| |     latinica | english  
Насловна
Подршка Италије Србији у процесу евроинтеграција на свим нивоима

Београд, 22. јун 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министром спољних послова Италије Луиђијем ди Мајом о најважнијим економским и политичким процесима у земљи и региону и подршци коју Рим на свим нивоима пружа Србији у процесу европских интеграција.


Oпширније...
18. јун 2021. Селаковић: Висок ниво сарадње Србије и Италије

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Италије Карлом Ло Кашом.


На састанку је било речи о предстојећој посети министра спољних послова и међународне сарадње Луиђија Ди Маја Београду 21. и 22. јуна.


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

09. јун 2021. године


Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

 


Oпширније...
КОНЗУЛАРНИ ДАНИ НА МАЛТИ

 
Обавештавамо да ће конзул Амбасаде Републике Србије из Рима посетити Малту и одржати конзуларне дане у месту:

• SLIEMA, од 03. до 05. јуна 2021. године, у просторијама Octopus Group Company Limited, на адреси: Tower road St. 214/1, SLM, са почетком рада:

03.06.2021. од 15:00 до 20:00 часова

04.06.2021. од 09.00 до 17.00 часова

05.06.2021. од 09.30 до 14.30 часова

Имајући у виду број пријављених конзуларних радњи и потребу поштовања епидемиолошких мера које су на снази на Малти, Амбасада ће заказати долазак странака, водећи рачуна о приоритету.

Молимо да странке, у складу са епидемиолошким мерама COVID-19, при доласку држе дистанцу и  имају маску. У Канцеларију ће моћи да уђе само лице које треба да обави конзуларну радњу. Изузетно могу ући заједно са пратиоцем: малолетна деца, лица лишена пословне способности, као и лица са посебним потребама.

 Зашто инвестирати у Србију - преглед информација о условима за инвестирање у Србији

Развојна агенција Србије објавила је брошуру Зашто инвестирати у Србију, која је доступна на енглеском језику.


Република Србија предузела је важне кораке за обезбеђивање повољних инструмената неопходних за привлачење страних и домаћих инвеститора.


Србија је богата различитим потенцијалима и сматра се економским лидером на Западном Балкану. Такође, веома је значајан шири утицај на економије у читавом региону.

Уколико сте инвеститор, стојимо на располагању за повезивање и обезбеђивање додатних информација.Представљање онлајн конкурса за суфинансирање пројеката у организацији Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

Позивамо представнике удружења српске дијаспоре у Италији и на Малти  да се укључе у прву интернет конференцију на којој ће се представити нови дигитализовани начин конкурисања за суфинансирање пројеката организација у удружења.

Датум одржавања конференције је петак, 28. мај 2021. у 10:00 часова на платформи Webex


У уводном делу учесницима ће се обратити Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима из региона. У другом делу одржаће се представљање новог дигиталног начина конкурисања за средства за пројекте удружења и организација. Такође, биће омогућено да учесници постављају питања.

Пријава се може извршити путем линка који је доступан и на сајту Управе  кликом на следећи линк ПРИЈАВА ЗА ОНЛАЈН КОНФЕРЕНЦИЈУ

Више информација на интерент презентацији Управе https://www.dijaspora.gov.rs/


 Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“

20. мај 2021. године


У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.
 


Oпширније...
Селаковић: Србија показала да солидарност не мора бити искључиво привилегија богатих

11. мај 2021. године


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је данас на Јадранско-јонском савету Јадранско јонске иницијативе и Министарском састанку Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион и поручио да је неопходно све доступне ресурсе ове иницијативе директније укључити у проналажење заједничких одговора на изазове пандемије вируса корона.

Шеф српске дипломатије указао је да се пандемија може победити само заједничким снагама, а као кључну реч у овим изазовним временима истакао је солидарност.


Oпширније...
Обележавање Дана победе - 9. мај 2021.

Делегација Амбасаде Републике Србије у Риму обележила је Дан победе 9. маја 2021. и том приликом положила венац на Спомен костурницу југословенских партизана на гробљу Фламинио у Риму. 

Спомен костурница - Римски меморијал, свечано је отворен 22. септембра 1978. године и у њему се налазе посмртни остаци југословенских партизана, страдалих током Другог светског рата у региону Лацио и на острвима Тиренског мора, Понца, Пјаноза и Елба.

 Селаковић честитао Дан Европе Жозепу Борелу

08. мај 2021.

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом, 9. маја, Дана Европе високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борелу у којој је изразио уверење да ће идеја уједињења различитости у миру и солидарности и даље бити идеја водиља Европске уније.
 


Oпширније...
Вучић: Европу сматрамо нашом кућом

08. мај 2021. године

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је визионарска идеја Роберта Шумана донела истинску победу новог поверења након Другог светског рата и веру у уједињење различитости у миру и солидарности, уз поруку да ту веру има и Србија, као и наду да ће постати земља која ће бити радо виђена у европској породици народа.

Вучић је, честитајући свима у Србији и ЕУ Дан Европе, подсетио да је 9. мај дан када се слави и велика победа слободе, извојевана уз огромне жртве.
 


Oпширније...
Стипендије Републике Србије за студенте из Италије - Летња школа српског језика и стручно усавршавање у академској 2021/2022.

Министарство просвете и технолошког развоја Републике Србије донело је одлуку о додељивању стипендија за италијанске студенте.

Више информација о стипендијама за Летњу школу српског језика погледајте ОВДЕ а за стручно усавршавање за академску 2021/2022. годину погледајте ОВДЕ.

Формулар за пријаву преузмите ОВДЕ
 Инвестициони потенцијали у сектору електронске индустрије Србије

 

Развојна агенција Србије објавила је нову брошуру за потенцијалне инвеститоре у области електронске индустрије.  Уколико сте заинтересовани да сазнате више о могућностима за инвестиције у наведеном сектору, погледајте брошуру ОВДЕОБАВЕШТЕЊЕ – Нерадни дани за Ускршње празнике

У складу са Законом о државним и другим празницима у Републици Србији, Амбасада Р. Србије у Риму неће радити за време Васкршњих и Првомајских празника, почев од Великог петка 30. априла закључно са 04. мајем 2021. године.Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

21. април 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.
 


Oпширније...
КОРОНА ВИРУС – УЛАЗАК ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИКУ ИТАЛИЈУ

19. април 2021. године

Нису дозвољени уласци из Србије у Италију у туристичке сврхе (Србија се налази на листи Е).

Улазак из Србије у Италију дозвољен је само у одређеним случајевима: пословни и здравствени разлози, школовање, хитан повратак у своје место становања/боравишта, као и улазак особама које су у потврђеној и сталној емотивној вези (иако не живе заједно) са држављанима Италије/ЕУ/Шенген зоне или са лицима која имају законито пребивалиште (боравиште на дужи период) у Италији. Приликом уласка неопходно је да се да на увид: негативни PCR или антигенски тест урађен до 48 сати пре уласка у Италију, лична изјава (autodichiarazione). За лица која улазе у Италију, на напред наведени начин, на снази је мера обавезне кућне самоизолације у трајању од 10 дана, по чијем завршетку је обавезно поновити PCR или антигенски тест.

Напред наведене мера не примењују се у случају боравка до 120 сати и у случају транзита, у трајању до 36 сати, као и у другим случајевима које можете наћи на следећем ЛИНКУ. 

Лична изјава на енглеском језику може се наћи на ЛИНКУ.

 Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

20. април 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.
 


Oпширније...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

19. април 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације. Она је обавестила директора СЗО за Европу о току имунизације грађана у Србији, изразивши уверење да ћемо, захваљујући великом броју вакцинисаних, успети да створимо колективни имунитет и вратимо се у нормалне токове живота.

Клуге је процес имунизације у Србији оценио као импресиван, и додао да је Србија донела добру одлуку да грађанима понуди све доступне вакцине које се користе у борби против вируса корона.


Oпширније...
Кампања за вакцинацију у Србији у италијанским медијима - наступи амбасадора Горана Алексића

Амбасадор Републике Србије у Риму Горан Алексић дао је интервју за тинк тенк Ил Нодо ди Гордио у којем је говорио о циљевима и динамици кампање имунизације која се са великим успехом спроводи у Србији.

Интервју је један у низу многих које амбасадор Алексић протеклих дана даје италијанским средствима информисања, с обзиром на велику заинтересованост и њихово готово свакодневно извештавање о кампањи вакцинације која се спроводи у Србији. Амбасадор Алексић је преносио детаљне информације о успешној кампањи вакцинације у Србији, поткрепљене потпуним и ажурним подацима. Приближио је италијанској публици стратешке процене и напоре који су чињени у циљу набавке вакцина и успешног спровођења кампање, као и у борби против пандемије и санирању њених последица на здравственом и економском плану.
Амбасадор је посебно указао на висок проценат вакцинисаних грађана, што Р.Србију сврстава међу водеће земље Европе и света, затим на доступност избора вакцина највећих светских произвођача и одличну организацију која је повезана са ефикасном дигитализацијом. Истакао је спремност и активности које је Р.Србија предузела на пружању помоћи земљама из нашег региона, како кроз вакцинацију одређених категорија становништва, тако и кроз бројне донације цепива. Указао је, такође, да су кампањом имунизације биле обухваћене посебне и рањиве групе становништва, укључујући и мигранте. 
И овај наступ амбасадора Алексића био је прилика да се широј италијанској јавности укаже да је нашој земљи приоритет национална имунизација и помоћ региону, те да Србија није дестинација за ''вакцинални туризам''.

Више о кампањи за вакцинацију у Србији погледајте на следећим интернет страницама:

 

                  Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

13. април 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид. 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.


Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

13. април 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.

 


Oпширније...
Инвестициони потенцијали у сектору дрвне индустрије Србије

Развојна агенција Србије објавила је нову брошуру за потенцијалне инвеститоре у области дрвне индустрије. Уколико сте заинтересовани да сазнате више о могућностима за инвестиције у наведеном сектору, погледајте брошуру ОВДЕСастанак са амбасадором Републике Италије

5. април. 2021. 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Републике Италије Карла Ло Каша, са којим се сагласио да је прошлонедељна посета шефа српске дипломатије Николе Селаковића Риму потврдила блискост двеју земаља и висок степен међусобног разумевања.

Председник Вучић и амбасадор Ло Кашо су изразили наду да ће епидемиолошка ситуација омогућити да ове године буде одржана четврта заједничка седница влада, јер би дала снажан подстицај свестраној сарадњи двеју земаља.
 


Oпширније...
Селаковић: Вакцине нису питање геополитике већ хуманости

2. април 2021.

Србија успешно наставља са својом кампањом вакцинације против Ковида-19 у којој се није руководила геополитичким разлозима, већ намером да се спасу људски животи, изјавио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић у интервјуу за италијанску агенцију Нова током дводневне посете Риму.


„Мислим да то није геополитичка мистерија већ плод потпуно другачијег приступа“, изјавио је Селаковић, коментаришући успех Србије у набавци вакцина против ковида.


Oпширније...
Селаковић: Србија за Италију кључна земља у региону

01. април 2021.

 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је данас да Италија Србију сматра кључним чиниоцем у региону, и да је наша држава својим економским и друштвеним развојем показала да земље Западног Балкана заиста могу да се развијају и остварују европске стандарде.


„Нескривено јасно је речено на састанку - очи су упрте у Србију. Хвала вам што ваша влада и премијер (Марио) Драги регион Западног Балкана држите високо на својој листи приоритета ваше спољне политике“, рекао је шеф српске дипломатије на конференцији за новинаре након састанка са италијанским колегом Луиђијем Ди Мајом


Oпширније...
Селаковић: Италија без резерве подржава Србију

31. март 2021.

Италија подржава отварање свих нових преговарачких поглавља за која је Србија спремна и та земља је највећа држава чланица ЕУ која нема резерву у подршци Србији на пољу напретка у евроинтеграцијама, изјавио је данас у Риму министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић.


Шеф српске дипломатије истакао је и да Италија показује посебно интересовање када је у питању регион Западног Балкана.


Oпширније...
Селаковић: Италија је Србији важан и поуздан партнер

31. март 2021. 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић обратио се данас Комисији за спољне и европске послове Дома посланика парламента Италије, и поручио да билатерални односи наших земаља могу послужити као пример успешне и развијене институционалне сарадње на темељима стратешког партнерства.


Шеф српске дипломатије рекао је да Италија може бити чврсто уверена да у Влади Србије има стабилног и поузданог партнера окренутог европској будућности.


„Србија Италију види као важног, респектабилног и поузданог европског партнера. Стабилност односа трајна је вредност која ће наставити да се негује и унапређује“, рекао је Селаковић.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

24. март 2021. године


Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.


Oпширније...
Селаковић: Италија један од најважнијих партнера Србије

Београд, 22. март 2021. године


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Италије Карлом Ло Кашом.

Министар Селаковић је истакао да је Италија један од најважнијих партнера Србије, други спољнотрговински партнер, други највећи страни послодавац и држава која нас снажно подржава на путу европских интеграција.


Oпширније...
Република Србија обележава Месец Франкофоније

Република Србија, придружена чланица Франкофоније од 2018, током марта са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније“. За све љубитеље српске културе и француског језика, Министарство културе и информисања Републике Србије је припремило разнолик програм, а Амбасада Р.Србије у Риму вас позива да откријете богатство српског културног и уметничког израза на француском језику. Припремљени садржај можете да погледате кликом на на слику.Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.
 


Oпширније...
Састанак са шефом Делегације Европске уније

Београд, 17. март 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о наставку борбе против пандемије Ковид-19 и изазовима у процесу масовне вакцинације, као и о динамици приступних преговора између Србије и ЕУ и стабилности у региону. 

Председник Вучић je захвалио на подршци коју ЕУ пружа Србији у условима пандемије и изразио наду да ће ускоро стићи и први контингенти вакцина из програма Ковакс.
 


Oпширније...
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

08. март 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.


Oпширније...
УНАПРЕЂЕЊЕ ПРИВРЕДНЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И ИТАЛИЈЕ И ПРОМОЦИЈА ИНВЕСТИЦИОНИХ ПОТЕНЦИЈАЛА

Рим, 3. март 2021. године

 

Амбасадор Србије у Риму Горан Алексић учествовао је на видео конференцији под називом „Србија у фази обнове: перспективе и могућности за италијанске компаније“, одржаној 3. марта о.г. на нашу иницијативу, а у сарадњи са Амбасадом Италије у Београду и консултантском кућом GreenHill Advisory. На конференцији су, поред амбасадора Алексића, излагали амбасадор К.Ло Кашо, председник Конфиндустрије Србија П.Деи Тос и Ф.Марколини, испред GreenHill Advisory. Скуп је изазвао велико интересовање италијанских привредника, представника институција, као и учесника из Р.Србије, тако да је конференција имала више од 70 пратилаца.

 


Oпширније...
Могућнсти за инвестирање у Републици Србији - бање и посебни климатски региони

Развона агенција Србије објавила је брошуру за потенцијалне инвеститоре. Уколико сте заинтересовани да сазнате више о могућностима за инвестиције у сектору туризма и услуга, погледајте брошуру ОВДЕУнапређење сарадње Србије са Светским програмом за храну Уједињених нација

19. фебруар 2021. године

Амбасадор Горан Алексић састао се данас са извршним директором Светског програма за храну УН (WFP) Дејвидом Бизлијем, у седишту ове светске организације у Риму.

Амбасадор Алексић је овом приликом упутио честитке WFP за добијање Нобелове награде за мир за 2020. годину коју је, у име организације, примио извршни директор Дејвид Бизли. Током разговора, обострано је потврђена спремност за унапређење сарадње Србије и Светског програма за храну и договорен наставак консултација о заједничком ангажману на потенцијалним пројектима и програмима које спроводи WFP, као једна од водећих хуманитарних организација на глобалном нивоу.
 


Oпширније...
Министар Селаковић упутио честитку Луиђију Ди Мају

Београд, 19. фебруар 2021. године

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку Луиђију Ди Мају, поводом реизбора на функцију министра спољних послова и међународне сарадње Републике Италије.

Пожелевши много успеха у будућем раду шефу италијанске дипломатије, Селаковић је подвукао пријатељство Србије и Италије и изразио жељу за јачањем стратешког партнерства и сарадње две земље.

„Уверен сам да ћемо на чврстим темељима стратешке сарадње и пријатељских односа, и у актуелним временима великих глобалних изазова, наставити да дајемо конкретан допринос снази и виталности билатералне сарадње између Србије и Италије, на добробит наших народа и држава“, стоји у честитки министра Селаковића, уз очекивање да се сусрет с италијанским колегом што пре реализује.


Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

18. фебруар 2021. године

 

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

Новоизабрани Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. На крштењу је добио име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.

 


Oпширније...
Видео честитка Министарства спољних послова поводом Дана државности Републике Србије

 

Данас 15. фебруара 2021. Република Србија прославља Дан државности.

Министарство спољних послова  Републике Србије упутило је честитку коју можете видети у филму Дан државности Србије  

Свим нашим грађанима који живе и раде у Републици Италији, нашој дијспори у читавом свету и пријатељима Републике Србије желимо срећан празник.

Колетктив Амбасаде Републике Србије у Риму Честитка новоизабраном председнику Владе Републике Италије

Београд, 13. фебруар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку новоизабраном председнику Владе Републике Италије Марију Драгију, у којој се каже:

"Примите искрене честитке поводом ступања на дужност председника Владе Републике Италије, уз најбоље жеље за добро здравље и много успеха у раду.

Указано поверење да водите Владу Републике Италије велика је част, али је, посебно сада, у време глобалне кризе без преседана у новијој историји, која је све нас ставила пред незапамћене изазове, и велика одговорност. Уверен сам да ћете дужност премијера да обављате са истинском посвећеношћу и несумњивом стручношћу, на добробит Републике Италије и свих њених грађана.

Република Србија је посвећена развоју стратешког партнерства са пријатељском Републиком Италијом. Уверен сам да ће блискост и солидарност, коју смо показали и током актуелне пандемије, дати подстрек нашим односима и сарадњи у областима од заједничког интереса, доприносећи напретку наших држава и народа", наводи се у честитки председника Вучића.


Oпширније...
Национална компанија Ер Србија почиње да обнавља директне летове

Национална компанија Ер Србија започела је обнављање директних летова ка европским дестинацијама. Од 2. фебруара 2021. повећан је број недељних летова на релацији Београд - Цирих, јер је дошло до делимичног ублажавања ограничења путовања. Такође, почев од 1. марта 2021. године обновиће се летови на релацији Београд - Женева који ће се обављати понедељком и петком. Више информација о наведеном лету можете сазнати кликом на линк овде.

Детаљније о летовима националног авио превозника Ер Србија можете видети на сајту  www.airserbia.comВучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Београд, 7. фебруар 2021. године

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.
 


Oпширније...
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији

Београд, 4. фебруар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о европском путу Србије, наставку борбе против пандемије Ковид-19, спровођењу политичких и економских реформи, уз посебан акценат на владавину права и планове за нове инвестиције ЕУ у нашој земљи.


Oпширније...
Селаковић: Србија посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе

Београд, 28. јануар 2021. године

Србија је посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе и одговарајуће стратегије, као оквира у којем се спроводе активности које јачају европски пут наше земље, све време стварајући боље место за живот заједно са државама чланицама ЕУ које учествују, рекао је министар спољних послова Никола Селаковић на видео конференцији Петог форума Стратегије ЕУ за јадрански и јонски регион.
 


Oпширније...
Селаковић и Гујон честитали Савиндан

26. јануар 2021.г.

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.
 


Oпширније...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

26. јануар.2021. године 

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.


Oпширније...
Реформе у области владавине права у фокусу Владе Србије

Београд, 21. јануар 2021. године


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације Европске уније о наставку спровођења реформи на путу Србије ка чланству у Европској унији.
 


Oпширније...
К О Н К У Р С за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години

Oбавештавамо да је Министарство културе Републике Србије објавило конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике. На конкурс се може  аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.

 

 


Oпширније...
Вучић: Србија по расту прва у Европи

Београд, 12. јануар 2021. године

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса. 


Oпширније...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

3. јануар 2021.г.

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.


Oпширније...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

2. јануар 2021.г.

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.


Oпширније...
Новогодишња видео честитка Министарства спољних послова Републике Србије

Министарство спољних послова Републике Србије и Амбасада у Риму

Вама и Вашим породицама желе срећне новогодишње и божићне празнике!

 Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

29. децембар 2020.г.

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.


Oпширније...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Београд, 24. децембар 2020. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Београд, 23. децембар 2020.г.

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.


Oпширније...
Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора

Београд, 17. децембар 2020.

Влада Републике Србије је саопштила да је, на данас одржаном Савету за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ, поздрављен укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ и поновљена подршка ЕУ путу Србије ка чланству.


Oпширније...
Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе

Београд, 16. децембар 2020. године

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео везе са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да пуноправно чланство у ЕУ остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Владе Србије, као и да је процес интеграције у ЕУ стратешки циљ, који се истовремено жели искористити за побољшање квалитета друштва.
 


Oпширније...
Министар одбране Републике Италије у посети Србији: учвршћивање сарадње у свим областима на бази стратешког партнерства

Беoград, 15. децембар 2020. године

Министар одбране Републике Италије Лоренцо Гверини боравио је у посети Србији, где се сусрео са високим државним званичницима. 

У разговору председника Републике Србије Александра Вучића и министра Гверинија констатовано је да две земље имају стабилне пријатељске билатералне односе и интензивну сарадњу у свим важним областима, у складу са успостављеним стратешким партнерством. Изразили су очекивање да ће околности ускоро дозволити одржавање нове заједничке седнице влада. 


Oпширније...
Вучић: Србија ради на енергетској ефикасности уз обновљиве изворе енергије

Србија улаже огромне напоре да побољша енергетску ефикасност и то на обновљивим изворима енергије, поручио је данас предсеник Александар Вучић и додао да је то амбициозан задатак, којем се мора тежити, упркос пандемији.

Вучић је истакао да ће Србија до 2050. године бити нискоугљенично друштво са конкурентном и ресурсно ефикасном економијом која ће грађанима пружити нова, зелена радна места и квалитетан живот у климатски отпорном друштву.
 


Oпширније...
Јоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом, са којим је разговарала о актуелној епидемиолошкој ситуацији у две земље и ЕУ, као и процесу евроинтеграција Србије.


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЉУДСКИХ ПРАВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.


Oпширније...
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

8.децембар 2020.године

Удружење новинара (УНС) под подршком Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова организоваће, 29. децембра о.г, Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону. Конференција ће због пандемије КОВИД 19 бити одржана преко ZOOM апликације.

Тема Десете конференције ће бити рад медија, организација и рад удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом КОВИД 19, те да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону.


Oпширније...
Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

Београд, 08. децембар 2020. године

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.


Oпширније...
КОНЗУЛАРНИ ДАНИ НА МАЛТИ

Обавештавамо да ће конзул Амбасаде Републике Србије из Рима посетити Малту и одржати конзуларне дане у месту:

SLIEMA, од 04. до 06. децембра 2020. године, у просторијама Octopus Group Company Limited, на адреси: Tower road St. 214/1, SLM, са почетком рада:

  • 04.12.2020. од 17:00 до 20:00 часова, 
  • 05.12.2020. од 09.00 до 17.00 часова и
  • 06.12.2020. од 10.00 до 15.00 часова. 

Имајући у виду број пријављених конзуларних радњи и потребу поштовања епидемиолошких мера које су на снази на Малти, Амбасада ће заказати долазак странака, водећи рачуна о приоритету.

Молимо да странке, у складу са епидемиолошким мерама COVID-19, при доласку држе дистанцу, имају маску, рукавице, своју хемијску оловку. У Канцеларију ће моћи да уђе само лице које треба да обави конзуларну радњу. Изузетно могу ући заједно са пратиоцем: малолетна деца, лица лишена пословне способности, као и лица са посебним потребама.Проглашење Дана жалости у Републици Србији

20. новембар 2020.године

Поводом упокојења Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја, Влада Републике Србије донела Одлуку о проглашењу тродневне националне жалости (20. 21, 22. новембра 2020.г).

Амбасада Републике Србије у Риму је овим тужним поводом отворила књигу жалости. Упис у књигу жалости се може обавити електронским путем на адресу amb.roma@mfa.rs или поштом на адресу Via dei Monti Prioli 20, 00197 Roma.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

11. новембар 2020. године

Делегација Амбасаде Републике Србије обележила је Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембра 2020.г, у Сутрију код Рима.

Венац је положен на спомен обележје младом Италијану Николи Горетију, који је погинуо у Церској бици, као један од седам италијанских добровољаца који су се борили заједно са српском војском.


Oпширније...
Предавање амбасадора Горана Алексића студентима универзитета ''Тор Вергата'' у оквиру Фестивала дипломатије

У оквиру традиционалне манфестације Фестивал дипломатије, амабасадор Републике Србије Горан Алексић одржао је 30. октобра предавање полазницима програма међународних студија „Global governance” на Економском факултету римског универзизета „Тор Вергата“, које је пратило преко 100 студента из Италије и иностранства. У склопу едиције „Question time with the Ambassador...“ амб. Г.Алексић је представио Републику Србију и њене спољнополитичке приоритете, билатералне односе са Републиком Италијом, европске интеграције Србије и позиционирање у регионалном и глобалном контексту. Након уводног излагања уследила је дискусија са бројним заинтересованим студентима.


Oпширније...
Учешће амбасадора Г.Алексића на видео конференцији „Државне границе и трансплантација: прошли и садашњи изазови“

Амбасадор Горан Алексић је учествовао на видео конференцији „Државне границе и трансплантација: прошли и садашњи изазови“, организованој у склопу Фестивала дипломатије, 28. октобра о.г. Домаћин скупа био је директор Националног центра за трансплантације проф.др М.Кардило.


Oпширније...
КОНЗУЛАРНИ ДАНИ У МАЛТИ

Обавештавамо да ће конзул Амбасаде Републике Србије из Рима посетити Малту и одржати конзуларне дане у месту:

SLIEMA, од 01. до 04. августа 2020. године, у просторијама Парохијске канцеларије СПЦ на Малти, на адреси: 81, Triq Nicolo Isouard, 2084 SLM, са почетком рада:

  • 01.08.2020. од 14.00 до 19.00 часова 
  • 02-04.08.2020. од 09.00 до 17.00 часова

Имајући у виду да је пријављен велики број захтева за издавање пасоша, скрећемо пажњу да ће, на основу достављеног списка, Амбасада заказати долазак странака, водећи рачуна о приоритету (предност имају малолетна лица и лица којима је пасош истекао).

Молимо да странке, у складу са епидемиолошким мерама COVID-19, при доласку држе дистанцу,  имају маску, рукавице, своју хемијску оловку. У Канцеларију ће моћи да уђе само лице које треба да обави конзуларну радњу. Изузетно могу ући заједно са пратиоцем: малолетна деца, лица лишена пословне способности, као и лица са посебним потребама.ONLINE КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА - ПРИЈАВЕ ДО 19. ЈУЛА 2020.

Академска српска асоцијација организовала је курс учења српског језика намењен српској омладини у дијаспори старости између 15 и 19 година. Пријаве трају до 19. јула  а online настава ће се реализовати од 10. августа до 31. октобра 2020. Више о условима за пријављивање можете наћи на сајту Академске српске асоцијацијеОдлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова Републике Србије донело је одлуке о  сyфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре који и имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Резултати конкурса могу се видети на интерент страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у регионуАМБАСАДОР ГОРАН АЛЕКСИЋ ПОСЕТИО РЕГИОН ПУЉА

1. јул 2020. године

Амбасадор Горан Алексић данас је у Барију почасном конзулу за регион Пуља Габријели Ђентиле уручио државна обележја Републике Србије, чиме је и званично почео са радом конзулат Р.Србије са седиштем у Барију, на адреси Via Andrea da Bari 103, 70122 Bari.

Овом приликом, амбасадор се састао и са званичницима регионалних власти – председником региона Пуља М.Емилијаном, градоначелником Барија А. Декаром, председником Confagricoltura Л.Лазаром, председником УО Луке Бари У.П.Грифијем, као и са преседником удружења почасних конзула у Пуљи, Базиликати и Молизеу М. Салмонеом. У свим разговорима истакнуто је задовољство због одличних билатералних односа Србије и Италије, где посебно место заузима веома добра економска сарадња две земље и пријатељство наша два народа.


Oпширније...
КОРОНА ВИРУС – ПУТОВАЊЕ У РЕПУБЛИКУ ИТАЛИЈУ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

1. јул 2020. године

Преносимо обавештење Министарства иностраних послова и међународне сарадње Р. Италије да је, у складу са препоруком ЕУ о укидању привремених рестрикција на путовања у Италију из трећих земаља тј. 14 земаља нечланица ЕУ међу којима је и Р. Србија, почев од 01. јула 2020. године дозвољен улазак/излазак из Италије.  Држављани наведених земаља нису обавезни да правдају разлог путовања, али ће по уласку у Италију бити подвргнути мери обавезне кућне изолацији и здравственог надзора у трајању од 14 дана.

За улазак у Италију потребно je, такође, попунити формулар (Modulo di autodichiarazione in caso di entrata in Italia dall’estero) који je доступан на сајту Министарства спољних послова и међународне сарадње Републике Италије.

Мера обавезне кућне изолације и здравственог надзора не примењује се на лица која у Италију путују због пословних, здравствених и разлога хитне неодложне потребе, у ком случају боравак може трајати најдуже до 120 сати, уз презентовање одговарајуће документације.Важно обавештење - Отварање свих граничних прелаза Р. Србије

22. мај 2020. године

Обавештавамо да су у складу са одлукама Владе Републике Србије, од 22. маја 2020. године отворени сви гранични прелази Р.Србије и да je укинута забрана уласка у Р. Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана.

Редован режим уласка у Р. Србију успостављен је на основу Одлуке о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р. Србију, Одлуке о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19, изазване вирусом  SARS-CoV-2 заразном болешћу, које су ступиле на снагу 22. маја 2020. године.Поновљени конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону поново расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Све информације о конкурсима доступне су на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – лажни сајт за пријаву за гласање из иностранства

Обавештавамо да ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на коме се наводи да грађани Р. Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, ради пријаве за гласање на предстојећим изборима заказаним за 21. јун 2020.

Скрећемо пажњу да прописана процедура подразумева подношење личног захтева за гласање преко дипломатско-конзуларног представништва Р. Србије.

Текст упозорења Министарства државне управе и локалне самоуправе Р. Србије може се прочитати ОВДЕКОРОНА ВИРУС – РЕГУЛИСАЊЕ БОРАВКА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ

14. мај 2020. године

Преносимо обавештење Министарства иностраних послова и међународне сарадње Р. Италије у вези са регулисањем боравка у Р. Италији током трајања ванредних мера у циљу сузбијања и ограничавања ширења болести COVID-19.

Лица која имају дозволу боравка - Декрет „Cura Italia“ број 18 (члан 103 став 2) предвиђа да дозволе боравка, које истичу у периоду између 31.01.2020. и 31.07.2020. године, остају на снази до 31. августа 2020. године.

Странци која привремено бораве - С обзиром на актуелну ванредну санитарну ситуацију, странци који у Италији краткотрајно бораве (у визном или безвизном режиму) и нису у могућности да се врате у земље порекла због објективних разлога више силе (недостатак конекција односно немогућност путовања) моћи ће да наставе законити законити боравак у Италији без додатних формалности, под условом да испоштују обавезу напуштања територије Италије чим буду превазиђене околности које то тренутно спречавају.Укидање ванредног стања на територији Републике Србије

Обавештавамо вас да је Народна скупштина Републике Србије, на Другој седници за време ванредног стања одржаној 6. маја о.г, донела Одлуку о укидању ванредног стања на територији Републике Србије, које је проглашено 15. марта 2020. године.

Одлука о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р. Србију, од 19.03.2020. године, којом су затворени сви међународни гранични прелази у - друмском, железничком и речном саобраћају, као и за улазак преко граничних прелаза за погранични саобраћај према суседним земљама и даље је на снази.ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У складу са Одлуком о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике коју је 10. маја 2020. донео председник Републике Србије, Републичка изборна комисија (РИК) је 11. маја 2020.г. донела решење о наставку изборних радњи у спровођењу избора за народне посланике, који су заказани за 21. јун 2020. године.

РИK је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем бирачи који имају боравиште у иностранству, преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, могу, најкасније  до поноћи 30. маја 2020. године, поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Решење и Роковник РИK-а може се преузети ОВДЕ.

Бирачко право имају пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Држављани Републике Србије, који имају боравиште на јурисдикционом подручју Амбасаде Републике Србије у Риму (Регије Тоскана, Марке, Умбрија. Лацио, Абруцо, Молисе, Кампања, Пуља, Базиликата, Калабрија, Сицилија, Сардинија), као и држављани Републике Србије који бораве на Малти, могу преко Амбасаде да поднесу захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Риму, тј. на бирачком месту на Малти (законски минимум за отварање бирачког места је 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом).

Захтев се може поднети накасније до поноћи 30. маја 2020. године, лично, поштом или електронским путем (мејлом). Уз захтев (уредно попуњен и потписан) је потребно приложити копију важећег личног документа издатог од надлежног органа Р. Србије (пасош, лична карта, возачка дозвола).

У иностранству могу гласати бирачи који су у Републици Србији уписани у јединствени бирачки списак. Увид у јединствени бирачки списак, ради провере уписа, може се извршити на интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – http://upit.birackispisak.gov.rs/

Образац Захтева за пријаву гласања у иностранству можете се преузети ОВДЕ.

Уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за пријаву гласања у иностранству, треба да поднесе и захтев за упис у јединствени бирачки списак.

Образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ.

НАПОМИЊЕМО ДА ЈЕ, СХОДНО ПРОПИСИМА, НЕОПХОДНО ПОДНЕТИ НОВУ ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ, БЕЗ ОБЗИРА ДА ЛИ ЈЕ БИРАЧ ПОДНОСИО ЗАХТЕВ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕТХОДНИМ ИЗБОРИМА.

Адреса: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma
Е-Маил: : ljubomir.merdovic@mfa.rsВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

08.05.2020.

Oбавештавамо да ће Air Serbia током следеће недеље од 11-15. маја 2020. године организовати специјалне летове из Париза, Франкфурта, Беча и Цириха, у циљу повратка држављана Р. Србије у земљу.

Све информације у вези са датумима, ценама и условима наведених летова доступни су ОВДЕ.

Пријаве се подносе достављањем попуњеног формулара и скениране прве странице пасоша на адресу: repatriation@airserbia.com

Напомињемо да у Србију могу путовати држављани Р. Србије и лица која у Србији имају привремену или сталну дозволу боравка.Хуманитарна помоћ Владе Републике Србије за грађане Италије - на дочеку министар спољних послова Републике Италије Луиђи Ди Мајо

Влада Републике Србије између 25. и 27. априла организовала је допремање медицинске опреме за грађане Италије, као помоћ у борби против болести Ковид 19. Испраћају је присуствовао председник Србије Александар Вучић.

 


Oпширније...
Обавештење организацијама дијаспоре о поништавању Конкурса за суфинансирање пројеката Министарства спољних послова Републике Србије од 20. јануара 2020.

Обавештавамо удружења српске дијаспоре у Републици Италији да је због ситуације са епидемијом COVID 19 одлучено да се Конкурс  за суфинансирање пројеката од 20. јануара 2020. године поништи, а да се по завршетку кризе и престанка ванредног стања поново распише. КОРОНА ВИРУС – РЕГУЛИСАЊЕ БОРАВКА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ

5. април 2020. године

Преносимо обавештење Министарства иностраних послова и међународне сарадње Р. Италије у вези са регулисањем боравка у Р. Италији током трајања ванредних мера у циљу сузбијања и ограничавања ширења болести COVID-19.

Лица која имају дозволу боравка - Декрет „Cura Italia“ (члан 103 став 2) предвиђа да сва докумената, потврде, дозволе, одобрења и овлашћења, укључујући и дозволе боравка, који истичу у периоду између 31.01.2020. и 15.04.2020. године, остају на снази до 15. јуна 2020. године.

Странци која привремено бораве - С обзиром на актуелну ванредну санитарну ситуацију, шалтери одељења за имиграцију при полицијским станицама привремено су затворени за јавност. У том контексту, странци који у Италији краткотрајно бораве (у визном или безвизном режиму) нису у обавези да предузимају било какве радње уколико дођу у ситуацију истека дозвољеног периода привременог боравка. Боравак у Италији након истека дозвољеног периода, уколико је изазван објективним узроцима више силе (попут недостатка конекције односно немогућности путовања), неће прејудицирати правни положај поменутих страних држављана, који остају у обавези да без одлагања напусте територију Италије чим тренутне препреке буду превазиђене.
 КОРОНА ВИРУС – ИЗМЕНА ОДЛУКЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

1. април 2020. године

Тачка 4а Одлуке Владе Републике Србије о о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу мења се и гласи:

''Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 28 дана (изолација у кућним условима) или друга мера здравственог надзора утврђена актом министра надлежног за послове здравља у складу са епидемиолошком ситуацијом, односно у циљу процене епидемиолошког ризика.

Лица која улазе у Републику Србију, а код којих се уочавају симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу са тачком 2. ове одлуке''
 Донаторски рачун за помоћ у борби против епидемије болести COVID-19

02.04.2020.

Глобална претња изазвана пандемијом вируса COVID-19 показала је неопходност солидарности и заједничке борбе у циљу спречавања и контроле даљег ширења вируса.

Имајући у виду наведено, обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији.

Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Рачун у валути EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Унапред се захваљујемо свим доброчинитељима који и у овим тешким временима показују саосећање и солидарност са Републиком Србијом и њеним грађанима.ЗАТВАРАЊЕ СВИХ ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

20. март 2020. године

У циљу сузбијања ширења вируса COVID-19, Влада Републике Србије је донела Одлуку о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р. Србију. У складу са Одлуком, од 19. марта 2020. године затварају се сви гранични прелази у међународном друмском, железничком и речном саобраћају, као и за улазак преко граничних прелаза за погранични саобраћај према суседним земљама. Претходно је донета одлука да се до даљњег обустави међународни путнички авио-саобраћаја са аеродрома у Србији.ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРЕКИДАЊУ ИЗБОРНИХ РАДЊИ У СПРОВОЂЕЊУ ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

17. март 202. године

У складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је 17. марта 2020.г. донела Влада Р. Србије, Републичка изборна комисија је донела решење о прекиду изборних радњи у спровођењу избора за народне посланике (расписаним за 26. април 2020. године), за време док траје ванредно стање. Изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи, наставиће се у складу са одлуком о престанку ванредног стања.

У складу са напред изнетим, Амбасада моли да обуставите достављање захтева за гласање. КОРОНА ВИРУС – НОВЕ МЕРЕ ЗА УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ

18. март 2020. године

Влада Р.Италије је у склопу мера за супротстављање ширењу корона вируса донела нови декрет којим се прописује да су све особе које уђу на територију Италије ваздушним, железничким, поморским и друмским путем, укључујући и асимптоматичне, обавезне да о свом уласку у земљу одмах обавесте Одељење за превенцију при здравственој служби надлежној за одговарајућу општину. Ове особе ће затим бити стављене под здравствени надзор и упућене у кућну изолацију у трајању од 14 дана. У случају појаве симптома корона вируса, обавезни су да о томе неодложно телефонским путем обавесте надлежне здравствене органе.

Као изузетак од овог правила, а искључиво за доказане радне потребе и не дуже од 72 сата, осим оправданог продужења због посебних потреба за још 48 сати, физичка лица која улазе у Италију ваздушним, железничким, поморским и друмским путем, дужна су да поднесу изјаву у којој потврђују да улазе у земљу искључиво због горенаведене радне потребе. Истом изјавом преузима се обавеза да, у случају појаве симптома корона вируса, такву ситуацију благовремено пријаве Одељењу за превенцију надлежне здравствене установе преко посебно одређених телефонских бројева и да се у складу са упутствима санитарних власти подвргну изолацији.

Наведене одредбе се не односе на особље компанија које имају седиште у Италији.ЗАТВАРАЊЕ БЕОГРАДСКОГ АЕРОДРОМА ЗА МЕЂУНАРОДНИ ПУТНИЧКИ САОБРАЋАЈ

19. март 2020. године

У циљу сузбијања ширења вируса COVID-19, Влада Републике Србије донела је на данашњој седници одлуку да се међународни путнички авио-саобраћај са Aеродрома "Никола Тесла" у Београду обуставља до даљег.

Саопштење Владе Републике Србије у целости можете прочитати ОВДЕ.ОБУСТАВА ПРИЈЕМА ЗАХТЕВА ЗА ИЗДАВАЊЕ ВИЗА

16. март 2020. године

У складу са одлукама Владе Републике Србије о проглашењу болести COVID-19 заразном болешћу и увођењу ванредног стања на територији Републике Србије, обавештавамо да Амбасада до даљњег неће вршити пријем захтева за издавање виза странцима који намеравају да улазе на територију Републике Србије ван одредби наведених у Одлуци Владе од 15. марта о.г.ПРЕПОРУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

16.март 2020. године

Амбасада Републике Србије у Риму понавља препоруку Министарства спољних послова свим српским држављанима који бораве у иностранству, да сва путовања у Републику Србију, која нису неопходна, одложе до даљњег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.

Посебно указујемо да је последњом Одлуком Владе Републике Србије утврђено да се држављани Републике Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују у изолацију у трајању од 28 дана.

Држављанима Републике Србије који долазе из других држава, одредиће се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14. дана (изолација у кућним условима).

При уласку у земљу, грађанима ће бити уручено обавезујуће решење.

Наглашавамо да ће се примена наведених мере стриктно контролисати, те да ће свако непридржавање истих бити најстроже санкционисано прописаном казном.

Држављани Републике Србије који, упркос наведеним мерама, имају потребу хитног и неодложног доласка у Републику Србију, могу да се обрате Амбасади и доставе своје податке, као и информацију о адреси планираног боравка у Србији.КОРОНА ВИРУС – ИЗМЕНА ОДЛУКЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

16.март 2020. године

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 15. марта о.г, донела Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2 заразном болешћу, којом се тачка 4. Одлуке мења и гласи:

''Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима надлежни органи привремено ће забранити улазак у Републику Србију''

Мере из става 1. ове тачке не примењују се на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р.Србије;
2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р.Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р.Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р.Србије у случају низводне пловидбе;
3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
4) посаде и кабинско особље вадухоплова чије је крајње одредиште Р.Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р.Србије;
5) лица која су добила сагласност за улазак у Р.Србију и боравак или транзит кроз Републику Србију од Радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Радно тело Владе одредиће услове и ограничење транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију;
6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем;
7) акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;
8) стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији.

Тачка 4а Одлуке мења се и гласи:

''Држављани Републике Србије и лица из тачке  4. став 2. подтачка 8) ове Одлуке, који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана, а домаћим држављанима и лицима из тачке 4. став. Подтачка 7) ове одлуке који долазе из других држава, одређује се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14. дана (изолација у кућним условима)''

Одлука ступила је на снагу 15. марта 2020. године, и остаје на снази до даљњег.Одлука Владе Републике Србије – COVID-19

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 14. марта о.г, донела Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, тачка 4. Одлуке, а у циљу спречавања ширења ове заразне болести, да ће, ради заштите од уношења ове заразне болести на територију Републике Србије, страним држављанима који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: провинције Хубеј (Hubei) у Народној Републици Кини, града Дегу (Daegu) и провинције Северни Гјонгсанг (North Geyeongsang) у Републици Кореји, Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, надлежни органи привремено забранити, односно ограничити улазак и кретање.

Ове мере неће се примењивати на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р.Србије;
2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р.Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р.Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р.Србије у случају низводне пловидбе;
3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
4) посаде и кабинско особље вадухоплова чије је крајње одредиште Р.Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р.Србије;
5) лица која су добила сагласност за улазак у Р.Србију од Радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;
6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.

Држављанима Р.Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно горе наведених жаришта епидемије одређује се обавезна мера самоизолације у трајању од 14 дана.

Држављани Републике Србије који имају двојно држављанство, у Републику Србију могу да уђу само уколико презентују пашош Р.Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана (Италија, Немачка, Француска и др).

Напомињемо да се мере забране односе на све стране држављане (и из трећих земаља) који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19,  односно горе наведених жаришта епидемије.

Ова Одлука ступила је на снагу 14. марта 2020. године, и остаје на снази до даљњег.У ВЕЗИ СА МЕРАМА ПРЕВЕНЦИЈЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА КОРОНА ВИРУСА АМБАСАДА ОГРАНИЧАВА РАД СА СТРАНКАМА САМО НА ХИТНЕ СЛУЧАЈЕВЕ

ХИТНО САОПШТЕЊЕ

Поводом проглашења епидемије коронавируса и предузетих хитних мера које су на снази у Р. Италији, Амбасада Р. Србије у Риму саопштава свим српским држављанима, који бораве на јурисдикционом подручју које покрива ово дипломатско конзуларно представништво, да ће се рад са странкама у наредном периоду ограничити само на хитне случајеве до побољшања епидемиолоске ситуације. С тим у вези, информишемо грађане да ће се рад на пословима биометријске аквизиције, који укључује уручење путне исправе и подношење захтева за нови пасош, привремено ограничити радом на хитним и неодложним случајевима до нормализације стања и прилика у Р.Италији. С обзиром на постојеће околности и горе наведено, молимо грађане да имају разумевање и одложе свој планирани долазак до укидања хитних мера предвиђених Декретом Владе Р. Италије. Хвала на разумевању.КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

 Владa Републике Србије донела додатне мере у спречавању ширења коронавируса

10. март 2020.

Влада Републике Србије донела је на данашњој седници додатне мере у циљу спречавања појаве ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, према препорукама наших епидемиолога и у складу са препорукама Светске здравствене организације (СЗО).

У складу са тим, уводи се привремена забрана уласка у Србију за стране држављане који долазе из подручја са интензивном трансмисијом коронавируса. То се односи на особе које су боравиле у Италији, појединим провинцијама Народне Републике Кине, Јужне Кореје, Ирана и деловима Швајцарске.

Саопштење Владе Републике Србије у целости можете прочитати ОВДЕОБАВЕШТЕЊЕ О РАСПИСИВАЊУ ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРВИЈЕ

Поводом избора за народне посланике Народне скупштине, који су расписани за 26. април 2020. године, oбавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Држављани Републике Србије, који имају боравиште на јурисдикционом подручју Амбасаде Републике Србије у Риму (регије Тоскана, Марке, Умбрија, Лацио, Абруцо, Молисе, Кампања, Пуља, Базиликата, Калабрија, Сицилија, Сардинија), као и држављани Републике Србије који бораве на Малти, могу преко Амбасаде да поднесу захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Риму, тј. на бирачком месту на Малти (законски минимум за отварање бирачког места је 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом).

Захтев се може поднети накасније до поноћи 4. априла 2020. године, лично, поштом или електронским путем (мејлом). Уз захтев (уредно попуњен и потписан) је потребно приложити копију важећег личног документа издатог од надлежног органа Р.Србије (пасош, лична карта, возачка дозвола).

У иностранству могу гласати бирачи који су у Републици Србији уписани у јединствени бирачки списак. Увид у јединствени бирачки списак, ради провере уписа, може се извршити на интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Образац Захтева за пријаву гласања у иностранству можете се преузети OВДЕ.

Уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за пријаву гласања у иностранству, треба да поднесе и захтев за упис у јединствени бирачки списак.

Образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ.

НАПОМИЊЕМО ДА ЈЕ, СХОДНО ПРОПИСИМА, НЕОПХОДНО ПОДНЕТИ НОВУ ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ, БЕЗ ОБЗИРА ДА ЛИ ЈЕ БИРАЧ ПОДНОСИО ЗАХТЕВ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕТХОДНИМ ИЗБОРИМА.

Адреса: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma

Е-mail: ljubomir.merdovic@mfa.rsПриказан документарни филм "Седморица са Дрине" о италијанским добровољцима у Првом светском рату

У сарадњи Амбасаде Републике Србије у Риму са ACDME (Associazione Consorti Dipendenti Ministero Affari Esteri) - Удружењем супруга и службеника Министарства спољних послова Италије,  дана 27. фебруара 2020. у биоскопу Тицијано у Риму одржана је пројекција филма Седморица са Дрине, редитеља Николе Лоренцина, у продукцији ВФЦ Застава Филм. Реч је о документарном филму о седморици Италијана – Гарибалдинаца који су били добовољци у српској војсци у Церској бици, на почетку Првог светског рата. Филм је приказан уз подршку градског Секретаријата за културу и изузетан допринос омладинског позоришта ДАДОВ


Oпширније...
Саопштење Министарства здравља Републике Србије у вези са ширењем корона вируса (Covid-19)

24. фебруар 2020. године 


Радна група Министарства здравља за контролу вируса Covid-19 одржала је хитан састанак у циљу предузимања адекватних мера поводом новонастале ситуације у вези ширења овог вируса у Италији.

У складу са наведеним, одмах је извршено усклађивање критеријума у Алгоритму за поступање у надзору над путницима који су боравили у зараженим односно епидемиолошки ризичним подручјима, које подразумева појачан надзор путника на граничним прелазима.

Поред путника који су боравили на територији НР Кине у областима захваћеним епидемијом новим корона вирусом, а који су у досадашњем периоду контролисани у поступку редовног појачаног надзора од стране надлежне инспекције министарства здравља и мобилних епидемиолошких тимова надлежних института и завода за јавно здравље, од данас су појачаним надзором и посебном контролом, на свим граничним прелазима, обухваћени и путници који долазе из Републике Италије. Такође, измењено је и здравствено упозорење које се дели свим путницима, а које се односи на заражена односно епидемиолошки ризична подручја.

Поред тога, одржани су и састанци са представницима Војске Србије и другим надлежним државним органима, као и Светском здравственом организацијом (WHО) у циљу предузимања свих неопходних мера како би се спречило ширење вируса на територији Републике Србије.Прослава Светог Саве у Риму

У православној цркви Светог Николе у Риму, дана 1. фебруара 2020. српска заједница је прославила празник посвећен Светом Сави. Прослава је започела литургијом коју је служио Отац Ненад Михаиловић из Епархије аустријско-швајцарске са благословом надлежног Епископа Андреја Ћилерџића. По завршетку  литургије, у просторијама цркве, Срби из Рима и околине, организовали су послужење и дружење.  Конзуларне консултације између Србије и Малте

Прве конзуларне консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства за иностране и европске послове Републике Малте одржане су у Валети 27. јануара 2020. године. Делегацију МСП РС предводила је помоћник министра, амбасадор Вера Вукићевић, док је на челу малтешке делегације био директор Директората за конзуларне послове и Малтежане у иностранству Џон Бутиђић. 


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе, Срба у региону и дијаспоре

Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре - од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:

1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;

2)  унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Више о Конкурсу за подршку Србима у дијаспори погледајте овде, а о Конкурсу за подршку Србима у региону погледајте овде
 


Oпширније...
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Од 01.јануара 2020. године, малолетни држављани Републике Србије државну границу између Републике Србије и Републике Црне Горе могу да прелазе само уз важећи пасош или личну карту, а не као према досадашњој пракси и на основу неког другог личног документа (ђачка књижица, ИМКР, здравствена књижица).ФИНАНСИЈСКИ ВОДИЧ ЗА ПОВРАТНИКЕ

У циљу информисања наших грађана на боравку у иностранству, који желе да се врате у Р. Србију, Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике. Циљ израде Финансијског водича је да се на једном месту, на свеобухватан начин,  пружe нформације у вези са питањима из области девизног пословања која су значајна за повратак наших грађана из иностранства.

У водичу, који је објављен на сајту НБС, садржани су прописи који се, између осталог, односе на пренос новац из иностране банке у банку у Србији, гашење или отварање рачуна код банке у Србији, држању девиза на рачуну код банке у иностранству, оснивање привредног друштва у Србији и тд.


Финансијском водичу се може приступити путем сајта Народне банке Србије

 ОБАВЕШТЕЊЕ

Због обележавања новогодишњих и божићних празника у Републици Србији и Републици Италији, Амбасада и Kонзуларно одељење неће радити 25. и 26. децембра 2019. године, 1-2. и 6-7. јануара 2020. године.

У хитним случајевима, можете се обратити на телефон +39 06 32609159

Колектив Амбасаде Републике Србије у Риму Вам жели срећне празнике!Напуљска промоција календара посвећеног Београду у издању културног удружења „Di Meo Vini ad Arte“

Ауторска права припадају фотографу Данилу Донцелију

Након што је културно удружење „Di Meo Vini ad Arte“ представило календар „Београд – Напуљ 2020: црно и бело“, 9. новембра у Београду, календар је имао своју презентацију и у Напуљу, 5. децембра о.г. Свечаности, која је организована у чувеном напуљском здању Палати Сера ди Касано из 17. века, присуствовале су бројне угледне званице из културног и јавног живота Италије, као и представници аристократских породица из Напуља. Амбасадa Републике Србије је од почетка била укључена у реализацију овог уметничког пројекта.

Календар је могуће погледати на презентацији удружења „Di Meo Vini ad Arte“Конференција Trieste porta la Serbia in Europa - 2. децембар 2019.

 

У седишту Српске православне заједнице у Трсту, дана 2. децембра 2019. одржана је конференција Trieste porta la Serbia in Europa. На конференцији су иступали  италијански  званичници, Масимо Федрига, председник регије Фрули Венеција Ђулија, посланици италијанског Парламента, чланови парламентарне Групе пријатељства Србија - Италија, Ренцо Тондо, Гвидо Гвидези и председник групе, Паоло Русо. Публици су се такође обратили  потпредседник српске заједнице Златимир Селаковић и амбасадор Републике Србије у Републици Италији, Горан Алексић.


Oпширније...
Посета Међународној школи италијанске кухиње АЛМА

У оквиру редовних активности Амбасаде на економском плану и успостављању сарадње са еминентним угоститељским академијама у Италији, амбасадор Горан Алексић је посетио Међународну школу италијанске кухиње АЛМА у Колорну, код Парме. АЛМА је једна од најбољих угоститељских школа у Италији, а у свету је водећи образовни и тренинг центар за италијанску кухињу.


Oпширније...
Учешће амбасадора Горана Алексића на семинару „Миграције балтичких, источноевропских и балканских народа унутар и ван Европе“

У организацији Асоцијације „Бирам Европу“ у просторијама Парламента Р.Италије и под покровитељством Европског парламента одржан је семинар „Миграције балтичких, источноевропских и балканских народа унутар и ван Европе“. Излагачи су дали свој допринос свестраној и продубљеној анализи феномена миграција са историјског аспекта, посебно у светлу промена у Европи које су се догодиле након пада Берлинског зида, али и у контексту актуелних дешавања у Источној Европи и на Балкану. С тим у вези и тема проширења ЕУ на земље Западног Балкана имала је значајно место у обраћању свих учесника.Промоција уметничког календара посвећеног Београду

Ауторска права припадају фотографу Масиму Листрију и удружењу Di Meo Vini ad Arte

 

Амбасадор Горан Алексић је присуствовао промоцији уметничког календара за 2020.г. посвећеног граду Београду, коју је организовало културно удружење „Di Meo Vini ad Arte“ 9. новембра у Београду, уз сарадњу и подршку институција Р.Србије, Амбасаде РС у Риму и Амбасаде РИ у Београду. Свечаној промоцији одржаној у Палати Србија присуствовало је око 1.000 високих српских и италијанских званица из света политике, бизниса, културе и уметности, као и представника европских краљевских кућа.


Oпширније...
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 11.11.2018. године, положен  је венац на спомен обележју у Бриндизију, постављеном у знак сећања на хуманитарно-војну операцију италијанске краљевске  морнарице, која је, у периоду од 12.децембра 1915. до 29.фебруара 1916. године, заједно са француском и енглеском морнарицом, евакуисала из Албаније 260.895 хиљада српских војника и избеглица и пребацила их на италијанску обалу.

Спомен плоча се налази на згради Управе царина, на шеталишту у луци у Бриндизију.ДЕВЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Министарства спољних послова Републике Србије, организује Девету конференцију новинара и медија дијаспоре и Срба у Региону, 26.децембра 2019. године, са циљем умрежавања медија у матици који прате дијаспору и Србе у региону, са српским медијима, организацијама и удружењима из иностранства. Конференција ће се одржати у Београду, у прес центру УНС, Кнез Михаилова 6.


Oпширније...
Комеморација у част страдалих у I и II светском рату, Барлета, 2. новембра 2019

У организацији локалних власти и градоначелника, 2.новембра 2019. године, у Барлети (Регија Пуља) одржана је комеморација у част 1200 страдалих у I и II светском рату, који су сахрањени на општинском гробљу, међу којима је већи део југословенских војника палих у јужној Италији и на острвима, током Другог светског рата, као и у другим ратовима (826 страдалих). Спомен-костурница, која се простире на преко две хиљаде квадрата, представља  један од три најважнија споменика ове врсте која постоје у Италији, заједно са онима у Прима Порта у Риму и Санселполкро у провинцији Арецо.


Oпширније...
Концерт “Префињени виртуозитети. Пут у Европу XIX века“ на Музичком конзерваторијуму Санта Ћећилија

Дана 30. октобра у Музичком конзерваторијуму Санта Ћећилија  у Риму одржан је концерт под називом “Префињени виртуозитети. Пут у Европу XIX века“ на којем је учествовао прослављени српски виолиниста Илија Маринковић и пијаниста Мариос Пантелиадис из Грчке.  На програму су биле композиције П. Сарасатеа, Ф. Крајслера, Х. Винијавскија и К. Сен-Сана.


Oпширније...
Предавање амбасадора Горана Алексића на Фестивалу дипломатије у Риму

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Амбасадор Републике Србије Горан Алексић је 17. октобра 2019.г. одржао предавање студентима на Интернационалном универзитету у склопу 10. по реду Фестивала дипломатије, који се традиционално одржава у Риму.


Oпширније...
У Амбасади Србије одржан концерт “Очараност душе” у оквиру пројекта ЕВРОПА У МУЗИЦИ кластера EUNIC Roma

 

Дана 15. октобра 2019. у свечаној сали Амбасаде одржан је концерт под називом “Очараност душе”. Амбасадор Републике Србије у Риму Горан Алексић поздравио је бројну публику пре почетка концерта на којем су учествовале сопран Емилија Петронијевић из Србије и пијаниста Матилде Шипиони из Француске. На програму су биле композиције Волфгана Амадеуса Моцарта, Ђоакина Росинија, Петра Илича Чајковског, Антонина Дворжака, Франца Шуберта, Габријела Фореа, Франческа Паола Тостија, Ернеста де Куртиса и Леонарда Бернстина. Такође, публици су представљене и две српске песме, „Што се боре мисли моје“ и „Тамо далеко“.  


Oпширније...
Амбасада Републике Србије 30. октобра домаћин концерта "Префињени виртуозитети. Пут у Европу XIX века"

У среду, 30. октобра 2019, у 18:30 часова, у Музичком конзерваторијуму Санта Ћећилија, Виа деи Грећи 18, Рим, у оквиру EUNIC програма ЕВРОПА У МУЗИЦИ одржаће се концерт "Префињени виртуозитети. Пут у Европу XIX века". Учествују Илија Маринковић, виолиниста из Србије и Мариос Пантелиадис, пијаниста из Грчке. Домаћин концерта је Амбасада Републике Србије у Риму, у сарадњи са Академијом ди Романија и Музичким конзерваторијумом Санта Ћећилија из Рима.

Програм концерта и биографије можете погледати ОВДЕ.

 

 


Oпширније...
ЕВРОПА У МУЗИЦИ - музичка сезона кластера EUNIC Рим

У уторак, 15.октобра 2019, у 19:00 часова, у Амбасади Републике Србије у Италији (Виа деи Монти Париоли 20), одржаће се концерт "Очараност душе", један од концерата јесење сезоне пројекта ЕВРОПА У МУЗИЦИ: музичка сезона кластера EUNIC Рим у организацији Амбасаде Републике Србије у Италији, Музичког конзерваторијума “Санта Ћећилија” у Риму и културног центра Румуније "Академија Романија".

 

ВАЖНА НАПОМЕНА: Обавештавамо заинтересовану публику да је због ограниченог броја места потребно да што пре пријаве свој долазак на мејл segreteria@ambroma.com Пријаве ће се примати до попуњености капацитета сале. Гостима којима је потврђена пријава, улазак у зграду Амбасаде у Виа деи Монти Париоли 20 биће омогућен од 18:15 до 18:40 часова. Поздравни говор амбасадора Њ.Е. Г.Алексића почиње у 18:45 часова. Уколико је пријава благовремена и потврђена, потребно је на улазу показати идентификациони документ са сликом.


Oпширније...
Српска деца на Интернационалном фестивалу фолклора на Малти

На Малти је од 27. до 29. септембра 2019.г. одржан Интернационални фестивал фолклора на којем су учествовала српска деца која живе у тој земљи. Наша најмлађа дијаспора била је део Фестивала који је угостио фолклорне ансамбле из Аустрије, Бугарске, Естоније, Индије, Италије, Летоније, Пољске, Литваније, Словачке и Малте.


Oпширније...
Амбасадор Републике Србије у Риму Горан Алексић на отварању изложбе Николе Тесле у Милану

Изложба  "Никола Тесла - човек из будућности" отворена је 3. октобра о.г. у Милану, у простору „Spazio Ventura XV di Milano“, уз присуство бројне публике, званица из дипломатско-конзуларног кора и представника медија. Изложба је настала у сарадњи Музеја Николе Тесле, креативног студија "Bulb Creation" из Београда и "Venice Exibition" из Венеције. Истовремено, представља још једну потврду изузетне сарадње Србије и Италије у свим областима.

На отварању изложбе говорили су амбасадор Републике Србије Горан Алексић и директор Музеја Никола Тесла у Београду Ивона Јевтић. Свечаном отварању присуствовали су и генерални конзул у Милану Радмила Селковић,  генерални директор "Venice Exibition" и кустос изложбе Мауро Ригони.


Oпширније...
ОДЛУКА О ДОДЕЛИ УГОВОРА ЗА НАБАВКУ ДОБАРА

ОДЛУКА О ДОДЕЛИ УГОВОРА ЗА НАБАВКУ МИНИ РАЧУНАРА ЗА ПОТРЕБЕ ДИПЛОМАТСКО-КОНЗУЛАРНИХ ПРЕДСТАВНИШТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУСеминар „Интернационализација производних активности: Србија и могућности за предузећа“

У организацији Удружења комерцијалиста, у Болоњи је 19. септембра одржан семинар „Интернационализација производних активности: Србија и могућности за предузећа“, на којем су на високом професионалном нивоу представљени услови за пословање у Републици Србији.


Oпширније...
УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И ФАО

Credit: ©FAO/Giuseppe Carotenuto

6. септембар 2019. године

Стални представник Р. Србије при Организацији УН за храну и пољопривреду (ФАО) амбасадор Горан Алексић састао се данас са новим генералним директором ФАО Ђуом Донгјуом.
 


Oпширније...
Србија домаћин 141. Скупштине Интерпарламентарне уније

                

Заседање Интерпарламентарне уније биће одржано у Београду од 13. до 17.октобра 2019. и окупиће више од 1.500 учесника. Очекује се долазак 150 парламентарних делегација из читавог света, које ће предводити око 100 председника и потпредседника парламената.


Oпширније...
05/09/2019 - ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ

Позив за подношење понуде

Конкурсна документација

Рок за доставу понуда је 16. септембар 2019. године до 15.00 часова.08/08/2019 - ОДЛУКА О ОБУСТАВИ ПОСТУПКА НАБАВКЕ

Одлука о обустави поступка набавке мини рачунара за потребе ДКП РСРЕПУБЛИКА СРБИЈА - КАНДИДАТ ЗА ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКА 2019-2023

ЗА ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА ПОГЛЕДАЈТЕ - БРОШУРУПромоција инвестиционих потенцијала Србије у Амбасади у Риму - “Serbia business day”

 

У Амбасади Р. Србије у Риму 10. јула 2019. одржана је радионица “Serbia business day” у сарадњи са консултантском компанијом „Greenhill Advisory” као наставак бизнис форума „Србија – Италија“, одржаног у Београду 16. и 17. маја ове године. Презентација је изазвала велико интересовање, уз присуство око 150 привредника, представника дипломатског кора и медија. Присутне госте поздравио је амбасадор Горан Алексић који је истакао значај сарадње српских институција са италијанским инвеститорима заинтересованим за пословање у Србији.


Oпширније...
Сусрет са држављанима Србије запосленим у организацијама Уједињених нација у Риму

У свечаној сали Амбасаде Републике Србије организован је 9. јула 2019. године сусрет с нашим држављанима који су запослени у организацијама Уједињених нација са седиштем у Риму (Oрганизација за храну и пољопривреду и Светски програм за храну).


Oпширније...
Пријем за држављане Србије у Амбасади у Риму

Пријем за српску дијаспору која живи и ради у Риму и околини уприличен је 31. маја 2019. године у свечаној сали Амбасаде. Присутнима се пригодним говором обратио амбасадор Горан Алексић, а током вечери су послужени српска вина и специјалитети наше националне кухиње које је за ову прилику припремио колектив Амбасаде.


Oпширније...
Састанак Амбасадора Алексића са генералним директором ICCROM др Вебером Ндором

Амбасадор Алексић састао се јуна 2019. г. са генералним директором Међународног центра за проучавање конзервације и рестаурације културних добара (ICCROM) др Вебером Ндором у седишту ICCROM у Риму.


Oпширније...
Аудијенција код папе Франциска поводом 41. заседањa Генералне конференције ФАО

Амбасадор Горан Алексић присуствовао је 27. јуна 2019. традиционалном пријему код папе Франциска, уприличеном у Ватикану поводом 41. заседања Генералне конференције Организације УН за храну и пољопривреду.Додела диплома на завршној церемонији Школе за економију и финансије Финансијске полиције Италије

Амбасадор Горан Алексић присуствовао је завршној церемонији поводом завршетка курса „Борба против илегалне економије и истраге финансијских токова“


Oпширније...
ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

У вези са расписивањем Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба, први потпредседник Владе и министар спољних послова донео је 19.јуна 2019. године,  одлуке о пројектима који ће бити суфинансирани у току ове године.

Одлуке можете преузети на ОВДЕ

Међу корисницима којима су додељена средства за реализацију предложени пројеката који доприносе јачању веза матице и дијаспоре, налази се 12 српских удружења из Републике Италије.Одлука о додели уговора за набавку добара

Одлука о додели уговора за набавку добара - мини рачунара за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству. 04/06/2019 - ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

Измене и допуне конкусне документације31/05/2019 - ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

Измене и допуне конкурсне документације28/05/2019 - ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ

Позив за подношење понуде

Конкурсна документација

Рок за доставу понуда је 6. јун 2019. године до 15.00 часова.Одлука о додели уговора за набавку добара

Одлука о додели уговора за набавку добара - темпест опреме за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранствуСарадња Агенције за заштиту животне средине Р.Србије и Националног института за заштиту животне средине и истраживање Р.Италије


Oпширније...
Представљање поезије српског песника Ђорђа. Д. Сибиновића у Амбасади Републике Србије у Риму

Дана 23. маја 2019. у Амбасади Републике Србије у Риму одржано је представљање књиге аутора Ђорђа Д. Сибиновића „La Penna di William Shakespeare“.


Oпширније...
У Фиренци отворена изложба Архива Србије „Србија и Срби од 1914. до 1918."

У сарадњи са почасним конзулатом Републике Србије у Фиренци у Библиотеци друштвених наука Универзитета Фиренца 20. маја отворена је изложба Архива Србије „Србија и Срби од 1914 до 1918."

 


Oпширније...
10/05/2019 - ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

Измене и допуне Конкурсне документацијеСАСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СА ПОТПРЕДСЕДНИКОМ ВЛАДЕ И МИНИСТРОМ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ, 9. МАЈА


Oпширније...
07/05/2019 – ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДE

Позив за подношење понудe

Конкурсна документација

Рок за доставу понуда је 17. мај 2019. године до 15.00 часова.О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Због обележавања Ускршњих празника, Амбасада и конзуларно одељење неће радити у понедељак 22. априла, петак 26. априла и понедељак 29. априла, као ни у четвртак 25. априла (Дан ослобођења Р. Италије), среду 1. маја и четвртак 2. маја (Празника рада).

У хитним случајевима, можете се обратити на телефон +39 06 32609159

Колектив Амбасаде Републике Србије у Риму Вам жели срећне празнике!СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ АРХИВА СРБИЈЕ ''СРБИЈА И СРБИ: 1914 -1918'' У ВИЋЕНЦИ

У организацији Амбасаде Републике Србије у Риму и у сарадњи са почасним конзулом Р. Србије за Регион Венето Л. Бађо и Савезом Срба у Италији, у престижној палати Корделина у Вићенци 13. априла свечано је отворена изложба Архива Србије „Србија и Срби: 1914-1918“.  


Oпширније...
КОНКУРС ЗА ИЗБОР НАСТАВНИКА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

Обавештавамо све заинтересоване да је на сајту Министарства просвете објављен Конкурс за избор наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.

Више о условима конкурса можете видети на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
 Амбасадор Горан Алексић присуствовао je свечаној инаугурацији новоизабраног председника Малте

Амбасадор Горан Алексић је 4.априла 2019. године, у Валети, присуствовао свечаној инаугурацији новоизабраног председника Малте, др. Џорџа Веле. Након мисе у St.John's Катедрали,  Џ. Вела је преузео дужност полагањем заклетве, чиме је отпочео његов петогодишњи мандат председника Малте. У свом обраћању након полагања заклетве, Вела  је поручио да ће мир и стабилност, као и социјална правда, бити срж његовог председничког мандата. Поред највиших малтешких званичника, инаугурацији су присуствовали представници дипломатског кора, верских заједница и јавног и културног живота Малте. 


Oпширније...
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ И ДАНА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Амбасада Републике Србије у Риму и Изасланство одбране, организовали су 20. фебруара 2019. пријем поводом Дана државности и Дана војске Републике Србије. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Члан Владе Републике Италије и подсекретар у Министарству за иностране послове и међународну сарадњу Манлио ди Стефано, амбасадор Републике Србије Горан Алексић и изасланик Министарства одбране Стојадин Ђаловић


Oпширније...
ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ГОРАНА АЛЕКСИЋА ПОВОДОМ ЗВАНИЧНЕ ПОСЕТЕ ЂУЗЕПЕА КОНТЕА, ПРЕДСЕДНИКА САВЕТА МИНИСТАРА ИТАЛИЈЕ СРБИЈИ

 

Поводом посете премијера Р. Италије Ђ. Контеа Србији, одржане 6. марта 2019. реномирана информативна агенција Adnkronos, објавила је у оквиру спољнополитичке рубрике интервју са амбасадором Србије Гораном Алексићем. 


Oпширније...
ПОЗИВ УДРУЖЕЊИМА СРБА У ИТАЛИЈИ

 

Позивамо удружења да се јаве на Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 13. марта до 01. априла 2019. године.

 

Oпширније...
ПОСЕТА МИНИСТРА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ГОРАНА ТРИВАНА РЕПУБЛИЦИ ИТАЛИЈИ, 25-26. ФЕБРУАР 2019. ГОДИНЕ, РИМ

Министар заштите животне средине Републике Србије Горан Триван је 25-26. фебруара посетио Републику Италију на позив Серђа Косте, министра животне средине, копна и мора Републике Италије. Потписан је Меморандум о разумевању и сарадњи у области климатских промена, процени ризика, прилагођавању измењеним климатским условима и ублажавању негативних ефеката климатских промена.


Oпширније...
ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СРЕТЕЊА У РИМУ 15. ФЕБРУАРА

Срби у Риму прославили су празник Сретења Господњег 15. и 16.фебруара 2019.


Oпширније...
Конкурс Министарства културе и информисања

15. јануар 2019. године

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА - СЕКТОР ЗА САВРЕМЕНО СТВАРАЛАШТВО И КРЕАТИВНЕ ИНДУСТРИЈЕ - расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години. 

Информације, услови и начин реализације Конкурса, доступни су ОВДЕ.Могућности за реализацију заједничких пројеката организација из Србије и Италије у области културе – позив за сарадњу у 2019. години

Република Србија је у процесу приступа ЕУ посветила велику пажњу пројектима из области културе.

У Министарству културе и информисања налази се Деск Креативна Европа Србија чија је улога да помаже установама, организацијама, компанијама и мрежама из Србије да учествују на конкурсима програма Креативна Европа. 


Oпширније...
Водич за високо образовање у Србији – Студирај у Србији

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије објавило је 2018. брошуру са упутством за све све младе који желе да студирају основне студије или стекну посебне високошколске квалификације у Србији. У приручнику су садржане основне и посебне информације о образовном систему Србије, универзитетима са интернет сајтовима и електронским адресама. Позивамо све заинтересоване студенте из Републике Италије да се информишу и благовремено остваре увид у могућности које пружа студирање у Србији.
Подсећамо да је билатералним споразумом између Србије и Италије омогућено да италијански држављани могу да аплицирају за стипендије.

За више информација сви заинтересовани могу да се јаве Амбасади Србије у Риму на адресу info@ambroma.com са назнаком STUDY IN SERBIA

На овом линку можете преузети PDF STUDY IN SERBIA.ОБАВЕШТЕЊЕ

Због обележавања Новогодишњих и Божићних празника, Амбасада и конзуларно одељење неће радити у уторак 1. јануара, среду 2. јануара и понедељак 7. јануара.

У хитним случајевима, можете се обратити на телефон +39 06 32609159

Колектив Амбасаде Републике Србије у Риму Вам жели срећне празнике!Одлука о додели уговора за извођење радова

Одлука о додели уговора за извођење радова у Амбасади Републике Србије у Риму


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ

ДРЖАВЉАНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ СУ РОЂЕНИ НА ТЕРИТОРИЈИ БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ, А КОЈИ У ПРЕТХОДНОМ ПЕРИОДУ НИСУ ПОКРЕНУЛИ ПОСТУПАК ЗА УПИС ЧИЊЕНИЦЕ РОЂЕЊА У МАТИЧНЕ КЊИГЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ДУЖНИ СУ ДА, БЕЗ ОДЛАГАЊА, ПОКРЕНУ ОДГОВАРАЈУЋЕ УПРАВНЕ ПОСТУПКЕ И ИЗВРШЕ УПИС У МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ У Р. СРБИЈИ.

ГРАЂАНИ КОЈИ ТО НЕ БУДУ УЧИНИЛИ НЕЋЕ БИТИ У МОГУЋНОСТИ ДА ПРИБАВЕ НОВЕ ОДНОСНО ЗАМЕНЕ ДОСАДАШЊЕ ПУТНЕ ИСПРАВЕ КОЈИМА ЈЕ ИСТЕКАО РОК ВАЖЕЊА, УКОЛИКО ПРИЛИКОМ ПОДНОШЕЊА ЗАХТЕВА БУДУ ПРИЛАГАЛИ ИЗВОДЕ ИЗ МАТИЧНИХ КЊИГА РОЂЕНИХ КОЈЕ СУ ИЗДАЛИ ОРГАНИ ИЗ БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ, УМЕСТО ИЗВОДА ИЗ МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ. 16/11/2018 - ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ

 

Позив за подношење понуде

Конкурсна документација

Рок за доставу понуда је 26. новембар 2018. године до 14.00 часоваОбележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања 100 година од примирја у Првом светском рату, 11.11.2018. године, представник  Амбасаде РС у Риму, Љ. Зарубица, шеф Конзуларног одељења, положила је венац на спомен обележjу у Бриндизију, подигнутом у знак сећања на хуманитарно-војну операцију италијанске краљевске  морнарице, која је, у периоду од 12.децембра 1915. до 29.фебруара 1916. године, заједно са француском и енглеском морнарицом, евакуисала из Албаније 260.895 хиљада српских војника и избеглица и пребацила их на италијанску обалу. 


Oпширније...
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Због обележавањa Дана примирја у Првом светском рату, Амбасада и конзуларно одељење неће радити у понедељак 12. новембра 2018. године.

У хитним случајевима, можете се обратити на телефон +39 06 32609159Велики успех изложбе Архива Србије у Риму

У Амбасади Републике Србије у Риму 26. октобра отворена је изложба „Србија и Срби 1914-1918. у документима Архива Србије“ у заједничкој организацији Амбасаде и  Архива Србије.

У години  обележавања 100-годишњице завршетка Првог светског рата изложба је била прилика да се јавност у Италији подсети на значај доприноса Србије савезничкој победи, као и на велике жртве које су поднете током рата.
 


Oпширније...
Промоција привредних потенцијала Србије

У Амбасади Републике Србије одржана је 29. октобра презентација привредних потенцијала Србије под називом „Циљ Србија, стабилност, сигурност, инвестиције, инфраструктура, трговина“ у заједничкој организацији ИМС-Србија и Амбасаде. Током презентације, на којој су присуствовали бројни италијански привредници из различитих сектора (мала и средња предузећа, банке, осигурања) представљени су макроекономски оквир земље и перспективе, главни сектори развоја и могућности за италијанска предузећа, подстицаји Владе Републике Србије за привлачење инвестиција, као и европски претприступни фондови за мала и средња предузећа. 


Oпширније...
Представљање Србије на Фестивалу дипломатије

Амбасада Србије учествовала је у Радионицама са децом у оквиру Фестивала дипломатије у градској библиотеци "Европа" 23. октобра. Радионице је организовала група студената са "Rome buisines school" организованих у удружењу "Felicity In Diversity", на позив директора и оснивача Фестивала дипломатије Ђорђа Бартоломућија. Радионицу о балканским државама осмислила је и организовала  Ивана Митровић, студент мастер студија "ARTS AND CULTURE" из Србије.


Oпширније...
Промоција инвестиционих потенцијала Србије за италијанске инвеститоре

Дана 19. октобра 2018. у сали Амбасаде Р. Србије у Риму  организована је промоција инвестиционих потенцијала за италијанске инвеститоре у сарадњи са асоцијацијом АНПИТ (Associazione Nazionale Per l'Industria e il Terziari) која окупља близу 29000 малих и средњих предузећа и пружаоца услуга и консултантском кућом ИБВ. Асоцијација АНПИТ има 51 седиште широм Италије, а на промоцији је било присутно око 70 представника регионалних подружница. 


Oпширније...
Обавештење

Влада Исламске Републике Иран, на основу реципроцитета, донела је Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша.

Одлука ступа на снагу 25.10.2018..године и од тог датума, држављанима Р. Србије, за улазак и боравак на територији ИР Иран, потребна је виза.Сарадња институција правосуђа Србије и Италије

У Школи за економију и финансије Финансијске полиције Републике Италије 12. октобра одржана је свечаност поводом завршетка првог курса за припаднике Тужилаштва за организовани криминал Републике Србије и Одељења за сузбијање корупције Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије. 


Oпширније...
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије, на седници одржаној 8.октобра 2018. gодине, донела је Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша.

Одлука ступа на снагу 17.10.2018. године.

Од тога датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Р. Србије, потребна је виза.Нови лектор за српски језик на Универзитету Сапијенца

Дана 27. септембра 2018. Јелена Брборић, мастер језика и књижевности, потписала је уговор са Универзитетом Сапијенца о једногодишњем ангажману на Одсеку за европске, америчке и интеркултурне студије. 


Oпширније...
Српска компанија излагач на Европској конференција оптичких комуникација на Римском сајму (24-26. септембар 2018. године)

Компанија ЦИП Центар за информатички инжењеринг и пројектовање д.о.о. из Краљева, представила је по пети пут своје производе и достигнућа на једном од најпрестижнијих специјализованих сајмова из области оптичких комуникација у Европи - Европској конференцији оптичких комуникација у Риму, као једини излагач из региона. 


Oпширније...
Научна сарадња Р.Србије и Р.Италије у области пољопривреде и заштите биља

У Амбасади Републике Србије у Риму одржана је 11. септембра 2018.г. презентација истраживачког пројекта на којем заједнички ради група српских и италијанских научних радника. Догађају су присуствовали професори са Универзитета Рома Тре С.Тути и Ф.Лећезе (руководилац пројекта), К. Ди Ђорђо испред МИП Италије, А.Пекора испред Националног савета Р.Италије за истраживање, представници италијанских компанија које подржавају пројекат и петочлана делегација Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду предвођена др Војиславом Бурсић. 


Oпширније...
30/07/2018 – ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА

Позив за подношење понуде

Конкурсна документација

Рок за доставу понуда је 9. август 2018. године у 13.00 часоваСвечаност поводом донације књига Народне библиотеке Србије Националној бибилотеци Малте

У Градској библиотеци у Флоријани, која функционише у саставу Националне библиотеке Малте, одржана је 9. јула о.г. свечаност поводом донације књига Народне библиотеке Србије.


Oпширније...
Дани српске културе у Напуљу

У организацији Амбасаде Републике Србије у Риму, Министарства културе и информисања и Управе града Напуља на челу са градоначелником Луиђи де Мађистрисом, уз свесрдну подршку Алесандре Клементе, одборника за младе, креативност и иновације, Гаетана Данијеле, одборника за културу и туризам и Марчела Лале, именованог за почасног конзула Републике Србије за Регију Кампања, представника Конфиндустрије за младе Антониа Амата и Давиде Еспозита, 7. и 8. јула у оквиру манифестације Напуљско лето одржани су концерти српских уметника. 


Oпширније...
Унапређење привредне сарадње Србије и Ломбардије

Амбасадор Горан Алексић је посетио Милано 19. јуна о.г. и том приликом имао састанке са потпредседником региона Ломбардија Фабрициом Салом, председником Удружења Италијанске привредне коморе за медитеранске и заливске земље Франческом Бриганди ди Кастелбарко и председником Удружења корпоративних адвоката Италије проф. Антонелом Мартинезом.


Oпширније...
Aмбасадор Горан Алексић у радној посети Сансеполкру

Амбасадор Горан Алексића посетио је 13. јуна општину Сансеполкро у Тоскани, где се састао са градоначелником Мауром Корниолијем и представницима најзначајнијих привредних удружења јужне Тоскане – Привредне коморе Ареца, Конфиндустрије Јужне Тоскане, Удружења занатских предузећа, као и са бројним привредницима. 


Oпширније...
Представљање српске културе и традиције у оквиру манифестације "Интернационални дан"

У организацији “Kлуба Тре Емме” (Могли Марина Милитаре),  удружења супруга адмирала и официра Војне морнарице Републике Италије, 29. маја 2018. године одржан је "Интернационални дан", традиционална годишња манифестација гостопримства, пријатељства и размене информација о култури и обичајима.


Oпширније...
Посета амбасадора Горана Алексића Сан Марину

Амбасадор Горан Алексић је посетио Сан Марино 29. маја о.г. и том приликом имао разговоре са министром иностраних послова Николом Ренцијем и представницима Привредне коморе Сан Марина задуженим за међународну економску сарадњу.


Oпширније...
Укинуте виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до деведесет (90) дана у периоду од стоосамдесет (180) дана, од датума уласка у Републику Србију, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 2.јуна 2018. године.Укинуте визе за држављане Републике Бурунди

Влада Републике Србије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 2.јуна 2018. године.Предаја акредитивних писама амбасадора Горана Алексића генералном директору ФАО Хозеу Грацијану да Силви

Амбасадор Републике Србије у Републици Италији Горан Алексић предао је акредитивна писма генералном директору Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО) Хозеу Грацијану да Силви, 22. маја 2018.г.


Oпширније...
Амбасадор Горан Алексић у посети Орвијету

Амбасадор Горан Алексић боравио је 18. маја у радној посети Орвијету, током које се састао са градоначелником Ђ.Ђерманом. У разговору су разматране могућности продубљивања сарадње у бројним областима с акцентом на економској и културној сфери. 


Oпширније...
ДЕЛЕГАЦИЈА АГЕНЦИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У ПОСЕТИ РИМУ, 8-12.МАЈ 2018.г.

Делегација Агенције за борбу против корупције, предвођена директором Драганом Сикимићем, боравила је у радној посети Риму, у оквиру Твининг пројекта „Превенција и борба против корупције“. Током посете одржани су одвојени сусрети са представницима Националне агенције за борбу против корупције, Националног директората за борбу против мафије, председником Ревизорског суда, шефом Финансијске полиције, као и представницима других релевантних институција. 

 


Oпширније...
Заједнички уметнички пројекат Филхармоније младих "Борислав Пашћан" и Омладинског оркестра Римске опере

Дванаест музичара из Филхармоније младих "Борислав Пашћан", у сарадњи са  Омладинским оркестром Римске опере, учествовало је у пројекту припреме и извођења шест представа опере "Дон Ђовани" В.А.Моцарта. Скраћена верзија опере "Дон Ђовани" намењене младима, извођена је од 5. до 12. маја у Театро Национале. 


Oпширније...
ПОЛАГАЊЕ ВЕНЦА ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Поводом обележавања 9. маја, Дана победе над фашизмом, амбасадор Горан Алексић и војни изасланик Стојадин Ђаловић, положили су венац на спомен обележје„Римска костурница“ (Sacrario di Roma), на гробљу Фламиниа-Прима Порта у Риму, где је сахрањено  око стотину бораца страдалих током Другог светског рата.


Oпширније...
Унапређење сарадње Србије и Сардиније

Током посете Региону Сардинија амбасадор Г. Алексић сусрео се 20. априла са председником Региона Франћеском Пиљаруом. У отвореном и пријатељском разговору разматране су могућности продубљивања сарадње у бројним областима с акцентом на економској и културној сфери. 


Oпширније...
Сарадња Србије и Италије у области пољопривреде

У Риму је у понедељак, 17. априла,  у седишту Министарства пољопривреде Р. Италије потписан Меморандум о разумевању између Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије и Националне фитосанитарне службе Министарства за пољопривредне,  прехрамбене и шумарске политике Р. Италије о сарадњи у области здравља биља. 


Oпширније...
Вече српске поезије у Амбасади Републике Србије у Риму

Дана 18. априла 2018. године у просторијама Амбасаде Републике Србије у Риму одржано је вече поезије. Поезију су на српском језику говорили песници Братислав Р. Милановић, Драган Мраовић, Кајоко Јамасаки Вукелић и Љубица Рајкић, и на италијанском глумци Софија Ћиапини и Масио Роберто Беато.  Кајоко Јамасаки Вукелић читала је поезију  на Јапанском језику.  Модератор је била Анђела де Лео, а организатор Данијела Бабић, уредница емисије на српском језику  станице Радио Колорс. Бројна публика, српска дијаспора и  други гости Амбасаде били су у прилици да чују клавирско извођење Тање Симић Грипи. 


Oпширније...
Интензивирање политичког дијалога између Србије и Сан Марина

16. април 2018. године

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са својим колегом, државним секретаром за спољне послове Републике Сан Марино Николом Ренцијем који борави у званичној посети Београду.

Реч је о посети од суштинског значаја, јер је ово уједно и прва посета министра иностраних послова Републике Сан Марино Републици Србији након 13 година.
 


Oпширније...
Предаја акредитивних писама амбасадора Горана Алексића председнику Републике Малте Мари-Луиз Коилиеро Преки

Новоименовани амбасадор Републике Србије у Републици Малти Горан Алексић предао је акредитивна писма председнику Републике Малте Мари-Луиз Колиеро Преки, 10. априла 2018.г.


Oпширније...
Предавање амбасадора Горана Алексића на Универзитету ЛУМСА у Риму

На позив Универзитета ЛУМСА у Риму, амбасадор Г. Алексић одржао је 4. априла предавање студентима мастер програма ''Екперти политикологије и међународних односа'', који су истовремено и чланови Опсерваторија Немачка Италија Европа (OGIE).  Тема предавања је била ''Државе Балкана и Европска унија''.


Oпширније...
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Због обележавања Ускршњих празника, Амбасада и конзуларно одељење неће радити у понедељак 2. априла, петак 6. априла и понедељак 9. априла.

У хитним случајевима, можете се обратити на телефон +39 06 32609159

Колектив Амбасаде Републике Србије у Риму Вам жели срећне празнике!Посета младих менаџера из Р.Србије Италији

Амбасаду Р.Србије у Риму посетили су 28. марта представници Привредне коморе Србије (Центар за управљање пројектима) и млади привредници који су боравили у посети Италији, у оквиру пројекта „Србија – Италија, учешће младих менаџера у јачању економске и културне сарадње две земље“. 


Oпширније...
Изградња партнерства организацијa цивилног друштва FOSDI (Србија) и AMESCI (Италија)

У Амбасади Републике Србије у Риму дана 26. марта 2018. одржана је конференција за медије о пројекту Комитет реке Дрине за локални развој  (Drina River Committee for local development). Главни циљ пројекта на којем ће по први пут учествовати организације из Србије и Италије (из цивилног, такозваног трећег сектора) је допринос одрживом развоју у општинама Бајина Башта и Сребреница које се налазе у сливу реке Дрине. 


Oпширније...
Посета амбасадора Горана Алексића компанији СИМЕСТ

Амбасадор Горан Алексић посетио је 21. марта 2018. године компанију СИМЕСТ, са  седиштем у Риму. СИМЕСТ је, заједно са САЋЕ и Gruppo Cassa depositi e prestiti, кључна тачка за финансијску и логистичку подршку италијанским компанијама које желе да инвестирају у иностранству. 

 


Oпширније...
Унапређење привредне сарадње са предузетницима региона Лацио

20. март 2018. године


Амбасадор Горан Алексић састао се данас са потпредседником Униндустрије Лацио, Ђерардoм Јамуном и шефовима сектора за интернационализацију и мала и средња индустријска предузећа Луиђи Моћом и Памелом Мораска.
 


Oпширније...
Радови српске уметнице Тијане Којић на изложби LA MENTE ARTISTICA - Giovani Donne Artiste a Confronto у Риму

Тијана Којић, млада уметница из Србије,  представила је, од 21. до 27. марта 2018. своје радове под називом Practicing disapearance, у престижном изложбеном простору римске палате Pio Sodalizio dei Piceni, у оквиру групне изложбе LA MENTE ARTISTICA- Giovani Donne Artiste a Confronto. 


Oпширније...
Нова платформа РТС

Медијски јавни сервис Радио-телевизије Србије покренуо је платформу РТС Планета (rtsplaneta.rs), која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света.

Новом платформом је омогућено праћење,  уживо, 11 телевизијских (РТС1, 2, 3, РТС ХД, РТС Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор и РТС Полетарац)  и четири радијска канала (Радио Београд 1, 2 и 3 и Радио Београд 202), Медијског јавног сервиса Радио-телевизије Србије, као и одложено праћење програма и услуге Видео на захтев и Аудио на захтев, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС у оквиру целине Мој град. На платформи су доступна и музичка издања ПГП РТС.


Oпширније...
Унапређење привредне сарадње са Регионом Марке – сусрет амбасадора Алексића са председником Региона и Привредне коморе

Амбасадор Р. Србије Горан Алексић боравио је 19. марта у радној посети Анкони, главном граду региона Марке, током које се сусрео са председником региона Луком Ћеришолијем и председником привредне коморе Анконе Ђорђом Каталдијем. 


Oпширније...
Амбасадор Горан Алексић на отварању изложбе у Аквилеји: Блага и цареви, раскош римске Србије

Амбасадор Републике Србије у Италији учествовао је 10. марта 2018. у Аквилеји на отварању  изложбе: Блага и цареви, раскош римске Србије.

Вредни експонати који су настали између 1. и 6. века и који се  убрајају  у ред најзначајнијих остварења уметности и занатства из времена Римске империје, захваљујући  залагању великог броја музеја и институција Републике Србије као и сарадњи са Фондацијом Аквилеја,  биће изложени у палати Меизлик у Аквилеји  у периоду од 10. марта до 3. јуна 2018. године.


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката организација из дијаспоре

12. март 2018. године

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 12. до 30. марта 2018. године.


Oпширније...
АМБАСАДОР АЛЕКСИЋ У РАДНОЈ ПОСЕТИ НАПУЉУ

6. март 2018. године

Амбасадор Алексић састао се данас у Напуљу са градоначелником Луиђијем де Мађистрисом. На састанаку су разматране могућности за продубљивање сарадње између Регије Кампања и Србије, укључујући и реализацију пројекта представљања српске културе у оквиру овогодишње манифестације Напуљско лето. 
 


Oпширније...
Одржан програм српске културе у Риму

У сали хотела Домус Романа у Риму, 1.марта 2018. изведен је програм "Да ја будем ја"  у организацији ФОСДИ. Одржано је предавање о школи за девојке српске средњевековне владарке Јелене Анжујске, приказан је дугометражни документарни филм Арисотфан у Днопољу о животу жена у српским селима у Р.Хрватској а одржан је и мини концерт Катарине Пејак, младе београдске уметнице која је дипломирала на одсеку композиције Универзитета Беркли у САД.

На почетку програма  публику су поздравили амбасадор Републике Србије у Риму, Горан Алексић и председница ФОСДИ, Наташа Милојевић. Била је присутна бројна српска дијаспора, домаћа италијанска публика и дип-кор.
 


Oпширније...
Aмбасадор Горан Алексић предао акредитивна писма капетанима регентима Сан Марина

Новоименовани амбасадор Републике Србије у Републици Сан Марино, Горан Алексић, предао је акредитивна писма шефовима државе, капетанима регентима, Матеу Фјоринију и Енрику Каратонију, 23. фебруара 2018. године.


Oпширније...
Састанак амбасадора Горана Алексића са генералним директором Привредне коморе Сан Марина Масимом Гјотијем

23. фебруар 2018. године

Током боравка у Сан Марину ради предаје акредитивних писама амб. Г.Алексића, у Привредној комори Сан Марина одржан је састанак са генералним директором М. Гјотијем и М.Занијем,  задуженим за међународну сарадњу.
 


Oпширније...
У Амбасади Републике Србије одржана је пројекција филма Седморица са Дрине

17. фебруар 2018. године

У Амбасади Републике Србије одржана је пројекција филма Седморица са Дрине, редитеља Николе Лоренцина, о херојском чину седморице Италијана, младих гарибалдинаца, добровољаца у Првом светском рату, који су заједно са српском војском учествовали у одбрани Србије. 


Oпширније...
Истраживање о могућностима културне сарадње партнерских организација Републике Србије и Републике Италије

Амбасада Републике Србије у Риму и Завод за проучавање културног развитка Републике Србије позивају установе и удружења у култури Србије да учествују у истраживању о могућностима сарадње са партнерским организацијама из Италије.


Oпширније...
Република Србија посвећена очувању сећања на жртве Холокауста

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је са председником Светског јеврејског конгреса Роналдом Лаудером, на маргинама Међународне конференције о одговорности институција, држава и појединаца у борби против антисемитизма у региону ОЕБС-a, која је одржана 29. јануара у Риму. 


Oпширније...
Kонтинуитет подршке Италије европским интеграцијама Србије – 29. јануар 2018. године, Рим

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас у Риму са министром иностраних послова и међународне сарадње Републике Италије Анђелином Алфаном, на маргинама Међународне конференције о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма у региону ОЕБС-а.


Oпширније...
Министар Дачић присуствовао аудијенцији код Папе Франциска организованој за шефове делегација учесника Конференције ОЕБС-а о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма - 29. јануар 2018. године

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао данас аудијенцији код Папе Франциска, организованој за шефове делегација учесника Конференције о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма у региону ОЕБС-а. 


Oпширније...
Пријем у част изасланика одбране Републике Србије пуковника Горана Момчиловића

29. јануар 2018. године

Вечерас је у Амбасади Републике Србије у Риму одржан пријем у част завршетка мандата пуковника Горана Момчиловића, изасланика одбране Републике Србије у Републици Италији.


Oпширније...
Прослава празника Свети Сава 27. јануара 2018. у Риму

Обележавање црквеног празника и школске славе Свети Сава, одржано је у суботу 27. јануара 2018. године у руском храму Св. Николе у Риму. Свету архијерску литургију служио је свештеник Марко Кнежевић, парох милански, по благослову Епископа аустријско-швајцарског, г. Андреја. 


Oпширније...
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Суринам

Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука је ступила на снагу 05.01.2018. године.


Oпширније...
Библиотека на српском језику у Фиренци

У фирентинској библиотеци „Облате“ 13. јануара 2018. одржана је презентација пројекта  „Вавилонски мост – поклони једну књигу, сагради један мост“, удружења "Start up projects" у сарадњи са удружењем дијаспоре „Сингидунум“,  Амбасадом Републике Србије у Риму и Почасним конзулатом Републике Србије у Фиренци. 


Oпширније...
XVI издање Премио Еуропа за позориште - Представљање 50 година рада БИТЕФ-а у Риму - од 12. до 17. децембра 2017.

У Риму од 12. до 17. децембра одржана је манифестација поводом "Европске награде за позориште" Premio Europa Per il Teatro за 2016. Републику Србију представљао је позоришни фестивал БИТЕФ који је прославио 50-ту годишњицу од оснивања, чему је била посвећена панел дискусија. 


Oпширније...
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Гвинеја Бисао

Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука је ступила на снагу 19.12.2017. године.


Oпширније...
Mинистар културе и информисања Владан Вукосављевић у посети Напуљу, 26. октобар 2017. године

У оквиру учешћа на XX берзи археолошког туризма одржаној од 26. до 29. октобра 2017. у Пестуму, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, имао je састанак са замеником градоначелника Напуља Алесандром Клементе. 


Oпширније...
ППВ и МСП И. Дачић на Медитеранској конференцији ОЕБС у Палерму, 24. и 25. октобар 2017.г.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је учествовао на Медитеранској конференцији ОЕБС, 24. и 25. октобра 2017.г. у Палерму. 


Oпширније...
Трећа стална конференција тружилаца за организовани криминал и тероризам, 12. октобар 2017. године

Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић и његов заменик Миљко Радосављевић учествовали су на Трећем пленарном скупу конференције тужилаштава за организовани криминал и тероризам, 12. и 13. октобра 2017.г. у Риму.Партнерство агенција за борбу против корупције Србије и Италије, 10. октобар 2017. године

У оквиру дводневне посете Риму, директорка Агенције за борбу против корупције, Мајда Кршикапа, састала се са председником Националне агенције за борбу против корупције Републике Италије, Рафаелеом Кантонеом.


Oпширније...
Министар правде Републике Србије Нела Кубуровић у посети Републици Италији, 10 и 11. октобар 2017. године

Министар правде Републике Србије Нела Кубуровић боравила је у званичној посети Републици Италији 10 и 11. октобра 2017. године, током које се састала са министром правде Републике Италије Андреом Орландом, командантом Финансијске полиције Италије Ђорђом Тоскијем, директором Агенције за борбу против корупције Рафаелом Кантонеом, као и са члановима Високог савета судства Италије.
 

 


Oпширније...
Предаја акредитивних писама амбасадора Горана Алексића председнику Републике Италије Серђу Матарели

Новоименовани амбасадор Републике Србије у Републици Италији Горан Алексић предао је акредитивна писма председнику Републике Италије Серђу Матарели, 4. октобра 2017.г.

У разговору који је потом уследио, исказано је обострано задовољство успешним развојем свих облика билатералне сарадње, а нарочито интензивним економским односима. Амбасадор Републике Србије је пренео да Република Италија са наше стране има искреног партнера за даље унапређење билатералних веза у свим областима од заједничког интереса.

Амбасадор Горан Алексић је пренео срдачне поздраве председника Републике Србије Александра Вучића, на које је председник Републике Италије Серђо Матарела узвратио додавши да високо уважава српског председника и политику коју води на унутрашњем и регионалном плану.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 02.09.2017. године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша

Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша
Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 02.09.2017. године.Дан сећања

У суботу, 5.августа 2017. године обележен је Дан сећања на прогнане и избегле Србе током операције „Олуја“, у руској цркви Св. Катерине, у Риму.

Срби из Рима присуствовали су  Св. Литургији коју је служио  протојереј ставрофор Рашко Радовић, а после Свете Литургије, одржан је парастос прогнаним и избеглим Србима у операцији „Олуја“,  и свим невино пострадалима у ратовима 90- тих година.

Литургији и парастосу присуствовали су припадници српске дијаспоре и чланови Удружења -Црквене општине Свети Сава у Риму, заједно са запосленима у  Амбасадама Р.Србије у Риму и Ватикану.

Подсећамо да је  у  операцији “Олуја” (1995. године) у акцији хрватске војске и полиције уз прећутну сагласност међународне заједнице, за само неколико дана са вековних огњишта протерано више од 220.000 људи, са српских етничких простора у садашњој Републици Хрватској: из Северне Далмације, Лике, са Баније и Кордуна. Ови простори у саставу Републике Српске Крајине били су под заштитом Уједињених нација.

Документационо-информативни центар “Веритас” сачинио је евиденцију о жртвама и од укупно 1.853 погинулих и несталих Срба, наведених именом и презименом и статусом сваке појединачне жртве, налази се  1.202 цивила, што указује да од укупног броја страдалих, 65%  су били цивили.

Српско Народно Вијеће из Хрватске сачинило је интернет презентацију која свеобухватно приказује чињенице о прогону Срба  1995. године  http://snv.hr/oluja-u-haagu/

 

 Званична посета председника Републике Србије Александра Вучића Републици Италији, 25. јул 2017. године

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је, 25. јула, у званичној посети Републици Италији. Том приликом, имао је одвојене сусрете са председником Републике Италије Серђом Матарелом и премијером Паолом Ђентилонијем.


Централне теме разговора тицале су се билатералних односа двеју земаља (са посебним нагласком на економској сарадњи), европских интеграција Републике Србије, заједничких пројеката у борби против тероризма и сузбијања корупције, и ситуације у региону.Изложба „Примењена носталгија Србија-Малта“

У просторијама Malta Society of Arts у Валети,  дана 26. јуна, oтправник послова Амбасаде Р.Србије у Риму, Татјана Гарчевић, отворила је изложбу Примењена носталгија Србија-Малта, заједно са Permanent Secretary у Влади Малте,  Joseph Camilleri и фотографом, Mark Pace .  Изложба је постављена у палати која је под заштитом УНЕСКО и трајаће до 30. јуна. Од званичника Републике Малте на отварању изложбе присуствовао је и  Mario Farrugia Borg који је у новој Влади преузео функцију посебног саветника у кабинету премијера за етничке заједнице.  ОП а i. Татјана Гарчевић обратила се присутнима указавши на значај наведене изложбе која се организује  већ 10 година. Препознавање сличности са другим европским државама, које су документоване фотографијама објеката и људи, сада се већ може назвати обимном "збирком доказа" да Србија припада европској породици држава и народа. Посебна захвалност упућена је Влади Малте, током чијег председавања ЕУ је отворено 4 поглавља од укупно 10. Joseph Camilleri обратио се присутнима и током свог говора посебно нагласио да је Малта дала велику подршку за отварање нових поглавља. Kао мала острвска држава, свесна je благодети које доноси чланство у ЕУ, и зато подржава напоре других европских држава да се придруже политичкој заједници. Отварању су присуствовали и бројни угледни чланови српске заједнице, а из Канцеларије за европске интеграције отварању је присуствовао Слободан Алексић.8. Конференција српске медицинске дијаспоре, Београд, 21-23. јун 2017. године

 

http://serbiandiasporamedical.rs/wp/Обавештење о нерадном дану

Обавештавамо вас да, услед државног празника Републике Италије (Дан Републике), Конзуларно одељење Амбасаде неће радити са странкама 2. јуна 2017. године.Министар Дачић у Риму на неформалном састанку министара спољних послова „Западнобалканске шесторке"

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, на позив италијанског министра иностраних послова Анђелина Алфана, учествовао је, 24. маја 2017, у Риму на неформалном састанку министара спољних послова „Западнобалканске шесторке".

Овај састанак представља један од припремних скупова на високом нивоу за предстојећи Самит о Западном Балкану, који ће у оквиру „Берлинског процеса" бити одржан у Трсту, 12. јула 2017. године.Међународни јавни конкурс за израду најбољег идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студенстском тргу у Београду

Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио је Јавни међународни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Текст конкурса на српском и енглеском језику са биографским подацима З. Ђинђића можете пронаћи ОВДЕ.Обавештење бирачима

На сајту Републичке изборне комисије постављен је краћи видео запис са обавештењем грађанима о начину гласања на изборима за председника Републике, 2. априла 2017.године. Наведеном видео запису можете приступити  ОВДЕ.ГЛАСАЊЕ У РИМУ И НА МАЛТИ

Поводом председничких избора у Републици Србији Републичка изборна комисија је донела одлуку о отварању бирачких места у иностранству. Према тој одлуци, у Републици Италији ће бити отворена четири бирачка места: Рим, Милано, Трст и Вићенца. Такође, по први пут, биће отворено и бирачко место на Малти.


Бирачко место у Риму биће отворено у Амбасади Републике Србије (Via dei Monti Parioli 20, 00197 Rim).


Бирачко место на Малти биће отворено у Сали Парохијског дома СПЦ у Слиеми (81 Triq Nicolo Isouard SLM 1540).


Бирачка места ће бити отворена 2. априла 2017. од 7,00 до 20,00 часова.


У складу са Законом, моћи ће да гласају само они бирачи који су, у за то предвиђеном року (до 11.марта, у поноћ), поднели захтев за пријаву податка да ће гласати у иностранству и на основу тога су уписани у извод из ЈБС према месту боравишта у иностранству. На бирачком месту је неопходно да се идентификују важећим документом издатим искључиво од стране органа Републике Србије – пасош, лична карта или возачка дозвола на чијем је обрасцу наведен ЈМБГ.Резултати гласања на изборима за председника Републике у Амбасади Републике Србије у Риму

Од 150 бирача уписаних у бирачки списак на бирачком месту бр. 8 Амбасада Републике Србије у Риму,  гласала су укупно  123   бирача.

Важећих гласачких листића било је 123, неважећих гласачких листића није било.

Резултати гласања:
1) САША ЈАНКОВИЋ - укупно 70 гласова,
2) ВУК ЈЕРЕМИЋ - укупно  9  гласова,
3) МИРОСЛАВ ПАРОВИЋ - 0 гласова,
4) САША РАДУЛОВИЋ - укупно  4 гласа
5) ЛУКА МАКСИМОВИЋ - укупно  9 гласова,
6) АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - укупно 26 гласова,
7) БОШКО ОБРАДОВИЋ - укупно 2 гласа,
8) ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - укупно 1 глас,
9) АЛЕКСАНДАР ПОПОВИЋ – укупно 2 гласа,
10) МИЛАН СТАМАТОВИЋ - укупно 2 гласа и
11) НЕНАД ЧАНАК – 0 гласоваРезултати гласања на изборима за председника Републике Србије на Малти

Од 175 бирача уписаних у бирачки списак на бирачком месту бр. 19 - сала Парохијског дома СПЦ у Слиеми,  гласало је укупно 116 бирача.

Важећих гласачких листића је било 115, неважећих гласачких листића 1.

Резултати гласања:
1) САША ЈАНКОВИЋ - укупно 52 гласа,
2) ВУК ЈЕРЕМИЋ - укупно  6  гласова,
3) МИРОСЛАВ ПАРОВИЋ - 0 гласова,
4) САША РАДУЛОВИЋ - укупно  4 гласа
5) ЛУКА МАКСИМОВИЋ - укупно  31 глас,
6) АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - укупно 6 гласова,
7) БОШКО ОБРАДОВИЋ - укупно 7 гласова,
8) ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - укупно 7 гласова,
9) АЛЕКСАНДАР ПОПОВИЋ – 0 гласова,
10) МИЛАН СТАМАТОВИЋ - укупно 1 глас и
11) НЕНАД ЧАНАК – укупно 1 гласКонкурс за суфинансирање пројеката 2017

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписало је Конкурсе за суфинансирање пројекта који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта до 03. априла 2017. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ: 1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета; 2) унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Детаљне информације о поменутим конкурсима можете пронаћи ОВДЕ.Јавни позив за национална признања 2017

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у регину, објавило је Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Јавни позив је отворен од 13. марта до 30. априла 2017. године.

Детаљне информације у вези са поменутим јавним позивом и подношењем предлога за доделу националних признања можете пронаћи ОВДЕ.Конференција „Седам разлога за успешно пословање у Србији“, 10. март 2017, Рим

У сарадњи Амбасаде Републике Србије у Риму са Асоцијацијом Италија-Србија и консалтинг групом „Belgrado Business“ у Дипломатском клубу Министарства иностраних послова Републике Италије организован је, 10. марта, догађај под називом „Седам разлога за успешно пословање у Србији“. Излагања на поменуту тему имали су отправник послова Амбасаде Републике Србије у Риму мин. саветник Татјана Гарчевић, италијански привредник који послује у Србији Симоне Тиене, генерални секретар Асоцијације Италија-Србија проф. Мауро Мићо и маркетинг менаџер консалтинг групе „Belgrado Business“ Козимо Ереде. Улогу модератора вршио је председник Асоцијације Италија-Србија амбасадор Рикардо Сеса.

Поменути говорници указали су на бројне предности инвестирања у Србију, од подстицајних мера наше Владе, преко приступа најширем бесцаринском тржишту, до политичке стабилности као једног од најважинијих гаранта сигурности за стране инвестиције.

Током свог излагања мин. саветник Татјана Гарчевић је присутне информисала о погодностима улагања у Р. Србију. Том приликом, посебно је истакнута политичка стабилност и геостратешки положај који омогућава приступ најширем бесцаринском тржишту од преко 1 млрд. људи. У том светлу, указано је на споразуме о слободној трговини које Србија има са Русијом, Казахстаном, Белорусијом, Турском, као и трговинске погодноси  у оквиру ЦЕФТА и ЕФТА. Указано је и на позитивне оцене које је ММФ дао Србији што је позитивно утицало на јачање кредитног рејтинга наше земље. Татјана Гарчевић је детаљно информисала и о пореским олакшицама и осталим погодностима које наша Влада даје страним инвеститорима, подвукавши да се ради о најбољим условима у читавом нашем региону.

Поменутом догађају присуствовало је преко 50 званица, од којих велики број угледних италијанских привредника.ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 2017 - ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом предстојећих избора за председника Републике Србије који су расписани за 02. април 2017. године, Министарство државне управе и локалне самоуправе Р. Србије издало је Обавештење за упис у бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству.


С тим у вези, обавештавамо све држављане Републике Србије, који имају боравиште на јурисдикционом подручју Амбасаде Републике Србије у Риму, да преко Амбасаде могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике Србије гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Риму.


Захтев се може поднети накасније до 11. марта 2017. године, до 24 часа, лично, поштом или електронским путем (факсом или мејлом). Уз захтев (уредно попуњен и потписан) потребно је приложити копију важећег личног документа издатог од надлежног органа Р.Србије (пасош, лична карта, возачка дозвола).


У иностранству могу гласати бирачи који су у Републици Србији уписани у јединствени бирачки списак. Увид у јединствени бирачки списак, ради провере уписа, може се извршити на интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – http://www.mduls.gov.rs.


Образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете преузети ОВДЕ.


Уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће гласати у иностранству, треба поднети и захтев за упис у јединствени бирачки списак.


Образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ.


Напомињемо да је, сходно прописима, неопходно поднети нову пријаву за гласање, без обзира на пријаве поднете у ранијем периоду, ради учешћа на претходним изборима.


Адреса: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma
Факс: 06 3200868
E-Mail: izbori2017@ambroma.comПредстављање подстицајних мера Владе Републике Србије у Ћинећита, Рим, 27. 02. 2017. године

У Риму, у филмском граду Ћинећита 27. 02. 2017. одржан је састанак Татјане Гарчевић, отправника послова Амбасаде Републике Србије у Риму са Лућијаном Совена, председником Филмске комисије Рим - Лацио. Председнику Совени представљене су подстицајне мере Владе Републике Србије у погледу погодности за снимање аудиовизуелних дела.


Током састанка, представљени су потенцијали Р. Србије и резултати дугогодишњиих напора филмских и тв радника да се Р. Србија промовише као држава у којој могу да се повољно снимају филмови, тв, документарни и комерци