| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 08:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenja (rad sa strankama): ponedeljak - petak od 09:00 - 12:00 časova i sredom od 14:30 - 16:30

Za konzularne konsultacije telefonom, svakog radnog dana od 15.00 -16.30 časova, pozivom na broj +39 063211950

Dežurni telefon za vreme vikenda i praznika +390632609159

Praznici

Adresa
Via dei Monti Parioli 20
00197 RIM
ITALIJA

Telefon: + 3906 / 321-19-50 Lokacija/Mapa
Faks:     + 3906 / 320-08-68 Konzularna nadležnost
E-mail: amb.roma@mfa.rs Počasni konzuli
Konzularno odeljenje: konzularno.rim@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.roma.mfa.gov.rs  

Povodom proglašenja epidemije koronavirusa i preduzetih hitnih mera koje su na snazi u R. Italiji, Ambasada R. Srbije u Rimu saopštava svim srpskim državljanima, koji borave na jurisdikcionom području koje pokriva ovo diplomatsko konzularno predstavništvo, da će se rad sa strankama u narednom periodu ograničiti samo na hitne slučajeve do poboljšanja epidemiološke situacije. S tim u vezi, informišemo građane da će se rad na poslovima biometrijske akvizicije, koji uključuje uručenje putne isprave i podnošenje zahteva za novi pasoš, privremeno ograničiti radom na hitnim i neodložnim slučajevima do normalizacije stanja i prilika u R.Italiji. S obzirom na postojeće okolnosti i gore navedeno, molimo građane da imaju razumevanje i odlože svoj planirani dolazak do ukidanja hitnih mera predviđenih Dekretom Vlade R. Italije. Hvala na razumevanju.

 

#OstaniKodKuće - DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE


 
DONATORSKI RAČUN ZA POMOĆ U BORBI PROTIV EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19

02.04.2020.

Globalna pretnja izazvana pandemijom virusa COVID-19 pokazala je neophodnost solidarnosti i zajedničke borbe u cilju sprečavanja i kontrole daljeg širenja virusa.

Imajući u vidu navedeno, obaveštavamo sve zainteresovane fondacije, pravna i fizička lica da, ukoliko žele, mogu izvršiti transfer finansijskih sredstava preko centralnog namenskog računa za prikupljanje donacija u cilju suzbijanja posledica epidemije u Republici Srbiji.

Donacije se mogu izvršiti u evrima, dolarima i švajcarskim francima.

Svrha donacija je pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Račun u valuti EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti CHF: Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Unapred se zahvaljujemo svim dobročiniteljima koji i u ovim teškim vremenima pokazuju saosećanje i solidarnost sa Republikom Srbijom i njenim građanima.


PREPORUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE

16.mart 2020. godine

Ambasada Republike Srbije u Rimu ponavlja preporuku Ministarstva spoljnih poslova svim srpskim državljanima koji borave u inostranstvu, da sva putovanja u Republiku Srbiju, koja nisu neophodna, odlože do daljnjeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.

Posebno ukazujemo da je poslednjom Odlukom Vlade Republike Srbije utvrđeno da se državljani Republike Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Državljanima Republike Srbije koji dolaze iz drugih država, odrediće se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14. dana (izolacija u kućnim uslovima).

Pri ulasku u zemlju, građanima će biti uručeno obavezujuće rešenje.

Naglašavamo da će se primena navedenih mere striktno kontrolisati, te da će svako nepridržavanje istih biti najstrože sankcionisano propisanom kaznom.

Državljani Republike Srbije koji, uprkos navedenim merama, imaju potrebu hitnog i neodložnog dolaska u Republiku Srbiju, mogu da se obrate Ambasadi i dostave svoje podatke, kao i informaciju o adresi planiranog boravka u Srbiji.

 


 
 
KORONA VIRUS – IZMENA ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE

1. april 2020. godine

Tačka 4a Odluke Vlade Republike Srbije o o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću menja se i glasi:

''Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano virusom SARS-CoV-2 u trajanju od 28 dana (izolacija u kućnim uslovima) ili druga mera zdravstvenog nadzora utvrđena aktom ministra nadležnog za poslove zdravlja u skladu sa epidemiološkom situacijom, odnosno u cilju procene epidemiološkog rizika.

Lica koja ulaze u Republiku Srbiju, a kod kojih se uočavaju simptomi zarazne bolesti COVID-19, odmah se upućuju u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu i prema njima se postupa u skladu sa tačkom 2. ove odluke''
 


ZATVARANJE SVIH GRANIČNIH PRELAZA REPUBLIKE SRBIJE

20. mart 2020. godine

U cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19, Vlada Republike Srbije je donela Odluku o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u R. Srbiju. U skladu sa Odlukom, od 19. marta 2020. godine zatvaraju se svi granični prelazi u međunarodnom drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj prema susednim zemljama. Prethodno je doneta odluka da se do daljnjeg obustavi međunarodni putnički avio-saobraćaja sa aerodroma u Srbiji.


OBAVEŠTENJE O PREKIDANJU IZBORNIH RADNJI U SPROVOĐENJU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

17. mart 2020. godine

U skladu sa članom 5. Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, koju je 17. marta 2020.g. donela Vlada R. Srbije, Republička izborna komisija je donela rešenje o prekidu izbornih radnji u sprovođenju izbora za narodne poslanike (raspisanim za 26. april 2020. godine), za vreme dok traje vanredno stanje. Izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izbornih radnji, nastaviće se u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja.

U skladu sa napred iznetim, Ambasada moli da obustavite dostavljanje zahteva za glasanje.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova