годишња манифестација гостопримства, пријатељства и размене информација о култури и обичајима.


Oпширније...
Посета амбасадора Горана Алексића Сан Марину

Амбасадор Горан Алексић је посетио Сан Марино 29. маја о.г. и том приликом имао разговоре са министром иностраних послова Николом Ренцијем и представницима Привредне коморе Сан Марина задуженим за међународну економску сарадњу.


Oпширније...
Укинуте виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до деведесет (90) дана у периоду од стоосамдесет (180) дана, од датума уласка у Републику Србију, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 2.јуна 2018. године.Укинуте визе за држављане Републике Бурунди

Влада Републике Србије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 2.јуна 2018. године.Предаја акредитивних писама амбасадора Горана Алексића генералном директору ФАО Хозеу Грацијану да Силви

Амбасадор Републике Србије у Републици Италији Горан Алексић предао је акредитивна писма генералном директору Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО) Хозеу Грацијану да Силви, 22. маја 2018.г.


Oпширније...
Амбасадор Горан Алексић у посети Орвијету

Амбасадор Горан Алексић боравио је 18. маја у радној посети Орвијету, током које се састао са градоначелником Ђ.Ђерманом. У разговору су разматране могућности продубљивања сарадње у бројним областима с акцентом на економској и културној сфери. 


Oпширније...
ДЕЛЕГАЦИЈА АГЕНЦИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У ПОСЕТИ РИМУ, 8-12.МАЈ 2018.г.

Делегација Агенције за борбу против корупције, предвођена директором Драганом Сикимићем, боравила је у радној посети Риму, у оквиру Твининг пројекта „Превенција и борба против корупције“. Током посете одржани су одвојени сусрети са представницима Националне агенције за борбу против корупције, Националног директората за борбу против мафије, председником Ревизорског суда, шефом Финансијске полиције, као и представницима других релевантних институција. 

 


Oпширније...
Заједнички уметнички пројекат Филхармоније младих "Борислав Пашћан" и Омладинског оркестра Римске опере

Дванаест музичара из Филхармоније младих "Борислав Пашћан", у сарадњи са  Омладинским оркестром Римске опере, учествовало је у пројекту припреме и извођења шест представа опере "Дон Ђовани" В.А.Моцарта. Скраћена верзија опере "Дон Ђовани" намењене младима, извођена је од 5. до 12. маја у Театро Национале. 


Oпширније...
ПОЛАГАЊЕ ВЕНЦА ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Поводом обележавања 9. маја, Дана победе над фашизмом, амбасадор Горан Алексић и војни изасланик Стојадин Ђаловић, положили су венац на спомен обележје„Римска костурница“ (Sacrario di Roma), на гробљу Фламиниа-Прима Порта у Риму, где је сахрањено  око стотину бораца страдалих током Другог светског рата.


Oпширније...
Унапређење сарадње Србије и Сардиније

Током посете Региону Сардинија амбасадор Г. Алексић сусрео се 20. априла са председником Региона Франћеском Пиљаруом. У отвореном и пријатељском разговору разматране су могућности продубљивања сарадње у бројним областима с акцентом на економској и културној сфери. 


Oпширније...
Сарадња Србије и Италије у области пољопривреде

У Риму је у понедељак, 17. априла,  у седишту Министарства пољопривреде Р. Италије потписан Меморандум о разумевању између Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије и Националне фитосанитарне службе Министарства за пољопривредне,  прехрамбене и шумарске политике Р. Италије о сарадњи у области здравља биља. 


Oпширније...
Вече српске поезије у Амбасади Републике Србије у Риму

Дана 18. априла 2018. године у просторијама Амбасаде Републике Србије у Риму одржано је вече поезије. Поезију су на српском језику говорили песници Братислав Р. Милановић, Драган Мраовић, Кајоко Јамасаки Вукелић и Љубица Рајкић, и на италијанском глумци Софија Ћиапини и Масио Роберто Беато.  Кајоко Јамасаки Вукелић читала је поезију  на Јапанском језику.  Модератор је била Анђела де Лео, а организатор Данијела Бабић, уредница емисије на српском језику  станице Радио Колорс. Бројна публика, српска дијаспора и  други гости Амбасаде били су у прилици да чују клавирско извођење Тање Симић Грипи. 


Oпширније...
Интензивирање политичког дијалога између Србије и Сан Марина

16. април 2018. године

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са својим колегом, државним секретаром за спољне послове Републике Сан Марино Николом Ренцијем који борави у званичној посети Београду.

Реч је о посети од суштинског значаја, јер је ово уједно и прва посета министра иностраних послова Републике Сан Марино Републици Србији након 13 година.
 


Oпширније...
Предаја акредитивних писама амбасадора Горана Алексића председнику Републике Малте Мари-Луиз Коилиеро Преки

Новоименовани амбасадор Републике Србије у Републици Малти Горан Алексић предао је акредитивна писма председнику Републике Малте Мари-Луиз Колиеро Преки, 10. априла 2018.г.


Oпширније...
Предавање амбасадора Горана Алексића на Универзитету ЛУМСА у Риму

На позив Универзитета ЛУМСА у Риму, амбасадор Г. Алексић одржао је 4. априла предавање студентима мастер програма ''Екперти политикологије и међународних односа'', који су истовремено и чланови Опсерваторија Немачка Италија Европа (OGIE).  Тема предавања је била ''Државе Балкана и Европска унија''.


Oпширније...
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Због обележавања Ускршњих празника, Амбасада и конзуларно одељење неће радити у понедељак 2. априла, петак 6. априла и понедељак 9. априла.

У хитним случајевима, можете се обратити на телефон +39 06 32609159

Колектив Амбасаде Републике Србије у Риму Вам жели срећне празнике!Посета младих менаџера из Р.Србије Италији

Амбасаду Р.Србије у Риму посетили су 28. марта представници Привредне коморе Србије (Центар за управљање пројектима) и млади привредници који су боравили у посети Италији, у оквиру пројекта „Србија – Италија, учешће младих менаџера у јачању економске и културне сарадње две земље“. 


Oпширније...
Изградња партнерства организацијa цивилног друштва FOSDI (Србија) и AMESCI (Италија)

У Амбасади Републике Србије у Риму дана 26. марта 2018. одржана је конференција за медије о пројекту Комитет реке Дрине за локални развој  (Drina River Committee for local development). Главни циљ пројекта на којем ће по први пут учествовати организације из Србије и Италије (из цивилног, такозваног трећег сектора) је допринос одрживом развоју у општинама Бајина Башта и Сребреница које се налазе у сливу реке Дрине. 


Oпширније...
Посета амбасадора Горана Алексића компанији СИМЕСТ

Амбасадор Горан Алексић посетио је 21. марта 2018. године компанију СИМЕСТ, са  седиштем у Риму. СИМЕСТ је, заједно са САЋЕ и Gruppo Cassa depositi e prestiti, кључна тачка за финансијску и логистичку подршку италијанским компанијама које желе да инвестирају у иностранству. 

 


Oпширније...
Унапређење привредне сарадње са предузетницима региона Лацио

20. март 2018. године


Амбасадор Горан Алексић састао се данас са потпредседником Униндустрије Лацио, Ђерардoм Јамуном и шефовима сектора за интернационализацију и мала и средња индустријска предузећа Луиђи Моћом и Памелом Мораска.
 


Oпширније...
Радови српске уметнице Тијане Којић на изложби LA MENTE ARTISTICA - Giovani Donne Artiste a Confronto у Риму

Тијана Којић, млада уметница из Србије,  представила је, од 21. до 27. марта 2018. своје радове под називом Practicing disapearance, у престижном изложбеном простору римске палате Pio Sodalizio dei Piceni, у оквиру групне изложбе LA MENTE ARTISTICA- Giovani Donne Artiste a Confronto. 


Oпширније...
Нова платформа РТС

Медијски јавни сервис Радио-телевизије Србије покренуо је платформу РТС Планета (rtsplaneta.rs), која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света.

Новом платформом је омогућено праћење,  уживо, 11 телевизијских (РТС1, 2, 3, РТС ХД, РТС Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор и РТС Полетарац)  и четири радијска канала (Радио Београд 1, 2 и 3 и Радио Београд 202), Медијског јавног сервиса Радио-телевизије Србије, као и одложено праћење програма и услуге Видео на захтев и Аудио на захтев, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС у оквиру целине Мој град. На платформи су доступна и музичка издања ПГП РТС.


Oпширније...
Унапређење привредне сарадње са Регионом Марке – сусрет амбасадора Алексића са председником Региона и Привредне коморе

Амбасадор Р. Србије Горан Алексић боравио је 19. марта у радној посети Анкони, главном граду региона Марке, током које се сусрео са председником региона Луком Ћеришолијем и председником привредне коморе Анконе Ђорђом Каталдијем. 


Oпширније...
Амбасадор Горан Алексић на отварању изложбе у Аквилеји: Блага и цареви, раскош римске Србије

Амбасадор Републике Србије у Италији учествовао је 10. марта 2018. у Аквилеји на отварању  изложбе: Блага и цареви, раскош римске Србије.

Вредни експонати који су настали између 1. и 6. века и који се  убрајају  у ред најзначајнијих остварења уметности и занатства из времена Римске империје, захваљујући  залагању великог броја музеја и институција Републике Србије као и сарадњи са Фондацијом Аквилеја,  биће изложени у палати Меизлик у Аквилеји  у периоду од 10. марта до 3. јуна 2018. године.


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката организација из дијаспоре

12. март 2018. године

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 12. до 30. марта 2018. године.


Oпширније...
АМБАСАДОР АЛЕКСИЋ У РАДНОЈ ПОСЕТИ НАПУЉУ

6. март 2018. године

Амбасадор Алексић састао се данас у Напуљу са градоначелником Луиђијем де Мађистрисом. На састанаку су разматране могућности за продубљивање сарадње између Регије Кампања и Србије, укључујући и реализацију пројекта представљања српске културе у оквиру овогодишње манифестације Напуљско лето. 
 


Oпширније...
Одржан програм српске културе у Риму

У сали хотела Домус Романа у Риму, 1.марта 2018. изведен је програм "Да ја будем ја"  у организацији ФОСДИ. Одржано је предавање о школи за девојке српске средњевековне владарке Јелене Анжујске, приказан је дугометражни документарни филм Арисотфан у Днопољу о животу жена у српским селима у Р.Хрватској а одржан је и мини концерт Катарине Пејак, младе београдске уметнице која је дипломирала на одсеку композиције Универзитета Беркли у САД.

На почетку програма  публику су поздравили амбасадор Републике Србије у Риму, Горан Алексић и председница ФОСДИ, Наташа Милојевић. Била је присутна бројна српска дијаспора, домаћа италијанска публика и дип-кор.
 


Oпширније...
Aмбасадор Горан Алексић предао акредитивна писма капетанима регентима Сан Марина

Новоименовани амбасадор Републике Србије у Републици Сан Марино, Горан Алексић, предао је акредитивна писма шефовима државе, капетанима регентима, Матеу Фјоринију и Енрику Каратонију, 23. фебруара 2018. године.


Oпширније...
Састанак амбасадора Горана Алексића са генералним директором Привредне коморе Сан Марина Масимом Гјотијем

23. фебруар 2018. године

Током боравка у Сан Марину ради предаје акредитивних писама амб. Г.Алексића, у Привредној комори Сан Марина одржан је састанак са генералним директором М. Гјотијем и М.Занијем,  задуженим за међународну сарадњу.
 


Oпширније...
У Амбасади Републике Србије одржана је пројекција филма Седморица са Дрине

17. фебруар 2018. године

У Амбасади Републике Србије одржана је пројекција филма Седморица са Дрине, редитеља Николе Лоренцина, о херојском чину седморице Италијана, младих гарибалдинаца, добровољаца у Првом светском рату, који су заједно са српском војском учествовали у одбрани Србије. 


Oпширније...
Истраживање о могућностима културне сарадње партнерских организација Републике Србије и Републике Италије

Амбасада Републике Србије у Риму и Завод за проучавање културног развитка Републике Србије позивају установе и удружења у култури Србије да учествују у истраживању о могућностима сарадње са партнерским организацијама из Италије.


Oпширније...
Република Србија посвећена очувању сећања на жртве Холокауста

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је са председником Светског јеврејског конгреса Роналдом Лаудером, на маргинама Међународне конференције о одговорности институција, држава и појединаца у борби против антисемитизма у региону ОЕБС-a, која је одржана 29. јануара у Риму. 


Oпширније...
Kонтинуитет подршке Италије европским интеграцијама Србије – 29. јануар 2018. године, Рим

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас у Риму са министром иностраних послова и међународне сарадње Републике Италије Анђелином Алфаном, на маргинама Међународне конференције о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма у региону ОЕБС-а.


Oпширније...
Министар Дачић присуствовао аудијенцији код Папе Франциска организованој за шефове делегација учесника Конференције ОЕБС-а о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма - 29. јануар 2018. године

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао данас аудијенцији код Папе Франциска, организованој за шефове делегација учесника Конференције о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма у региону ОЕБС-а. 


Oпширније...
Пријем у част изасланика одбране Републике Србије пуковника Горана Момчиловића

29. јануар 2018. године

Вечерас је у Амбасади Републике Србије у Риму одржан пријем у част завршетка мандата пуковника Горана Момчиловића, изасланика одбране Републике Србије у Републици Италији.


Oпширније...
Прослава празника Свети Сава 27. јануара 2018. у Риму

Обележавање црквеног празника и школске славе Свети Сава, одржано је у суботу 27. јануара 2018. године у руском храму Св. Николе у Риму. Свету архијерску литургију служио је свештеник Марко Кнежевић, парох милански, по благослову Епископа аустријско-швајцарског, г. Андреја. 


Oпширније...
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Суринам

Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука је ступила на снагу 05.01.2018. године.


Oпширније...
Библиотека на српском језику у Фиренци

У фирентинској библиотеци „Облате“ 13. јануара 2018. одржана је презентација пројекта  „Вавилонски мост – поклони једну књигу, сагради један мост“, удружења "Start up projects" у сарадњи са удружењем дијаспоре „Сингидунум“,  Амбасадом Републике Србије у Риму и Почасним конзулатом Републике Србије у Фиренци. 


Oпширније...
XVI издање Премио Еуропа за позориште - Представљање 50 година рада БИТЕФ-а у Риму - од 12. до 17. децембра 2017.

У Риму од 12. до 17. децембра одржана је манифестација поводом "Европске награде за позориште" Premio Europa Per il Teatro за 2016. Републику Србију представљао је позоришни фестивал БИТЕФ који је прославио 50-ту годишњицу од оснивања, чему је била посвећена панел дискусија. 


Oпширније...
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Гвинеја Бисао

Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука је ступила на снагу 19.12.2017. године.


Oпширније...
Mинистар културе и информисања Владан Вукосављевић у посети Напуљу, 26. октобар 2017. године

У оквиру учешћа на XX берзи археолошког туризма одржаној од 26. до 29. октобра 2017. у Пестуму, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, имао je састанак са замеником градоначелника Напуља Алесандром Клементе. 


Oпширније...
ППВ и МСП И. Дачић на Медитеранској конференцији ОЕБС у Палерму, 24. и 25. октобар 2017.г.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је учествовао на Медитеранској конференцији ОЕБС, 24. и 25. октобра 2017.г. у Палерму. 


Oпширније...
Трећа стална конференција тружилаца за организовани криминал и тероризам, 12. октобар 2017. године

Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић и његов заменик Миљко Радосављевић учествовали су на Трећем пленарном скупу конференције тужилаштава за организовани криминал и тероризам, 12. и 13. октобра 2017.г. у Риму.Партнерство агенција за борбу против корупције Србије и Италије, 10. октобар 2017. године

У оквиру дводневне посете Риму, директорка Агенције за борбу против корупције, Мајда Кршикапа, састала се са председником Националне агенције за борбу против корупције Републике Италије, Рафаелеом Кантонеом.


Oпширније...
Министар правде Републике Србије Нела Кубуровић у посети Републици Италији, 10 и 11. октобар 2017. године

Министар правде Републике Србије Нела Кубуровић боравила је у званичној посети Републици Италији 10 и 11. октобра 2017. године, током које се састала са министром правде Републике Италије Андреом Орландом, командантом Финансијске полиције Италије Ђорђом Тоскијем, директором Агенције за борбу против корупције Рафаелом Кантонеом, као и са члановима Високог савета судства Италије.
 

 


Oпширније...
Предаја акредитивних писама амбасадора Горана Алексића председнику Републике Италије Серђу Матарели

Новоименовани амбасадор Републике Србије у Републици Италији Горан Алексић предао је акредитивна писма председнику Републике Италије Серђу Матарели, 4. октобра 2017.г.

У разговору који је потом уследио, исказано је обострано задовољство успешним развојем свих облика билатералне сарадње, а нарочито интензивним економским односима. Амбасадор Републике Србије је пренео да Република Италија са наше стране има искреног партнера за даље унапређење билатералних веза у свим областима од заједничког интереса.

Амбасадор Горан Алексић је пренео срдачне поздраве председника Републике Србије Александра Вучића, на које је председник Републике Италије Серђо Матарела узвратио додавши да високо уважава српског председника и политику коју води на унутрашњем и регионалном плану.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 02.09.2017. године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша

Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша
Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 02.09.2017. године.Дан сећања

У суботу, 5.августа 2017. године обележен је Дан сећања на прогнане и избегле Србе током операције „Олуја“, у руској цркви Св. Катерине, у Риму.

Срби из Рима присуствовали су  Св. Литургији коју је служио  протојереј ставрофор Рашко Радовић, а после Свете Литургије, одржан је парастос прогнаним и избеглим Србима у операцији „Олуја“,  и свим невино пострадалима у ратовима 90- тих година.

Литургији и парастосу присуствовали су припадници српске дијаспоре и чланови Удружења -Црквене општине Свети Сава у Риму, заједно са запосленима у  Амбасадама Р.Србије у Риму и Ватикану.

Подсећамо да је  у  операцији “Олуја” (1995. године) у акцији хрватске војске и полиције уз прећутну сагласност међународне заједнице, за само неколико дана са вековних огњишта протерано више од 220.000 људи, са српских етничких простора у садашњој Републици Хрватској: из Северне Далмације, Лике, са Баније и Кордуна. Ови простори у саставу Републике Српске Крајине били су под заштитом Уједињених нација.

Документационо-информативни центар “Веритас” сачинио је евиденцију о жртвама и од укупно 1.853 погинулих и несталих Срба, наведених именом и презименом и статусом сваке појединачне жртве, налази се  1.202 цивила, што указује да од укупног броја страдалих, 65%  су били цивили.

Српско Народно Вијеће из Хрватске сачинило је интернет презентацију која свеобухватно приказује чињенице о прогону Срба  1995. године  http://snv.hr/oluja-u-haagu/

 

 Званична посета председника Републике Србије Александра Вучића Републици Италији, 25. јул 2017. године

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је, 25. јула, у званичној посети Републици Италији. Том приликом, имао је одвојене сусрете са председником Републике Италије Серђом Матарелом и премијером Паолом Ђентилонијем.


Централне теме разговора тицале су се билатералних односа двеју земаља (са посебним нагласком на економској сарадњи), европских интеграција Републике Србије, заједничких пројеката у борби против тероризма и сузбијања корупције, и ситуације у региону.Изложба „Примењена носталгија Србија-Малта“

У просторијама Malta Society of Arts у Валети,  дана 26. јуна, oтправник послова Амбасаде Р.Србије у Риму, Татјана Гарчевић, отворила је изложбу Примењена носталгија Србија-Малта, заједно са Permanent Secretary у Влади Малте,  Joseph Camilleri и фотографом, Mark Pace .  Изложба је постављена у палати која је под заштитом УНЕСКО и трајаће до 30. јуна. Од званичника Републике Малте на отварању изложбе присуствовао је и  Mario Farrugia Borg који је у новој Влади преузео функцију посебног саветника у кабинету премијера за етничке заједнице.  ОП а i. Татјана Гарчевић обратила се присутнима указавши на значај наведене изложбе која се организује  већ 10 година. Препознавање сличности са другим европским државама, које су документоване фотографијама објеката и људи, сада се већ може назвати обимном "збирком доказа" да Србија припада европској породици држава и народа. Посебна захвалност упућена је Влади Малте, током чијег председавања ЕУ је отворено 4 поглавља од укупно 10. Joseph Camilleri обратио се присутнима и током свог говора посебно нагласио да је Малта дала велику подршку за отварање нових поглавља. Kао мала острвска држава, свесна je благодети које доноси чланство у ЕУ, и зато подржава напоре других европских држава да се придруже политичкој заједници. Отварању су присуствовали и бројни угледни чланови српске заједнице, а из Канцеларије за европске интеграције отварању је присуствовао Слободан Алексић.8. Конференција српске медицинске дијаспоре, Београд, 21-23. јун 2017. године

 

http://serbiandiasporamedical.rs/wp/Обавештење о нерадном дану

Обавештавамо вас да, услед државног празника Републике Италије (Дан Републике), Конзуларно одељење Амбасаде неће радити са странкама 2. јуна 2017. године.Министар Дачић у Риму на неформалном састанку министара спољних послова „Западнобалканске шесторке"

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, на позив италијанског министра иностраних послова Анђелина Алфана, учествовао је, 24. маја 2017, у Риму на неформалном састанку министара спољних послова „Западнобалканске шесторке".

Овај састанак представља један од припремних скупова на високом нивоу за предстојећи Самит о Западном Балкану, који ће у оквиру „Берлинског процеса" бити одржан у Трсту, 12. јула 2017. године.Међународни јавни конкурс за израду најбољег идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студенстском тргу у Београду

Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио је Јавни међународни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Текст конкурса на српском и енглеском језику са биографским подацима З. Ђинђића можете пронаћи ОВДЕ.Обавештење бирачима

На сајту Републичке изборне комисије постављен је краћи видео запис са обавештењем грађанима о начину гласања на изборима за председника Републике, 2. априла 2017.године. Наведеном видео запису можете приступити  ОВДЕ.ГЛАСАЊЕ У РИМУ И НА МАЛТИ

Поводом председничких избора у Републици Србији Републичка изборна комисија је донела одлуку о отварању бирачких места у иностранству. Према тој одлуци, у Републици Италији ће бити отворена четири бирачка места: Рим, Милано, Трст и Вићенца. Такође, по први пут, биће отворено и бирачко место на Малти.


Бирачко место у Риму биће отворено у Амбасади Републике Србије (Via dei Monti Parioli 20, 00197 Rim).


Бирачко место на Малти биће отворено у Сали Парохијског дома СПЦ у Слиеми (81 Triq Nicolo Isouard SLM 1540).


Бирачка места ће бити отворена 2. априла 2017. од 7,00 до 20,00 часова.


У складу са Законом, моћи ће да гласају само они бирачи који су, у за то предвиђеном року (до 11.марта, у поноћ), поднели захтев за пријаву податка да ће гласати у иностранству и на основу тога су уписани у извод из ЈБС према месту боравишта у иностранству. На бирачком месту је неопходно да се идентификују важећим документом издатим искључиво од стране органа Републике Србије – пасош, лична карта или возачка дозвола на чијем је обрасцу наведен ЈМБГ.Резултати гласања на изборима за председника Републике у Амбасади Републике Србије у Риму

Од 150 бирача уписаних у бирачки списак на бирачком месту бр. 8 Амбасада Републике Србије у Риму,  гласала су укупно  123   бирача.

Важећих гласачких листића било је 123, неважећих гласачких листића није било.

Резултати гласања:
1) САША ЈАНКОВИЋ - укупно 70 гласова,
2) ВУК ЈЕРЕМИЋ - укупно  9  гласова,
3) МИРОСЛАВ ПАРОВИЋ - 0 гласова,
4) САША РАДУЛОВИЋ - укупно  4 гласа
5) ЛУКА МАКСИМОВИЋ - укупно  9 гласова,
6) АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - укупно 26 гласова,
7) БОШКО ОБРАДОВИЋ - укупно 2 гласа,
8) ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - укупно 1 глас,
9) АЛЕКСАНДАР ПОПОВИЋ – укупно 2 гласа,
10) МИЛАН СТАМАТОВИЋ - укупно 2 гласа и
11) НЕНАД ЧАНАК – 0 гласоваРезултати гласања на изборима за председника Републике Србије на Малти

Од 175 бирача уписаних у бирачки списак на бирачком месту бр. 19 - сала Парохијског дома СПЦ у Слиеми,  гласало је укупно 116 бирача.

Важећих гласачких листића је било 115, неважећих гласачких листића 1.

Резултати гласања:
1) САША ЈАНКОВИЋ - укупно 52 гласа,
2) ВУК ЈЕРЕМИЋ - укупно  6  гласова,
3) МИРОСЛАВ ПАРОВИЋ - 0 гласова,
4) САША РАДУЛОВИЋ - укупно  4 гласа
5) ЛУКА МАКСИМОВИЋ - укупно  31 глас,
6) АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - укупно 6 гласова,
7) БОШКО ОБРАДОВИЋ - укупно 7 гласова,
8) ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - укупно 7 гласова,
9) АЛЕКСАНДАР ПОПОВИЋ – 0 гласова,
10) МИЛАН СТАМАТОВИЋ - укупно 1 глас и
11) НЕНАД ЧАНАК – укупно 1 гласКонкурс за суфинансирање пројеката 2017

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписало је Конкурсе за суфинансирање пројекта који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта до 03. априла 2017. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ: 1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета; 2) унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Детаљне информације о поменутим конкурсима можете пронаћи ОВДЕ.Јавни позив за национална признања 2017

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у регину, објавило је Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Јавни позив је отворен од 13. марта до 30. априла 2017. године.

Детаљне информације у вези са поменутим јавним позивом и подношењем предлога за доделу националних признања можете пронаћи ОВДЕ.Конференција „Седам разлога за успешно пословање у Србији“, 10. март 2017, Рим

У сарадњи Амбасаде Републике Србије у Риму са Асоцијацијом Италија-Србија и консалтинг групом „Belgrado Business“ у Дипломатском клубу Министарства иностраних послова Републике Италије организован је, 10. марта, догађај под називом „Седам разлога за успешно пословање у Србији“. Излагања на поменуту тему имали су отправник послова Амбасаде Републике Србије у Риму мин. саветник Татјана Гарчевић, италијански привредник који послује у Србији Симоне Тиене, генерални секретар Асоцијације Италија-Србија проф. Мауро Мићо и маркетинг менаџер консалтинг групе „Belgrado Business“ Козимо Ереде. Улогу модератора вршио је председник Асоцијације Италија-Србија амбасадор Рикардо Сеса.

Поменути говорници указали су на бројне предности инвестирања у Србију, од подстицајних мера наше Владе, преко приступа најширем бесцаринском тржишту, до политичке стабилности као једног од најважинијих гаранта сигурности за стране инвестиције.

Током свог излагања мин. саветник Татјана Гарчевић је присутне информисала о погодностима улагања у Р. Србију. Том приликом, посебно је истакнута политичка стабилност и геостратешки положај који омогућава приступ најширем бесцаринском тржишту од преко 1 млрд. људи. У том светлу, указано је на споразуме о слободној трговини које Србија има са Русијом, Казахстаном, Белорусијом, Турском, као и трговинске погодноси  у оквиру ЦЕФТА и ЕФТА. Указано је и на позитивне оцене које је ММФ дао Србији што је позитивно утицало на јачање кредитног рејтинга наше земље. Татјана Гарчевић је детаљно информисала и о пореским олакшицама и осталим погодностима које наша Влада даје страним инвеститорима, подвукавши да се ради о најбољим условима у читавом нашем региону.

Поменутом догађају присуствовало је преко 50 званица, од којих велики број угледних италијанских привредника.ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 2017 - ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом предстојећих избора за председника Републике Србије који су расписани за 02. април 2017. године, Министарство државне управе и локалне самоуправе Р. Србије издало је Обавештење за упис у бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству.


С тим у вези, обавештавамо све држављане Републике Србије, који имају боравиште на јурисдикционом подручју Амбасаде Републике Србије у Риму, да преко Амбасаде могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике Србије гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Риму.


Захтев се може поднети накасније до 11. марта 2017. године, до 24 часа, лично, поштом или електронским путем (факсом или мејлом). Уз захтев (уредно попуњен и потписан) потребно је приложити копију важећег личног документа издатог од надлежног органа Р.Србије (пасош, лична карта, возачка дозвола).


У иностранству могу гласати бирачи који су у Републици Србији уписани у јединствени бирачки списак. Увид у јединствени бирачки списак, ради провере уписа, може се извршити на интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – http://www.mduls.gov.rs.


Образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете преузети ОВДЕ.


Уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће гласати у иностранству, треба поднети и захтев за упис у јединствени бирачки списак.


Образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ.


Напомињемо да је, сходно прописима, неопходно поднети нову пријаву за гласање, без обзира на пријаве поднете у ранијем периоду, ради учешћа на претходним изборима.


Адреса: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma
Факс: 06 3200868
E-Mail: izbori2017@ambroma.comПредстављање подстицајних мера Владе Републике Србије у Ћинећита, Рим, 27. 02. 2017. године

У Риму, у филмском граду Ћинећита 27. 02. 2017. одржан је састанак Татјане Гарчевић, отправника послова Амбасаде Републике Србије у Риму са Лућијаном Совена, председником Филмске комисије Рим - Лацио. Председнику Совени представљене су подстицајне мере Владе Републике Србије у погледу погодности за снимање аудиовизуелних дела.


Током састанка, представљени су потенцијали Р. Србије и резултати дугогодишњиих напора филмских и тв радника да се Р. Србија промовише као држава у којој могу да се повољно снимају филмови, тв, документарни и комерцијални програми.


Заједнички је констатовано да је потребно организовати промоцију потенцијала за продукцију аудиовизуелних дела, као и представљање стручњака из Србије који су у Италији непознати, а представљају лидере у свету у својим областима, као што су израда тродимензионалних трикова и сл.


С обиром на некадашњу традицију зајединичких филмских пројеката са Италијом, закључено је да би сарадњи требало дати додатни подстицај.  Састанку је присуствовала и Габријела Карлучи, продуцент и промотер културне и спортске сарадње Србије и Италије.

 Закон о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ – ступање на снагу

Обавештавамо да је Законом о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016. године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише. Наведено се односи на неисплаћену девизну штедњу грађана коју су, до 27.априла 1992.године, положили :  (1) држављани бивших република СФРЈ код банака са седиштем на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ и (2) држављани Р. Србије код филијала банака са седиштем на територији Р. Србије, а које су се налазиле  на територијама бивших република СФРЈ. Позив за пријаву потраживања по основу неисплаћене девизне штедње, Управа за јавни дуг Министарства финансија Р. Србије објавила је 23.фебруара 2017.године (позив за пријаву потраживања можете преузети ОВДЕ).


Одредбе наведеног закона се односе и на наследнике наведених лица.


Лица која поседују држављанство бивших република СФРЈ (осим Р. Србије), право на исплату девизне штедње остварују под условом реципроцитета, чије постојање утврђује министарство надлежно за послове правде.


Обавезе Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње, која је регулисана наведеним законом, извршће се у десет једнаких полугодишњих рата, почев од 31.08.2018. године, закључно са 28.02.2023.године. Ради регулисања јавног дуга по овом основу, Р. Србија ће емитовати емотризационе обвезнице без купона, које гласе на евро.


Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Р. Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, у три примерка, уз прилагање документације, сходно чл. 4 Уредбе. Рок за пријаву потраживања се може поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је 23.02.2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Р. Србији и на територији бивше СФРЈ. 


Текст Закона, Уредбе о поступку за утврђивање права на исплату старе девизне штедње грађана, P и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг - www.javnidug.gov.rs.Новим споразумима до унапређења правне сарадње Србије и Италије

Mинистaр прaвдe Нeлa Кубурoвић и министaр правде Италије Aндрea Oрлaндo пoтписaли су двa спoрaзумa o сaрaдњи Србиje и Итaлиje у oблaсти мeђунaрoднe прaвнe пoмoћи – Споразум о олaкшaњу примeнe Eврoпскe кoнвeнциje o мeђусoбнoм пружaњу прaвнe пoмoћи у кривичним ствaримa oд 20. aприлa 1959. гoдинe и Споразум o oлaкшaњу примeнe Eврoпскe кoнвeнциje o eкстрaдициjи oд 13. дeцeмбрa 1957. гoдинe.

Министарка Кубуровић је нагласила да се тиме наставља добра правна сарадња два министарства и да је то само још један од доказа пријатељских односа Србије и Италије.

 


Oпширније...
Дан државности Републике Србије

Амбасада користи прилику да држављанима Републике Србије који живе и раде у Републици Италији, Малти и Сан Марину честита државни празник.

 

Обавештење о нерадним данима

Обавештавамо вас да, поводом Дана државности Републике Србије 15. фебруара, Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Риму неће радити са странкама 15. и 16. фебруара 2017. године.Додела одликовања председника Републике Србије почасном конзулу Републике Србије у Републици Италији проф. др Роберту Вералдију

Одлуком председника Републике Србије господина Томислава Николића Златном медаљом за заслуге одликован је проф. др Роберто Вералди, почасни конзул Републике Србије за Регион Абруцо, са седиштем у Тераму. Р. Вералди је добио егзекватуру од Министaрства спољних послова Републике Италије 27. октобра 2010. године и од тада неуморно ради на заштити интереса српских грађана на свом конзуларном пoдручју, као и на јачању економских културних, научних и свих других веза Региона Абруцо са Републиком Србијом. 


Планирано је да председник Републике, господин Томислав Николић, добитницима уручи одликовања на свечаној церемонији која ће се одржати у згради председника Републике (Андрићев венац бр.1) у среду, 15. фебруара 2017. године у 11:30 часова. Такође, председник Републике је позвао  све добитнике одликовања да присуствују свечаном пријему поводом Дана државности Србије који ће се одржати истог дана у 18:00 часова у згради председника Републике.


Непосредно по добијању обавештења о одликовању, Роберта Вералдија је у просторијама Амбасаде Републике Србије у Риму, 10. фебруара 2017. године, примила отправник послова мин. саветник Татјана Гарчевић.

 

 Обележавање празника Светог Саве у Риму

Поводом обележавања Светог Саве, у руском храму Св. Николе у Риму, дана 28.јануара 2017. године, свету архијерску литургију у част првог српског архиепископа и просветитеља служио је Епископ Аустријско-швајцарски, г. Андреј. Литургији су, поред чланова српске дијаспоре, присуствовали представници Амбасаде Р. Србије у Риму и Амбасаде Р. Србије при Светој Столици. Посебан, традиционалан допринос обелажавању овог значајног датума, дали су чланови удружења „Свети Сава“ из Рима.

После свете литургије обављено је освештење кољива и резање славског колача, уз пригодно извођење светосавке химне.  МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА – КОНКУРС

Министарство културе и информисања Републике Србије је расписало Конкурс за финасирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години. Циљ конкурса је подстицање и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета.

На конкурсу ће бити подржани пројекти из следећих области: визуелне уметности, сценско стваралаштво, књижевност и издаваштво, уметничка музика, изворно, народно и аматерско стваралаштво, културна делатност за децу и младе и научноистраживачка и едукативна делатност у култури.
Рок за пријаву на конкурс је 28. фебруар 2017.године. Конкурс и детаље у вези са учешћем можете наћи овде.Презентација инвестиционих потенцијала Републике Србије, Рим, 25. јануар 2017. године

У просторијама Клуба Министарства унутрашњих послова Републике Италије јуче је, 25. јануара 2017. године, организован догађај поводом презентовања инвестиционих потенцијала Републике Србије. Презентацију на поменуту тему одржала је отправник послова Амбасаде Републике Србије у Риму министар саветник Татјана Гарчевић, док је улогу модератора вршио италијански новинар и бивши портпарол „ФИАТ“ Ђузепе Закарија.

Отправник послова Татјана Гарчевић је током свог излагања детаљно информисала присутне италијанске привреднике о погодностима улагања у Србију, са посебним акцентом на бројне предности у односу на остале земље из окружења. Између осталог, истакнути су повољни услови које Влада Републике Србије даје страним инвеститорима, као и могућност приступа најширем бесцаринском тржишту, попут тржишта Русије, Казахстана и Турске. У прилог погодностима инвестирања у Републику Србију посебно су наглашени политичка стабилност и економски раст, као и јефтина и добро обучена радна снага.

Поменутом догађају присуствовало је око двадесетак угледних италијанских привредника из различитих сектора (енергетика, инфраструктуре, туризам, осигурање).Посета председника Владе Републике Србије Александра Вучића Републици Италији, Регија Венето, 16. децембар 2016. године

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић боравио је у једнодневној посети Италији (Регија Венето) 16. децембра 2016. године поводом презентације инвестиционих потенцијала Републике Србије. Том приликом, премијер Вучић се у Венецији сусрео и са председником Регије Венето Луком Зајом. Поред представника тамошњих регионалних институција и бројних угледних италијанских привредника и асоцијација, презентацији је, на позив премијера Вучића, присуствовао и прослављени српски фудбалер Дејан Станковић. У склопу посете организован је и обилазак две италијанке компаније из Тревиза – “ITLAS” (производња дрвених подова и облога, од новембра 2015. године компанија је почела до послује и у Србији) и “VENETA CUCINE” (један од лидера у производњи кухиња у Италији). Посету делегације Републике Србије Регији Венето, на челу са премијером Вучићем, пропратили су представници наше Амбасаде у Риму, отправник послова a.i. министар саветник Татјана Гарчевић и аташе Марко Ракић, и почасни конзул Србије за Регију Венето Лорета Бађо.


Током свог излагања председник Владе Републике Србије Александар Вучић је похвалио сарадњу између Србије и Италије на свим нивоима. Посебно је указао на значај који Србија посвећује јачању регионалне сарадње путем учешћа у различитим регионалним иницијативама где Италија одржава веома активно присуство и ангажовање, као што је на пример случај са Централноевропском и Јадранско-јонском иницијативом. Премијер је истакао предности улагања у Србију, посебно у контексту бројних погодности и могућности приступа најширем бесцаринском тржишту, попут тржишта Русије, Казахстана и Турске, и позвао привреднике из Венета да наставе улагања у Србију. Премијер Вучић је, у прилог погодностима инвестирања у Републику Србију, истакао и политичку стабилност и економски раст подстакнут свеобухватним реформским процесима.


Након обраћања премијера Вучића, презентацију на тему погодности инвестирања у Републику Србију одржао је председник Привредне коморе Србије Марко ЧадежПромоција књиге Љиљане Хабјановић Ђуровић „Ана Марија ме није волела“, Рим, 28. новембар 2016. године

У дипломатском клубу Министарства иностраних послова Републике Италије, 28. новембра 2016. године, одржана је промоција књиге Љиљане Хабјановић Ђуровић „Ана Марија ме није волела“ преведене на италијански језик. Догађај је приређен у организацији Асоцијације Италија-Србија и Амбасаде Републике Србије у Риму.


Улогу модератора вршио је председник Асоцијације Италија-Србија амбасадор Рикардо Сеса, док је присутне у име Амбасаде поздравила отправник послова a.i. министар саветник Татјана Гарчевић. Излагања на тему садржине романа имали су лектор проф. Анђела Де Лео, амбасадор Умберто Ватани и монсињор Винћенцо Паља. Завршно излагање имала је ауторка дела Љиљана Хабјановић Ђуровић.


У паузама презентације сопран Драгана Молес, уз пратњу клавира, извела је неколико музичких нумера.
Поменутом догађају присуствовало је преко 100 утицајних званица (чланови дипкора, представници елитних научно-културних кругова Рима, као и представници српске академске дијаспоре).Концерт савремене класичне музике српског триа „Покрет“, Рим, 20. новембар 2016. године

У Риму је, 20. новембра 2016. године, одржан концерт савремене класичне музике српског триа „Покрет“ (Мадлен Стокић Васиљевић – виолина, Милош Николић – кларинет и Маја Михић – клавир) под називом „Ретроспективе“. Догађај је организован од стране римске Музичке академије „Clivis” у једној од њихових најпрестижнијих сала, у сарадњи са Организацијом музичких аутора Србије (СОКОЈ) и под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Риму.

         
Догађај су отвориле председник Академије Микела Сенцаква и Александра Ранчић, координатор пројекта.

Присутнима се у име Амбасаде обратила отправник послова a.i. министар саветник Татјана Гарчевић.
У извођењу дела савремених српских композитора уживали су представници овдашњег дипкора, српске дијаспоре, као и бројни представници културног и јавног живота Рима.Kонференција “Аутономија и плуралитет. Изазов мултикултурализма у Италији и свету“, Рим, 19. октобар 2016. године

У организацији Института за високе геополитичке студије и сродне науке (ISAG) у Дому посланика је 19. октобра 2016. године одржана конференција „Аутономија и плуралитет. Изазов мултикултурализма у Италији и свету“ коју је отворила потпредседница Дома посланика (Камера) Марина Серени.


Oпширније...
Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности – отуђења дипломатске непокретне имовине у Њујорку (Сједињене америчке државе), Токију (Јапан), Бону (Немачка) и Берну (Швајцарска)

Република Србија, у име свих држава-сукцесора, објављује оглас (позив за учешће на тендеру) за ангажовање посредничке агенције у процесу продаје објеката бивше СФРЈ у Њујорку (два објекта), Токију (Јапан), Бону (Немачка) и Берну (Швајцарска).

Текст огласа и сва остала потребна документација доступни

1. Оглас заједничке продаје финал 211016
2. Оглас српски
3, Оглас преломљен
4. TENDERER INFORMATION SHEET 26.10.16
5, TENDER BOND SEROIUSNESS 261016
6. TENDER BOND PERMFORMANCE GARANTEE 26.10.16Српски филм на фестивалу у Венецији 2016

Претпоследњег дана Филмског фестивала у Венецији, 9. септембра, у такмичарском делу програма, приказан је филм Емира Кустурице "На млијечном путу". У филму главне улоге тумаче Емир Кустурица, велика филмска звезда Моника Белучи и српски глумци Слобода Мићаловић, Предраг Манојловић и други. Филм је сниман три године. После фестивала у Венцији предвиђено је да филм учествује на Филмском фестивалу у Лондону 15. октобра 2016.

Завршетак филма пратиле су овације публике и аплауз од 15 минута. Из публике су се чули гласни повици захваљивања редитељу. Публика је филм примила веома добро, иако су званичне награде изостале. Такође и критичари у Италији су веома добро оценили филм.

Ипак, уметници  који су заслужни за овај пројекат награђени су Младим златним лавом, наградом коју је основала Ађискуола а коју  додељује жири састављен од  22 младих из свих италијанских регија. 


На премијери су били присутни представници Филмског центра Србије, директор Бобан Јевтић, Мирољуб Вучковић и Анђелија Андрић и Татјана Гарчевић, министар саветник у Амб. Р.Србије у Риму.  После такмичарског дела програма организована је свечана вечера за званице и екипу филма.


Филмски центар Србије пружио је подршку филму за промоцију на  фестивалима у свету. Иако су продуценти инострани, филм се води као српски филм, на српском језику.

        
Снажна антиратна порука је главна одлика овог филма. Нарочито што "непријатељ" нема ознаке неке посебне војске, већ је универзалан и обезличен. Филм је у уметничком смислу урађен на веома високом нивоу, са маштовитим кадровима по којима је редитељ Емир Кустурица постао веома препознатљив Филм је сниман на фантазмичним локацијама у Републици Српској (Босна и Херцеговина) које су због сличности са митским и библијским пределима изазвале велику заинтересованост публике, те ће можда, због своје нетакнуте лепоте постати и туристичка дестинација.Међународни фестивал фолклора у Атини (Регион Лацио), 3-7. августа 2016. године

У италијанском граду Атина, у провинцији Фрозиноне у Лацију, одржан је 38. Међународни фестивал фолклора „Вале ди Комино“. Поред фолклорних група из Шпаније, са Тајланда, италијанских фолклорних група из различитих региона и домаћина, на фестивалу је учествовало и КУД „Први партизан“ из Ужица.

Фестивал који је трајао од 3. до 7. августа 2016. године окончан је завршним свечаним пријемом у згради Општине којем су приствовали представници локалних институција, дипломатског кора, истакнуте јавне локалне личности, као и учесници фестивала. Истог дана организован је и свечани дефиле учесника са националним заставама. Учешће наших представника било је изузетно запажено.

На позив организатора, манифестацији свечаног затварања фестивала присуствовала је и Дејана Перуничић, први саветник у Амбасади Републике Србије у Риму.Опроштајни пријем амбасадора Ане Хрустановић код председника Републике Италије Серђа Матареле и уручење ордена Витеза светог крста

Председник Републике Италије Серђо Матарела примио је 19. јула 2016. године, амбасадора Републике Србије у Риму Ану Хрустановић у опроштајну посету.

Том приликом, председник Матарела је амбасадору Хрустановић лично уручио орден највишег степена Републике Италије – орден Витеза светог крста, на основу њеног дугогодишњег залагања и доприноса унапређењу пријатељских односа двеју земаља. Између осталих заслужних, поменуто одликовање уручено је и краљици Велике Британије Елизабети II, као и председнику Европског парламента Мартину Шулцу.

Након церемоније уручења одликовања одржан је састанак на којем су потврђени изванредни билатерални односи Србије и Италије.
 Промоција туристичких потенцијала и гастрономских специјалитета Србије током тениског турнира мастерс серије Internazionali di Roma BNL, Рим, 2-15. маја 2016. године

Амбасада Републике Србије у Риму и Туристичка организације Србије су, у склопу турнира мастерс серије Internazionali di Roma BNL, организовали јединствену двонедељну промоцију туристичких потенцијала и гастрономских специјалитета наше земље. Србија је, иначе, прва и једина држава која је добила прилику да се представи на поменутом турниру.

У току трајања турнира, од 2. до 15. маја 2016. године, у простору названом “Кућа Србије”, емитовани су промотивни филмови о Србији, делиле су се брошуре и промотивни материјали, а посетиоци су могли да пробају познате српске производе. Производе за промоцију обезбедиле су наше познате компаније Агранела, Дреновац, Јам&Јеlly, Нектар и Златиборац. Техничку подршку пружила је компанија Kомтраде са својим производима марке Тесла. Пре мечева наших играча, који су учествовали на турниру, хостесе су делиле заставице Србије, а сама „Кућа Србије“ постала је својеврсно место окупљања навијача пре и после мечева.

Током трајања манифестације „Кућу Србије“ обишли су и министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић и генерални секретар Олимпијског савеза Србије Ђорђе Вишацки, као и бројни спортисти, представници италијанских институција, спортских асоцијација, медија, дипломатски представници других држава и бројни страни туристи. Посебну пажњу изазвала је посета бившег тренера ФК Милан Синише Михајловића. „Кућу Србије“ у неколико наврата посетили су и родитељи Новака Ђоковића, који су својим присуством помогли промоцији наше земље.Пријем посвећен сарадњи Србије и Италије у спорту, 9. мaj 2016. године, Рим

На маргинама турнира серије АТП Мастерс 1000, „Intenazionali BNL d’Italia“, Амбасада Републике Србије и Олимпијски комитет Италије (КОНИ) су, 9. маја 2016. године, организовали пријем посвећен промоцији италијанско-српског пријатељства и сарадње у области спорта, са посебним нагласком на тенис.

Пријем, који је одржан у престижном lounge КОНИ, подржали су и Олимпијски комитет Србије, Тениски савез Србије и Тениски савез Италије. Догађају је присуствовао министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић, директор Туристичке организације Србије Марија Лабовић, генерални секретар Олимпијског савеза Србије Ђорђе Вишацки, представник Тениског савеза Србије Вук Николић, тенисери Ненад Зимоњић и Виктор Троицки, као и представници институција Италије, дипломатског кора, спортских асоцијација, спортисти, угледни привредници, гости турнира, представници српске дијаспоре и бројни пријатељи Србије.

Пријему је, такође, присуствовао и потпредседник Европског парламента Антонио Тајани, као и представници Кабинета председника Владе и Кабинета председника Републике Италије, бројни представници Министарства спољних послова Републике Италије и осталих државних ресора, бивши амбасадори Републике Италије у Србији Антонио Занарди Ланди и Рикардо Сеса, представници преко 50 амбасада акредитованих у Републици Италији, као и председник КОНИ Ђовани Малаго.

Током пријема КОНИ је организовао и свечаност промоције уласка италијанског спортског функционера Виториа Селмија у „Hall of fame“ тениса, након чега су пригодне говоре одржали министар Вања Удовичић, амбасадор Ана Хрустановић и председник КОНИ Ђовани Малаго.

Треба истаћи и да је Република Србија прва држава којој су организатори пружили прилику да организује пријем сличног типа током трајања турнира од његовог настанка (73 издање).Екипни турнир у фудбалу за жене, 29. фебруара - 4. марта 2016. године, Рим

У Риму је, од 29. фебруара до 4. марта 2016. године, одржан екипни турнир у фудбалу за жене до 23 године старости, под називом „Il calcio e’ rosa - Donne e pace“. Србију је представљала екипа „Спартака“ из Суботице која је уједно била и победник турнира.Церемонија свечаног отварања одржана је у седишту Олимпијског комитета Италије, уз обраћање високих представника Фудбалског савеза и Олимпијског комитета Италије. У име дипломатског кора церемонији су присуствовали представници амбасада држава учесница турнира (Велика Британија, Грчка, Румунија, Малта, Албанија, Црна Гора и Србија). У име Амбасаде Републике Србије присуствовао је први саветник Раде Бербаков.Церемонија поводом инаугурације четврте групе полазника Интернационалног мастер програма у руковођењу јавним набавкама, 1. март 2016. године, Рим

У Риму је, 1. марта 2016. године, одржана церемонија поводом инаугурације четврте групе полазника Интернационалног мастер програма у руковођењу јавним набавкама. Поменути студијски програм организован је од стране Европске банке за реконструкцију и развој (ЕБРД), Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) и Универзитета Тор Вергата у Риму, уз подршку Министарства иностраних послова и Министарства финансија Републике Италије, као и Министарства финансија Словачке.

У мастер програму, сада већ традиционално, учествују бројни полазници из Републике Србије (представници државних институција и јавних предузећа) за које ЕБРД обезбеђује стипендије. Ове године, иначе, Србија има два полазника.

Великом броју присутних у име организатора обратили су се потпредседник Универзитета Тор Вергата Маурицио Таламо, директор мастер програма проф. Густаво Пига и директор за јавне набавке ЕБРД Јан Џакхолт. Поздравне говоре одржали су амбасадор Републике Србије Ана Хрустановић, амбасадор Словачке Јан Шот, шеф Одсека за Балкан у Министарству иностраних послова Италије Андреа Орицијо, као и генерални директор Италијанске асоцијације предузећа за аутопутеве и тунеле (AISCAT) Масимо Шинту.
 Обавештење о одржавању ванредних избора за народне посланике Скупштине Републике Србије, 24. април 2016. године

Поштовани суграђани,

Овим путем желимо да вас обавестимо да су ванредни избори за народне посланике Скупштине Републике Србије расписани за 24. април 2016. године.

Држављани Републике Србије који имају боравиште у иностранству могу до 2. априла 2016. године поднети захтев за упис у бирачки списак податка да ће гласати у иностранству, преко надлежне амбасаде или конзулата Републике Србије.

Процедура је следећа:

-        на сајту http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal уносом свог матичног броја можете проверити да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак;
-       уколико јесте, потребно је да пријавите само податак да ћете гласати у иностранству. То ћете учинити тако што ћете Образац 1 из прилога попунити, потписати и скенирати или фотографисати и доставити на e-mail Амбасаде (заједно са копијом пасоша) izbori2016@ambroma.com;
-        уколико нисте уписани, попунићете и Образац 1 и Образац 2 из прилога, потписати и скенирати или фотографисати и доставити на e-mail Амбасаде (заједно са копијом пасоса) izbori2016@ambroma.com.
Услов за отварање бирачког места у иностранству је да се пријави најмање 100 бирача. Уколико се овај услов испуни, бићете накнадно обавештени о времену и месту гласања.

За сва додатна питања, стојимо вам на располагању!

Уз наду да ћете се одазвати на овај позив и да ћете га проследити и онима који нису обавештени,

С поштовањем,

Амбасада Републике Србије у РимуПредавање амбасадора Ане Хрустановић на римском универзитету „Луис Гвидо Карли“, 17. фебруар 2016. године

Амбасадор Ана Хрустановић је, на позив Слободног међународног универзитета (Луис) „Гвидо Карли“, 17. фебруара 2016. године одржала  предавање на тему „Србија према Европској унији“, на смеру политичких наука овог универзитета. Предавање је одржано у оквиру пројекта студената и професора универзитета „У откривању међународних организација“. Тема овогодишње, друге по реду едиције у којој се реализује пројекат, је „Модерни конфликти у међународној сарадњи“.

Прву секцију овогодишњег пројекта чини низ предавања која се одржавају у Риму на универзитеу Луис и НАТО одбрамебном колеџу. Друга фаза пројекта је организација студијског путовања у Србију и Београд.

Излагање амбасадора Хрустановић  је, поред садржајног осврта на европске интеграције Србије и дијалог Београда и Приштине,  обухватило и ангажовање Србије у бројним међународним организацијама, учешће у мировним мисијама и допринос земље стабилности региона, и било изузетно добро прихваћено од стране студената универзитета.Излагање амбасадора Ане Хрустановић у дипломатском клубу Министарства иностраних послова Републике Италије на тему европских интеграција Републике Србије, 4. фебруар 2016. године

У дипломатском клубу Министарства иностраних послова Републике Италије, 4. фебруара 2016. године, одржан је догађај под називом „Сусрет са амбасадором Републике Србије у Риму“ на тему европских интеграција Србије. Реч је о иницијативи фондације „Европски Рим“ у оквиру које су до сада организовани сусрети на различите теме са амбасадорима Француске, Немачке, Велике Британије, Грчке, Пољске, Шпаније, САД и Шведске.

Улогу модератора вршио је председник Асоцијације Италија-Србија амбасадор Рикардо Сеса који је, уједно, и отворио поменути скуп. Присутнима су се, поред амбасадора Хрустановић, обратили и председник Удружења за међународне организације (СИОИ) и специјални саветник премијера Републике Србије за ЕУ интеграције Ф. Фратини, као и генерални секретар фондације „Европски Рим“ проф. Ћ. Сан Мауро.

Поменутом догађају присуствовало је преко 100 угледних званица. Поред представника различитих институција држава пријема и чланова дипломатског кора,  скупу су присуствовали и представници елитних научно-културних кругова Рима, као и представници српске академске дијаспоре.Посета амбасадора Ане Хрустановић Малти, Валета 14. јануар 2016. године

 

Aмбасадор Ана Хрустановић боравила је 14. јануара 2016. године у посети Малти ради учешћа на традиционалним годишњим пријемима највиших малтешких званичника у част шефова дипломатских мисија. Том приликом, амбасадор Хрустановић имала је краће разговоре са председником Малте Мари-Луиз Колеиро Преком, премијером Џозефом Мускатом и министром спољних послова Џорџом Велом.

Свечани пријем код министра спољних послова Малте у част чланова дипломатског кора
(преузето са сајта Министартва спољних послова Малте)


Затворена Kњига жалости

У Амбасади Републике Србије у Риму 22. и 23. фебруара 2016. године била је отворена Књига жалости поводом трагичне смрти наших колега Слађане Станковић и Јовице Степића у Либији.

У Књигу жалости, поред представника институција државе пријема и великог броја предтавника овдашњег дипломатског кора, уписали су се и представници српске дијаспоре у Републици Италији.
 Књига жалости

           

        Поводом трагичне смрти наших колега Слађане Станковић и Јовице Степића, који су током своје дипломатске мисије у Либији трагично изгубили живот приликом америчког ваздушног напада на базу терориста у Сабрати, у Амбасади Републике Србије у Риму биће отворена књига жалости у понедељак 22.02.2016. у времену 14,00-16,00 и уторак 23.02.2016. у времену од  10,00-16,00 часоваПосета компанији ГЛМ

На иницијативу Амбасаде РС, 18. новембра о.г. је посећена компанија ГЛМ из Кастелалта (провинција Терамо). Компaнија ГЛМ се бави производњом специјалних цеви и делова за издувне системе за велике произвођаче ауто индустрије (Волскваген, Порше, Фиат, Рено).


У име Амбасаде РС били су присутни амбасадор А.Хрустановић и први сав. Р.Бербаков. После размене информација и краћег представљања потенцијала Србије представници ГЛМ су потврдили да су одлучили да инвестирају у Србији и да ће се инвестиција реализовати у Крушевцу. Овај град је изабран услед чињенице да већ поседује образовану радну снагу и традицију у метало-прерађивачкој индустрији. По плану, реализација инвестиције ће почети у јануару 2016. године, а почетак производње је предвиђен за јесен исте године. Висина улагања је преко 5 милиона евра и у првом тренутку ће запослити 100 радника, да би затим, по достизању пуне оперативности, имали 150 запослених. Производни погон ће бити смештен у хали од 5000м2Сајам ECOMONDO

Сајам Ecomondo посвећен „зеленој економији“, рециклажној индустрији, индустрији одлагања и руковођења отпадом, индустрији пречишћавања отпадне, текуће, стајаће и пијаће воде, новим технологијама, обновљивим изворима енергије, пречишћавању ваздуха, коришћењу био масе, одржао се у Риминину од 3. до 6. новембра о.г. Ове године сајам је организовано посетила група од 30 представника компанија из Србије, а први пут је излагала и једно предузеће из Србије (Пластик Гогић из Инђије).

на слици Александра Томић, Раде Бербаков, Лучано Шипјоне


Oпширније...
"Плава шкољка"

Плесна група Удружења самохраних родитеља и породица деце са инвалидетом „Плава шкољка“ из Београда је учествовала на Светском првенству у модерном плесу (IDO World hip hop, dance and electric boogie Championships 2015), које је одржано од 21. до 25. октобра о.г. у Риминију. Група, у саставу Марина Блажић, Есма Хаџић и Ана Јовчић, је освојила друго место на првенству у својој категорији.

Амбасада РС је организовала пријем чланова удружења у просторијама Амбасаде, те обезбедила спонзора  који је групи покрио четвородневне трошкове боравка у Риминију.STAX Tehnologies

Компанија „STAX Tehnology” из Чачка, која производи машине за паковање тоалет папира, салвети и марамица, отворила је 14. октобра о.г. стални изложбени простор (show room) у граду Луки (регион Тоскана). Компанија је одлучила да отвори изложбени простор у овом граду имајући у виду да је он један од центара tissue packaging индустрије (паковање производа од папира) у Италији, као и да се у њему сваке године одржава један од најважнијих светских сајмова посвећен овом сектору.

 


На отварању изложбеног простора било је присутно око 200 гостију из целог света.

 


Амбасада Србије, у чије име је на отварању био присутан ек.сав. Р.Бербаков, је у протекле две године, у оквиру својих могућности, подржала и помогла продор ове компаније на италијанском тржишту.Бари, конференција

Сајам Леванта из Барија, ПК Барија, aдвокатска канцеларија POLIS, Italian World Service и дневне новине специјализоване за економске теме „Il Sole 24 ore“ су организовалi у Барију, 15. септембра 2015. године, конференцију под називом “Le nuove rotte del Levante (Нове руте Леванта) - Компаније са југа и изазов интенационализације“. На конференцији су између осталих учествовали заменик министра за ек. развој РИ, Карло Календа, председник региона Пуља Микеле Емилијано, градоначлник Барија Антонио Декаро, ПВ Албаније Еди Рама као и представници осталих италијанских институција и банака.

На панелу посвећеном пословању на новим тржиштима одржали су говоре и презентације Амбасадор УАЕ Сакер Насер Ахмед Алраиси, бивши председник ВРИ Масимо Далема, председник Сајма Леванта Уго Патроне Грифи, амбасадор Азербејџана Вакиф Садиков, председник Italian World service АдолфоУрсо, ген. секретар Италијанско-иранске ПК Пјер Луиђи Агата. и ек. саветник Амбасаде Раде Бербаков.Братимљење градова Scarperia e San Piero - Мионица

На иницијативу Амбасаде РС и почасног конзула РС за регион Тоскане покренута је иницијатива за братимљење Мионице и италијанског градића сличних димензија и карактеристика Scarperia e San Piero (у околини Фиренце).

На позив градоначелника Scarperia e San Piero Ф.Ињестија делегација у саставу амбасадор Ана Хрустановић, председник општине Мионица Бобан Јанковић, ек.сав. Амбасаде Раде Бербаков и почасни конзул РС за Тоскану Леандро Кјарели посетила је Scarperia e San Piero 7. и 8. септембра  о.г. Овом приликом посећене су бројне компаније из овог града које су превасходно активне у пољопривредном сектору и метало-прерађивачкој индустрији.Председник општине Мионице је позвао градоначелника Scarperia e San Piero да, заједно са делегацијом привредника, дође у узвратну посети током које би се потписао документ о братимљењу две општине.
 Реканти

Ек.саветник Амбасаде је, 24. јула 2015. године, посетио компанију Пладос-Телма из Рекантија, која је започела инвестицију у фабрику за производњу композитних судопера у Старој Пазови. Током обилазака погона председник компаније Сандро Бертини је обавестио о динамици реализације ове brown field инвестицијe и представио технолошки процес, који компанија користи током производње. Почетак производње је предвиђен у септембру, а у првој фази у фабрици ће бити запослено око 70-80 радникa, док ће у пуном  режиму рада фабрика имати 110 запослених

Током посете одржан је састанак са градоначелником Реканатијa Франческом Фјордомом  са којим је договорено да Амбасада РС и град Реканaти организују  конференцију посвећену могућностима економске сарадње са СрбијомWhy Kosovo is ineligible for membership in UNESCO ?

http://www.roma.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/UNESCO.pdfПосета председника Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић Републици Италији, 17-18. септембра 2015. године

Председник Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић боравила је, 17-18. септембра 2015. године, у радној посети Републици Италији.

Том приликом, сусрела се са председником Дома посланика Републике Италије Лауром Болдрини.

Током боравка у Риму председник Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић имала је сусрет и са председником Сената Републике Италије Пјетром Грасом.

Централне теме састанака тицале су се европских интеграција, миграционе кризе, даљег унапређења економске сарадње и интензивирања парламентарних односа.
 Посета министра одбране Републике Србије Братислава Гашића Републици Италији, 14-16. септембра 2015. године

Министар одбране Републике Србије посетио је Републику Италију у периоду од 14. до 16. септембра 2015. године.

Билатерални сусрет са министром одбране Републике Италије Робертом Пиноти реализован је 17. септембра. Централне теме састанка тицале су се миграционе кризе и даљег унапређења билатералне војне сарадње у оквиру различитих међународних мисија.

Дан раније, 15. септембра, министар Гашић посетио је базу Команде здружених снага НАТО у Напуљу где се сусрео са командантом адмиралом Марком Фергусоном. Том приликом, извршен је преглед досадашњих и будућих активности на пољу сарадње Републике Србије са НАТО.Сусрет председника Републике Србије Томислава Николића са председником Републике Италије Серђом Матарелом, 11. септембар 2015, Рим

Председник Републике Србије Томислав Николић сусрео се у Риму, 11. септембра 2015. године, са председником Републике Италије Серђом Матарелом на радном ручку.

Двојица председника, у изузетно пријатељској и срдачној атмосфери, разговарала су о проблему актуелне миграционе кризе, заштити српске културне баштине на Косову и Метохији, као и даљим перспективама унапређења билатералне економске сарадње.
 Информација о прикупљању хуманитарне помоћи за прихват миграната

У циљу обезбеђивања што бољих услова за привремени прихват и смештај миграната на територији Републике Србије покренута је акција прикупљања хуманитарне помоћи.

Ближе информације о процедури увоза хуманитарне помоћи, као и списак најнеопходнијих потрепштина у циљу пружања помоћи избеглицама и мигрантима у предстојећем зимском периоду можете наћи овде:

http://www.roma.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/procedura_humanitarna_pomoc_srp.pdf


 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља, који је сачињен у Букурешту 23. децембра 2014. године, ступио је на снагу 6. августа 2015. године.

На основу овог споразума, држављани двеју земаља, носиоци важећих биометријских пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду до 90 дана, у оквиру периода од шест месеци, рачунајући од дана првог уласка
 Концерт групе Сања Илић и Балканика, Азизи, 13. август 2015. године

Под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Риму, Европске уније, Републике Италије, Региона Умбрија, Општине Азизи и бројних локалних институција, у Азизију је 13. августа 2015. године одржан концерт групе Сања Илић и Балканика.

Иначе, група је наступила у оквиру Интернационалног музичког фестивала МУЗА, на којем учествују реномирани музичари из Италије и целог света.

Концерту, који је одржан на централном тргу у Азизију, према проценама организатора присуствовало је око 4000 људи. Посетиоцима се обратио градоначелник Азизија Клаудио Рићи, док је у име Амбасаде Републике Србије у Риму говор одржала први саветник Дејана ПеруничићКонференција „Решавање недоумица у циљу креирања будућности – Инструменти за вансудско решавање спорова и интернационализацију компанија“, Рим, 14. јул 2015. године

У Дому посланика Републике Италије (Камера) 14. јула 2015. године одржана је конференције под називом „Решавање недоумица у циљу креирања будућности - Инструменти за вансудско решавање спорова и интернационализацију компанија“. Конференцију су организовали фондација „ADR commercialisti“ (асоцијацја специјализована за вансудске нагодбе и медијацију између привредних субјеката), „Fe.N.CO“ (национална фондација почасних конзула), „Национална фондација књиговођа“ и „Национални савет књиговођа и финансијских експерата“.
 
Том приликом, говоре су одржали државни секретар Министарства спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Бенедето Дела Ведова, државни секретар Министарства правде Козимо Мариа Фери, посланик Елеонора Ћимбро (Демократска странка), председник „Fe.N.CO“, амбасадор Умберто Ватани и економски саветник Амбасаде Републеке Србије у Риму Раде БербаковМанифестација поводом спасавања српских војника у Првом светском рату, Барлета, 14-15. јула 2015. године

У организацији локалних власти и градоначелника 14. и 15. јула 2015. године у Барлети је низом догађаја обележено 100 година од спасавања војника српске војске у Првом светском рату, са идејним концептом „историја и сећање у сарадњи међу народима“

Манифестација је одржана у Замку Барлета где је хор извео химну Републике Србије и неколико песама на српском језику. Том приликом, представљена је књига Миле Михајловић „За српску војску, једна заборављена прича“ и отворена изложба фотографија из историјског Архива Барлете о италијанско – српској солидарности у ратним догађајима.

Манифестацији су присуствовали највиши представници локалних власти као и Антонио Бернардини, заменик генералног секретара Министарства спољних послова Републике Италије.

У име Амбасаде Републике Србије присуствовала је амбасадор Ана Хрустановић
 Свечана церемонија затварања трећег мастер програма за јавне набавке, Рим, 7. јун 2015. године

На Универзитету Тор Вергата, 7. јуна  2015. године, одржана је свечана церемонија затварања трећег мастер програма за јавне набавке. Иначе, програм је финансијски подржан од Европске банке за реконструкцију и развој (ЕБРД) и Владе Тајвана, а институционално од стране Министарства економије и финансија Републике Италије, Министарства спољних послова и међународне сарадње, као и Централно-европске иницијативе.

У поменутом програму, који за циљ има обуку и усавршавање државних службеника за послове јавних набавки, учествовало је 27 полазника из 14 држава широм света. Од тог броја, седам полазника било је из институција Републике Србије (Народна банка Србије, Србијагас, Аеродром Београд, Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки, Војска Србије).На свечаној церемонији затварања мастер програма у име Амбасаде Републике Србије учествовао је економски саветник Раде Бербаков који је, том приликом, одржао прикладан говор.Гостовање мушке одбојкашке репрезентације Републике Србије у Италији у оквиру другог викенда Светске лиге, 5. и 7. јун 2015. године

У оквиру другог викенда Светске одбојкашке лиге репрезентација  Србије одиграла је две утакмице са репрезентацијом Италије. Први меч, који је репрезентација Србије решила у своју корист резултатом 1:3, одигран је 5. јуна у Пезару. У другом мечу, одиграном 7. јуна у Болоњи, победу је однела репрезентација Италије резултатом 3:2.

Представници Амбасаде Републике Србије у Риму и Генералног конзулата у Милану дочекали су репрезентацију и присуствовали поменутим утакмицама
 Окупљање српске академске дијаспоре у Републици Италији, Рим, 12. јун 2015. године

У Амбасади Републике Србије у Риму, 12. јуна 2015. године, организовано је дружење у част представника српске академске дијаспоре у Републици Италији.

Присутнима се обратила амбасадор Ана Хрустановић указавши, том приликом, на значај и пажњу коју Република Србија посвећује неговању веза са предсавницима српске академске дијаспоре, како у Италији, тако и у другим државама широм света.
 Предности уплате новца преко „Пошта Србије“

Предности уплате новца преко „Пошта Србије“ – допуњена информација

Обавештавамо вас да је Јавно предузеће „Пошта Србије“ до сада потписало споразуме са поштанским управама Француске, Русије, Украјине, Белорусије и Црне Горе.

Информације о услузи преноса новца су следеће:

- из наведених земаља новац се у Републику Србију може послати преко мреже пошта. Више информација може се наћи на сајтовима поштанских управа тих земаља; 
- новац се у Републици Србији може подићи у више од 1200 пошта на територији целе земље. Линк ка списку пошта, који садржи адресу и радно време пошта је: http://www.posta.rs/dokumenta/lat/posalji/ovlascene-poste-za-medjunarodnu-postansku-uputnicu.pdf
- за исплату је потребан само важећи лични документ а није потребно попуњавање образаца;
- исплата новца у Републици Србији врши се у динарима по курсу који је објављен на сајту ЈП „Пошта Србије“;
- слање новца плаћа пошиљалац, не постоји обавеза отварања рачуна у банци ни за пошиљаоца ни за примаоца;
- у наставку се налази линк за приступ сајту ЈП „Пошта Србије“, део на енглеском језику на коме се налазе Општи услови за вршење услуга http://www.posta.rs/struktura/eng/posalji/medjunarodna-postanska-uputnica.asp
- за слање новца из Републике Србије у наведене земље цена је изузетно повољна.

У току су преговори са Поштом Републике Српске, Хрватске, Португала и УАЕ о успостављању система преноса новца.

За све додатне информације и сугестије можете се обратити на телефон +381113644745 или путем електронске поште: novcano@ptt.rs
 Конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије за избор хонорарних наставника у иностранству на српском језику

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно васпитног рада на српском језику у иностранству који је отворен од 05. до 20. јуна 2015. године.

Текст конкурса је у прилогу. Пријавни формулар можете наћи на интернет адреси Министарства просвете, науке и технолошког развоја www.mpn.gov.rs. Одштампан и попуњен формулар заједно са потпуном конкурсном документацијом доставите Амбасади Републике Србије у Риму најкасније до 20. јуна 2015, како је предвиђено конкурсним правилима. Благовремена је и пријава послата пре истека рока препорученом поштом уз доказ о датуму предаје пошти.
 


Oпширније...
Манифестација „MarketplaceDAY“, Јеси, 22. мај 2015. године

Конфиндустрија Марке и Конфиндустрија Анконе организовале су, 22. маја 2015. године у Јесију, манифестацију под називом „MarketplaceDAY“.

Поменути догађај одржан је другу годину заредом и на њему је учествовало преко 250 компанија, како из Региона Марке, тако и из осталих региона Италије. Иначе, компаније које су присуствовале манифестацији активне су у разним производним секторима, као и секторима сервиса. На скупу су, такође, учествовали представници италијанских институција (Регион Марке, САЋЕ, СИМЕСТ), асоцијације привредника (ПК Анконе, Италијанско-арапска привредна комора, Конфиндустрија Балкана), као и представници овдашњег дипломатског кора.

У име Амбасаде Републике Србије манифестациији је присуствовао економски саветник Раде Бербаков који је, том приликом, одржао презентацију на тему  инвестиционих потенцијала Србије.Посета амбасадора Републике Србије Ане Хрустановић компанијама „Savio Firmino“ и „Bassilichi S.p.A“, Фиренца, 7. мај 2015. године

У циљу даље подршке реализацији инвестиција у Србији, 7. маја 2015. године, амбасадор Ана Хрустановић и економски саветник Раде Бербаков посетили су компаније „Savio Firmino“ и „Bassilichi S.p.A“ из Фиренце.

Компанија „Savio Firmino“ (производња стилског намештаја) је након преговора и реализације неколико посета Србији одлучила да инвестира у Јагодини.

„Bassilichi S.p.A“, иначе, лидер у системима за електронско плаћање, у Београду тренутно запошљава 110 информатичких стручњака и планира даљи развој своје мреже из Београда који је постао центар интернaционалних операција предузећа.
 Учешће председника Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић на Конференцији председника парламената ЕУ, 20-21. априла 2015. године, Рим

Председник Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествовала је на дводневној Конференцији председника парламената ЕУ одржаној у Дому посланика Републике Италије у периоду 20-21. априла 2015. године. Поменути догађај отворили су председник Дома посланика Лаура Болдрини и председник Сената Пјетро Грасо.

Том приликом, приређен је и свечани пријем код предс