| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 08:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
Via dei Monti Parioli 20
00197 РИМ
ИТАЛИЈА

Телефон: + 3906 / 321-19-50 Локација/Мапа
Факс:       + 3906 / 320-08-68 Конзуларна надлежност
Е-mail: info@ambroma.com Почасни конзули
Конз. одељење: konzularno@ambroma.com  
Веб сајт: http://www.roma.mfa.gov.rs  

 

 


 
 
 
Дан сећања

У суботу, 5.августа 2017. године обележен је Дан сећања на прогнане и избегле Србе током операције „Олуја“, у руској цркви Св. Катерине, у Риму.

Срби из Рима присуствовали су  Св. Литургији коју је служио  протојереј ставрофор Рашко Радовић, а после Свете Литургије, одржан је парастос прогнаним и избеглим Србима у операцији „Олуја“,  и свим невино пострадалима у ратовима 90- тих година.

Литургији и парастосу присуствовали су припадници српске дијаспоре и чланови Удружења -Црквене општине Свети Сава у Риму, заједно са запосленима у  Амбасадама Р.Србије у Риму и Ватикану.

Подсећамо да је  у  операцији “Олуја” (1995. године) у акцији хрватске војске и полиције уз прећутну сагласност међународне заједнице, за само неколико дана са вековних огњишта протерано више од 220.000 људи, са српских етничких простора у садашњој Републици Хрватској: из Северне Далмације, Лике, са Баније и Кордуна. Ови простори у саставу Републике Српске Крајине били су под заштитом Уједињених нација.

Документационо-информативни центар “Веритас” сачинио је евиденцију о жртвама и од укупно 1.853 погинулих и несталих Срба, наведених именом и презименом и статусом сваке појединачне жртве, налази се  1.202 цивила, што указује да од укупног броја страдалих, 65%  су били цивили.

Српско Народно Вијеће из Хрватске сачинило је интернет презентацију која свеобухватно приказује чињенице о прогону Срба  1995. године  http://snv.hr/oluja-u-haagu/

 

 


Званична посета председника Републике Србије Александра Вучића Републици Италији, 25. јул 2017. године

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је, 25. јула, у званичној посети Републици Италији. Том приликом, имао је одвојене сусрете са председником Републике Италије Серђом Матарелом и премијером Паолом Ђентилонијем.


Централне теме разговора тицале су се билатералних односа двеју земаља (са посебним нагласком на економској сарадњи), европских интеграција Републике Србије, заједничких пројеката у борби против тероризма и сузбијања корупције, и ситуације у региону.


Изложба „Примењена носталгија Србија-Малта“

У просторијама Malta Society of Arts у Валети,  дана 26. јуна, oтправник послова Амбасаде Р.Србије у Риму, Татјана Гарчевић, отворила је изложбу Примењена носталгија Србија-Малта, заједно са Permanent Secretary у Влади Малте,  Joseph Camilleri и фотографом, Mark Pace .  Изложба је постављена у палати која је под заштитом УНЕСКО и трајаће до 30. јуна. Од званичника Републике Малте на отварању изложбе присуствовао је и  Mario Farrugia Borg који је у новој Влади преузео функцију посебног саветника у кабинету премијера за етничке заједнице.  ОП а i. Татјана Гарчевић обратила се присутнима указавши на значај наведене изложбе која се организује  већ 10 година. Препознавање сличности са другим европским државама, које су документоване фотографијама објеката и људи, сада се већ може назвати обимном "збирком доказа" да Србија припада европској породици држава и народа. Посебна захвалност упућена је Влади Малте, током чијег председавања ЕУ је отворено 4 поглавља од укупно 10. Joseph Camilleri обратио се присутнима и током свог говора посебно нагласио да је Малта дала велику подршку за отварање нових поглавља. Kао мала острвска држава, свесна je благодети које доноси чланство у ЕУ, и зато подржава напоре других европских држава да се придруже политичкој заједници. Отварању су присуствовали и бројни угледни чланови српске заједнице, а из Канцеларије за европске интеграције отварању је присуствовао Слободан Алексић.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова