| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 08:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
Via dei Monti Parioli 20
00197 RIM
ITALIJA

Telefon: + 3906 / 321-19-50 Lokacija/Mapa
Faks:     + 3906 / 320-08-68 Konzularna nadležnost
E-mail: info@ambroma.com Počasni konzuli
Konz. odeljenje: konzularno@ambroma.com  
Veb sajt: http://www.roma.mfa.gov.rs  

 

 


 
 
 
Dan sećanja

U subotu, 5.avgusta 2017. godine obeležen je Dan sećanja na prognane i izbegle Srbe tokom operacije „Oluja“, u ruskoj crkvi Sv. Katerine, u Rimu.

Srbi iz Rima prisustvovali su  Sv. Liturgiji koju je služio  protojerej stavrofor Raško Radović, a posle Svete Liturgije, održan je parastos prognanim i izbeglim Srbima u operaciji „Oluja“,  i svim nevino postradalima u ratovima 90- tih godina.

Liturgiji i parastosu prisustvovali su pripadnici srpske dijaspore i članovi Udruženja -Crkvene opštine Sveti Sava u Rimu, zajedno sa zaposlenima u  Ambasadama R.Srbije u Rimu i Vatikanu.

Podsećamo da je  u  operaciji “Oluja” (1995. godine) u akciji hrvatske vojske i policije uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, za samo nekoliko dana sa vekovnih ognjišta proterano više od 220.000 ljudi, sa srpskih etničkih prostora u sadašnjoj Republici Hrvatskoj: iz Severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna. Ovi prostori u sastavu Republike Srpske Krajine bili su pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” sačinio je evidenciju o žrtvama i od ukupno 1.853 poginulih i nestalih Srba, navedenih imenom i prezimenom i statusom svake pojedinačne žrtve, nalazi se  1.202 civila, što ukazuje da od ukupnog broja stradalih, 65%  su bili civili.

Srpsko Narodno Vijeće iz Hrvatske sačinilo je internet prezentaciju koja sveobuhvatno prikazuje činjenice o progonu Srba  1995. godine http://snv.hr/oluja-u-haagu/


Zvanična poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Italiji, 25. jul 2017. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je, 25. jula, u zvaničnoj poseti Republici Italiji. Tom prilikom, imao je odvojene susrete sa predsednikom Republike Italije Serđom Matarelom i premijerom Paolom Đentilonijem.


Centralne teme razgovora ticale su se bilateralnih odnosa dveju zemalja (sa posebnim naglaskom na ekonomskoj saradnji), evropskih integracija Republike Srbije, zajedničkih projekata u borbi protiv terorizma i suzbijanja korupcije, i situacije u regionu.


Izložba „Primenjena nostalgija Srbija-Malta“

U prostorijama Malta Society of Arts u Valeti,  dana 26. juna, otpravnik poslova Ambasade R.Srbije u Rimu, Tatjana Garčević, otvorila je izložbu Primenjena nostalgija Srbija-Malta, zajedno sa Permanent Secretary u Vladi Malte,  Joseph Camilleri i fotografom, Mark Pace .  Izložba je postavljena u palati koja je pod zaštitom UNESKO i trajaće do 30. juna. Od zvaničnika Republike Malte na otvaranju izložbe prisustvovao je i  Mario Farrugia Borg koji je u novoj Vladi preuzeo funkciju posebnog savetnika u kabinetu premijera za etničke zajednice.  OP a i. Tatjana Garčević obratila se prisutnima ukazavši na značaj navedene izložbe koja se organizuje  već 10 godina. Prepoznavanje sličnosti sa drugim evropskim državama, koje su dokumentovane fotografijama objekata i ljudi, sada se već može nazvati obimnom "zbirkom dokaza" da Srbija pripada evropskoj porodici država i naroda. Posebna zahvalnost upućena je Vladi Malte, tokom čijeg predsedavanja EU je otvoreno 4 poglavlja od ukupno 10. Joseph Camilleri obratio se prisutnima i tokom svog govora posebno naglasio da je Malta dala veliku podršku za otvaranje novih poglavlja. Kao mala ostrvska država, svesna je blagodeti koje donosi članstvo u EU, i zato podržava napore drugih evropskih država da se pridruže političkoj zajednici. Otvaranju su prisustvovali i brojni ugledni članovi srpske zajednice, a iz Kancelarije za evropske integracije otvaranju je prisustvovao Slobodan Aleksić.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova