| |     latinica | english  
Насловна
Одлука о додели уговора за извођење радова

Одлука о додели уговора за извођење радова у Амбасади Републике Србије у Риму


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ

ДРЖАВЉАНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ СУ РОЂЕНИ НА ТЕРИТОРИЈИ БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ, А КОЈИ У ПРЕТХОДНОМ ПЕРИОДУ НИСУ ПОКРЕНУЛИ ПОСТУПАК ЗА УПИС ЧИЊЕНИЦЕ РОЂЕЊА У МАТИЧНЕ КЊИГЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ДУЖНИ СУ ДА, БЕЗ ОДЛАГАЊА, ПОКРЕНУ ОДГОВАРАЈУЋЕ УПРАВНЕ ПОСТУПКЕ И ИЗВРШЕ УПИС У МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ У Р. СРБИЈИ.

ГРАЂАНИ КОЈИ ТО НЕ БУДУ УЧИНИЛИ НЕЋЕ БИТИ У МОГУЋНОСТИ ДА ПРИБАВЕ НОВЕ ОДНОСНО ЗАМЕНЕ ДОСАДАШЊЕ ПУТНЕ ИСПРАВЕ КОЈИМА ЈЕ ИСТЕКАО РОК ВАЖЕЊА, УКОЛИКО ПРИЛИКОМ ПОДНОШЕЊА ЗАХТЕВА БУДУ ПРИЛАГАЛИ ИЗВОДЕ ИЗ МАТИЧНИХ КЊИГА РОЂЕНИХ КОЈЕ СУ ИЗДАЛИ ОРГАНИ ИЗ БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ, УМЕСТО ИЗВОДА ИЗ МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ. 16/11/2018 - ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ

 

Позив за подношење понуде

Конкурсна документација

Рок за доставу понуда је 26. новембар 2018. године до 14.00 часоваОбележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања 100 година од примирја у Првом светском рату, 11.11.2018. године, представник  Амбасаде РС у Риму, Љ. Зарубица, шеф Конзуларног одељења, положила је венац на спомен обележjу у Бриндизију, подигнутом у знак сећања на хуманитарно-војну операцију италијанске краљевске  морнарице, која је, у периоду од 12.децембра 1915. до 29.фебруара 1916. године, заједно са француском и енглеском морнарицом, евакуисала из Албаније 260.895 хиљада српских војника и избеглица и пребацила их на италијанску обалу. 


Oпширније...
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Због обележавањa Дана примирја у Првом светском рату, Амбасада и конзуларно одељење неће радити у понедељак 12. новембра 2018. године.

У хитним случајевима, можете се обратити на телефон +39 06 32609159Велики успех изложбе Архива Србије у Риму

У Амбасади Републике Србије у Риму 26. октобра отворена је изложба „Србија и Срби 1914-1918. у документима Архива Србије“ у заједничкој организацији Амбасаде и  Архива Србије.

У години  обележавања 100-годишњице завршетка Првог светског рата изложба је била прилика да се јавност у Италији подсети на значај доприноса Србије савезничкој победи, као и на велике жртве које су поднете током рата.
 


Oпширније...
Промоција привредних потенцијала Србије

У Амбасади Републике Србије одржана је 29. октобра презентација привредних потенцијала Србије под називом „Циљ Србија, стабилност, сигурност, инвестиције, инфраструктура, трговина“ у заједничкој организацији ИМС-Србија и Амбасаде. Током презентације, на којој су присуствовали бројни италијански привредници из различитих сектора (мала и средња предузећа, банке, осигурања) представљени су макроекономски оквир земље и перспективе, главни сектори развоја и могућности за италијанска предузећа, подстицаји Владе Републике Србије за привлачење инвестиција, као и европски претприступни фондови за мала и средња предузећа. 


Oпширније...
Представљање Србије на Фестивалу дипломатије

Амбасада Србије учествовала је у Радионицама са децом у оквиру Фестивала дипломатије у градској библиотеци "Европа" 23. октобра. Радионице је организовала група студената са "Rome buisines school" организованих у удружењу "Felicity In Diversity", на позив директора и оснивача Фестивала дипломатије Ђорђа Бартоломућија. Радионицу о балканским државама осмислила је и организовала  Ивана Митровић, студент мастер студија "ARTS AND CULTURE" из Србије.


Oпширније...
Промоција инвестиционих потенцијала Србије за италијанске инвеститоре

Дана 19. октобра 2018. у сали Амбасаде Р. Србије у Риму  организована је промоција инвестиционих потенцијала за италијанске инвеститоре у сарадњи са асоцијацијом АНПИТ (Associazione Nazionale Per l'Industria e il Terziari) која окупља близу 29000 малих и средњих предузећа и пружаоца услуга и консултантском кућом ИБВ. Асоцијација АНПИТ има 51 седиште широм Италије, а на промоцији је било присутно око 70 представника регионалних подружница. 


Oпширније...
Обавештење

Влада Исламске Републике Иран, на основу реципроцитета, донела је Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша.

Одлука ступа на снагу 25.10.2018..године и од тог датума, држављанима Р. Србије, за улазак и боравак на територији ИР Иран, потребна је виза.Сарадња институција правосуђа Србије и Италије

У Школи за економију и финансије Финансијске полиције Републике Италије 12. октобра одржана је свечаност поводом завршетка првог курса за припаднике Тужилаштва за организовани криминал Републике Србије и Одељења за сузбијање корупције Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије. 


Oпширније...
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије, на седници одржаној 8.октобра 2018. gодине, донела је Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша.

Одлука ступа на снагу 17.10.2018. године.

Од тога датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Р. Србије, потребна је виза.Нови лектор за српски језик на Универзитету Сапијенца

Дана 27. септембра 2018. Јелена Брборић, мастер језика и књижевности, потписала је уговор са Универзитетом Сапијенца о једногодишњем ангажману на Одсеку за европске, америчке и интеркултурне студије. 


Oпширније...
Српска компанија излагач на Европској конференција оптичких комуникација на Римском сајму (24-26. септембар 2018. године)

Компанија ЦИП Центар за информатички инжењеринг и пројектовање д.о.о. из Краљева, представила је по пети пут своје производе и достигнућа на једном од најпрестижнијих специјализованих сајмова из области оптичких комуникација у Европи - Европској конференцији оптичких комуникација у Риму, као једини излагач из региона. 


Oпширније...
Научна сарадња Р.Србије и Р.Италије у области пољопривреде и заштите биља

У Амбасади Републике Србије у Риму одржана је 11. септембра 2018.г. презентација истраживачког пројекта на којем заједнички ради група српских и италијанских научних радника. Догађају су присуствовали професори са Универзитета Рома Тре С.Тути и Ф.Лећезе (руководилац пројекта), К. Ди Ђорђо испред МИП Италије, А.Пекора испред Националног савета Р.Италије за истраживање, представници италијанских компанија које подржавају пројекат и петочлана делегација Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду предвођена др Војиславом Бурсић. 


Oпширније...
Одлука о додели уговора за набавку добара

Набавка темпест ормара (рекова) за потребе дипломатско-конзуларних представништва Републике Србије у иностранству редни број 1/2018.

Преузети овде (линк ка документу).

 30/07/2018 – ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА

Позив за подношење понуде

Конкурсна документација

Рок за доставу понуда је 9. август 2018. године у 13.00 часоваСвечаност поводом донације књига Народне библиотеке Србије Националној бибилотеци Малте

У Градској библиотеци у Флоријани, која функционише у саставу Националне библиотеке Малте, одржана је 9. јула о.г. свечаност поводом донације књига Народне библиотеке Србије.


Oпширније...
Дани српске културе у Напуљу

У организацији Амбасаде Републике Србије у Риму, Министарства културе и информисања и Управе града Напуља на челу са градоначелником Луиђи де Мађистрисом, уз свесрдну подршку Алесандре Клементе, одборника за младе, креативност и иновације, Гаетана Данијеле, одборника за културу и туризам и Марчела Лале, именованог за почасног конзула Републике Србије за Регију Кампања, представника Конфиндустрије за младе Антониа Амата и Давиде Еспозита, 7. и 8. јула у оквиру манифестације Напуљско лето одржани су концерти српских уметника. 


Oпширније...
Унапређење привредне сарадње Србије и Ломбардије

Амбасадор Горан Алексић је посетио Милано 19. јуна о.г. и том приликом имао састанке са потпредседником региона Ломбардија Фабрициом Салом, председником Удружења Италијанске привредне коморе за медитеранске и заливске земље Франческом Бриганди ди Кастелбарко и председником Удружења корпоративних адвоката Италије проф. Антонелом Мартинезом.


Oпширније...
Aмбасадор Горан Алексић у радној посети Сансеполкру

Амбасадор Горан Алексића посетио је 13. јуна општину Сансеполкро у Тоскани, где се састао са градоначелником Мауром Корниолијем и представницима најзначајнијих привредних удружења јужне Тоскане – Привредне коморе Ареца, Конфиндустрије Јужне Тоскане, Удружења занатских предузећа, као и са бројним привредницима. 


Oпширније...
Представљање српске културе и традиције у оквиру манифестације "Интернационални дан"

У организацији “Kлуба Тре Емме” (Могли Марина Милитаре),  удружења супруга адмирала и официра Војне морнарице Републике Италије, 29. маја 2018. године одржан је "Интернационални дан", традиционална годишња манифестација гостопримства, пријатељства и размене информација о култури и обичајима.


Oпширније...
Посета амбасадора Горана Алексића Сан Марину

Амбасадор Горан Алексић је посетио Сан Марино 29. маја о.г. и том приликом имао разговоре са министром иностраних послова Николом Ренцијем и представницима Привредне коморе Сан Марина задуженим за међународну економску сарадњу.


Oпширније...
Укинуте виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до деведесет (90) дана у периоду од стоосамдесет (180) дана, од датума уласка у Републику Србију, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 2.јуна 2018. године.Укинуте визе за држављане Републике Бурунди

Влада Републике Србије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 2.јуна 2018. године.Предаја акредитивних писама амбасадора Горана Алексића генералном директору ФАО Хозеу Грацијану да Силви

Амбасадор Републике Србије у Републици Италији Горан Алексић предао је акредитивна писма генералном директору Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО) Хозеу Грацијану да Силви, 22. маја 2018.г.


Oпширније...
Амбасадор Горан Алексић у посети Орвијету

Амбасадор Горан Алексић боравио је 18. маја у радној посети Орвијету, током које се састао са градоначелником Ђ.Ђерманом. У разговору су разматране могућности продубљивања сарадње у бројним областима с акцентом на економској и културној сфери. 


Oпширније...
ДЕЛЕГАЦИЈА АГЕНЦИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У ПОСЕТИ РИМУ, 8-12.МАЈ 2018.г.

Делегација Агенције за борбу против корупције, предвођена директором Драганом Сикимићем, боравила је у радној посети Риму, у оквиру Твининг пројекта „Превенција и борба против корупције“. Током посете одржани су одвојени сусрети са представницима Националне агенције за борбу против корупције, Националног директората за борбу против мафије, председником Ревизорског суда, шефом Финансијске полиције, као и представницима других релевантних институција. 

 


Oпширније...
Заједнички уметнички пројекат Филхармоније младих "Борислав Пашћан" и Омладинског оркестра Римске опере

Дванаест музичара из Филхармоније младих "Борислав Пашћан", у сарадњи са  Омладинским оркестром Римске опере, учествовало је у пројекту припреме и извођења шест представа опере "Дон Ђовани" В.А.Моцарта. Скраћена верзија опере "Дон Ђовани" намењене младима, извођена је од 5. до 12. маја у Театро Национале. 


Oпширније...
ПОЛАГАЊЕ ВЕНЦА ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Поводом обележавања 9. маја, Дана победе над фашизмом, амбасадор Горан Алексић и војни изасланик Стојадин Ђаловић, положили су венац на спомен обележје„Римска костурница“ (Sacrario di Roma), на гробљу Фламиниа-Прима Порта у Риму, где је сахрањено  око стотину бораца страдалих током Другог светског рата.


Oпширније...
Унапређење сарадње Србије и Сардиније

Током посете Региону Сардинија амбасадор Г. Алексић сусрео се 20. априла са председником Региона Франћеском Пиљаруом. У отвореном и пријатељском разговору разматране су могућности продубљивања сарадње у бројним областима с акцентом на економској и културној сфери. 


Oпширније...
Сарадња Србије и Италије у области пољопривреде

У Риму је у понедељак, 17. априла,  у седишту Министарства пољопривреде Р. Италије потписан Меморандум о разумевању између Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије и Националне фитосанитарне службе Министарства за пољопривредне,  прехрамбене и шумарске политике Р. Италије о сарадњи у области здравља биља. 


Oпширније...
Вече српске поезије у Амбасади Републике Србије у Риму

Дана 18. априла 2018. године у просторијама Амбасаде Републике Србије у Риму одржано је вече поезије. Поезију су на српском језику говорили песници Братислав Р. Милановић, Драган Мраовић, Кајоко Јамасаки Вукелић и Љубица Рајкић, и на италијанском глумци Софија Ћиапини и Масио Роберто Беато.  Кајоко Јамасаки Вукелић читала је поезију  на Јапанском језику.  Модератор је била Анђела де Лео, а организатор Данијела Бабић, уредница емисије на српском језику  станице Радио Колорс. Бројна публика, српска дијаспора и  други гости Амбасаде били су у прилици да чују клавирско извођење Тање Симић Грипи. 


Oпширније...
Интензивирање политичког дијалога између Србије и Сан Марина

16. април 2018. године

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са својим колегом, државним секретаром за спољне послове Републике Сан Марино Николом Ренцијем који борави у званичној посети Београду.

Реч је о посети од суштинског значаја, јер је ово уједно и прва посета министра иностраних послова Републике Сан Марино Републици Србији након 13 година.
 


Oпширније...
Предаја акредитивних писама амбасадора Горана Алексића председнику Републике Малте Мари-Луиз Коилиеро Преки

Новоименовани амбасадор Републике Србије у Републици Малти Горан Алексић предао је акредитивна писма председнику Републике Малте Мари-Луиз Колиеро Преки, 10. априла 2018.г.


Oпширније...
Предавање амбасадора Горана Алексића на Универзитету ЛУМСА у Риму

На позив Универзитета ЛУМСА у Риму, амбасадор Г. Алексић одржао је 4. априла предавање студентима мастер програма ''Екперти политикологије и међународних односа'', који су истовремено и чланови Опсерваторија Немачка Италија Европа (OGIE).  Тема предавања је била ''Државе Балкана и Европска унија''.


Oпширније...
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Због обележавања Ускршњих празника, Амбасада и конзуларно одељење неће радити у понедељак 2. априла, петак 6. априла и понедељак 9. априла.

У хитним случајевима, можете се обратити на телефон +39 06 32609159

Колектив Амбасаде Републике Србије у Риму Вам жели срећне празнике!Посета младих менаџера из Р.Србије Италији

Амбасаду Р.Србије у Риму посетили су 28. марта представници Привредне коморе Србије (Центар за управљање пројектима) и млади привредници који су боравили у посети Италији, у оквиру пројекта „Србија – Италија, учешће младих менаџера у јачању економске и културне сарадње две земље“. 


Oпширније...
Изградња партнерства организацијa цивилног друштва FOSDI (Србија) и AMESCI (Италија)

У Амбасади Републике Србије у Риму дана 26. марта 2018. одржана је конференција за медије о пројекту Комитет реке Дрине за локални развој  (Drina River Committee for local development). Главни циљ пројекта на којем ће по први пут учествовати организације из Србије и Италије (из цивилног, такозваног трећег сектора) је допринос одрживом развоју у општинама Бајина Башта и Сребреница које се налазе у сливу реке Дрине. 


Oпширније...
Посета амбасадора Горана Алексића компанији СИМЕСТ

Амбасадор Горан Алексић посетио је 21. марта 2018. године компанију СИМЕСТ, са  седиштем у Риму. СИМЕСТ је, заједно са САЋЕ и Gruppo Cassa depositi e prestiti, кључна тачка за финансијску и логистичку подршку италијанским компанијама које желе да инвестирају у иностранству. 

 


Oпширније...
Унапређење привредне сарадње са предузетницима региона Лацио

20. март 2018. године


Амбасадор Горан Алексић састао се данас са потпредседником Униндустрије Лацио, Ђерардoм Јамуном и шефовима сектора за интернационализацију и мала и средња индустријска предузећа Луиђи Моћом и Памелом Мораска.
 


Oпширније...
Радови српске уметнице Тијане Којић на изложби LA MENTE ARTISTICA - Giovani Donne Artiste a Confronto у Риму

Тијана Којић, млада уметница из Србије,  представила је, од 21. до 27. марта 2018. своје радове под називом Practicing disapearance, у престижном изложбеном простору римске палате Pio Sodalizio dei Piceni, у оквиру групне изложбе LA MENTE ARTISTICA- Giovani Donne Artiste a Confronto. 


Oпширније...
Нова платформа РТС

Медијски јавни сервис Радио-телевизије Србије покренуо је платформу РТС Планета (rtsplaneta.rs), која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света.

Новом платформом је омогућено праћење,  уживо, 11 телевизијских (РТС1, 2, 3, РТС ХД, РТС Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор и РТС Полетарац)  и четири радијска канала (Радио Београд 1, 2 и 3 и Радио Београд 202), Медијског јавног сервиса Радио-телевизије Србије, као и одложено праћење програма и услуге Видео на захтев и Аудио на захтев, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС у оквиру целине Мој град. На платформи су доступна и музичка издања ПГП РТС.


Oпширније...
Унапређење привредне сарадње са Регионом Марке – сусрет амбасадора Алексића са председником Региона и Привредне коморе

Амбасадор Р. Србије Горан Алексић боравио је 19. марта у радној посети Анкони, главном граду региона Марке, током које се сусрео са председником региона Луком Ћеришолијем и председником привредне коморе Анконе Ђорђом Каталдијем. 


Oпширније...
Амбасадор Горан Алексић на отварању изложбе у Аквилеји: Блага и цареви, раскош римске Србије

Амбасадор Републике Србије у Италији учествовао је 10. марта 2018. у Аквилеји на отварању  изложбе: Блага и цареви, раскош римске Србије.

Вредни експонати који су настали између 1. и 6. века и који се  убрајају  у ред најзначајнијих остварења уметности и занатства из времена Римске империје, захваљујући  залагању великог броја музеја и институција Републике Србије као и сарадњи са Фондацијом Аквилеја,  биће изложени у палати Меизлик у Аквилеји  у периоду од 10. марта до 3. јуна 2018. године.


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката организација из дијаспоре

12. март 2018. године

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 12. до 30. марта 2018. године.


Oпширније...
АМБАСАДОР АЛЕКСИЋ У РАДНОЈ ПОСЕТИ НАПУЉУ

6. март 2018. године

Амбасадор Алексић састао се данас у Напуљу са градоначелником Луиђијем де Мађистрисом. На састанаку су разматране могућности за продубљивање сарадње између Регије Кампања и Србије, укључујући и реализацију пројекта представљања српске културе у оквиру овогодишње манифестације Напуљско лето. 
 


Oпширније...
Одржан програм српске културе у Риму

У сали хотела Домус Романа у Риму, 1.марта 2018. изведен је програм "Да ја будем ја"  у организацији ФОСДИ. Одржано је предавање о школи за девојке српске средњевековне владарке Јелене Анжујске, приказан је дугометражни документарни филм Арисотфан у Днопољу о животу жена у српским селима у Р.Хрватској а одржан је и мини концерт Катарине Пејак, младе београдске уметнице која је дипломирала на одсеку композиције Универзитета Беркли у САД.

На почетку програма  публику су поздравили амбасадор Републике Србије у Риму, Горан Алексић и председница ФОСДИ, Наташа Милојевић. Била је присутна бројна српска дијаспора, домаћа италијанска публика и дип-кор.
 


Oпширније...
Aмбасадор Горан Алексић предао акредитивна писма капетанима регентима Сан Марина

Новоименовани амбасадор Републике Србије у Републици Сан Марино, Горан Алексић, предао је акредитивна писма шефовима државе, капетанима регентима, Матеу Фјоринију и Енрику Каратонију, 23. фебруара 2018. године.


Oпширније...
Састанак амбасадора Горана Алексића са генералним директором Привредне коморе Сан Марина Масимом Гјотијем

23. фебруар 2018. године

Током боравка у Сан Марину ради предаје акредитивних писама амб. Г.Алексића, у Привредној комори Сан Марина одржан је састанак са генералним директором М. Гјотијем и М.Занијем,  задуженим за међународну сарадњу.
 


Oпширније...
У Амбасади Републике Србије одржана је пројекција филма Седморица са Дрине

17. фебруар 2018. године

У Амбасади Републике Србије одржана је пројекција филма Седморица са Дрине, редитеља Николе Лоренцина, о херојском чину седморице Италијана, младих гарибалдинаца, добровољаца у Првом светском рату, који су заједно са српском војском учествовали у одбрани Србије. 


Oпширније...
Истраживање о могућностима културне сарадње партнерских организација Републике Србије и Републике Италије

Амбасада Републике Србије у Риму и Завод за проучавање културног развитка Републике Србије позивају установе и удружења у култури Србије да учествују у истраживању о могућностима сарадње са партнерским организацијама из Италије.


Oпширније...
Република Србија посвећена очувању сећања на жртве Холокауста

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је са председником Светског јеврејског конгреса Роналдом Лаудером, на маргинама Међународне конференције о одговорности институција, држава и појединаца у борби против антисемитизма у региону ОЕБС-a, која је одржана 29. јануара у Риму. 


Oпширније...
Kонтинуитет подршке Италије европским интеграцијама Србије – 29. јануар 2018. године, Рим

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас у Риму са министром иностраних послова и међународне сарадње Републике Италије Анђелином Алфаном, на маргинама Међународне конференције о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма у региону ОЕБС-а.


Oпширније...
Министар Дачић присуствовао аудијенцији код Папе Франциска организованој за шефове делегација учесника Конференције ОЕБС-а о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма - 29. јануар 2018. године

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао данас аудијенцији код Папе Франциска, организованој за шефове делегација учесника Конференције о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма у региону ОЕБС-а. 


Oпширније...
Пријем у част изасланика одбране Републике Србије пуковника Горана Момчиловића

29. јануар 2018. године

Вечерас је у Амбасади Републике Србије у Риму одржан пријем у част завршетка мандата пуковника Горана Момчиловића, изасланика одбране Републике Србије у Републици Италији.


Oпширније...
Прослава празника Свети Сава 27. јануара 2018. у Риму

Обележавање црквеног празника и школске славе Свети Сава, одржано је у суботу 27. јануара 2018. године у руском храму Св. Николе у Риму. Свету архијерску литургију служио је свештеник Марко Кнежевић, парох милански, по благослову Епископа аустријско-швајцарског, г. Андреја. 


Oпширније...
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Суринам

Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука је ступила на снагу 05.01.2018. године.


Oпширније...
Библиотека на српском језику у Фиренци

У фирентинској библиотеци „Облате“ 13. јануара 2018. одржана је презентација пројекта  „Вавилонски мост – поклони једну књигу, сагради један мост“, удружења "Start up projects" у сарадњи са удружењем дијаспоре „Сингидунум“,  Амбасадом Републике Србије у Риму и Почасним конзулатом Републике Србије у Фиренци. 


Oпширније...
XVI издање Премио Еуропа за позориште - Представљање 50 година рада БИТЕФ-а у Риму - од 12. до 17. децембра 2017.

У Риму од 12. до 17. децембра одржана је манифестација поводом "Европске награде за позориште" Premio Europa Per il Teatro за 2016. Републику Србију представљао је позоришни фестивал БИТЕФ који је прославио 50-ту годишњицу од оснивања, чему је била посвећена панел дискусија. 


Oпширније...
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Гвинеја Бисао

Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука је ступила на снагу 19.12.2017. године.


Oпширније...
Mинистар културе и информисања Владан Вукосављевић у посети Напуљу, 26. октобар 2017. године

У оквиру учешћа на XX берзи археолошког туризма одржаној од 26. до 29. октобра 2017. у Пестуму, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, имао je састанак са замеником градоначелника Напуља Алесандром Клементе. 


Oпширније...
ППВ и МСП И. Дачић на Медитеранској конференцији ОЕБС у Палерму, 24. и 25. октобар 2017.г.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је учествовао на Медитеранској конференцији ОЕБС, 24. и 25. октобра 2017.г. у Палерму. 


Oпширније...
Трећа стална конференција тружилаца за организовани криминал и тероризам, 12. октобар 2017. године

Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић и његов заменик Миљко Радосављевић учествовали су на Трећем пленарном скупу конференције тужилаштава за организовани криминал и тероризам, 12. и 13. октобра 2017.г. у Риму.Партнерство агенција за борбу против корупције Србије и Италије, 10. октобар 2017. године

У оквиру дводневне посете Риму, директорка Агенције за борбу против корупције, Мајда Кршикапа, састала се са председником Националне агенције за борбу против корупције Републике Италије, Рафаелеом Кантонеом.


Oпширније...
Министар правде Републике Србије Нела Кубуровић у посети Републици Италији, 10 и 11. октобар 2017. године

Министар правде Републике Србије Нела Кубуровић боравила је у званичној посети Републици Италији 10 и 11. октобра 2017. године, током које се састала са министром правде Републике Италије Андреом Орландом, командантом Финансијске полиције Италије Ђорђом Тоскијем, директором Агенције за борбу против корупције Рафаелом Кантонеом, као и са члановима Високог савета судства Италије.
 

 


Oпширније...
Предаја акредитивних писама амбасадора Горана Алексића председнику Републике Италије Серђу Матарели

Новоименовани амбасадор Републике Србије у Републици Италији Горан Алексић предао је акредитивна писма председнику Републике Италије Серђу Матарели, 4. октобра 2017.г.

У разговору који је потом уследио, исказано је обострано задовољство успешним развојем свих облика билатералне сарадње, а нарочито интензивним економским односима. Амбасадор Републике Србије је пренео да Република Италија са наше стране има искреног партнера за даље унапређење билатералних веза у свим областима од заједничког интереса.

Амбасадор Горан Алексић је пренео срдачне поздраве председника Републике Србије Александра Вучића, на које је председник Републике Италије Серђо Матарела узвратио додавши да високо уважава српског председника и политику коју води на унутрашњем и регионалном плану.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 02.09.2017. године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша

Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша
Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 02.09.2017. године.Дан сећања

У суботу, 5.августа 2017. године обележен је Дан сећања на прогнане и избегле Србе током операције „Олуја“, у руској цркви Св. Катерине, у Риму.

Срби из Рима присуствовали су  Св. Литургији коју је служио  протојереј ставрофор Рашко Радовић, а после Свете Литургије, одржан је парастос прогнаним и избеглим Србима у операцији „Олуја“,  и свим невино пострадалима у ратовима 90- тих година.

Литургији и парастосу присуствовали су припадници српске дијаспоре и чланови Удружења -Црквене општине Свети Сава у Риму, заједно са запосленима у  Амбасадама Р.Србије у Риму и Ватикану.

Подсећамо да је  у  операцији “Олуја” (1995. године) у акцији хрватске војске и полиције уз прећутну сагласност међународне заједнице, за само неколико дана са вековних огњишта протерано више од 220.000 људи, са српских етничких простора у садашњој Републици Хрватској: из Северне Далмације, Лике, са Баније и Кордуна. Ови простори у саставу Републике Српске Крајине били су под заштитом Уједињених нација.

Документационо-информативни центар “Веритас” сачинио је евиденцију о жртвама и од укупно 1.853 погинулих и несталих Срба, наведених именом и презименом и статусом сваке појединачне жртве, налази се  1.202 цивила, што указује да од укупног броја страдалих, 65%  су били цивили.

Српско Народно Вијеће из Хрватске сачинило је интернет презентацију која свеобухватно приказује чињенице о прогону Срба  1995. године  http://snv.hr/oluja-u-haagu/

 

 Званична посета председника Републике Србије Александра Вучића Републици Италији, 25. јул 2017. године

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је, 25. јула, у званичној посети Републици Италији. Том приликом, имао је одвојене сусрете са председником Републике Италије Серђом Матарелом и премијером Паолом Ђентилонијем.


Централне теме разговора тицале су се билатералних односа двеју земаља (са посебним нагласком на економској сарадњи), европских интеграција Републике Србије, заједничких пројеката у борби против тероризма и сузбијања корупције, и ситуације у региону.Изложба „Примењена носталгија Србија-Малта“

У просторијама Malta Society of Arts у Валети,  дана 26. јуна, oтправник послова Амбасаде Р.Србије у Риму, Татјана Гарчевић, отворила је изложбу Примењена носталгија Србија-Малта, заједно са Permanent Secretary у Влади Малте,  Joseph Camilleri и фотографом, Mark Pace .  Изложба је постављена у палати која је под заштитом УНЕСКО и трајаће до 30. јуна. Од званичника Републике Малте на отварању изложбе присуствовао је и  Mario Farrugia Borg који је у новој Влади преузео функцију посебног саветника у кабинету премијера за етничке заједнице.  ОП а i. Татјана Гарчевић обратила се присутнима указавши на значај наведене изложбе која се организује  већ 10 година. Препознавање сличности са другим европским државама, које су документоване фотографијама објеката и људи, сада се већ може назвати обимном "збирком доказа" да Србија припада европској породици држава и народа. Посебна захвалност упућена је Влади Малте, током чијег председавања ЕУ је отворено 4 поглавља од укупно 10. Joseph Camilleri обратио се присутнима и током свог говора посебно нагласио да је Малта дала велику подршку за отварање нових поглавља. Kао мала острвска држава, свесна je благодети које доноси чланство у ЕУ, и зато подржава напоре других европских држава да се придруже политичкој заједници. Отварању су присуствовали и бројни угледни чланови српске заједнице, а из Канцеларије за европске интеграције отварању је присуствовао Слободан Алексић.8. Конференција српске медицинске дијаспоре, Београд, 21-23. јун 2017. године

 

http://serbiandiasporamedical.rs/wp/Обавештење о нерадном дану

Обавештавамо вас да, услед државног празника Републике Италије (Дан Републике), Конзуларно одељење Амбасаде неће радити са странкама 2. јуна 2017. године.Министар Дачић у Риму на неформалном састанку министара спољних послова „Западнобалканске шесторке"

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, на позив италијанског министра иностраних послова Анђелина Алфана, учествовао је, 24. маја 2017, у Риму на неформалном састанку министара спољних послова „Западнобалканске шесторке".

Овај састанак представља један од припремних скупова на високом нивоу за предстојећи Самит о Западном Балкану, који ће у оквиру „Берлинског процеса" бити одржан у Трсту, 12. јула 2017. године.Међународни јавни конкурс за израду најбољег идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студенстском тргу у Београду

Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио је Јавни међународни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Текст конкурса на српском и енглеском језику са биографским подацима З. Ђинђића можете пронаћи ОВДЕ.Обавештење бирачима

На сајту Републичке изборне комисије постављен је краћи видео запис са обавештењем грађанима о начину гласања на изборима за председника Републике, 2. априла 2017.године. Наведеном видео запису можете приступити  ОВДЕ.ГЛАСАЊЕ У РИМУ И НА МАЛТИ

Поводом председничких избора у Републици Србији Републичка изборна комисија је донела одлуку о отварању бирачких места у иностранству. Према тој одлуци, у Републици Италији ће бити отворена четири бирачка места: Рим, Милано, Трст и Вићенца. Такође, по први пут, биће отворено и бирачко место на Малти.


Бирачко место у Риму биће отворено у Амбасади Републике Србије (Via dei Monti Parioli 20, 00197 Rim).


Бирачко место на Малти биће отворено у Сали Парохијског дома СПЦ у Слиеми (81 Triq Nicolo Isouard SLM 1540).


Бирачка места ће бити отворена 2. априла 2017. од 7,00 до 20,00 часова.


У складу са Законом, моћи ће да гласају само они бирачи који су, у за то предвиђеном року (до 11.марта, у поноћ), поднели захтев за пријаву податка да ће гласати у иностранству и на основу тога су уписани у извод из ЈБС према месту боравишта у иностранству. На бирачком месту је неопходно да се идентификују важећим документом издатим искључиво од стране органа Републике Србије – пасош, лична карта или возачка дозвола на чијем је обрасцу наведен ЈМБГ.Резултати гласања на изборима за председника Републике у Амбасади Републике Србије у Риму

Од 150 бирача уписаних у бирачки списак на бирачком месту бр. 8 Амбасада Републике Србије у Риму,  гласала су укупно  123   бирача.

Важећих гласачких листића било је 123, неважећих гласачких листића није било.

Резултати гласања:
1) САША ЈАНКОВИЋ - укупно 70 гласова,
2) ВУК ЈЕРЕМИЋ - укупно  9  гласова,
3) МИРОСЛАВ ПАРОВИЋ - 0 гласова,
4) САША РАДУЛОВИЋ - укупно  4 гласа
5) ЛУКА МАКСИМОВИЋ - укупно  9 гласова,
6) АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - укупно 26 гласова,
7) БОШКО ОБРАДОВИЋ - укупно 2 гласа,
8) ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - укупно 1 глас,
9) АЛЕКСАНДАР ПОПОВИЋ – укупно 2 гласа,
10) МИЛАН СТАМАТОВИЋ - укупно 2 гласа и
11) НЕНАД ЧАНАК – 0 гласоваРезултати гласања на изборима за председника Републике Србије на Малти

Од 175 бирача уписаних у бирачки списак на бирачком месту бр. 19 - сала Парохијског дома СПЦ у Слиеми,  гласало је укупно 116 бирача.

Важећих гласачких листића је било 115, неважећих гласачких листића 1.

Резултати гласања:
1) САША ЈАНКОВИЋ - укупно 52 гласа,
2) ВУК ЈЕРЕМИЋ - укупно  6  гласова,
3) МИРОСЛАВ ПАРОВИЋ - 0 гласова,
4) САША РАДУЛОВИЋ - укупно  4 гласа
5) ЛУКА МАКСИМОВИЋ - укупно  31 глас,
6) АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - укупно 6 гласова,
7) БОШКО ОБРАДОВИЋ - укупно 7 гласова,
8) ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - укупно 7 гласова,
9) АЛЕКСАНДАР ПОПОВИЋ – 0 гласова,
10) МИЛАН СТАМАТОВИЋ - укупно 1 глас и
11) НЕНАД ЧАНАК – укупно 1 гласКонкурс за суфинансирање пројеката 2017

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписало је Конкурсе за суфинансирање пројекта који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта до 03. априла 2017. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ: 1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета; 2) унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Детаљне информације о поменутим конкурсима можете пронаћи ОВДЕ.Јавни позив за национална признања 2017

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у регину, објавило је Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Јавни позив је отворен од 13. марта до 30. априла 2017. године.

Детаљне информације у вези са поменутим јавним позивом и подношењем предлога за доделу националних признања можете пронаћи ОВДЕ.Конференција „Седам разлога за успешно пословање у Србији“, 10. март 2017, Рим

У сарадњи Амбасаде Републике Србије у Риму са Асоцијацијом Италија-Србија и консалтинг групом „Belgrado Business“ у Дипломатском клубу Министарства иностраних послова Републике Италије организован је, 10. марта, догађај под називом „Седам разлога за успешно пословање у Србији“. Излагања на поменуту тему имали су отправник послова Амбасаде Републике Србије у Риму мин. саветник Татјана Гарчевић, италијански привредник који послује у Србији Симоне Тиене, генерални секретар Асоцијације Италија-Србија проф. Мауро Мићо и маркетинг менаџер консалтинг групе „Belgrado Business“ Козимо Ереде. Улогу модератора вршио је председник Асоцијације Италија-Србија амбасадор Рикардо Сеса.

Поменути говорници указали су на бројне предности инвестирања у Србију, од подстицајних мера наше Владе, преко приступа најширем бесцаринском тржишту, до политичке стабилности као једног од најважинијих гаранта сигурности за стране инвестиције.

Током свог излагања мин. саветник Татјана Гарчевић је присутне информисала о погодностима улагања у Р. Србију. Том приликом, посебно је истакнута политичка стабилност и геостратешки положај који омогућава приступ најширем бесцаринском тржишту од преко 1 млрд. људи. У том светлу, указано је на споразуме о слободној трговини које Србија има са Русијом, Казахстаном, Белорусијом, Турском, као и трговинске погодноси  у оквиру ЦЕФТА и ЕФТА. Указано је и на позитивне оцене које је ММФ дао Србији што је позитивно утицало на јачање кредитног рејтинга наше земље. Татјана Гарчевић је детаљно информисала и о пореским олакшицама и осталим погодностима које наша Влада даје страним инвеститорима, подвукавши да се ради о најбољим условима у читавом нашем региону.

Поменутом догађају присуствовало је преко 50 званица, од којих велики број угледних италијанских привредника.ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 2017 - ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом предстојећих избора за председника Републике Србије који су расписани за 02. април 2017. године, Министарство државне управе и локалне самоуправе Р. Србије издало је Обавештење за упис у бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству.


С тим у вези, обавештавамо све држављане Републике Србије, који имају боравиште на јурисдикционом подручју Амбасаде Републике Србије у Риму, да преко Амбасаде могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике Србије гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Риму.


Захтев се може поднети накасније до 11. марта 2017. године, до 24 часа, лично, поштом или електронским путем (факсом или мејлом). Уз захтев (уредно попуњен и потписан) потребно је приложити копију важећег личног документа издатог од надлежног органа Р.Србије (пасош, лична карта, возачка дозвола).


У иностранству могу гласати бирачи који су у Републици Србији уписани у јединствени бирачки списак. Увид у јединствени бирачки списак, ради провере уписа, може се извршити на интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – http://www.mduls.gov.rs.


Образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете преузети ОВДЕ.


Уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће гласати у иностранству, треба поднети и захтев за упис у јединствени бирачки списак.


Образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ.


Напомињемо да је, сходно прописима, неопходно поднети нову пријаву за гласање, без обзира на пријаве поднете у ранијем периоду, ради учешћа на претходним изборима.


Адреса: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma
Факс: 06 3200868
E-Mail: izbori2017@ambroma.comПредстављање подстицајних мера Владе Републике Србије у Ћинећита, Рим, 27. 02. 2017. године

У Риму, у филмском граду Ћинећита 27. 02. 2017. одржан је састанак Татјане Гарчевић, отправника послова Амбасаде Републике Србије у Риму са Лућијаном Совена, председником Филмске комисије Рим - Лацио. Председнику Совени представљене су подстицајне мере Владе Републике Србије у погледу погодности за снимање аудиовизуелних дела.


Током састанка, представљени су потенцијали Р. Србије и резултати дугогодишњиих напора филмских и тв радника да се Р. Србија промовише као држава у којој могу да се повољно снимају филмови, тв, документарни и комерцијални програми.


Заједнички је констатовано да је потребно организовати промоцију потенцијала за продукцију аудиовизуелних дела, као и представљање стручњака из Србије који су у Италији непознати, а представљају лидере у свету у својим областима, као што су израда тродимензионалних трикова и сл.


С обиром на некадашњу традицију зајединичких филмских пројеката са Италијом, закључено је да би сарадњи требало дати додатни подстицај.  Састанку је присуствовала и Габријела Карлучи, продуцент и промотер културне и спортске сарадње Србије и Италије.

 Закон о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ – ступање на снагу

Обавештавамо да је Законом о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016. године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише. Наведено се односи на неисплаћену девизну штедњу грађана коју су, до 27.априла 1992.године, положили :  (1) држављани бивших република СФРЈ код банака са седиштем на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ и (2) држављани Р. Србије код филијала банака са седиштем на територији Р. Србије, а које су се налазиле  на територијама бивших република СФРЈ. Позив за пријаву потраживања по основу неисплаћене девизне штедње, Управа за јавни дуг Министарства финансија Р. Србије објавила је 23.фебруара 2017.године (позив за пријаву потраживања можете преузети ОВДЕ).


Одредбе наведеног закона се односе и на наследнике наведених лица.


Лица која поседују држављанство бивших република СФРЈ (осим Р. Србије), право на исплату девизне штедње остварују под условом реципроцитета, чије постојање утврђује министарство надлежно за послове правде.


Обавезе Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње, која је регулисана наведеним законом, извршће се у десет једнаких полугодишњих рата, почев од 31.08.2018. године, закључно са 28.02.2023.године. Ради регулисања јавног дуга по овом основу, Р. Србија ће емитовати емотризационе обвезнице без купона, које гласе на евро.


Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Р. Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, у три примерка, уз прилагање документације, сходно чл. 4 Уредбе. Рок за пријаву потраживања се може поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је 23.02.2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Р. Србији и на територији бивше СФРЈ. 


Текст Закона, Уредбе о поступку за утврђивање права на исплату старе девизне штедње грађана, P и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг - www.javnidug.gov.rs.Новим споразумима до унапређења правне сарадње Србије и Италије

Mинистaр прaвдe Нeлa Кубурoвић и министaр правде Италије Aндрea Oрлaндo пoтписaли су двa спoрaзумa o сaрaдњи Србиje и Итaлиje у oблaсти мeђунaрoднe прaвнe пoмoћи – Споразум о олaкшaњу примeнe Eврoпскe кoнвeнциje o мeђусoбнoм пружaњу прaвнe пoмoћи у кривичним ствaримa oд 20. aприлa 1959. гoдинe и Споразум o oлaкшaњу примeнe Eврoпскe кoнвeнциje o eкстрaдициjи oд 13. дeцeмбрa 1957. гoдинe.

Министарка Кубуровић је нагласила да се тиме наставља добра правна сарадња два министарства и да је то само још један од доказа пријатељских односа Србије и Италије.

 


Oпширније...
Дан државности Републике Србије

Амбасада користи прилику да држављанима Републике Србије који живе и раде у Републици Италији, Малти и Сан Марину честита државни празник.

 

Обавештење о нерадним данима

Обавештавамо вас да, поводом Дана државности Републике Србије 15. фебруара, Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Риму неће радити са странкама 15. и 16. фебруара 2017. године.Додела одликовања председника Републике Србије почасном конзулу Републике Србије у Републици Италији проф. др Роберту Вералдију

Одлуком председника Републике Србије господина Томислава Николића Златном медаљом за заслуге одликован је проф. др Роберто Вералди, почасни конзул Републике Србије за Регион Абруцо, са седиштем у Тераму. Р. Вералди је добио егзекватуру од Министaрства спољних послова Републике Италије 27. октобра 2010. године и од тада неуморно ради на заштити интереса српских грађана на свом конзуларном пoдручју, као и на јачању економских културних, научних и свих других веза Региона Абруцо са Републиком Србијом. 


Планирано је да председник Републике, господин Томислав Николић, добитницима уручи одликовања на свечаној церемонији која ће се одржати у згради председника Републике (Андрићев венац бр.1) у среду, 15. фебруара 2017. године у 11:30 часова. Такође, председник Републике је позвао  све добитнике одликовања да присуствују свечаном пријему поводом Дана државности Србије који ће се одржати истог дана у 18:00 часова у згради председника Републике.


Непосредно по добијању обавештења о одликовању, Роберта Вералдија је у просторијама Амбасаде Републике Србије у Риму, 10. фебруара 2017. године, примила отправник послова мин. саветник Татјана Гарчевић.

 

 Обележавање празника Светог Саве у Риму

Поводом обележавања Светог Саве, у руском храму Св. Николе у Риму, дана 28.јануара 2017. године, свету архијерску литургију у част првог српског архиепископа и просветитеља служио је Епископ Аустријско-швајцарски, г. Андреј. Литургији су, поред чланова српске дијаспоре, присуствовали представници Амбасаде Р. Србије у Риму и Амбасаде Р. Србије при Светој Столици. Посебан, традиционалан допринос обелажавању овог значајног датума, дали су чланови удружења „Свети Сава“ из Рима.

После свете литургије обављено је освештење кољива и резање славског колача, уз пригодно извођење светосавке химне.  МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА – КОНКУРС

Министарство културе и информисања Републике Србије је расписало Конкурс за финасирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години. Циљ конкурса је подстицање и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета.

На конкурсу ће бити подржани пројекти из следећих области: визуелне уметности, сценско стваралаштво, књижевност и издаваштво, уметничка музика, изворно, народно и аматерско стваралаштво, културна делатност за децу и младе и научноистраживачка и едукативна делатност у култури.
Рок за пријаву на конкурс је 28. фебруар 2017.године. Конкурс и детаље у вези са учешћем можете наћи овде.Презентација инвестиционих потенцијала Републике Србије, Рим, 25. јануар 2017. године

У просторијама Клуба Министарства унутрашњих послова Републике Италије јуче је, 25. јануара 2017. године, организован догађај поводом презентовања инвестиционих потенцијала Републике Србије. Презентацију на поменуту тему одржала је отправник послова Амбасаде Републике Србије у Риму министар саветник Татјана Гарчевић, док је улогу модератора вршио италијански новинар и бивши портпарол „ФИАТ“ Ђузепе Закарија.

Отправник послова Татјана Гарчевић је током свог излагања детаљно информисала присутне италијанске привреднике о погодностима улагања у Србију, са посебним акцентом на бројне предности у односу на остале земље из окружења. Између осталог, истакнути су повољни услови које Влада Републике Србије даје страним инвеститорима, као и могућност приступа најширем бесцаринском тржишту, попут тржишта Русије, Казахстана и Турске. У прилог погодностима инвестирања у Републику Србију посебно су наглашени политичка стабилност и економски раст, као и јефтина и добро обучена радна снага.

Поменутом догађају присуствовало је око двадесетак угледних италијанских привредника из различитих сектора (енергетика, инфраструктуре, туризам, осигурање).Посета председника Владе Републике Србије Александра Вучића Републици Италији, Регија Венето, 16. децембар 2016. године

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић боравио је у једнодневној посети Италији (Регија Венето) 16. децембра 2016. године поводом презентације инвестиционих потенцијала Републике Србије. Том приликом, премијер Вучић се у Венецији сусрео и са председником Регије Венето Луком Зајом. Поред представника тамошњих регионалних институција и бројних угледних италијанских привредника и асоцијација, презентацији је, на позив премијера Вучића, присуствовао и прослављени српски фудбалер Дејан Станковић. У склопу посете организован је и обилазак две италијанке компаније из Тревиза – “ITLAS” (производња дрвених подова и облога, од новембра 2015. године компанија је почела до послује и у Србији) и “VENETA CUCINE” (један од лидера у производњи кухиња у Италији). Посету делегације Републике Србије Регији Венето, на челу са премијером Вучићем, пропратили су представници наше Амбасаде у Риму, отправник послова a.i. министар саветник Татјана Гарчевић и аташе Марко Ракић, и почасни конзул Србије за Регију Венето Лорета Бађо.


Током свог излагања председник Владе Републике Србије Александар Вучић је похвалио сарадњу између Србије и Италије на свим нивоима. Посебно је указао на значај који Србија посвећује јачању регионалне сарадње путем учешћа у различитим регионалним иницијативама где Италија одржава веома активно присуство и ангажовање, као што је на пример случај са Централноевропском и Јадранско-јонском иницијативом. Премијер је истакао предности улагања у Србију, посебно у контексту бројних погодности и могућности приступа најширем бесцаринском тржишту, попут тржишта Русије, Казахстана и Турске, и позвао привреднике из Венета да наставе улагања у Србију. Премијер Вучић је, у прилог погодностима инвестирања у Републику Србију, истакао и политичку стабилност и економски раст подстакнут свеобухватним реформским процесима.


Након обраћања премијера Вучића, презентацију на тему погодности инвестирања у Републику Србију одржао је председник Привредне коморе Србије Марко ЧадежПромоција књиге Љиљане Хабјановић Ђуровић „Ана Марија ме није волела“, Рим, 28. новембар 2016. године

У дипломатском клубу Министарства иностраних послова Републике Италије, 28. новембра 2016. године, одржана је промоција књиге Љиљане Хабјановић Ђуровић „Ана Марија ме није волела“ преведене на италијански језик. Догађај је приређен у организацији Асоцијације Италија-Србија и Амбасаде Републике Србије у Риму.


Улогу модератора вршио је председник Асоцијације Италија-Србија амбасадор Рикардо Сеса, док је присутне у име Амбасаде поздравила отправник послова a.i. министар саветник Татјана Гарчевић. Излагања на тему садржине романа имали су лектор проф. Анђела Де Лео, амбасадор Умберто Ватани и монсињор Винћенцо Паља. Завршно излагање имала је ауторка дела Љиљана Хабјановић Ђуровић.


У паузама презентације сопран Драгана Молес, уз пратњу клавира, извела је неколико музичких нумера.
Поменутом догађају присуствовало је преко 100 утицајних званица (чланови дипкора, представници елитних научно-културних кругова Рима, као и представници српске академске дијаспоре).Концерт савремене класичне музике српског триа „Покрет“, Рим, 20. новембар 2016. године

У Риму је, 20. новембра 2016. године, одржан концерт савремене класичне музике српског триа „Покрет“ (Мадлен Стокић Васиљевић – виолина, Милош Николић – кларинет и Маја Михић – клавир) под називом „Ретроспективе“. Догађај је организован од стране римске Музичке академије „Clivis” у једној од њихових најпрестижнијих сала, у сарадњи са Организацијом музичких аутора Србије (СОКОЈ) и под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Риму.

         
Догађај су отвориле председник Академије Микела Сенцаква и Александра Ранчић, координатор пројекта.

Присутнима се у име Амбасаде обратила отправник послова a.i. министар саветник Татјана Гарчевић.
У извођењу дела савремених српских композитора уживали су представници овдашњег дипкора, српске дијаспоре, као и бројни представници културног и јавног живота Рима.Kонференција “Аутономија и плуралитет. Изазов мултикултурализма у Италији и свету“, Рим, 19. октобар 2016. године

У организацији Института за високе геополитичке студије и сродне науке (ISAG) у Дому посланика је 19. октобра 2016. године одржана конференција „Аутономија и плуралитет. Изазов мултикултурализма у Италији и свету“ коју је отворила потпредседница Дома посланика (Камера) Марина Серени.


Oпширније...
Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности – отуђења дипломатске непокретне имовине у Њујорку (Сједињене америчке државе), Токију (Јапан), Бону (Немачка) и Берну (Швајцарска)

Република Србија, у име свих држава-сукцесора, објављује оглас (позив за учешће на тендеру) за ангажовање посредничке агенције у процесу продаје објеката бивше СФРЈ у Њујорку (два објекта), Токију (Јапан), Бону (Немачка) и Берну (Швајцарска).

Текст огласа и сва остала потребна документација доступни

1. Оглас заједничке продаје финал 211016
2. Оглас српски
3, Оглас преломљен
4. TENDERER INFORMATION SHEET 26.10.16
5, TENDER BOND SEROIUSNESS 261016
6. TENDER BOND PERMFORMANCE GARANTEE 26.10.16Српски филм на фестивалу у Венецији 2016

Претпоследњег дана Филмског фестивала у Венецији, 9. септембра, у такмичарском делу програма, приказан је филм Емира Кустурице "На млијечном путу". У филму главне улоге тумаче Емир Кустурица, велика филмска звезда Моника Белучи и српски глумци Слобода Мићаловић, Предраг Манојловић и други. Филм је сниман три године. После фестивала у Венцији предвиђено је да филм учествује на Филмском фестивалу у Лондону 15. октобра 2016.

Завршетак филма пратиле су овације публике и аплауз од 15 минута. Из публике су се чули гласни повици захваљивања редитељу. Публика је филм примила веома добро, иако су званичне награде изостале. Такође и критичари у Италији су веома добро оценили филм.

Ипак, уметници  који су заслужни за овај пројекат награђени су Младим златним лавом, наградом коју је основала Ађискуола а коју  додељује жири састављен од  22 младих из свих италијанских регија. 


На премијери су били присутни представници Филмског центра Србије, директор Бобан Јевтић, Мирољуб Вучковић и Анђелија Андрић и Татјана Гарчевић, министар саветник у Амб. Р.Србије у Риму.  После такмичарског дела програма организована је свечана вечера за званице и екипу филма.


Филмски центар Србије пружио је подршку филму за промоцију на  фестивалима у свету. Иако су продуценти инострани, филм се води као српски филм, на српском језику.

        
Снажна антиратна порука је главна одлика овог филма. Нарочито што "непријатељ" нема ознаке неке посебне војске, већ је универзалан и обезличен. Филм је у уметничком смислу урађен на веома високом нивоу, са маштовитим кадровима по којима је редитељ Емир Кустурица постао веома препознатљив Филм је сниман на фантазмичним локацијама у Републици Српској (Босна и Херцеговина) које су због сличности са митским и библијским пределима изазвале велику заинтересованост публике, те ће можда, због своје нетакнуте лепоте постати и туристичка дестинација.Међународни фестивал фолклора у Атини (Регион Лацио), 3-7. августа 2016. године

У италијанском граду Атина, у провинцији Фрозиноне у Лацију, одржан је 38. Међународни фестивал фолклора „Вале ди Комино“. Поред фолклорних група из Шпаније, са Тајланда, италијанских фолклорних група из различитих региона и домаћина, на фестивалу је учествовало и КУД „Први партизан“ из Ужица.

Фестивал који је трајао од 3. до 7. августа 2016. године окончан је завршним свечаним пријемом у згради Општине којем су приствовали представници локалних институција, дипломатског кора, истакнуте јавне локалне личности, као и учесници фестивала. Истог дана организован је и свечани дефиле учесника са националним заставама. Учешће наших представника било је изузетно запажено.

На позив организатора, манифестацији свечаног затварања фестивала присуствовала је и Дејана Перуничић, први саветник у Амбасади Републике Србије у Риму.Опроштајни пријем амбасадора Ане Хрустановић код председника Републике Италије Серђа Матареле и уручење ордена Витеза светог крста

Председник Републике Италије Серђо Матарела примио је 19. јула 2016. године, амбасадора Републике Србије у Риму Ану Хрустановић у опроштајну посету.

Том приликом, председник Матарела је амбасадору Хрустановић лично уручио орден највишег степена Републике Италије – орден Витеза светог крста, на основу њеног дугогодишњег залагања и доприноса унапређењу пријатељских односа двеју земаља. Између осталих заслужних, поменуто одликовање уручено је и краљици Велике Британије Елизабети II, као и председнику Европског парламента Мартину Шулцу.

Након церемоније уручења одликовања одржан је састанак на којем су потврђени изванредни билатерални односи Србије и Италије.
 Промоција туристичких потенцијала и гастрономских специјалитета Србије током тениског турнира мастерс серије Internazionali di Roma BNL, Рим, 2-15. маја 2016. године

Амбасада Републике Србије у Риму и Туристичка организације Србије су, у склопу турнира мастерс серије Internazionali di Roma BNL, организовали јединствену двонедељну промоцију туристичких потенцијала и гастрономских специјалитета наше земље. Србија је, иначе, прва и једина држава која је добила прилику да се представи на поменутом турниру.

У току трајања турнира, од 2. до 15. маја 2016. године, у простору названом “Кућа Србије”, емитовани су промотивни филмови о Србији, делиле су се брошуре и промотивни материјали, а посетиоци су могли да пробају познате српске производе. Производе за промоцију обезбедиле су наше познате компаније Агранела, Дреновац, Јам&Јеlly, Нектар и Златиборац. Техничку подршку пружила је компанија Kомтраде са својим производима марке Тесла. Пре мечева наших играча, који су учествовали на турниру, хостесе су делиле заставице Србије, а сама „Кућа Србије“ постала је својеврсно место окупљања навијача пре и после мечева.

Током трајања манифестације „Кућу Србије“ обишли су и министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић и генерални секретар Олимпијског савеза Србије Ђорђе Вишацки, као и бројни спортисти, представници италијанских институција, спортских асоцијација, медија, дипломатски представници других држава и бројни страни туристи. Посебну пажњу изазвала је посета бившег тренера ФК Милан Синише Михајловића. „Кућу Србије“ у неколико наврата посетили су и родитељи Новака Ђоковића, који су својим присуством помогли промоцији наше земље.Пријем посвећен сарадњи Србије и Италије у спорту, 9. мaj 2016. године, Рим

На маргинама турнира серије АТП Мастерс 1000, „Intenazionali BNL d’Italia“, Амбасада Републике Србије и Олимпијски комитет Италије (КОНИ) су, 9. маја 2016. године, организовали пријем посвећен промоцији италијанско-српског пријатељства и сарадње у области спорта, са посебним нагласком на тенис.

Пријем, који је одржан у престижном lounge КОНИ, подржали су и Олимпијски комитет Србије, Тениски савез Србије и Тениски савез Италије. Догађају је присуствовао министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић, директор Туристичке организације Србије Марија Лабовић, генерални секретар Олимпијског савеза Србије Ђорђе Вишацки, представник Тениског савеза Србије Вук Николић, тенисери Ненад Зимоњић и Виктор Троицки, као и представници институција Италије, дипломатског кора, спортских асоцијација, спортисти, угледни привредници, гости турнира, представници српске дијаспоре и бројни пријатељи Србије.

Пријему је, такође, присуствовао и потпредседник Европског парламента Антонио Тајани, као и представници Кабинета председника Владе и Кабинета председника Републике Италије, бројни представници Министарства спољних послова Републике Италије и осталих државних ресора, бивши амбасадори Републике Италије у Србији Антонио Занарди Ланди и Рикардо Сеса, представници преко 50 амбасада акредитованих у Републици Италији, као и председник КОНИ Ђовани Малаго.

Током пријема КОНИ је организовао и свечаност промоције уласка италијанског спортског функционера Виториа Селмија у „Hall of fame“ тениса, након чега су пригодне говоре одржали министар Вања Удовичић, амбасадор Ана Хрустановић и председник КОНИ Ђовани Малаго.

Треба истаћи и да је Република Србија прва држава којој су организатори пружили прилику да организује пријем сличног типа током трајања турнира од његовог настанка (73 издање).Екипни турнир у фудбалу за жене, 29. фебруара - 4. марта 2016. године, Рим

У Риму је, од 29. фебруара до 4. марта 2016. године, одржан екипни турнир у фудбалу за жене до 23 године старости, под називом „Il calcio e’ rosa - Donne e pace“. Србију је представљала екипа „Спартака“ из Суботице која је уједно била и победник турнира.Церемонија свечаног отварања одржана је у седишту Олимпијског комитета Италије, уз обраћање високих представника Фудбалског савеза и Олимпијског комитета Италије. У име дипломатског кора церемонији су присуствовали представници амбасада држава учесница турнира (Велика Британија, Грчка, Румунија, Малта, Албанија, Црна Гора и Србија). У име Амбасаде Републике Србије присуствовао је први саветник Раде Бербаков.Церемонија поводом инаугурације четврте групе полазника Интернационалног мастер програма у руковођењу јавним набавкама, 1. март 2016. године, Рим

У Риму је, 1. марта 2016. године, одржана церемонија поводом инаугурације четврте групе полазника Интернационалног мастер програма у руковођењу јавним набавкама. Поменути студијски програм организован је од стране Европске банке за реконструкцију и развој (ЕБРД), Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) и Универзитета Тор Вергата у Риму, уз подршку Министарства иностраних послова и Министарства финансија Републике Италије, као и Министарства финансија Словачке.

У мастер програму, сада већ традиционално, учествују бројни полазници из Републике Србије (представници државних институција и јавних предузећа) за које ЕБРД обезбеђује стипендије. Ове године, иначе, Србија има два полазника.

Великом броју присутних у име организатора обратили су се потпредседник Универзитета Тор Вергата Маурицио Таламо, директор мастер програма проф. Густаво Пига и директор за јавне набавке ЕБРД Јан Џакхолт. Поздравне говоре одржали су амбасадор Републике Србије Ана Хрустановић, амбасадор Словачке Јан Шот, шеф Одсека за Балкан у Министарству иностраних послова Италије Андреа Орицијо, као и генерални директор Италијанске асоцијације предузећа за аутопутеве и тунеле (AISCAT) Масимо Шинту.
 Обавештење о одржавању ванредних избора за народне посланике Скупштине Републике Србије, 24. април 2016. године

Поштовани суграђани,

Овим путем желимо да вас обавестимо да су ванредни избори за народне посланике Скупштине Републике Србије расписани за 24. април 2016. године.

Држављани Републике Србије који имају боравиште у иностранству могу до 2. априла 2016. године поднети захтев за упис у бирачки списак податка да ће гласати у иностранству, преко надлежне амбасаде или конзулата Републике Србије.

Процедура је следећа:

-        на сајту http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal уносом свог матичног броја можете проверити да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак;
-       уколико јесте, потребно је да пријавите само податак да ћете гласати у иностранству. То ћете учинити тако што ћете Образац 1 из прилога попунити, потписати и скенирати или фотографисати и доставити на e-mail Амбасаде (заједно са копијом пасоша) izbori2016@ambroma.com;
-        уколико нисте уписани, попунићете и Образац 1 и Образац 2 из прилога, потписати и скенирати или фотографисати и доставити на e-mail Амбасаде (заједно са копијом пасоса) izbori2016@ambroma.com.
Услов за отварање бирачког места у иностранству је да се пријави најмање 100 бирача. Уколико се овај услов испуни, бићете накнадно обавештени о времену и месту гласања.

За сва додатна питања, стојимо вам на располагању!

Уз наду да ћете се одазвати на овај позив и да ћете га проследити и онима који нису обавештени,

С поштовањем,

Амбасада Републике Србије у РимуПредавање амбасадора Ане Хрустановић на римском универзитету „Луис Гвидо Карли“, 17. фебруар 2016. године

Амбасадор Ана Хрустановић је, на позив Слободног међународног универзитета (Луис) „Гвидо Карли“, 17. фебруара 2016. године одржала  предавање на тему „Србија према Европској унији“, на смеру политичких наука овог универзитета. Предавање је одржано у оквиру пројекта студената и професора универзитета „У откривању међународних организација“. Тема овогодишње, друге по реду едиције у којој се реализује пројекат, је „Модерни конфликти у међународној сарадњи“.

Прву секцију овогодишњег пројекта чини низ предавања која се одржавају у Риму на универзитеу Луис и НАТО одбрамебном колеџу. Друга фаза пројекта је организација студијског путовања у Србију и Београд.

Излагање амбасадора Хрустановић  је, поред садржајног осврта на европске интеграције Србије и дијалог Београда и Приштине,  обухватило и ангажовање Србије у бројним међународним организацијама, учешће у мировним мисијама и допринос земље стабилности региона, и било изузетно добро прихваћено од стране студената универзитета.Излагање амбасадора Ане Хрустановић у дипломатском клубу Министарства иностраних послова Републике Италије на тему европских интеграција Републике Србије, 4. фебруар 2016. године

У дипломатском клубу Министарства иностраних послова Републике Италије, 4. фебруара 2016. године, одржан је догађај под називом „Сусрет са амбасадором Републике Србије у Риму“ на тему европских интеграција Србије. Реч је о иницијативи фондације „Европски Рим“ у оквиру које су до сада организовани сусрети на различите теме са амбасадорима Француске, Немачке, Велике Британије, Грчке, Пољске, Шпаније, САД и Шведске.

Улогу модератора вршио је председник Асоцијације Италија-Србија амбасадор Рикардо Сеса који је, уједно, и отворио поменути скуп. Присутнима су се, поред амбасадора Хрустановић, обратили и председник Удружења за међународне организације (СИОИ) и специјални саветник премијера Републике Србије за ЕУ интеграције Ф. Фратини, као и генерални секретар фондације „Европски Рим“ проф. Ћ. Сан Мауро.

Поменутом догађају присуствовало је преко 100 угледних званица. Поред представника различитих институција држава пријема и чланова дипломатског кора,  скупу су присуствовали и представници елитних научно-културних кругова Рима, као и представници српске академске дијаспоре.Посета амбасадора Ане Хрустановић Малти, Валета 14. јануар 2016. године

 

Aмбасадор Ана Хрустановић боравила је 14. јануара 2016. године у посети Малти ради учешћа на традиционалним годишњим пријемима највиших малтешких званичника у част шефова дипломатских мисија. Том приликом, амбасадор Хрустановић имала је краће разговоре са председником Малте Мари-Луиз Колеиро Преком, премијером Џозефом Мускатом и министром спољних послова Џорџом Велом.

Свечани пријем код министра спољних послова Малте у част чланова дипломатског кора
(преузето са сајта Министартва спољних послова Малте)


Затворена Kњига жалости

У Амбасади Републике Србије у Риму 22. и 23. фебруара 2016. године била је отворена Књига жалости поводом трагичне смрти наших колега Слађане Станковић и Јовице Степића у Либији.

У Књигу жалости, поред представника институција државе пријема и великог броја предтавника овдашњег дипломатског кора, уписали су се и представници српске дијаспоре у Републици Италији.
 Књига жалости

           

        Поводом трагичне смрти наших колега Слађане Станковић и Јовице Степића, који су током своје дипломатске мисије у Либији трагично изгубили живот приликом америчког ваздушног напада на базу терориста у Сабрати, у Амбасади Републике Србије у Риму биће отворена књига жалости у понедељак 22.02.2016. у времену 14,00-16,00 и уторак 23.02.2016. у времену од  10,00-16,00 часоваПосета компанији ГЛМ

На иницијативу Амбасаде РС, 18. новембра о.г. је посећена компанија ГЛМ из Кастелалта (провинција Терамо). Компaнија ГЛМ се бави производњом специјалних цеви и делова за издувне системе за велике произвођаче ауто индустрије (Волскваген, Порше, Фиат, Рено).


У име Амбасаде РС били су присутни амбасадор А.Хрустановић и први сав. Р.Бербаков. После размене информација и краћег представљања потенцијала Србије представници ГЛМ су потврдили да су одлучили да инвестирају у Србији и да ће се инвестиција реализовати у Крушевцу. Овај град је изабран услед чињенице да већ поседује образовану радну снагу и традицију у метало-прерађивачкој индустрији. По плану, реализација инвестиције ће почети у јануару 2016. године, а почетак производње је предвиђен за јесен исте године. Висина улагања је преко 5 милиона евра и у првом тренутку ће запослити 100 радника, да би затим, по достизању пуне оперативности, имали 150 запослених. Производни погон ће бити смештен у хали од 5000м2Сајам ECOMONDO

Сајам Ecomondo посвећен „зеленој економији“, рециклажној индустрији, индустрији одлагања и руковођења отпадом, индустрији пречишћавања отпадне, текуће, стајаће и пијаће воде, новим технологијама, обновљивим изворима енергије, пречишћавању ваздуха, коришћењу био масе, одржао се у Риминину од 3. до 6. новембра о.г. Ове године сајам је организовано посетила група од 30 представника компанија из Србије, а први пут је излагала и једно предузеће из Србије (Пластик Гогић из Инђије).

на слици Александра Томић, Раде Бербаков, Лучано Шипјоне


Oпширније...
"Плава шкољка"

Плесна група Удружења самохраних родитеља и породица деце са инвалидетом „Плава шкољка“ из Београда је учествовала на Светском првенству у модерном плесу (IDO World hip hop, dance and electric boogie Championships 2015), које је одржано од 21. до 25. октобра о.г. у Риминију. Група, у саставу Марина Блажић, Есма Хаџић и Ана Јовчић, је освојила друго место на првенству у својој категорији.

Амбасада РС је организовала пријем чланова удружења у просторијама Амбасаде, те обезбедила спонзора  који је групи покрио четвородневне трошкове боравка у Риминију.STAX Tehnologies

Компанија „STAX Tehnology” из Чачка, која производи машине за паковање тоалет папира, салвети и марамица, отворила је 14. октобра о.г. стални изложбени простор (show room) у граду Луки (регион Тоскана). Компанија је одлучила да отвори изложбени простор у овом граду имајући у виду да је он један од центара tissue packaging индустрије (паковање производа од папира) у Италији, као и да се у њему сваке године одржава један од најважнијих светских сајмова посвећен овом сектору.

 


На отварању изложбеног простора било је присутно око 200 гостију из целог света.

 


Амбасада Србије, у чије име је на отварању био присутан ек.сав. Р.Бербаков, је у протекле две године, у оквиру својих могућности, подржала и помогла продор ове компаније на италијанском тржишту.Бари, конференција

Сајам Леванта из Барија, ПК Барија, aдвокатска канцеларија POLIS, Italian World Service и дневне новине специјализоване за економске теме „Il Sole 24 ore“ су организовалi у Барију, 15. септембра 2015. године, конференцију под називом “Le nuove rotte del Levante (Нове руте Леванта) - Компаније са југа и изазов интенационализације“. На конференцији су између осталих учествовали заменик министра за ек. развој РИ, Карло Календа, председник региона Пуља Микеле Емилијано, градоначлник Барија Антонио Декаро, ПВ Албаније Еди Рама као и представници осталих италијанских институција и банака.

На панелу посвећеном пословању на новим тржиштима одржали су говоре и презентације Амбасадор УАЕ Сакер Насер Ахмед Алраиси, бивши председник ВРИ Масимо Далема, председник Сајма Леванта Уго Патроне Грифи, амбасадор Азербејџана Вакиф Садиков, председник Italian World service АдолфоУрсо, ген. секретар Италијанско-иранске ПК Пјер Луиђи Агата. и ек. саветник Амбасаде Раде Бербаков.Братимљење градова Scarperia e San Piero - Мионица

На иницијативу Амбасаде РС и почасног конзула РС за регион Тоскане покренута је иницијатива за братимљење Мионице и италијанског градића сличних димензија и карактеристика Scarperia e San Piero (у околини Фиренце).

На позив градоначелника Scarperia e San Piero Ф.Ињестија делегација у саставу амбасадор Ана Хрустановић, председник општине Мионица Бобан Јанковић, ек.сав. Амбасаде Раде Бербаков и почасни конзул РС за Тоскану Леандро Кјарели посетила је Scarperia e San Piero 7. и 8. септембра  о.г. Овом приликом посећене су бројне компаније из овог града које су превасходно активне у пољопривредном сектору и метало-прерађивачкој индустрији.Председник општине Мионице је позвао градоначелника Scarperia e San Piero да, заједно са делегацијом привредника, дође у узвратну посети током које би се потписао документ о братимљењу две општине.
 Реканти

Ек.саветник Амбасаде је, 24. јула 2015. године, посетио компанију Пладос-Телма из Рекантија, која је започела инвестицију у фабрику за производњу композитних судопера у Старој Пазови. Током обилазака погона председник компаније Сандро Бертини је обавестио о динамици реализације ове brown field инвестицијe и представио технолошки процес, који компанија користи током производње. Почетак производње је предвиђен у септембру, а у првој фази у фабрици ће бити запослено око 70-80 радникa, док ће у пуном  режиму рада фабрика имати 110 запослених

Током посете одржан је састанак са градоначелником Реканатијa Франческом Фјордомом  са којим је договорено да Амбасада РС и град Реканaти организују  конференцију посвећену могућностима економске сарадње са СрбијомWhy Kosovo is ineligible for membership in UNESCO ?

http://www.roma.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/UNESCO.pdfПосета председника Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић Републици Италији, 17-18. септембра 2015. године

Председник Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић боравила је, 17-18. септембра 2015. године, у радној посети Републици Италији.

Том приликом, сусрела се са председником Дома посланика Републике Италије Лауром Болдрини.

Током боравка у Риму председник Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић имала је сусрет и са председником Сената Републике Италије Пјетром Грасом.

Централне теме састанака тицале су се европских интеграција, миграционе кризе, даљег унапређења економске сарадње и интензивирања парламентарних односа.
 Посета министра одбране Републике Србије Братислава Гашића Републици Италији, 14-16. септембра 2015. године

Министар одбране Републике Србије посетио је Републику Италију у периоду од 14. до 16. септембра 2015. године.

Билатерални сусрет са министром одбране Републике Италије Робертом Пиноти реализован је 17. септембра. Централне теме састанка тицале су се миграционе кризе и даљег унапређења билатералне војне сарадње у оквиру различитих међународних мисија.

Дан раније, 15. септембра, министар Гашић посетио је базу Команде здружених снага НАТО у Напуљу где се сусрео са командантом адмиралом Марком Фергусоном. Том приликом, извршен је преглед досадашњих и будућих активности на пољу сарадње Републике Србије са НАТО.Сусрет председника Републике Србије Томислава Николића са председником Републике Италије Серђом Матарелом, 11. септембар 2015, Рим

Председник Републике Србије Томислав Николић сусрео се у Риму, 11. септембра 2015. године, са председником Републике Италије Серђом Матарелом на радном ручку.

Двојица председника, у изузетно пријатељској и срдачној атмосфери, разговарала су о проблему актуелне миграционе кризе, заштити српске културне баштине на Косову и Метохији, као и даљим перспективама унапређења билатералне економске сарадње.
 Информација о прикупљању хуманитарне помоћи за прихват миграната

У циљу обезбеђивања што бољих услова за привремени прихват и смештај миграната на територији Републике Србије покренута је акција прикупљања хуманитарне помоћи.

Ближе информације о процедури увоза хуманитарне помоћи, као и списак најнеопходнијих потрепштина у циљу пружања помоћи избеглицама и мигрантима у предстојећем зимском периоду можете наћи овде:

http://www.roma.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/procedura_humanitarna_pomoc_srp.pdf


 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља, који је сачињен у Букурешту 23. децембра 2014. године, ступио је на снагу 6. августа 2015. године.

На основу овог споразума, држављани двеју земаља, носиоци важећих биометријских пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду до 90 дана, у оквиру периода од шест месеци, рачунајући од дана првог уласка
 Концерт групе Сања Илић и Балканика, Азизи, 13. август 2015. године

Под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Риму, Европске уније, Републике Италије, Региона Умбрија, Општине Азизи и бројних локалних институција, у Азизију је 13. августа 2015. године одржан концерт групе Сања Илић и Балканика.

Иначе, група је наступила у оквиру Интернационалног музичког фестивала МУЗА, на којем учествују реномирани музичари из Италије и целог света.

Концерту, који је одржан на централном тргу у Азизију, према проценама организатора присуствовало је око 4000 људи. Посетиоцима се обратио градоначелник Азизија Клаудио Рићи, док је у име Амбасаде Републике Србије у Риму говор одржала први саветник Дејана ПеруничићКонференција „Решавање недоумица у циљу креирања будућности – Инструменти за вансудско решавање спорова и интернационализацију компанија“, Рим, 14. јул 2015. године

У Дому посланика Републике Италије (Камера) 14. јула 2015. године одржана је конференције под називом „Решавање недоумица у циљу креирања будућности - Инструменти за вансудско решавање спорова и интернационализацију компанија“. Конференцију су организовали фондација „ADR commercialisti“ (асоцијацја специјализована за вансудске нагодбе и медијацију између привредних субјеката), „Fe.N.CO“ (национална фондација почасних конзула), „Национална фондација књиговођа“ и „Национални савет књиговођа и финансијских експерата“.
 
Том приликом, говоре су одржали државни секретар Министарства спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Бенедето Дела Ведова, државни секретар Министарства правде Козимо Мариа Фери, посланик Елеонора Ћимбро (Демократска странка), председник „Fe.N.CO“, амбасадор Умберто Ватани и економски саветник Амбасаде Републеке Србије у Риму Раде БербаковМанифестација поводом спасавања српских војника у Првом светском рату, Барлета, 14-15. јула 2015. године

У организацији локалних власти и градоначелника 14. и 15. јула 2015. године у Барлети је низом догађаја обележено 100 година од спасавања војника српске војске у Првом светском рату, са идејним концептом „историја и сећање у сарадњи међу народима“

Манифестација је одржана у Замку Барлета где је хор извео химну Републике Србије и неколико песама на српском језику. Том приликом, представљена је књига Миле Михајловић „За српску војску, једна заборављена прича“ и отворена изложба фотографија из историјског Архива Барлете о италијанско – српској солидарности у ратним догађајима.

Манифестацији су присуствовали највиши представници локалних власти као и Антонио Бернардини, заменик генералног секретара Министарства спољних послова Републике Италије.

У име Амбасаде Републике Србије присуствовала је амбасадор Ана Хрустановић
 Свечана церемонија затварања трећег мастер програма за јавне набавке, Рим, 7. јун 2015. године

На Универзитету Тор Вергата, 7. јуна  2015. године, одржана је свечана церемонија затварања трећег мастер програма за јавне набавке. Иначе, програм је финансијски подржан од Европске банке за реконструкцију и развој (ЕБРД) и Владе Тајвана, а институционално од стране Министарства економије и финансија Републике Италије, Министарства спољних послова и међународне сарадње, као и Централно-европске иницијативе.

У поменутом програму, који за циљ има обуку и усавршавање државних службеника за послове јавних набавки, учествовало је 27 полазника из 14 држава широм света. Од тог броја, седам полазника било је из институција Републике Србије (Народна банка Србије, Србијагас, Аеродром Београд, Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки, Војска Србије).На свечаној церемонији затварања мастер програма у име Амбасаде Републике Србије учествовао је економски саветник Раде Бербаков који је, том приликом, одржао прикладан говор.Гостовање мушке одбојкашке репрезентације Републике Србије у Италији у оквиру другог викенда Светске лиге, 5. и 7. јун 2015. године

У оквиру другог викенда Светске одбојкашке лиге репрезентација  Србије одиграла је две утакмице са репрезентацијом Италије. Први меч, који је репрезентација Србије решила у своју корист резултатом 1:3, одигран је 5. јуна у Пезару. У другом мечу, одиграном 7. јуна у Болоњи, победу је однела репрезентација Италије резултатом 3:2.

Представници Амбасаде Републике Србије у Риму и Генералног конзулата у Милану дочекали су репрезентацију и присуствовали поменутим утакмицама
 Окупљање српске академске дијаспоре у Републици Италији, Рим, 12. јун 2015. године

У Амбасади Републике Србије у Риму, 12. јуна 2015. године, организовано је дружење у част представника српске академске дијаспоре у Републици Италији.

Присутнима се обратила амбасадор Ана Хрустановић указавши, том приликом, на значај и пажњу коју Република Србија посвећује неговању веза са предсавницима српске академске дијаспоре, како у Италији, тако и у другим државама широм света.
 Предности уплате новца преко „Пошта Србије“

Предности уплате новца преко „Пошта Србије“ – допуњена информација

Обавештавамо вас да је Јавно предузеће „Пошта Србије“ до сада потписало споразуме са поштанским управама Француске, Русије, Украјине, Белорусије и Црне Горе.

Информације о услузи преноса новца су следеће:

- из наведених земаља новац се у Републику Србију може послати преко мреже пошта. Више информација може се наћи на сајтовима поштанских управа тих земаља; 
- новац се у Републици Србији може подићи у више од 1200 пошта на територији целе земље. Линк ка списку пошта, који садржи адресу и радно време пошта је: http://www.posta.rs/dokumenta/lat/posalji/ovlascene-poste-za-medjunarodnu-postansku-uputnicu.pdf
- за исплату је потребан само важећи лични документ а није потребно попуњавање образаца;
- исплата новца у Републици Србији врши се у динарима по курсу који је објављен на сајту ЈП „Пошта Србије“;
- слање новца плаћа пошиљалац, не постоји обавеза отварања рачуна у банци ни за пошиљаоца ни за примаоца;
- у наставку се налази линк за приступ сајту ЈП „Пошта Србије“, део на енглеском језику на коме се налазе Општи услови за вршење услуга http://www.posta.rs/struktura/eng/posalji/medjunarodna-postanska-uputnica.asp
- за слање новца из Републике Србије у наведене земље цена је изузетно повољна.

У току су преговори са Поштом Републике Српске, Хрватске, Португала и УАЕ о успостављању система преноса новца.

За све додатне информације и сугестије можете се обратити на телефон +381113644745 или путем електронске поште: novcano@ptt.rs
 Конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије за избор хонорарних наставника у иностранству на српском језику

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно васпитног рада на српском језику у иностранству који је отворен од 05. до 20. јуна 2015. године.

Текст конкурса је у прилогу. Пријавни формулар можете наћи на интернет адреси Министарства просвете, науке и технолошког развоја www.mpn.gov.rs. Одштампан и попуњен формулар заједно са потпуном конкурсном документацијом доставите Амбасади Републике Србије у Риму најкасније до 20. јуна 2015, како је предвиђено конкурсним правилима. Благовремена је и пријава послата пре истека рока препорученом поштом уз доказ о датуму предаје пошти.
 


Oпширније...
Манифестација „MarketplaceDAY“, Јеси, 22. мај 2015. године

Конфиндустрија Марке и Конфиндустрија Анконе организовале су, 22. маја 2015. године у Јесију, манифестацију под називом „MarketplaceDAY“.

Поменути догађај одржан је другу годину заредом и на њему је учествовало преко 250 компанија, како из Региона Марке, тако и из осталих региона Италије. Иначе, компаније које су присуствовале манифестацији активне су у разним производним секторима, као и секторима сервиса. На скупу су, такође, учествовали представници италијанских институција (Регион Марке, САЋЕ, СИМЕСТ), асоцијације привредника (ПК Анконе, Италијанско-арапска привредна комора, Конфиндустрија Балкана), као и представници овдашњег дипломатског кора.

У име Амбасаде Републике Србије манифестациији је присуствовао економски саветник Раде Бербаков који је, том приликом, одржао презентацију на тему  инвестиционих потенцијала Србије.Посета амбасадора Републике Србије Ане Хрустановић компанијама „Savio Firmino“ и „Bassilichi S.p.A“, Фиренца, 7. мај 2015. године

У циљу даље подршке реализацији инвестиција у Србији, 7. маја 2015. године, амбасадор Ана Хрустановић и економски саветник Раде Бербаков посетили су компаније „Savio Firmino“ и „Bassilichi S.p.A“ из Фиренце.

Компанија „Savio Firmino“ (производња стилског намештаја) је након преговора и реализације неколико посета Србији одлучила да инвестира у Јагодини.

„Bassilichi S.p.A“, иначе, лидер у системима за електронско плаћање, у Београду тренутно запошљава 110 информатичких стручњака и планира даљи развој своје мреже из Београда који је постао центар интернaционалних операција предузећа.
 Учешће председника Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић на Конференцији председника парламената ЕУ, 20-21. априла 2015. године, Рим

Председник Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествовала је на дводневној Конференцији председника парламената ЕУ одржаној у Дому посланика Републике Италије у периоду 20-21. априла 2015. године. Поменути догађај отворили су председник Дома посланика Лаура Болдрини и председник Сената Пјетро Грасо.

Том приликом, приређен је и свечани пријем код председника Републике Италије Серђа Матареле у част присутних председника парламената где је председник Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић обавила краћи разговор са италијанским председником.
Семинар посвећен промовисању могућности сарадње са Србијом у енергетском сектору и сектору управљања отпадом, Таранто, 17. децембар 2014. године

Италијанска трговинска агенција (ИТА), у сарадњи са Привредном комором Барија и Привредном комором Таранта, организовала је,  17. децембра 2014. године у Таранту, семинар посвећен могућностима сарадње са Србијом у енергетском сектору и сектору управљања отпадом.

Присутне је у име организатора поздравио председник Привредне коморе Таранта Луиђи Спортели, док је директор ИТА Аниело Мусела представио активности Канцеларије ИТА у Београду.

У име Амбасаде Републике Србије присуствовао је економски саветник Раде Бербаков који је, том приликом, одржао презентацију на тему економских потенцијала Републике Србије у контексту могућности пословања и развијања даље сарадње. Презентацију на тему енергетског сектора и одлагања и управљања отпадом одржао је саветник председника Привредне коморе Србије Александар Перић.Конференција поводом презентације могућности пословања и инвестирања у Републику Србију, Мантова, 7. новембар 2014. године

Амбасада Републике Србије, у сарадњи са Конфиндустријом Мантове, 7. новембра 2014. године организoвала је презентацију на тему могућности пословања и инвестирања у Републику Србију.

Присутнима се у име Амбасаде Републике Србије обратила амбасадор Ана Хрустановић на тему историјских и актуелних дешавања на пољу билатералних односа Србија-Италија, и процеса европских интеграција Републике Србије. Након обраћања амбасадора, економски саветник Раде Бербаков презентовао је могућности економске сарадње и инвестиција у Србији.

На скупу су, поред највиших градских званичника, учествовали и угледни италијански привредници. 

Том приликом, организоване су посете компанијама "Golden Lady" и "Pompea" које у Србији заједно запошљавају око 2800 радника, као и компанији „Calze Ileana“.Посета епископа аустријско-швајцарског Андреја Риму, 20-21. марта 2015. године

У периоду од 20. до 21. марта 2015. године његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски Андреј посетио је вернике Српске православне цркве у Риму. Том приликом, одслужена је литургија у руском храму Свете великомученице Катарине којој је присуствовао велики број представника наше дијаспоре. Поменутом чину присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Риму Ана Хрустановић и амбасадор Републике Србије при Светој Столици Мирко Јелић.

Након службе, владика Андреј је у парохијској сали верницима одржао предавање на тему „Духовни живот у Србији“.
Допуна информације у вези са Одлуком о уласку без виза у Р. Србију

Обавештавамо све путнике који намеравају да посете Р. Србију, а који поседују неки од докумената за странце (Titolo di viaggio), да је неопходно да се пре путовања обрате надлежном дипломатско-конзуларном представништву Р. Србије у иностранству ради издавања одговарајуће визе (на поменута лица не односи се одлука о уласку без виза за особе које поседују италијанску туристичку визу италијанску дозволу за боравак).Прослава Дана државности Републике Србије, 19. фебруар 2015. године, Рим

Амбасада Републике Србије у Риму приредила је прикладан пријем за представнике српске дијаспоре поводом обележавања Дана државности. Свечаности су присуствовали и студенти из Србије који тренутно похађају различите универзитете у Италији.

Квестор Стефано Дамбруозо и амбасадор Ана Хрустановић

 

Званицама се најпре обратила амбасадор Ана Хрустановић, након чека је уследило обраћање почасног госта Стефана Дамбруоза, квестора у Доњем дому Парламента Републике Италије и председника Групе пријатељства Србија-Италија.

Амбасадор Ана Хрустановић са представницима српских удружења из Вићенце 

 

Поменути догађај био је пропраћен изложбом слика наше уважене сликарке Ане Капор. Трилатерални састанак министара спољних послова Србије, Албаније и Италије, 23. јануар 2015. године, Рим

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на трилатералном састанку министара спољних послова Италије, Србије и Албаније одржаном 23. јануара 2015. године у Риму. Поменути састанак организован је на иницијативу министра спољних послова Републике Италије Паола Ђентилонија, где је поред министра Дачића учествовао и шеф албанске дипломатије Дитмир Бушати.

Након састанка приређена је конференција за штампу где су тројица министара изнела сагласност по питању његовог великог доприноса стабилизацији односа на линији Београд-Тирана, као и промовисању и унапређењу регионалне стабилности и сарадње.
 Посета амбасадора Ане Хрустановић Малти, Валета 14-16. јануара 2015. године

У периоду од 14. до 16. јануара 2015. године, амбасадор Ана Хрустановић боравила је у посети Малти поводом учешћа на редовном годишњем пријему највиших малтешких званичника у част шефова дипломатских мисија. Том приликом, амбасадор Хрустановић сусрела се са председником Малте Мари-Луиз Колеиро Преком, министром спољних послова Малте Џорџом Велом и председником Парламента Анђелом Фаруђом

Свечани пријем код председника Малте у част чланова дипломатског кора Конференција „Србија је Европа: етапе придруживања“, Рим, 16. децембар 2014. године

Амбасада Републике Србије у Италији, у сарадњи са Институтом за геополитику и сродне науке (IsAG), организовала је у седишту Представништва Европске комисије у Риму конференцију под називом „Србија је Европа: етапе придруживања“. Поменути догађај приређен је у циљу промовисања и додатне афирмације европских интеграција Републике Србије непосредно пред затварање италијанског председавања ЕУ.

Конференцију је отворио аташе за штампу Представништа Европске комисије у Риму Ангел Беремлиски, након чега су се великом броју присутних обратили амбасадор Ана Хрустановић, председник Удружења за међународне организације (SIOI) и специјални саветник Владе Србије Франко Фратини, шеф Одељења за Балкан у Министарству спољних послова Републике Италије Андреа Орицио и председник Института за геополитику и сродне науке (IsAG) Тиберио Грацијани.

Током свог обраћања, амбасадор Хрустановић упознала је присутне са досадашњим напорима Владе Републике Србије на пољу спровођења неопходних реформи у циљу што скоријег окончања процеса европских интеграција СрбијеПосета председника Владе Републике Србије Александра Вучића Риму, 10. децембар 2014. године

Током посете Италији председник Владе Републике Србије Александар Вучић имао је састанке са највишим италијанским званичницима. Поред састанака са председником Републике Италије Ђорђом Наполитаном, председником Владе Матеом Ренцијем и председником Сената Пјетром Грасом, председник Владе Србије састао се и са директором Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард која је у том периоду боравила у Риму. Такође, посета премијера Вучића Италији искоришћена је за сусрете са најугледнијим италијанским привредницима у циљу даљег унапређења привредне сарадње.

Премијер Александар Вучић и председник Италије Ђорђо Наполитано

 

У разговорима премијера Вучића са италијанским званичницима потврђена је посвећеност Републике Србије спровођењу започетих реформи, као и недвосмислена подршка Републике Италије даљим ЕУ интеграцијама Србије, пре свега у контексту што скоријег отварања првих преговарачких поглавља
 

 

Премијер Александар Вучић и председник Владе Италије Матео Ренци
(фотографија преузета са Сајта Владе Републике Италије)

Премијер Александар Вучић и председник Сената Републике Италије Пјетрo ГрасоИзложба „Путевима римских императора у Србији – Виминацијум“, Рим, 4. децембар 2014. године

У оквиру пројекта „Рим према ЕКСПО Милано 2015“,  чији је носилац Град Рим, уз посредовање Амбасаде Републике Србије у Риму 04. децембра 2014. године отворена је изложба под називом „Путевима римских императора у Србији - Виминацијум“. Изложбу су отворили градски секретар за трговину и туризам Града Рима Марта Леонори и амбасадор Републике Србије у Риму Ана Хрустановић.

Амбасадор Ана Хрустановић и аутор пројекта др Миомир Кораћ

Поменута изложба постављена је у репрезентативном простору комплекса „Виторијано“, лоцираном у самом историјском центру Рима, што представља јединствену и ретку прилику за представљање Републике Србије у Италији, између осталог, и  у контексту предстојећег ЕКСПО у Милану 2015.

Непосредно пре отварања изложбе, аутор пројекта др Миомир Кораћ одржао је у конференцијској сали комплекса „Виторијано“ предавање “Од Трајана до Јустинијана. Места римских императори у Србији” у коме је бројној публици представио археолошки локалитет Виминацијум и пројекат „Путевима Римских императора у Србији“.

Отварању изложбе присуствовали су бројни чланови дипломатског кора, представници италијанских институција, научни, културни и јавни радници, припадници српске дијаспоре, као и представници најугледнијих италијанских медија.
 Конференција „Жене дипломате – изазови и искуства“, 29. октобар 2014. године, Рим

У оквиру пројекта „Фестивал дипломатије“ (низ конференција на различиту тему у периоду 22-31. октобра 2014. године), у Доњем дому Парламента Републике Италије (Sala delle Colonne) 29. октобра одржана је конференција под називом „Жене дипломате – изазови и искуства“.

Поред амбасадорки Шведске, Пакистана, делегаткиње Québec у Риму, као и амбасадорки из Министарства спољних послова Републике Италије, учешће у дебати на горепоменуту тему узела је и амбасадорка Републике Србије Ана Хрустановић.
 

 Сусрет амбасадорке Републике Србије Ане Хрустановић и председнице Региона Фриули Венеција Ђулија Деборе Серакијани, 10. октобар 2014. године, Трст

Амбасадорка Републике Србије у Италији Ана Хрустановић сусрела се у Трсту, 10. октобра 2014. године, са председницом Региона Фриули Венеција Ђулија Дебором Серакијани, чиме је још једном потврђена интензивна билатерална сарадња која постоји између Региона и Републике Србије.

Сусрет је уследио само неколико месеци након посете италијанске привредно-институционалне делегације Београду предвођене Дебором Серакијани. Током поменуте посете, потписано је неколико споразума у области инфраструктуре и транспорта и научног истраживања. Имајући у виду успешност посете и обостране интересе двеју страна, амбасадорка и председница сложиле су се да је у блиској будућности потребно организовати нови билатерални сусрет ради даљег унапређења сарадње.

Амбасадорка Ана Хрустановић изразила је захвалност на пруженој помоћи Региона Фриули Венеција Ђулија током мајских поплава које су задесиле Србију, као и на помоћи за отварање информативног пункта за припаднике бројне српске заједнице у Трсту и региону.Амбасадорка Ана Хрустановић и председница Региона Фриули Венеција Ђулија Дебора Серакијани

Амбасадорка Ана Хрустановић и председница Региона Фриули Венеција Ђулија Дебора СеракијаниБратимљење градова Ариље и Солопака, 12-16. септембра 2014. године, Кампања

Делегација Ариља, предвођена председником Општине Зораном Тодоровићем, боравила је у периоду од 12. до 16. септембра 2014. године у посети Солопаки (Регион Кампања).

Посета је била организована у циљу братимљења ова два места. Тим поводом, двојица градоначелника потписала су Протокол о разумевању, где је, такође, делегација Ариља имала низ сусрета са представницима локалне самоуправе Солопаке и угледним привредницима из Региона.

У име Амбасаде Републике Србије присуствовали су економски саветник Раде Бербаков и почасни конзул Леандро КјарелиКонференција „Улога економских дипломата у свету који се трансформише“, 24. септембар 2014. године, Рим

У Риму је, 24. септембра 2014. године, одржана конференција  под називом „Улога економских дипломата у свету који се трансформише“. Конференција је организована од стране Универзитета Николо Кузано из Рима и Асоцијације комерцијалиста и књиговођа Рима у сарадњи са Клубом економских саветника акредитованих у Риму.

На горепоменуту тему обраћања су имали бројни учесници, док се у име Амбасаде Републике Србије у Италији присутнима обратио економски саветник Раде Бербаков.
 Обавештење

Влада Републике Србије усвојила је Одлуку о уласку у Републику Србију без виза носиоцима страних путних исправа који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих чланица ЕУ, као и визу Сједињених Америчких држава.

Такође, одобрава се улазак у Републику Србију без визе и носиоцима страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама ЕУ или Сједињених Америчких Држава.

Ова одлука ступила је на снагу 08. новембра 2014. године.Саопштење Министарства спољних послова поводом инцидената на утакмици Србија – Албанија

Министарство спољних послова Републике Србије оштро осуђује јучерашњи инцидент на фудбалској утакмици Србија-Албанија, оцењујући га као смишљену и унапред планирану провокацију.

   Пуштање беспилотне летелице са заставом Велике Албаније, на којој је приказана   територија која обухвата делове не само Србије, већ и Грчке, Црне Горе и Македоније, досад је незабележена провокација на фудбалским теренима и морало је бити планирано унапред, тако да не може бити речи о спонтаном изгреду хулигана. Реч је о смишљеној политичкој провокацији, изведеној са намером да се у Београду изазову нереди који би бацили сенку на чињеницу да Србија врло успешно негује сарадњу у региону.

  Шеф српске дипломатије Ивица Дачић истакао је да окупљања у албанским срединама након синоћног инцидента свакако не доприносе смиривању тензија, већ само, поготово на Косову и Метохији, стварају атмосферу страха, која, по ко зна који пут, шаље поруку припадницима невећинског народа да нису добродошли.

  Србија не може сносити одговорност за неодговорне провокације албанских гостију, и наставиће да ради на развијању добросуседских односа, за које верује да су једини пут за превазилажење потенцијалних проблема. С друге стране, предузећемо све мере да међународне партнере, а поготово ЕУ, упознамо са свим аспектима случаја, и још једном позовемо на примену једнаких стандарда за све, како би се избегло да овакви инциденти наставе да угрожавају политички напредак сарадње у региону.

  Министарство спољних послова жели да изрази захвалност оним члановима националног тима који су смиривали ситуацију на терену, тако бранећи и на најбољи начин промовишући вредности за које се Србија залаже.Конференција „Србија: нове могућности инвестирања у контексту отварања преговора о чланству са ЕУ“, Рим 02. јул 2014. године

У сали за конференције једне од најпознатијих адвокатских канцеларија у Италији „NCTM“ организован је скуп под називом „Србија: нове могућности инвестирања у контексту отварања преговора о чланству са ЕУ“. Тим поводом, присутнима су се обратили амбасадор Ана Хрустановић, председник Удружења за међународне организације (SIOI) и саветник председника Владе Републике Србије Франко Фратини, као и квестор у Доњем дому Парламента Републике Италије и председник Групе пријатељства Србија-Италија Стефано Дамбруозо.

Након тога, уследила је презентација економског саветника Радета Бербакова на тему економских потенцијала Републике Србије и предности инвестирања у нашу земљу. Излагања су, такође, имали заменик регионалног менаџера за централну Италију UniCredit Bank Марио Фиумара  и Бернард О'Конор из „NCTM“.

Поменутом скупу, између осталих, присуствовао је велики број угледних италијанских привредника.Конференција „Форум Србија“, Падова 26. јун 2014. године

У Падови је, 26. јуна 2014. године, одржана конференција под називом “Форум Србија“. Конференцију су организовали UniCredit Bank, Конфиндустрија Падова, Конфиндустрија Вићенца, Униндустрија Тревизо и адвокатска канцеларија NCTM.

Поздравни говор одржао је потпредседник Конфиндустрије Падова Ђани Поти, након чега су уследила обраћања заменика регионалног менаџера UniCredit Bank за северо-исток Италије Романо Артонија, економског саветника Амбасаде Републике Србије у Риму Радета Бербакова, као и Владимира Ивановића из UniCredit Bank Србија.

Скупу је присуствовало око 70 угледних италијанских привредника.
 Конференција „Између Истока и Запада – Препород српске културе у првој половини XV века“, Рим 18. јун 2014. године

У Музеју римског форума одржана je конференција под називом „Између Истока и Запада – Препород српске културе у првој половини XV века“. Поменути догађај отворила је амбасадор Ана Хрустановић, након чега је уследило кратко излагање координатора овог догађаја Јелене Јовановић и предавање једног од највећих светских познавалаца области словенске средњовековне књижевности професора Харвеја Голдблата са Универзитета Јејл.


Поменутом догађају присуствовали су бројни преставници дипломатског кора, угледне личности из културно-јавног живота Рима, као и представници српске дијаспоре у Италији.Годишња конференција Конфиндустрије Фиренце, 11. јун 2014. године

У Фиренције је, 11. јуна 2014. године, одржана Годишња конференција Конфиндустрије Фиренце. 
Поменутој конференцији присуствовало је око 1000 људи, између осталих истакнути привредници, новинари и представници универзитетских институција.


У име Републике Србије присутнима се обратила амбасадор Ана Хрусановић и том приликом скренула пажњу на значај наставка веома успешне привредне сарадње између Италије и Србије.Конференција „Србија: 135 година од успостављањ дипломатских односа са Италијом“, Рим 10. јун 2014. године

Амбасада Републике Србије у Риму, у сарадњи са Институтом за геополитику и сродне науке (IsAG), организовала је на Факултету политичких наука Универзитета Сапијенца конференцију под називом „Србија: 135 година од успостављањ дипломатских односа са Италијом“.


Великом броју присутних обратили су се неки од најеминентнијих професора Факултета Сапијенца, генерални директор IsAG Даниеле Скалеа и амбасадор Ана Хрустановић.


Током свог обраћања, амбасадор Хрустановић подсетила је на важне историјске тренутке у успостављању билатералних односа између две државе, нагласивши веома добру сарадњу коју Србија остварује са Италијом.Презентација потенцијала економске сарадње са Републиком Србијом, Ређо Емилија 27. мај 2014. године

Амбасада Републике Србије у Риму, у сарадњи са Привредном комором Ређо Емилија, организовала је  презентацију потенцијала економске сарадње са Србијом.

Уводни говор одржао је председник Привредне коморе Ређо Емилија Стефано Ланди, након чега су излагања на горепоменуту тему имали економски саветник у Амбасади Србије у Риму Раде Бербаков и конзул Бојан Стевановић из Генералног конзулата Србије у Милану.

Поменутом догађају присуствовало је око 30 представника италијанских институција, индустрије и асоцијација привредника.Конференција „Због чега је важно остати у Европској унији? Италија и Србија – прошлост, садашњост и будућност једног пријатељства“, Рим 21. мај 2014. године

     У најпрестижнијој сали италијанског Парламента „Алдо Моро“, 21. маја 2014. године, одржана је конференција под називом „Због чега је важно остати у Европској унији? Италија и Србија – прошлост, садашњост и будућност једног пријатељства“. Након минута ћутања у знак помена на страдале у поплавама, Конференцију је отворио квестор у Доњем дому Парламента Републике Италије и председник Групе пријатељства Србија-Италија Стефано Дамбруозо. Великом броју присутних обратили су се, амбасадор Ана Хрустановић, председник Удружења за међународне организације (SIOI) и актуелни специјални саветник Владе Србије Франко Фратини, председник компаније „Дукати Енергија“ и доскорашњи ко-председник Италијанско-српског пословног савета Гвидалберто Гвиди, као и председник Института за геополитику и сродне науке (IsAG) Тиберио Грацијани.

     На крају Конференцјије, Тиберио Грацијани је у име IsAG уручио амбасадору Ани Хрустановић плакету у знак сећања на 135 година од отпочињања билатералних односа између Италије и Србије.

председник SIOI Франко Фратини, председник IsAG Тиберио Грацијани, амбасадор Ана Хрустановић, квестор Стефано Дамбруозо и председник „Дукати Енергија“ Гвидалберто Гвиди

     Поменутом догађају, присуствовали су представници различитих институција државе пријема, дипломатског кора, водећих италијанских компанија, бројни новинари, као и најистакнутији чланови српске дијаспоре.Посета министра одбране Републике Србије Небојше Родића Италији, Рим 14. април 2014. године

     Током званичне посете Италији министар Небојша Родић састао се са министарком одбране Републике Италије Робертом Пиноти. Том приликом, размотрене су могућности даљег унапређења веома развијене билатералне сарадње у области одбране, пре свега, по питању заједничког учешћа у мировним мисијама УН и ЕУ.

Министар одбране Републике Србије Небојша Родић и министарка одбране Републике Италије Роберта Пиноти

     Двоје министара присуствовали су и промоцији књиге „За српску војску – једна заборављена прича“, аутора Миле Михајловић. Поменутим догађајем, који је изазвао значајан медијски публицитет, отпочете су активности у оквиру пројекта обележавања стогодишњице Првог светског рата у Републици Италији.

Министар Небојша Родић, амбасадор Ана Хрустановић и адмирал Луиђи Бинели Мантели

     Великом броју присутних обратили су се министарка Роберта Пиноти, министар Небојша Родић, као и италијански адмирал Луиђи Бинели Мантели, историчар Паоло Миели и ауторка књиге Мила Михајловић.

     У име Амбасаде Републике Србије у Риму догађају је присуствовала амбасадор Ана Хрустановић.
 Изложба фотографија и промоција књиге „Манастир Ковиљ“, Рим 9. април 2014. године

     У сарадњи са Институтом за геополитику и сродне науке (IsAG), у сали Амбасаде Републике Србије у Риму свечано је отворена изложба фотографија под називом „Ковиљ“, аутора Луиђија Лоретонија и Ђузепеа Кардонија, на тему  православних и католичких ускршњих обичаја. Том приликом, приређена је и промоција књиге фотографија „Манастир Ковиљ“ двојице излагача.

Амбасадор Ана Хрустановић

     Уз присуство аутора презентоване поставке фотографија, присутнима су се обратили амбасадор Ана Хрустановић, председник IsAG Тиберио Грацијани, као и уредник поменуте књиге фотографија Илиас Тасиас.

     Културном догађају присуствовали су бројни представници дипломатског кора, посланици Доњег дома Парламента Републике Италије, представници овдашњег културног, научног и јавног живота, као и представници српске дијаспоре у Италији.

Аутори Ђузепе Кардони и Луиђи Лоретони са уредником књиге фотографија Илиасом Тасиасом (у средини)Семинар о обновљивим изворима електричне енергије и еколошкој градњи, Беневенто 8. април 2014. године

     У Беневенту, 8. априла 2014. године, одржан је семинар посвећен обновљивим изворима електричне енергије и еколошкој градњи. Семинар је организовала међународна асоцијација „INTER-CO-OPER“ у сарадњи са провинцијом Беневенто, Привредном комором Србије и Амбасадом Републике Србије у Риму. Поменути скуп, на којем је било присутно око 40 италијанских привредника, организован је у циљу припреме посете групе локалних привредника Србији у периоду од 27. до 29. маја 2014. године.

     Присутнима су се обратили председник „INTER-CO-OPER“ Силвана Фико, шеф сектора за енергетску ефикасност провинције Беневенто Ђузепе Марсикано, потпредседник Привредне коморе Беневента Антонио Кампезе, економски саветник Амбасаде Републике Србије у Риму Раде Бербаков и директор Представништва Привредне коморе Србије у Италији Горан Илић.Изложба слика „Наивна уметност Словака из Србије“, Рим 03. април 2014. године

     Под покровитељством амбасада Словачке и Србије у Риму, 03. априла 2014. године свечано је отворена изложба слика под називом „Наивна уметност Словака из Србије“.

     Поменути догађај реализован је захваљујући ангажману сликарске галерије „Бабка“ из Ковачице. Поред бројних дела словачких наиваца, били су, такође, изложени различити документарни материјали о доласку Словака у Србију пре 212 година.

     Том приликом, одржан је концерт Јане Форманекове (флаута) и Габриеле Ујпалове (клавир) и служено вино из српског манастира Високи Дечани и винарије „Алексић“.

     Културном догађају присуствовали су бројни представници дипломатског кора, културног и јавног живота Рима, као и представници словачке и српске дијаспоре у Републици Италији.Састанак Асоцијације спортских друштава Европе, Рим 24-25. марта 2014. године

     У Риму, 24. и 25. марта 2014. године, одржан је састанак Асоцијације спортских друштава Европе (EMCA - European Multisport Club Association). У име Спортског друштва Црвена звезда састанку су присуствовали генерални секретар СД Игор Милојевић и председник Ватерполо клуба Црвена звезда Виктор Јеленић. Делегацију Спортског друштва Црвена звезда примила је амбасадор Ана Хрустановић.Манифестација поводом обележавања десетогодишњице погрома над српским становништвом на Косову и Метохији, Рим 19. март 2014. године

     У сали Амбасаде Републике Србије у Риму, поводом обележавања десетогодишњице погрома над српским становништвом и уништавања историјске, културне и духовне баштине на Косову и Метохији, одржана је манифестација под називом „Да се не заборави...“.

     Том приликом, приређена је изложба аутентичних фотографија са Косова и Метохије, италијанске књижевнице и председнице Удружења италијанско-српског пријатељства Марилине Веке, и презентован документарни филм Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије под називом „Погром десет година касније“.

Амбасадор Ана Хрустановић са аутором изложбе фотографија Марилином Веком

     Присутнима су се  обратиле амбасадор Републике Србије у Риму Ана Хрустановић и аутор изложбе фотографија Марилина Века. У контексту подсећања на трагична мартовска збивања из 2004. године, скренута је пажња на потребу хитног решавања, и даље, присутних проблема у нашој јужној Покрајини.

     Поред припадника српске дијаспоре, манифестацији су присуствовали и представници културног, научног и јавног живота Рима.Конференција „Предузетништво и иновација – улога високообразовног кадра“, Болоња 10. март 2014. године

     У Болоњи, 10. марта 2014. године, одржана је конференција под називом „Предузетништво и иновација – улога високообразовног кадра“. Конференцију је организовао конзорцијум „AlmaLaurea“, чије чланове чине особе са високим степеном образовања у Италији, универзитети и предузећа.

     Присутнима су се, поред утицајних привредника и професора, обратили и представници Владе Републике Италије. Као посебно значајним, издвајамо излагање министра заштите животне средине Републике Италије Ђанлуке Галетија.

     У име Амбасаде Републике Србије у Риму на Конференцији је учествовао економски саветник Раде Бербаков, док је испред Универзитета уметности у Београду учешће узела ректор Љиљана Мркић Поповић.

 Прослава Дана државности Републике Србије, Рим 12. фебруар 2014. gодине

     Амбасада Републике Србије у Риму, у коспонзорству са Италијанско-српским пословним саветом, организовала је пријем поводом прославе Дана државности. Свечаности су, поред представника дипломатског кора, присуствовале бројне личности из политичког, културног и јавног живота државе пријема.

 

 Обележавање дана Св. Саве у Риму, 25. јануар 2014. године

     

     У руској православној цркви Св. Никола Чудотворац у Риму, поводом обележавања дана Св. Саве, приређена је свечана литургија коју су заједно одржали свештеник руске православне цркве у Риму и српски парох из Трста отац Рашко Радовић. У име Амбасаде Републике Србије присуствовала је амбасадор Ана Хрустановић.Посета амбасадора Ане Хрустановић Малти, Валета 14-15. јануара 2014. године

     

Амбасадор Ана Хрустановић са министром спољних послова Малте Џорџом Велом

     У периоду од 14. до 15. јануара 2014. године, амбасадор Ана Хрустановић боравила је у посети Малти поводом учешћа на редовном годишњем пријему највиших малтешких званичника у част нерезиденцијалних шефова дипломатских мисија. Том приликом, амбасадор Хрустановић сусрела се са министром спољних послова Малте Џорџом Велом.Конференција “Приче о енергетици Италије и Европе”, Рим 18. децембар 2013. године

     У Риму, 18. децембра 2013. године, одржана  jе конференција под називом „Приче о енергетици Италије и Европе“. Поменутој конференцији, поред великог броја слушалаца, присуствовали су генерални директор компаније „Едисон“ Бруно Лескоуер и директор Музеја Никола Тесла из Београда Владимир Јеленковић.


    

     У склопу поменуте конференције, у сарадњи са Музејом Никола Тесла из Београда, организатор је приредио и изложбу о енергетици. У име Амбасаде Републике Србије у Риму учествовао је економски саветник Раде Бербаков.

 Конференција „Fare Affari in Serbia - Пословати у Србији“, Арецо 2. децембар 2013. године

     Амбасада Републике Србије у Риму, у сарадњи са Конфиндустријом Арецо, Гросето и Сијена, организoвала je презентацију инвестиционих потенцијала Србије на конференцији под називом „Fare Affari in Serbia - Пословати у Србији“.

Конференција у Арецу  

     На поменутој конференцији, одржаној 2. децембра 2013. године у Арецу, присутнима су се, између осталих, обратили председник Конфиндустрије Арецо Андреа Фабианели и потпредседник Дарио Бонаугури. Догађају је присуствовало око 50 представника различитих италијанских привредних асоцијација и предузећа. Испред Амбасаде Републике Србије у Риму присутнима се обратила амбасадор Ана Хрустановић.

Амбасадор Ана Хрустановић у обиласку фабрике САИМА Посета студената на размени из Србије изложби „Иво Андрић писац и/или дипломата“, Рим 5. децембар 2013. године

     Група студената на размени из Србије, која у Италији борави у оквиру пројекта „Basileus“, предвођена проф. Љиљаном Бјелицом, посетила је изложбу под називом „Иво Андрић писац и/или дипломата“ представљену у Амбасади Републике Србије у Риму. Тим поводом, студенте је примила амбасадор Ана Хрустановић. Стручна пракса у Амбасади Републике Србије у Риму

     Стручну праксу у Амбасади Републике Србије у Риму могу обављати студенти основних студија, дипломци, као и студенти постдипломских студија на факултетима у земљи или иностранству који нису у сталном радном односу.

     Током обављања стручне праксе, није предвиђено право новчане накнаде или било каквог другог облика имовинске користи. Такође, Амбасада не сноси путне трошкове, трошкове осигурања, здравствене заштите, смештаја и исхране, као ни друге трошкове у вези са обављањем стручне праксе. Стажирање у Амбасади Републике Србије у Риму може трајати најмање две недеље, а најдуже шест месеци.

     Молба за обављање стручне праксе подноси се Амбасади Републике Србије у Риму најмање два месеца пре њеног планираног почетка. Молба садржи испуњен образац пријаве, фотокопију личне карте, односно важећег пасоша Републике Србије, потписану сагласност за безбедносну проверу, потврду факултета о студијама и биографију.Свечано отворена изложба графика уметника Вељка Михајловића под називом „Константин“ у Музеју римског форума, 28. новембар 2013. године

     Поводом обележавања 17 векова од доношења Миланског едикта, 28. новембра 2013. године, у Музеју римског форума отворена је изложба графика уметника Вељка Михајловића под називом „Константин“. Изложбу су свечано отворили министар спољних послова Републике Италије Ема Бонино, званичници града Рима, амбасадори Републике Србије у Риму и при светој Столици.


     Отварању изложбе, која ће бити приказана до 12. јануара 2014. године, присуствовали су представници оба дипломатска кора, српске дијаспоре, као и угледне личности из културног и јавног живота Рима.

АУТОР ИЗЛОЖБЕ

     У организовању овог културног догађаја учествовали су Скупштина града Рима, Градски секретаријат за културу, културно стваралаштво и промоцију уметности, Градски завод за заштиту споменика културе, Папски савет за културу Свете Столице и јавно предузеће за културу „Зетема“.Посета министра без портфеља за европске интеграције Бранка Ружића и шефа преговарачког тима Србије са ЕУ Тање Мишчевић Риму, 14-15. новембра 2013. године

     Током посете Италији министар Бранко Ружић и шеф преговарачког тима Тања Мишчевић имали су састанке са високим италијанским званичницима. Поред састанка са министром за европске послове Републике Италије Енцом Моавером Миланезијем, сусрели су се са замеником министра спољних послова Мартом Дасу, генералним директором за ЕУ амбасадором Луиђијем Матиолом, дипломатским саветником премијера амбасадором Армандом Варикјом, саветником Владе Републике Србије и председником Италијанског друштва за међународне организације Франком Фратинијем. Имали су сусрете са представницима италијанског Парламента, као и са високим функционерима Министарства унутрашњих послова и Министарства правде. Шеф преговарачког тима Тања Мишчевић, овом приликом, одржала је предавање студентима Италијанског друштва за међународне организације.

Састанак са министром за европске послове Републике Италије Енцом Моавером Миланезијем

     У разговорима између две стране потврђена је јасна и недвосмислена подршка Републике Италије даљим ЕУ интеграцијама Србије, посебно у контексту што скоријег одржавања прве међувладине конференције са Европском унијом.
 

     Током боравка у радној посети Риму министар без портфеља за европске интеграције Бранко Ружић и шеф преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић посетили су изложбу под називом „Иво Андрић писац и/или дипломата“, аутора Татјане Корићанац, представљену у сали Амбасаде Републике Србије у Риму.Посета удружења „Српска културна заједница Арзињано“, Рим 9. новембар 2013. године

     

     Амбасада Републике Србије у Риму организовала је пријем поводом посете представника дијаспоре удружења „Српска културна заједница Арзињано“. Том приликом, амбасадор Ана Хрустановић одржала је кратак говор добродошлице и нагласила да Влада Републике Србије велику пажњу поклања заштити интереса српске дијаспоре, како у Италији, тако и у другим државама широм света.   Самит Италија-Србија, Анкона 15. октобар 2013. године

     Трећи Самит између Италије и Србије одржан је у Анкони 15. октобра 2013. године, којим су потврђени одлични билатерални односи две земље. Италијанску делегацију чинили су: премијер Енрико Лета, први потпредседник Владе Анђелино Алфано, министар спољних послова Ема Бонино, министар одбране Марио Мауро, министар правде Анамариа Канћелиери, министар просвете Марија Кјара Кароца, државни секретар Министарства за економски развој Клаудио Де Винћенти, државни секретар Министарства за инфраструктуре и саобраћај Роко Ђирланда. У саставу делегације Републике Србије били су: премијер Ивица Дачић, први потпредседник Владе Александар Вучић, министар спољних послова Иван Мркић, министар одбране Небојша Родић, министар правде Никола Селаковић, министар просвете Томислав Јовановић, министар енергетике Зорана Михајловић, генерални секретар Владе Вељко Одаловић, државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стеван Никчевић, државни секретар Министарства саобраћаја Миодраг Поледица. 

Извор: Laboratorio Fotografico Chigi

     Пленарном заседању претходио је састанак председника Владе Републике Србије Ивице Дачића и првог потпредседника Владе Александра Вучића са премијером Републике Италије Енриком Летом и првим потпредседником Владе Анђелином Алфаном. Пре почетка пленарног заседања одржани су и билатерални састанци осталих чланова две делегације.

Извор: Laboratorio Fotografico Chigi

     Током конференције за штампу премијери су истакли одличну економску и политичку сарадњу двеју влада, посебно по питању пружања подршке Италије ЕУ интеграцијама Републике Србије. У том контексту изражено је обострано очекивање да ће Србија достићи циљ којем тежи да постане наредна, 29. чланица ЕУ.

Извор: Laboratorio Fotografico Chigi

     Самит у Анкони привукао је велику медијску пажњу, уз бројно присуство новинарских екипа из Италије и Србије.
 Презентација инвестиционог потенцијала Србије под називом „In house Counsels Breakfast Serbia“, Рим 25. октобар 2013. године

     Презентација под називом „In house Counsels Breakfast Serbia“ организована је у сарадњи са интернационалном адвокатском канцеларијом „Nunziante Magrone“. Овом догађају присуствовало је око 30 представника италијанских компанија.

     Презентацију о могућностима улагања у Србији одржао је економски саветник у Амбасади Раде Бербаков, док су о потенцијалу и искуствима пословања говорили представници адвокатске канцеларије „Карановић-Николић“, „Банке Интеза“, компаније „SACE“ и „Selex ES“.
 Уручење одликовања председника Републике Србије Томислава Николића, Рим 10. октобар 2013. године

      У Амбасади Републике Србије у Риму организована је свечана церемонија поводом доделе одликовања председника Републике Србије господина Томислава Николића за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима Фулвију Грималдију и Алду Бернардинију. У име председника Републике Србије, одликовања им је уручио главни правни саветник Министарства спољних послова и саветник председника проф. Оливер Антић. Свечаности су присуствовале бројне угледне личности из културног и јавног живота Рима, као и представници српске дијаспоре.

.

 Посета привредно-политичке делегације Републике Србије, у организацији Скупштине града Јагодине, Бари 25-28. септембра 2013. године

     Привредно-политичка делегација од 120 чланова, у организацији Скупштине града Јагодине, предвођена председником Скупштине града Драганом Марковићем Палмом, боравила је у Барију у периоду од 25. до 28. септембра 2013. године. У саставу делегације налазило се и десет градоначелника из Србије. Другог дана посете, делегацији се прикључио и министар саобраћаја Александар Антић.

Састанак са регионалним министром Пуље за економски развој

Састанак са руководством Луке Бари

     Амбасада Србије у Риму побринула се за организацију састанака са званичницима региона Пуља. Нашу делегацију примили су регионални министар Пуље за економски развој Лоредана Капоне, градоначелник Барија Микеле Емилијани и генерални менаџер Луке Бари Франко Маријани. Том приликом, са градоначелником Барија потписан је Протокол о пословно техничкој сарадњи између града Барија и десет градова из Србије.

Инвестициона конференцијаИзложба „Иво Андрић писац и/или дипломата“, Рим 26. септембар 2013. године

     Под покровитељтвом Министарства културе Републике Србије, Скупштине града Београда, Музеја града Београда, Амбасаде Републике Србије у Риму и Универзитета „Ла Сапијенца“, у сали Амбасаде отворена је изложба под називом „Иво Андрић писац и/или дипломата“, аутора Татјане Корићанац.

     Изложбу је свечано отворила амбасадор Ана Хрустановић, уз присуство почасне гошће заменика министра спољних послова Републике Италије госпође Марте Дасу. Бројне званице из дипломатског кора, представнике италијанских институција, културног и јавног живота Рима, као и представнике српске дијаспоре и студенте, поздравили су и проф. Франческа Бернардини, директор Одсека за европске, америчке и интеркултурне студије Универзитета „Ла Сапијенца“, проф. Мауро Мичо, Универзитет „Рома Тре“ и госпођа Татјана Корићанац, аутор изложбе. Присутнима се обратила и млада италијанска глумица Реџина Ориоли, прочитавши одабране делове из дела Иве Андрића.

     Културни догађај испратили су новинари из „Agenzia Nova“ и редакције ANSA-Nuova Europa.Изложба слика Иване Протић и Филипа Јовановића, Рим 16. јул 2013. године

     У сали Амбасаде Републике Србије у Риму, 16. јула 2013. године, амбасадор Ана Хрустановић отворила је изложбу слика Иване Протић и Филипа Јовановића, двоје младих уметника из Србије.

     Отварању изложбе присуствовали су представници дипломатског кора, српске дијаспоре, као и бројне званице из овдашњег културног и јавног живота.Посета председника ПК Србије Жељка Сертића, Рим 2.-3 јул 2013. године

     Председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић и саветник председника ПКС за међународну сарадњу Зоран Бојовић, службено су посетили Рим 2. и 3. јула 2013. године. Том приликом су се састали са италијанским привредницима, као и са делегацијом Уније привредних комора Италије, коју је предводио генерални секретар Клаудио Гаљарди.

     Током боравка у Риму делегација ПК Србије имала је састанке са амбасадором Аном Хрустановић и економским саветником у Амбасади Републике Србије Радетом Бербаковим. Уз обострано исказано задовољтво досадашњом сарадњом Амбасаде и ПК Србије, на састанцима je договорено да се и у будућности координишу активности, у циљу даљег развоја економске билатералне сарадње са Италијом и промоције инвестиционих потенцијала Србије на овом тржишту.Манифестација ФОРУМЕД - Пескара од 2. до 4. јула 2013. године

     У оквиру овогодишње манифестације, посвећене могућностима економске и културне сарадње држава Медитерана, одржан је семинар на којем су учествовали бивши министар иностраних послова Италије Ф.Фратини, потпредседник Региона Абруцо А.Кастиљоне, председник Провинције Пескара Г.Теста, председник ПК Абруца Д.Бећи и амбасадор Уганде Г.Акело.

     Делегацију Србије, која је имала је низ сусрета са италијанским привредницима заинтересованим за сарадњу са нашом земљом, чинили су економски саветник амбасаде Р.Бербаков, А.Станаревић из Привредне коморе Србије и представници предузећа Застава Возила (Д.Срејовић, С.Ђурђевић, Т.Ракочевић). link

 Учешће амбасадора Р.Србије Ане Хрустановић на годишњем састанку асоцијације АИДДА - Удружењa предузетница и жена руководилаца предузећима (Associazione imprenditrici e donne dirigenti azienda)

     Амбасадор Републике Србије Ана Хрустановић учествовала је 26.јуна 2013. године у Фиренци на годишњем скупу Удружења „АИДДА“ за регион Тоскана, које окупља предузетнице и жене на руководећим положајима у компанијама. Скупу је присуствовало око 150 привредника.

     Том приликом, Амбасадор је имала низ сусрета са привредницима, са којима је разговарала о конкретним могућностима сарадње између привредних субјеката из Србије и италијанских компанија.Посета институционално-привредне делегације из шест градова Србије – Рим, од 19. до 21. јуна 2013. године

     Делегацију су чинили председник Скупштине града Јагодина Д.Марковић Палма, саветник за безбедност председника владе И.Тончев, председник Скупштине града Београда, А.Антић, председник ПК Београда М.Јанковић, више градоначелника градова из Србије, представници СИЕПЕ и бројни привредници.

     Делегација је посетила салон намештаја компаније „Ufficio stile“, која је заинтересована за улагање у фабрику намештаја у Србији. Институционални део делегације састао се са замеником министра за економски развој Италије, К.Календом и директором министарства, П.Ћелијем. Том састанку су присуствовали амбасадор РС А.Хрустановић, министар саветник В.Лазић, Д.Марковић, И.Тончев, А.Антић, М.Јанковић.

     Приликом ове посете, одржана је конференција посвећена могућностима улагања у Србији, коју је организовала Амбасада РС у сарадњи са ИЋЕ (Институт за спољну трговину) и градом Јагодином. Конференцији је присуствовало око 150 представника италијанских институција и привредника.Посета првог потпредседника Владе и министра одбране Александра Вучића Италији

 

     Први потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Александар Вучић, у оквиру званичне посте Риму 12. јуна 2013. године, састао се са премијером Италије Енриком Летом, министром одбране Мариом Мауром и председником Сената Пјетром Грасом. Поред тога, посетио је Удружење за међународне организације (SIOI) где је разговарао са председником Удружења Франком Фратинијем.

     Поводом једнодневне посете одржан је и пригодан коктел са италијанским привредницима и члановима Италијанско-српског пословног савета.

     ППВ и МО А.Вучић током посете је дао изјаву за РТС.Конференција "One day in Serbia"- Рим, 11.јун 2013, Tempio di Adriano

     Конференција је организована од стране Агенције за промоцију, Привредне коморе Рима Network Globale, ISPI и Unicredit.

     Амбасадор А. Хрустановић је одржала говор и позвала италијанска предузећа да инвестирају у Србији.

     На конференцији су учествовали директор СИЕПЕ Б.Лаханин, О.Ковачевић из ВИП-а, директор слободне зоне Нови Сад Срђан Егић, Ђ. Ди Магро из SACE, С.Миеле из Unicredit, L.Francios из Италфер, и други. ЛИНКНаграда Љубици Јоцић Кнежевић на 58. Интернационалном бијеналу савремене керамике "Premio Faenza"

     На 58. Интернационалном бијеналу савремене керамике "Premio Faenza" у Фаенци, 25. маја 2013. године додељена је награда Љубици Јоцић Кнежевић за композицијиу "Analysis and implementation of the global game plan (2012)".

 

делегација Србије са градоначелником Фаензе Ђованијем Малпецијем и директором Интернационалног музеја керамике

 

     Осим награђене уметнице, од аутора из Србије, на бијеналу су излагали и професор уникатне керамике на ФПУ Велимир Вукичевић и доцент индустријског дизајна на ФПУ Никола Кнежевић.

     У име Амбасаде додели награде присуствовао је први саветник Раде Бербаков.

 Конференција „Serbia- l'opportunita e’ vicina-Srbija mogućnost je blizu“ 14. мај 2013.

     Министарство за економски развој Италије, Амбасада РС и ИсАГ (Институт за геополитику и сродне науке) организовали су, 14. маја 2013. године, конференцију под називом „Serbia- l'opportunita e’ vicina-Srbija mogućnost je blizu“.


     На конференцији је присуствовало око 100 представника италијанских институција, финансијских организација, удружења привредника и самих привредника. Основне две теме конференције биле су: нова улога Србије у региону Балкана и стратешко економско партнерство.


     Заменик министра за економски развој К.Календа је истакао да се економије две државе све више интегришу у секторима у којима су компатибилне. Потрвђујући пуну подршку Владе Италије процесу интеграције Србије у ЕУ, изразио је спремност своје Владе да подржи италијанске компаније заинтересоване за пословање са Србијом.

     Амбасадор РС А.Хрустановић је представила приоритете спољне политике Србије. У том контексту она је је говорила о регионалној сарадњи, економским интеграцијама и решавању конфликата мирним путем. Као најважније циљеве она је истакла улазак Србије у ЕУ те одбрану легитимних интереса Србије на КиМ. Саопштила је и да Србија подржава стварање Јадранско-јонског макрорегиона, као и да приближавање суседима и привлачење инвестиција представља једну од идеја водиља актуелне Владе Србије.

     Економски саветник Амбасаде РС Р.Бербаков одржао је презентацију о акуелној економској ситуацији у Србији и истакао да Србија страним инвеститорима пре свега нуди сигурност улагања као и развој пословања. ЛИНКПосета делегације пољопривредника и Скупштине града Јагодине Италији

     Делегација пољопривредника и Скупштине града Јагодине посетила је Италију од 14. до 16. маја 2013. године.

     Делегацију је предводио председник Скупштине града и народни посланик Драган Марковић Палма. У саставу делегације били су: специјални саветник председника Владе Р. Србије И.Тончев, председник Скупштине града Београда А.Антић, градоначелник Крушевца Б.Гашић, градоначелник Ћуприје Р.Ђорђевић и више од 120 привредника из пољопривредно-прехрамбеног сектора Србије.

     Првог дана посете делегација је обишла фабрику за производњу мермера „Стоне Италиана“, као и компанију „Группо Манара“.

     Другог дана посете одржана је конференција на којој су чланови делегације Србије и амбасадор РС А.Хрустановић представили инвестиционе потенцијале Србије и могућности пословања у појединим градовима и индустријским секторима у Србији.

     Током боравка делегације Србије одржан је и састанак са власником компаније ТРАМИТЕ С.п.А, Г.Траметом.

     Делегација Србије имала је састанак са градоначелником Вероне Флавиом Тозијем. Градоначелник Ф.Този и председник Скупштине града Јагодине Д.Марковић договорили су се о братимљењу два града.Презентација књиге Марије Лине Веке

     

     У Амбасади је, 21.маја 2013. године, одржана презентација књиге «Предео душе. Дванаест прича о Косову и Метохији», новинара, писца и хуманисте Марије Лине Веке, инспирисане путовањима, животом и сусретима са нашим грађанима.


     Амбасадор Ана Хрустановић је, на отварању ове књижевне вечери, захвалила ауторки књиге на деценијској пажњи, хуманитарном ангажману и активном постављању у сведочењу о животу и недаћама угрожених на Косову и Метохији. 


     Овом приликом је указала и да ова промоција књиге, први догађај ове врсте у новој сали Амбасаде и да представља реализацију идеје да она буде место сусрета и дијалога са уметницима и интелектуалацима, који активно доприносе бољем упознавању и јачању пријатељских веза између Србије и Италије.Потписан Протокол о размени дозвола за међународни превоз робе и путника за 2014. годину

     У Риму су 22-23. априла 2013. године одржани састанци између делегација Србије и Италије у вези са међународним друмским превозом ствари и путника. Делегација Србије била је предвођена помоћником министра за саобраћај М. Илићем. У име Амбасаде РС на састанцима је присуствовао ек.саветник Р.Бербаков. На челу италијанске делегације био је директор за Међународни транспорт. Састанку су присуствовали и бројни представници италијанских превозника. Истом приликом потписан је и Протокол о размени одрђеног контингента билатералних дозвола за 2014. годину.

 

 Гостовање деце из ОШ ,,Јован Дучић" из Роћевића код Краљева

Група деце из ОШ „Јован Дучић“ из Роћевића код Краљева гостовала је у Амбасади, 22. априла ове године. Њихови домаћини, током боравка у Риму, од 16. до 23. априла 2013. године,  били су ученици школе l’Istituto Comprensivo Scuola Media Statale Daniele Manin из Рима.

Њихов боравак у Италији реализован је захваљујући иницијативи за културну размену и солидарност са избеглима са Косова и Метохије “Un ponte per domani! /„ Мост за будућност!“/, волонтерима из Удружења „Un ponte per...“, /»Мост за..», у сарадњи са НВО Coordinamento Nazionale per la Jugoslavia Onlus /Националним координационим телом за Југославију.Вести
Одлука о додели уговора за извођење радова
ОБАВЕШТЕЊЕ
16/11/2018 - ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Велики успех изложбе Архива Србије у Риму
Промоција привредних потенцијала Србије
Представљање Србије на Фестивалу дипломатије
Промоција инвестиционих потенцијала Србије за италијанске инвеститоре
Обавештење
Сарадња институција правосуђа Србије и Италије
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша
Нови лектор за српски језик на Универзитету Сапијенца
Српска компанија излагач на Европској конференција оптичких комуникација на Римском сајму (24-26. септембар 2018. године)
Научна сарадња Р.Србије и Р.Италије у области пољопривреде и заштите биља
Одлука о додели уговора за набавку добара
30/07/2018 – ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА
Свечаност поводом донације књига Народне библиотеке Србије Националној бибилотеци Малте
Дани српске културе у Напуљу
Унапређење привредне сарадње Србије и Ломбардије
Aмбасадор Горан Алексић у радној посети Сансеполкру
Представљање српске културе и традиције у оквиру манифестације "Интернационални дан"
Посета амбасадора Горана Алексића Сан Марину
Укинуте виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша
Укинуте визе за држављане Републике Бурунди
Предаја акредитивних писама амбасадора Горана Алексића генералном директору ФАО Хозеу Грацијану да Силви
Амбасадор Горан Алексић у посети Орвијету
ДЕЛЕГАЦИЈА АГЕНЦИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У ПОСЕТИ РИМУ, 8-12.МАЈ 2018.г.
Заједнички уметнички пројекат Филхармоније младих "Борислав Пашћан" и Омладинског оркестра Римске опере
ПОЛАГАЊЕ ВЕНЦА ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ
Унапређење сарадње Србије и Сардиније
Сарадња Србије и Италије у области пољопривреде
Вече српске поезије у Амбасади Републике Србије у Риму
Интензивирање политичког дијалога између Србије и Сан Марина
Предаја акредитивних писама амбасадора Горана Алексића председнику Републике Малте Мари-Луиз Коилиеро Преки
Предавање амбасадора Горана Алексића на Универзитету ЛУМСА у Риму
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Посета младих менаџера из Р.Србије Италији
Изградња партнерства организацијa цивилног друштва FOSDI (Србија) и AMESCI (Италија)
Посета амбасадора Горана Алексића компанији СИМЕСТ
Унапређење привредне сарадње са предузетницима региона Лацио
Радови српске уметнице Тијане Којић на изложби LA MENTE ARTISTICA - Giovani Donne Artiste a Confronto у Риму
Нова платформа РТС
Унапређење привредне сарадње са Регионом Марке – сусрет амбасадора Алексића са председником Региона и Привредне коморе
Амбасадор Горан Алексић на отварању изложбе у Аквилеји: Блага и цареви, раскош римске Србије
Конкурс за суфинансирање пројеката организација из дијаспоре
АМБАСАДОР АЛЕКСИЋ У РАДНОЈ ПОСЕТИ НАПУЉУ
Одржан програм српске културе у Риму
Aмбасадор Горан Алексић предао акредитивна писма капетанима регентима Сан Марина
Састанак амбасадора Горана Алексића са генералним директором Привредне коморе Сан Марина Масимом Гјотијем
У Амбасади Републике Србије одржана је пројекција филма Седморица са Дрине
Истраживање о могућностима културне сарадње партнерских организација Републике Србије и Републике Италије
Република Србија посвећена очувању сећања на жртве Холокауста
Kонтинуитет подршке Италије европским интеграцијама Србије – 29. јануар 2018. године, Рим
Министар Дачић присуствовао аудијенцији код Папе Франциска организованој за шефове делегација учесника Конференције ОЕБС-а о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма - 29. јануар 2018. године
Пријем у част изасланика одбране Републике Србије пуковника Горана Момчиловића
Прослава празника Свети Сава 27. јануара 2018. у Риму
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Суринам
Библиотека на српском језику у Фиренци
XVI издање Премио Еуропа за позориште - Представљање 50 година рада БИТЕФ-а у Риму - од 12. до 17. децембра 2017.
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Гвинеја Бисао
Mинистар културе и информисања Владан Вукосављевић у посети Напуљу, 26. октобар 2017. године
ППВ и МСП И. Дачић на Медитеранској конференцији ОЕБС у Палерму, 24. и 25. октобар 2017.г.
Трећа стална конференција тружилаца за организовани криминал и тероризам, 12. октобар 2017. године
Партнерство агенција за борбу против корупције Србије и Италије, 10. октобар 2017. године
Министар правде Републике Србије Нела Кубуровић у посети Републици Италији, 10 и 11. октобар 2017. године
Предаја акредитивних писама амбасадора Горана Алексића председнику Републике Италије Серђу Матарели
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша
Дан сећања
Званична посета председника Републике Србије Александра Вучића Републици Италији, 25. јул 2017. године
Изложба „Примењена носталгија Србија-Малта“
8. Конференција српске медицинске дијаспоре, Београд, 21-23. јун 2017. године
Обавештење о нерадном дану
Министар Дачић у Риму на неформалном састанку министара спољних послова „Западнобалканске шесторке"
Међународни јавни конкурс за израду најбољег идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студенстском тргу у Београду
Обавештење &