| |     latinica | english  
Насловна
Билатерални односи

 

Са Републиком Италијом имамо дипломтске односе више од 130 година. Прво Посланство Кнежевине Србије у Риму отворено је 18. јануара 1879. године.

Италија пружа снажну и доследну подршку нашoj земљи на путу ка европским интеграцијама. Србија са Италијом има веома развијене билатералне односе, посебно у сфери економије. Политички дијалог две земље је веома динамичан.

Стратешко партнерство закључено је 2009. године у Риму. Tиме је учвршћен је однос разумевања и пријатељства. Том приликом је одржан први Самит Србија-Италија, када је председник Републике Србије предводио делегацију бројих министара Републике Србије. Тада је потписано низ билатералних споразума из области економије, енергетског, пољопривредно-индустријског, безбедносног, културног домена, сектора заштите животне средине и др. Потписани су и меморандуми о разумевању са регијама: Фриули Венеција Ђулија, Венето и Ломбардија.

Други Самит Србија - Италија одржан је 8. марта 2012. године. Председник Савета министара Р. Италије М. Монти, заједно са осам министара Владе Р.Италије, посетио Београд. Том приликом је потписан Меморандум о разумевању о европским интеграцијама Србије.

Економски односи:

Италија је трећи трговински партнер Србије, а у оквиру ЕУ на другом месту по вредности укупне робне размене (после Немачке). У 2012. години, наш извоз у Италију је износио 933,1 мил.евра, а увоз 1,4 млрд.

Италија је, са преко 900 млн.евра уложеног капитала не рачунајући улагања у финансијски сектор и ФИАТ, међу првих шест инвеститора. У Србији послује око 600 италијанских компанија, банака и осигуравајућих друштава које остварују обрт од преко 2,5 млрд.евра и запошљавају више од 20.000 радника.

Уговор о стратешком партнерству између ФИАТ-а и ЗАСТАВЕ је посебно значајан за опоравак наше аутомобилске индустрије. У 2011. години потписан је Споразум о отварању фабрике Бенетон у Нишу (инвестиција вредна 43.3 мил.евра, а планира се запошљавање током наредне четири године 2.700 радника).

Билатералне посете:

Министар спољних послова Р. Италије Ђ. Терци посетио је Београд 30. јула 2012. године.

Председник Р.Србије Т.Николић, заједно са министром спољних послова Иваном Мркићем, био је у званичној посети Риму 9. октобра 2012. године. Том приликом се састао са председником Р.Италије Ђ.Наполитаном, председником Доњег дома Парламента Ђ.Финијем и председником Владе РИ М.Монтијем.

Премијер и министар унутрашњих послова Р.Србије И.Дачић, приликом Министарског састанка ИНТЕРПОЛ, у Риму 5. и 6. новембра 2012. године, имао је одвојене сусрете са председником Ђ.Наполитаном, председником Доњег дома Парламента Ђ.Финијем, министром спољних послова Ђ.Терцијем и министром унутрашњих послова А.М.Канчелијери.

 

 Билатерални односи
Билатерални односи