| |     ћирилица | english  
Naslovna
Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Njujork, 22. septembar 2022. godine

„Poštovani predsedniče Generalne skupštine,

Uvaženi generalni sekretare,

Ekselencije,

Dame i gospodo,

Izuzetna mi je čast da vam se obratim u ime Republike Srbije.

Ne zamerite, zbog ograničenog vremena, danas ću preskočiti teret formalnosti, kurtoazna obraćanja, pozdravljanje pristutnih i odsutnih i govoriti direktno o suštini onoga zbog čega smo se sastali.

Ja sam ovde po ko zna koji put. Težina trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podelim teške reči, ali istinite. Sve što danas ovde radimo deluje, najblaže rečeno, impotentno i bledo. Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni. A ta stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana. Za to nije kriv ni Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva.

Svedoci smo da doba u kojem živimo odlikuje usložnjavanje globalne geopolitičke situacije. Naša generalna debata održava se u uslovima narušenog svetskog mira, u meri koja nije viđena još od Drugog svetskog rata i od vremena osnivanja Ujedinjenih nacija. Globalni izazovi sa kojima se suočavamo prete da iz temelja izmene međunarodnu bezbednosnu arhitekturu i ugroze uspostavljeni međunarodno pravni poredak. Ovako složena vremena, zahtevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir kao apsolutno najznačajniju tekovinu utkanu i u same osnove organizacije Ujedinjenih nacija.

Želim da zato, precizno i jasno iznesem pred Vas viđenje o pet ključnih izazova sa kojima smo danas suočeni:

1. Povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti;

2. Očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, članica ove organizacije, kao ključnog pricipa međunarodnosg javnog prava i odnosa među državama;

3. Energetska bezbednost u uslovima globalne krize;

4. Finansijska sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju;

5. Snabdevenost hranom u uslovima ratom presečenih globalnih linija snabdevanja;

 


Opširnije...
Selaković primio delegaciju ambasadora zemalja Kvinte i Norveške pri NATO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković primio je danas ambasadore SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Norveške pri NATO u Briselu.


Opširnije...
Održane političke konsultacije Srbije i Italije

Treće bilateralne političke konsultacije dva ministarstva spoljnih poslova Srbije i Italije održane su 13. septembra 2022.g. u Beogradu.

 


Opširnije...
Predsednik Vučić predsedavao Samitom u okviru inicijative Otvoreni Balkan

02.09.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je Samitom u okviru inicijative Otvoreni Balkan zajedno sa predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim. Samitu su prisustvovali i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu.


Opširnije...
Intervju ambasadora Aleksića za Agenciju „Nova“ povodom situacije na KiM

Rim, 12. avgust 20:40 – (Agencija Nova) 

Srbija se zalaže za stabilnost i dijalog na Zapadnom Balkanu i više ne sme biti mesta za „provokacije“. Ovo je stav ambasadora Srbije u Italiji Gorana Aleksića koji je izneo u intervjuu za Agenciju "Nova”.

Nekoliko dana pre nove runde dijaloga Beograda i Prištine, kada će se posle više od godinu dana u Briselu sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Кurti, Aleksić je dao komentar u vezi sa skorašnjim tenzijama na severu Кosova, koje su rezultat odluka kosovke Vlade usvojenih krajem juna kojima se nameće obaveza preregistracije vozila sa tablicama izdatim na severu sa srpskom većinom, kao i posedovanja privremenih ličnih dokumenata za ulazak na Кosovo umesto srpskih. „Da razjasnimo jednu stvar: nije Srbija izazvala tenzije. Кurti je jednostrano odlučio da uvede diskriminatorne mere kojima se uskraćuje pravo na slobodu kretanja i krše sporazumi Beograda i Prištine, koji su do sada postignuti u pregovorima pod okriljem Evropske unije“, rekao je ambasador.


Opširnije...
Srpski reprezentativci na Evropskom prvenstvu u parastreličarstvu u Rimu

Rim, 5. avgust 2022.

Ambasador Republike Srbije u Republici Italiji Goran Aleksić ugostio je danas u prostorijama Ambasade nacionalnu reprezentaciju u parastreličarstvu, koja učestvuje na Evropskom prvenstvu u Rimu. Prvenstvo se održava od 30. jula do 7. avgusta 2022. godine. u olimpijskom centru „Đulio Onesti“.

Sportisti Srbije Dejana Bačko, Veselin Uzelac, Dejan Milović, Zoltan Pataki i Marko Nežić preneli su pozitivne utiske dosadašnjeg toka takmičenja i istakli da reprezentacija pridaje veliki značaj što boljem ekipnom i individualnom plasmanu, kao i uspešnom predstavljanju naše zemlje u Italiji.

Poželevši dobrodošlicu reprezentativcima Srbije, amb. Aleksić je obavestio da je Ambasada aktivno angažovana na unapređenju bilateralne saradnje u oblasti sporta sa Republikom Italijom, kao i saradnje paraolimpijskih komiteta Srbije i Italije. Zahvalio je reprezentaciji Srbije što sa ponosom predstavlja našu zemlju na Evropskom prvenstvu u Rimu i poželeo im uspeh u daljem toku takmičenja.Italija nastavlja da pruža podršku Srbiji na evropskom putu

Beograd, 13. jul 2022.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i privrednoj saradnji i podršci te zemlje evrointegracijama Srbije i Zapadnom Balkanu.

Brnabić je ambasadoru Goriju poželela puno uspeha u novom mandatu, istakavši da postoje veliki potencijali za dodatnu saradnju u oblastima informacionih tehnologija, veštačke inteligencije, biotehnologije i energetske i zelene tranzicije.


Opširnije...
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Italije

22.06.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Luiđijem di Majom, sa kojim je razgovarao o daljem razvoju bilateralne saradnje, evrointegracijama Srbije, geopolitičkim prilikama i regionalnim odnosima.

„Italija je među vodećim stranim investitorima u Srbiji, ubedljivo prvi strani partner prema vrednosti investicija u našoj zemlji, a na drugom mestu prema broju realizovanih projekata. I pored toga nastavljamo da stvaramo još stimulativnije poslovno okruženje, kako bismo privukli nove strane ulagače“, istakao je predsednik Vučić napominjući da je veoma važno to što je Italija naš region stavila visoko na listu spoljnopolitičkih prioriteta.


Opširnije...
Kontinuirana i snažna podrške Italije evropskom putu Srbije

22. jun 2022.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Italije Luiđijem di Majom o unapređenju bilateralnih odnosa, razvoju privredne i trgovinske saradnje, kao i o potencijalnim novim investicijama te zemlje u Srbiji.

Brnabić je ukazala na to da Italija kontinuirano i snažno pruža podršku Srbiji na evropskom putu, i naglasila da reforme, bez obzira na sve izazove današnjeg vremena, Beogradu ostaju primarni zadatak, sa posebnim fokusom na vladavinu prava.


Opširnije...
Predsednik Vučić primio akreditivna pisma ambasadora Republike Italije

20.06.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Republike Italije Luke Gorija, koji mu je tom prilikom preneo pozdrave predsednika Serđa Matarele.

Predsednik Vučić je italijanskom ambasadoru poželeo dobrodošlicu u Srbiju i izrazio zadovoljstvo zbog tradicionalno stabilnih prijateljskih odnosa dve zemlje i kontinuirane podrške koju Italija daje evropskom putu Srbije.

 


Opširnije...
Ambasador G.Aleksić uručio diplome polaznicima seminara "Global challenges and EU policy making" u Firenci

Na poziv generalnog sekretara Evropskog univerzitetskog instituta Marka Del Pantea, ambasador R.Srbije u Rimu Goran Aleksić prisustvovao je zatvaranju seminara za mlade diplomate "Global challenges and EU policy making", koji јe u saradnji sa Ministarstvom za spoljne poslove i međunarodnu saradnju R.Italije održan u Firenci, od 6. do 10. juna o.g. Seminar su pohađala i tri predstavnika Ministarstva spoljnih poslova R.Srbije, kojima su ambasador Aleksić i rukovodstvo Instituta uručili diplome.

 


Opširnije...
Predsednik Vučić položio zakletvu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu na Jedanaestoj posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu i stupio na dužnost u drugom mandatu.


Opširnije...
Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma

25.05.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u švajcarskom gradu Davosu, gde je prisustvovao godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma. Tokom dvodnevnog boravka u Davosu, predsednik Vučić učestvovao je na sesiji Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana, kao i u diskusiji na temu Uspostavljanje mira, obnavljanje rasta i ostvarivanje održivosti.


Opširnije...
Selaković: Srbija aktivno uključena u suzbijanje terorizma, radikalizma i ekstremizma

11.5.2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas u Marakešu na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Selaković je poručio da se Srbija zalaže za multilateralni aspekt borbe protiv terorizma i da smatra da Ujedinjene nacije treba da budu ključni forum za međunarodnu saradnju na ovom polju.


Opširnije...
9. maj – Dan pobede nad fašizmom

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, 9. maja 2022, ambasador Republike Srbije u Rimu, Goran Aleksić i izaslanik odbrane, potpukovnik Branimir Marković, položili su venac na spomen obeležju „Rimska kosturnica“ (Sacrario di Roma), na groblju Flaminia-Prima Porta u Rimu, u znak pijeteta prema srpskim i jugoslovenskim borcima poginulim tokom Drugog svetskog rata, koji su sahranjeni u navedenoj kosturnici.


Opširnije...
Odluka o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore

11. april 2022. godine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković doneo je Odluku o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kojom su opredeljena sredstva za sufanisiranje projekata organizacija i udruženja dijaspore u Republici Italiji i Republici Malti.

Projekti imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i Srba u regionu.

Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore dostupna je OVDE.
 Čestitka predsednika Republike Italije

05.04.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitku predsednika Republike Italije Serđa Matarele povodom pobede na predsedničkim izborima. U čestitki se kaže:

„Povodom Vašeg reizbora želim da Vam uputim najsrdačnije čestitke Republike Italije i moje lične, kao i želje za uspehom u izvršenju važnog zadatka koji Vam je poverio srpski narod.

Verujem da će u toku Vašeg drugog mandata naše zemlje imati dosta prilika da nastave da i dalje konsoliduju bilateralno partnerstvo, jačajući ga u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Italija će se upravo u kontekstu ovog čvrstog i duboko ukorenjenog prijateljstva i dalje zalagati u korist evropskog puta Srbije, koji takođe ostvaruje značajan napredak u procesu regionalnog pomirenja, naročito u okviru dijaloga sa Prištinom pod okriljem Evropske unije.

Konstantno poštovanje principa i osnivačkih vrednosti Evropske unije dobija još veći značaj i vrednost u aktuelnom međunarodnom kontekstu, obeleženom neprihvatljivom ruskom agresijom na Ukrajinu.

U tom smislu, želim da Vam ponovim najiskrenije želje za Vaše lično blagostanje i blagostanje svih građana Republike Srbije”, navodi se u čestitki Serđa Matarele.

Izvor/Foto: www.predsednik.rsSelaković razgovarao sa šefom diplomatije Italije

 

04. april 2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas telefonom sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Luiđijem Di Majom.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo nivoom ukupnih odnosa dveju zemalja, istakavši da oni konstantno napreduju zahvaljujući Sporazumu o strateškom partnerstvu iz 2009. godine.

Selaković je poručio da u narednom periodu očekujemo posetu ministra Di Maja Beogradu, napomenuvši da je to dobar momenat i za održavanje poslovnog foruma.


Opširnije...
Sastanak sa ministrom odbrane Republike Italije

29.03.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Italije Lorencom Gverinijem, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje, evropskoj perspektivi Srbije, kao i aktuelnoj međunarodnoj krizi.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što Srbija i Italija imaju stabilne prijateljske odnose i intenzivnu saradnju u svim važnim oblastima. On je istovremeno zahvalio Italiji na kontinuiranoj i snažnoj podršci evropskom putu Srbije. „Italija je treći spoljnotrgovinski partner Srbije. Saradnju u oblasti odbrane moramo i možemo da podignemo na viši nivo. Veoma smo zadovoljni saradnjom sa italijanskom vojskom u međunarodnim misijima, a posebno zahvalni Italiji na zaštiti prava srpskog naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji“, istakao je predsednik Vučić. On je dodao da je očuvanje stabilnosti i mira na Balkanu od najvišeg interesa naše zemlje. „Srbija je u poslednje vreme jedna od najbrže rastućih ekonomija i mi to ne želimo da ugrozimo“, rekao je predsednik Vučić.


Opširnije...
Otvaranje biračkih mesta u Italiji i Malti za glasanje na parlamentarnim i predsedničkim izborima Republike Srbije, 03. aprila 2022. godine

Republička izborna komisija (RIK) je donela Odluku o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine i za predsednika Republike, raspisanim za 3. april 2022. godine. Prema Odluci RIK-a na teritoriji Republike Italije određeno je 5 (pet), a u Republici Malti 1 (jedno) biračko mesto.

Biračka mesta u Republici Italiji:

- Broj 26 - Ambasada Republike Srbije Rim, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma
- Broj 27 - Generalni konzulat Republike Srbije Milano, Via Pantano 2, 20122 Milano
- Broj 28 - Generalni konzulat Republike Srbije Trst, Strada del Friuli 54, 34136 Trieste
- Broj 29 - Opština Vićenca, Viale della Pace 89, 36100 Vicenza
- Broj 30 - Opština Valdanjo, Viale Regina Margherita 42, 36078 Valdagno

Biračko mesto u Republici Malti:

- Broj 36 - "Negotia Trading LTD", Alfredo Tower, ground floor, Triq Il-Qawra, Qawra, St. Paul’s Bay

Odlukom RIK-a određeno je da će u nedelju, 3. aprila 2022. godine, biračka mesta biti otvorena od 07,00 do 20,00 časova.

 IZBORI 2022 - glasanje u inostranstvu

Republička izborna komisija podseća da, ukoliko želite da glasate u inostranstvu na predstojećim izborima 3. aprila, rok za prijavu ističe 12. marta. Klikom OVDE pogledajte video, a detaljnije informacije možete naći na sledećem LINKU .Selaković razgovarao sa šefom Delegacije EU i ambasadorima država članica EU

1. mart 2022. g.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom i ambasadorima država članica EU akreditovanim u Srbiji.

Ministar Selaković upoznao je prisutne ambasadore sa Zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je Vlada Srbije usvojila 27. februara povodom situacije u Ukrajini.

Šef srpske diplomatije je poručio da Srbija izražava najiskrenije žaljenje zbog izbijanja krize i sukoba u Ukrajini, istakavši da smatramo veoma pogrešnim narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake države, pa samim tim i Ukrajine. S tim u vezi, Selaković je podsetio da naša zemlja veoma jasno poziva na poštovanje principa međunarodnog prava, ukazavši da je to osnova naše spoljne politike.

Selaković je podvukao da naša zemlja daje punu podršku pregovorima dve strane i svim kredibilnim međunarodnim naporima za iznalaženje mirnog i političkog rešenja krize u Ukrajini.

Srbija će, kako je istakao, u ovim izazovnim vremenima nastaviti da dosledno čuva mir i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, istakavši da i savremeni izazovi pokazuju da se sve nesuglasice na našem kontinentu moraju rešavati mirnim sredstvima i dijalogom.

Izvor/Foto: www.mfa.gov.rs
 OBAVEŠTENЈE: Od 01. marta 2022. dozvoljen ulazak iz R. Srbije u R. Italiju

Na osnovu Uredbe Ministarstva zdravlja R. Italije (na snazi od 01.03. do 31.03.2022) od 01. marta 2022. ukidaju se tzv. Liste zemalja i usklađuju se pravila za ulazak na teritoriju R. Italije.

Licima koja ulaze iz R. Srbije u R. Italiju dozvoljen je ulazak, uz obavezno stavljanje na uvid sledećih dokumenata: digitalni obrazac za praćenje putnika tzv. “Passenger Locator Form” (u digitalnoj ili papirnoj formi) i zeleni sertifikat covid-19 (sertifikat o vakcinaciji vakcinama priznatim u EU, ILI sertifikat o preležanoj bolesti ILI negativni PCR test, ne stariji od 72 sata ILI negativni antigenski test, ne stariji od 48 sati) ili drugi sertifikat o vakcinaciji priznat u Italiji.

U slučaju neposedovanja jednog od napred navedenih sertifikata lice podleže meri obavezne kućne samoizolacije u trajanju od 5 dana, po čijem završetku je obavezno ponoviti PCR ili antigenski test.

Obaveza posedovanja jednog od napred navedenih sertifikata ne primenjuju se na decu mlađu od 6 godina, u slučaju tranzita privatnim vozilom, u trajanju do 36 sati, kao i u drugim slučajevima navedenim na sledećem LINKU.Vučić: Slaveći Sretenje šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku i modernu Srbiju

15.02.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i tom prilikom poručio da slaveći Sretenje, činimo posvetu našim velikim prethodnicima i šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku, i modernu Srbiju.

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da Sretenjski ustav potvrđuje Karađorđevu i Miloševu doktrinu da je Srbija država slobodnih seljaka, čije je pravo na imovinu potvrđeno najvišim pravnim aktom Kneževine.

„Nemamo pravo da se pred senima predaka ne prisetimo da su u to vreme najveće sile sveta baštinile viševekovnu tradiciju robovlasništva, kmetstva, te surovog kolonijalizma. I nismo mi slučajno danas jedna od najbrže i najviše rastućih ekonomija Evrope, kao što nismo slučajno zemlja gradilišta i novih investicija. Ni najmanje slučajno nije ni to što smo uspeli da se izborimo sa svim krizama, od poplava, do pandemije. Na kraju, nismo tek pukom slučajnošću nezavisna zemlja, koja sama odlučuje o svojoj sudbini. To je bila obaveza koju smo dobili tog 15. februara 1835. godine od okupljenih na poljani naše slobode i naše budućnosti“, poručio je predsednik.


Opširnije...
Video čestitka Ministarstva spoljnih poslova povodom Dana državnosti Republike Srbije

Danas 15. februara 2022. Republika Srbija proslavlja Dan državnosti.

Ministarstvo spoljnih poslova  Republike Srbije uputilo je čestitku koju možete videti u filmu Dan državnosti Srbije

Svim našim građanima koji žive i rade u Republici Italiji, našoj dijspori u čitavom svetu i prijateljima Republike Srbije želimo srećan praznik.

Koletktiv Ambasade Republike Srbije u RimuIZBORI 3. APRILA 2022.godine - OSTVARIVANJE BIRAČKOG PRAVA U AMBASADI R.SRBIJE U RIMU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odliku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, koji će biti održani 3. aprila 2022. godine. Istog dana biće održani i predsednički izbori koje je raspisao predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić.

Punoletni državljani R. Srbije, koji privremeno borave ili imaju regulisano boravište na jurisdikcionom području Ambasade R. Srbije u Rimu (Regije Toskana, Marke, Umbrija, Lacio, Abruco, Molize, Kampanja, Pulja, Bazilikata, Kalabrija, Sicilija, Sardinija), mogu preko Ambasade u Rimu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 12. marta 2022. godine, da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima u inostranstvu.

Zahtev se može podneti najkasnije do ponoći 12. marta 2022. godine, lično u prostorijama Ambasade (svakog radnog dana od 9,00 do 12,00 časova), poštom ili elektronskim putem (mejlom). Uz zahtev (uredno popunjen i potpisan) je potrebno priložiti kopiju važećeg ličnog dokumenta izdatog od nadležnog organa R. Srbije (prva strana pasoša ili obe strane lične karte). Molimo da zahtev za glasanje podnesete blagovremeno.

U inostranstvu mogu glasati birači koji su u R. Srbiji upisani u jedinstveni birački spisak. Uvid u jedinstveni birački spisak, radi provere upisa, može se izvršiti na linku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: http://upit.birackispisak.gov.rs/

Ukoliko je lice upisano u Jedinstveni birački spisak podnosi kopiju važećeg ličnog dokumenta i Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu:
- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, istovremeno sa važećim ličnim dokumentom i zahtevom za prijavu glasanja u inostranstvu, treba da podnese i zahtev za upis u jedinstveni birački spisak:
- Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji
- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

NAPOMINJEMO DA JE, SHODNO PROPISIMA, NEOPHODNO PODNETI NOVU PRIJAVU ZA GLASANjE, BEZ OBZIRA DA LI JE BIRAČ PRETHODNO PODNOSIO ZAHTEV ZA GLASANjE U INOSTRANSTVU.

RIM  -  Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma
E-mail: ljubomir.merdovic@mfa.rs
 Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta

16. feb 2022.

Povodom predstojećih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 3. april 2022.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta 2022. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.


Opširnije...
IZBORI 3. APRILA 2022.g. - OSTVARIVANJE BIRAČKOG PRAVA NA MALTI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odliku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, koji će biti održani 3. aprila 2022. godine. Istog dana biće održani i predsednički izbori koje je raspisao predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić. 

Punoletni državljani R. Srbije, koji privremeno borave ili imaju regulisano boravište na Malti, mogu najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 12. marta 2022. godine, da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Zahtev se može podneti najkasnije do ponoći 12. marta 2022. godine, lično u prostorijama Kancelarije R.Srbije u Valeti (utorkom, četvrtkom i petkom od 10 do 14 časova), poštom ili elektronskim putem (mejlom). Uz zahtev (uredno popunjen i potpisan) je potrebno priložiti kopiju važećeg ličnog dokumenta izdatog od nadležnog organa R. Srbije (prva strana pasoša ili obe strane lične karte). Molimo da zahtev za glasanje podnesete blagovremeno.

U inostranstvu mogu glasati birači koji su u R. Srbiji upisani u jedinstveni birački spisak. Uvid u jedinstveni birački spisak, radi provere upisa, može se izvršiti na linku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: http://upit.birackispisak.gov.rs/

Ukoliko je lice upisano u Jedinstveni birački spisak podnosi kopiju važećeg ličnog dokumenta i Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu:
- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, istovremeno sa važećim ličnim dokumentom i zahtevom za prijavu glasanja u inostranstvu, treba da podnese i zahtev za upis u jedinstveni birački spisak:
- Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji
- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

NAPOMINJEMO DA JE, SHODNO PROPISIMA, NEOPHODNO PODNETI NOVU PRIJAVU ZA GLASANjE, BEZ OBZIRA DA LI JE BIRAČ PRETHODNO PODNOSIO ZAHTEV ZA GLASANjE U INOSTRANSTVU.

Valeta: Europa Centre, Level 3, Office 18/a, Triq Sant` Anna 58, Floriana, FRN,1400 Malta
E-mail:  srb.office.valletta@gmail.comBeograd dobija Centar za četvrtu industrijsku revoluciju

7. februar 2022.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Ženevi potpisivanju Sporazuma o uspostavljanju centra Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, prvog takvog u regionu Zapadnog Balkana.

Sporazum su u sedištu tog foruma potpisali direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović i izvršni direktor zadužen za centre Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju Džeremi Jurgens.

Pomenuti centar u Srbiji biće 16. u mreži centara Svetskog ekonomskog foruma u svetu i prvi u regionu Zapadnog Balkana.


Opširnije...
Uskoro Kancelarija Srbije u Valeti

21.1.2022.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obaveštava da će Kancelarija Republike Srbije u Valeti, u Republici Malti, započeti sa radom 31. januara.

Otvaranje Kancelarije Ambasade Srbije u Italiji, sa sedištem u Valeti, u interesu je daljeg razvoja međudržavnih odnosa sa Republikom Maltom, a pored pružanja konzularno-pravne zaštite državljanima Srbije, radiće na unapređenju bilateralnih i ekonomskih odnosa, kao i kulturno-prosvetne, naučno-tehničke i drugih vidova saradnje dve zemlje.

Kancelarija, koja se otvara zahvaljujući i Memorandumu o kolokaciji sa Mađarskom, nalazi se na adresi: Europa Centre, Level 3, Office 18/a, Triq Sant` Anna 58, Floriana, FRN,1400 Malta.

Kontakt podaci kancelarije su: tel. +35627037921 i +35627023539, elektronska pošta: srb.office.valletta@mfa.rs.

Za rad sa strankama, zakazivanje termina i konzularne konsultacije i-mejl adresa je: srb.office.valletta@gmail.com.

Radno vreme Kancelarije u Valeti sa strankama biće utorkom, četvrtkom i petkom od 10 do 14 časova.

Jurisdikciono područje Kancelarije u Valeti obuhvata teritoriju Republike Malte.Važno obaveštenje: Otvaranje Kancelarije R. Srbije na Malti

Kancelarija Ambasade Republike Srbije u Rimu, sa sedištem u Valeti zvanično počinje rad sa strankama 31. januara 2022. godine. 

Radno vreme Kancelarije je od 8:00 do 16:00 časova. Rad sa strankama u Kancelariji je utorkom, četvrtkom i petkom u vremenu od 10:00 do 14:00 časova, uz obavezno zakazivanje termina i poštovanje epidemioloških mera.

Termin se možete zakazati telefonom ili elektronskim putem na adresu Kancelarije, počev od 24. januara 2022. godine. Telefonsko zakazivanje termina i konzularne konsultacije su ponedeljkom i sredom od 10 do 14 časova, a utorkom, četvrtkom i petkom u vremenu od 14,30 do 15,30 časova.

Adresa Kancelarije je: Europa Centre, Level 3, Office 18/a, Triq Sant' Anna 58, Floriana, FRN 1400 (bočni ulaz sa parkinga). Brojevi telefona u kancelariji: +35627037921 i tel/faks: +35627023539. Elektronska adresa: srb.office.valletta@gmail.com
 Srbija učinila velike pomake u oblasti vladavine prava

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorima Francuske, Italije, Nemačke i SAD i otpravnicima poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Delegacije Evropske unije u Srbiji o predstojećem referendumu o promeni Ustava, koji je zakazan za 16. januar ove godine.

 

 


Opširnije...
Ambasador Aleksić kod predsednika Italije na novogodišnjem prijemu

17. decembar 2021. godine

Ambasador Goran Aleksić prisustvovao je novogodišnjem prijemu kod predsednika Republike Italije Serđa Matarele, koji se u palati Kvirinale tradicionalno organizuje za članove diplomatskog kora.

Ambasador Aleksić je ovom prilikom predsedniku Matareli i ministru inostranih poslova Luiđiju di Maju uputio pozdrave državnog rukovodstva Republike Srbije i srdačne čestitke povodom predstojećih praznika.

 


Opširnije...
Otvaranje Klastera 4 važna prekretnica za Srbiju

14. decembar 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je u Briselu, nakon Međuvladine konferencije o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, na kojoj je otvoren Klaster 4, koji obuhvata četiri poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, da je današnji dan veoma značajan i da predstavlja veoma važnu prekretnicu za Srbiju.

Brnabić je istakla da je Srbija u skladu sa novom metodologijom otvorila Klaster 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, i u okviru tog klastera, otvorena su četiri nova poglavlja.


Opširnije...
REFERENDUM: GLASANЈE U INOSTRANSTVU

04. decembar 2021. godine

Povodom republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije koji je raspisan za 16. januar 2022. godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (25. decembar 2021. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećem republičkom referendumu glasati u inostranstvu.


Opširnije...
Učenje srpskog jezika na rimskom Univerzitetu Sapijenca

Ambasador Goran Aleksić sastao se sa dr Lukom Valjom, šefom Katedre za južnoslovenske jezike i književnost  u okviru  Evropskih, američkih i interkulturalnih studija Univerziteta Spijenca u Rimu. Sastanku je prisustvovala i Jelena Brborić, lektor za srpski jezik na ovom Univerzitetu.


Opširnije...
Sastanak ambasadora Aleksića sa evroposlanicom Danijelom Rondineli

29. novembar 2021. godine

Ambasador Republike Srbije u Rimu Goran Aleksić sastao se danas sa poslanicom Evropskog parlamenta i članom delegacije Odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa R.Srbijom Danijelom Rondineli.


Opširnije...
Susret ambasadora Aleksića sa učesnicima Foruma za mlade EU-Zapadni Balkan

26. novembar 2021. godine

Ambasador Republike Srbije u Rimu Goran Aleksić prisustvovao je danas završnici Foruma za mlade EU-Zapadni Balkan pod nazivom „Šta je Evropa?“, koji se održava u Rimu, od 22. do 26. novembra 2021. godine. Forum je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje R. Italije, uz učešće oko osamdeset izabranih studenata i postdiplomaca iz država članica EU i sa Zapadnog Balkana. O važnosti ovog skupa svedoči i lično učešće ministra inostranih poslova i međunarodne saradnje Luiđija di Maja, koji je bio inicijator navedenog foruma.

 


Opširnije...
Promocija izdanja Arhiva Vojvodine na italijanskom jeziku u Ambasadi Republike Srbije u Rimu

 

 

Ambasada Republike Srbije u Rimu organizovala je 23. novembra 2021. g. promociju tri izdanja Arhiva Vojvodine na italijanskom jeziku: Srpsko – italijanski diplomatski odnosi 1878 - 1909, od Berlinskog kongresa do Aneksije Bosne i Hercegovine autora dr Jovane Ivetić; „Srpska Pesma“  Đovanija Ermeta Gaete, poznatog italijanskog pesnika i kompozitora iz perioda Prvog svetskog rata koja je štampana u saradnji sa izdavačem Sandro Teti iz Rima i koju je uredio dr Đordano Merliko; „Na Balkanskom frontu. Rat i zločini protiv civilnog stanovništva u Srbiji od 1914. do 1918.“ autora Milovana Pizarija.


Opširnije...
Veliki uspeh koncerta srpskih umetnika – veče prijateljstva u Rimu i Beogradu

U organizaciji Ambasade Republike Srbije u Rimu, na prestižnom Konzervatorijumu Santa Ćećilija održan je koncert „Melodija jednog prijateljstva“, na kojem su nastupili naši svetski priznati izvođači klasične muzike violinista Ilija Marinković i pijanistkinja Nataša Veljković. Ovo nesvakidašnje umetničko veče spojilo je naša dva glavna grada i dve prijateljske kulture, a u izvedbama srpskih virtuoza uživale su beogradska i rimska publika.

 


Opširnije...
Ambasador Goran Aleksić sa zamenikom predsednika Evropskog parlamenta Robertom Metsolom o evropskom putu Srbije

Ambasador Republike Srbije Goran Aleksić je razgovarao sa zamenikom predsednika Evropskog parlamenta Robertom Metsolom, evroposlanicom sa Malte. U srdačnom i otvorenom razgovoru informisao je sagovornicu o reformskim aktivnostima koje Vlada Republike Srbije kontinuirano preduzima na svom evropskom putu.


Opširnije...
Ambasador Republike Srbije u Rimu ugostio je ambasadore zemalja učesnica Sastanka na visokom nivou posvećenom obeležavanju 60. godišnjice od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu

19. novembar 2021. godine

Povodom nedavnog uspešno održanog skupa posvećenog obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, ambasador Goran Aleksić priredio je radni ručak za šefove diplomatskih misija država koje su učestvovale na komemorativnom sastanku PNZ u Beogradu.

 


Opširnije...
Ambasador Goran Aleksić se susreo u Rimu sa poslanikom Evropskog parlamenta Markom Dreostom

17. novembar 2021. godine

Ambasador Republike Srbije u Rimu Goran Aleksić sastao se italijanskim poslanikom Evropskog parlamenta Markom Dreostom, koji obavlja funkciju zamenika člana delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa R. Srbijom u Evropskom parlamentu.


Opširnije...
Selaković razgovarao sa Žiofreom i ambasadorima EU

18. novembar 2021.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije Emanueleom Žiofreom i ambasadorima država članica EU akreditovanih u našoj zemlji.

Selaković je naglasio da je članstvo u EU apsolutni prioritet naše spoljne politike i strateško opredeljenje, prenevši da smo u potpunosti posvećeni reformskom procesu i unapređenju svih segmenata našeg društva.


Opširnije...
ODLUKA o dodeli nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da je po osnovu ovlašćenja MSP R. Srbije, državni sekretar N. Starović 29. oktobra 2021. godine doneo odluku o dodeli nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Uvid u ODLUKU i SPISAK svih pristiglih prijava
 12. новембар 2021. Србија очекује подршку за отварање кластера до краја године

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Parizu da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji koja će biti održana u decembru.

Brnabić je na konferenciji za novinare navela da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno o tome da li možemo da računamo na podršku te zemlje za otvaranje klastera na decembarskoj međuvladinoj konferenciji.

 


Opširnije...
Važna uloga Uneska za očuvanje srpske baštine na Kosmetu

12. novembar 2021. godine


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su teški primeri ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji dokaz koliko je bitna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine.

Brnabić je, na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, naglasila da su četiri dragulja srpske srednjovekovne kulturne baštine na Kosmetu – Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvaljujući tome što su upisani na listu ugrožene svetske baštine, ali da je još stotine lokaliteta i spomenika ugroženo.


Opširnije...
Obraćanje predsednika Republike Srbije na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 održanoj u Glazgovu

2. novembar 2021. godine


Opširnije...
Kontinuirana komunikacija Srbije sa EU o daljim reformama

22. oktobar 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, zajedno sa ministarkom za evropske integracije i glavnim pregovaračem Jadrankom Joksimović, sastala se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom i ambasadorima država članica EU.

Teme sastanka bile su Paket proširenja EU za 2021. godinu i posebno Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za ovu godinu, kao i naredni koraci u procesu pristupanja Uniji.


Opširnije...
Razmatrana nova ulaganja italijanskih privrednika u Srbiji

21. oktobar 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom „Kofindustrije Srbije“ Patricijom Dei Tosom o poslovanju italijanskih kompanija i poslovnoj klimi u Srbiji, njihovim novim ulaganjima u našu zemlju i bilateralnim odnosima.


Opširnije...
Selaković pred SBUN: Dijalog i primena postignutih dogovora jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja

15. oktobar 2021. godine


Govor ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića na sednici SBUN posvećenoj radu UNMIK-a:

Poštovani predsedniče Saveta bezbednosti,

Uvaženi članovi Saveta bezbednosti,

Poštovani specijalni predstavniče,

Želim da zahvalim generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Guterešu i specijalnom predstavniku generalnog sekretara i šefu UNMIK Taninu na podnetom izveštaju i naporima koji se ulažu u sprovođenje mandata UNMIK. Zahvaljujem i članovima Saveta bezbednosti na kontinuiranoj pažnji koju posvećuju pitanju Kosova i Metohije. Republika Srbija visoko uvažava aktivnosti Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji i zalaže se za njen što delotvorniji rad u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 u nesmanjenom obimu, s ciljem izgradnje i očuvanja trajnog mira, stabilnosti i bezbednosti u Pokrajini.


Opširnije...
Principi i vrednosti Pokreta nesvrstanih aktuelni i danas

 

Beograd, 11. oktobar 2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, otvarajući komemorativni samit povodom 60-godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, da je međunarodna saradnja, uz poštovanje fundamentalnih principa, jedini put ka razvoju i prosperitetu čovečanstva.

 


Opširnije...
Odluke Ministarstva spoljnih poslova Srbije o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore

 

Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu donelo je Odluku o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu, koji imaju za cilj: upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i Srba u regionu.


Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore

Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu

 


Opširnije...
Selaković zahvalio Malti na principijelnoj podršci proširenju EU

04. oktobar 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Malte Evatistom Bartolom.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, Selaković je zahvalio Malti na čvrstoj i principijelnoj podršci proširenju EU, koja je osvedočena i u podršci otvaranju svih pregovaračkih poglavlja za koje je Srbija u ovom trenutku spremna.

Ministar Selaković je rekao da je Srbija zainteresovana za produbljivanje i unapređenje sveukupnih odnosa sa Republikom Maltom.


Opširnije...
Ambasador Goran Aleksić na ceremoniji inauguracije kapetana regenata u San Marinu

1.oktobar 2021. godine

Ambasador Goran Aleksić prisustvovao je danas svečanoj ceremoniji inauguracije novih šefova države San Marino, kapetana regenata Frančeska Musonija i Đakoma Simonćinija.

Ovom prilikom, u srdačnom razgovoru ambasadora Gorana Aleksića sa ministrom inostranih poslova San Marina Lukom Bekarijem i ambasadorom San Marina u Republici Srbiji Linom Zonzinijem obostrano je potvrđena spremnost za dalje unapređenje sveukupnih odnosa.


Opširnije...
Predsednik Vučić prisustvovao ceremoniji obeležavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac

30. septembar 2021. godine


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prisustvovali su danas ceremoniji obeležavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10, kao i potpisivanju Ugovora između Javnog preduzeća Koridori Srbije i Konzorcijuma STRABAG AG i STRABAG d.o.o. Beograd o izgradnji prve faze Auto-puta mira na deonici Merošina – Merošina 1.


Opširnije...
Sastanak ambasadora Aleksića sa evroposlanikom Salvatoreom De Meom

28. septembar 2021. godine

Ambasador Goran Aleksić sastao se danas sa evroposlanikom Salvatoreom De Meom, članom delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom.


Opširnije...
Sastanak predsednika Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte

27. septembar 2021. godine


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadore zemalja članica Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefa Delegacije Evropske unije, koji su zatražili deeskalaciju krize na severu Kosova i Metohije.


Opširnije...
Telefonski razgovor predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO

26. septembar 2021. godine


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije.


Opširnije...
Selaković u Njujorku sa 28 šefova diplomatije o ekonomskim uspesima Srbije i situaciji na KiM

25. septembar 2021. godine


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je u Njujorku šefove diplomatije 28 država upoznao sa ekonomskim uspesima Srbije, ali i sa situacijom na Kosovu i Metohiji, o čemu je razgovarao i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji mu je rekao da možemo da računamo na podršku Ruske Federacije kada je reč o interesima Srbije na KiM.


Opširnije...
Priština ozbiljno ugrozila mir i regionalnu stabilnost

25. septembar 2021. godine


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić upozorila je danas na to da je Priština ozbiljno ugrozila lokalnu i regionalnu stabilnost nakon što je poslala na sever Kosmeta teško naoružane specijalne jedinice koje demonstriraju brutalnost prema mirnom srpskom stanovništvu.


Opširnije...
Predsednica Vlade Brnabić na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće

22. septembar 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas video-porukom na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće, koji je otvorio predsednik SAD Džozef Bajden.


Opširnije...
Otvorena izložba „Nikola Tesla: čovek iz budućnosti“ u Trstu

17. septembar 2021. godine

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i predsednik autonomnog regiona Friuli Venecija Đulijo, Masimo Fedrigo danas su u Trstu otvorili izložbu posvećenu naučniku Nikoli Tesli pod nazivom „Nikola Tesla: čovek iz budućnosti“ pred ambasadorom Srbije u Italiji, gradonačelnikom Trsta i drugih zvaničnika.


Opširnije...
Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

15.09.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas centralnoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Savskom trgu.


Opširnije...
ODLUKA o sufinansiranju projekata za dijasporu - osnivanje novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika

15. septembar 2021. godine

Uvid u donetu odluku možete izvršiti OVDEProslavljamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

15. septembar 2021. godine

Ambasada Republike Srbije u Rimu ovom video čestitkom iz Italije i Malte svim našim sunarodnicima u domovini i rasejanju želi srećan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Živela Srbija!


Opširnije...
Zaštita imovinskih prava Srba poreklom iz Federacije Bosne i Hercegovine

Prenosimo obaveštenje Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu o početku medijske kampanje posvećene informisanju Srba poreklom iz Federacije BiH o potrebi zaštite imovinskih prava koje zajednički sprovode organi Republike Srbije i Republike Srpske.

U Federaciji BiH je u toku usklađivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišnim knjigama, tzv. harmonizacija podataka. Prilikom ovog procesa pripadnici srpskog naroda bi mogli da izgube pravo na imovinu koja je u njihovom vlasništvu ili posedu.

U mnogim slučajevima se kao vlasnik upisuje država, entitet, kanton ili opština ili lice koje neovlašćeno koristi srpsku imovinu, tako da izbegli i raseljeni Srbi, te njihovi naslednici, nemaju saznanja da je njihovo zemljište ili zemljište predaka predmet postupka. Ukoliko se građanin izjasni da nije imao saznanja o raspisu moguće je produženje  roka za prijavu do godinu dana, a imajući u vidu da vlasnička tužba kod imovine ne zastareva, naknadne ispravke pogrešnih upisa su moguće samo kroz sudski proces.

Imajući sve navedeno u vidu, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu poziva sve pripadnike srpskog naroda u dijaspori, poreklom iz Federacija BiH, da se jave na:

Telefon: +387 55490940

Viber i WhatsApp: + 387 65 090-040

pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Kontakti Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH:

odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

FB @srbiufederacijibih

TW @OdborF

 Poseta delegacije Srpskog društva za proteomiku Ambasadi RS u Rimu

10. septembar 2021. godine

Predstavnice Srpskog društva za proteomiku, naučnice dr Katarina Smiljanić, dr Vesna Jovanović, Maja Mladenović i Teodora Đukić boravile su u Rimu od 8. do 10. septembra o.g, radi učešća na kongresu ”Proteomics and metabolomics for personalized medicine”, kojim su i kopredsedavale. Prilikom njihovog boravka u Rimu, organizovan je radni sastanak srpskih naučnica sa ambasadorom Goranom Aleksićem.


Opširnije...
Otvaranje autorske izložbe Dragane Mirčetić primenjene umetnice iz Srbije u Rimu

Autorska izložba nakita Dragane Mirčetić iz Beograda, osnivača brenda Arte&Bellezza, posle izlaganja u ULUPUDS u Beogradu, otvorena je 2. septembra 2021. u galeriji INCINQUE OPEN ART MONTI u Rimu. Izložbu je otvorila urednica galerije, Monika Ćekini uz predstavnika Ambasade Republike Srbije. 


Opširnije...
Predsednik Vučić primio akreditivna pisma ambasadora koji pokrivaju Srbiju na nerezidencijalnoj osnovi

06. septembar 2021.

Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću su danas akreditivna pisma predali ambasadori, koji svoje zemlje predstavljaju na nerezidencijalnoj osnovi. 

Predsednik Vučić je ambasadorima poželeo uspešan diplomatski mandat, izrazivši uverenje da će politički dijalog i ekonomska saradnja Srbije i ovih zemalja nastaviti da se razvijaju na obostranu korist.

Tokom susreta u Palati Srbija, predsednik Vučić razgovarao je sa ambasadorima o bilateralnoj saradnji Srbije i njihovih zemalja, spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, situaciji u regionu, kao i o međunarodnim odnosima.


Opširnije...
Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“

05. avgust 2021. godine


Predsednik Repulike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ i poručio da Srbija pamti!


Opširnije...
Кonkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

23. jul 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković doneo je odluke o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu.

Sve informacije o raspisanim konkursima za sufinansiranje projekata dostupne su OVDEPredsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilj je EU, ali je Kina važan partner

22. jul 2021.

Mi smo se odlučili - naš cilj jeste i ostaje EU, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu nemačkom dnevniku „Handelsblatu“ i da za Srbiju ne postoji nikakva alternativa, ali naglasio i da je Kina važan partner Srbiji, a zadatak države da vodi brigu o interesu svojih građana.

On je tako odgovorio na pitanje šta će Srbija izabrati kada jednom bude morala da bira između tesnih odnosa sa Pekingom ili EU. Vučić je naglasio da Srbija želi da postane punopravna članica EU.

„Nas povezuje istorija, zajednička kultura, članice EU su bez premca već sada naši najvažniji partneri“, objasnio je i dodao da je trgovinska razmena Nemačke i Kine 3.000 puta veća nego Srbije i Kine, a, primetio je, i pored toga se poslovi Srbije sa Kinom prikazuju kao problem.


Opširnije...
Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije

20. jul 2021. godine


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na skupu posvećenom digitalizaciji i IT sektoru, koji je održan u Njujorku, da je, otkako je postala premijerka, najponosnija na uspeh Srbije u oblasti digitalizacije.


Opširnije...
Srbija snažno podržava Berlinski proces

05. jul 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na onlajn Samitu lidera Berlinskog procesa na kojem je bilo reči o konkretnim rezultatima postignutim u toku njegovog sedmogodišnjeg trajanja, planovima za naredni period i inicijativama čiji je cilj pružanje podrške Zapadnom Balkanu na njegovom putu ka Evropskoj uniji.

Fokus samita bio je na izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta koji se odnosi na četiri temeljne slobode: slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, za koje je usvojen Akcioni plan u novembru prošle godine, a od kojeg bi region imao posebne benefite.


Opširnije...
Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji „Mini Šengen“

29. jun 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas putem video-linka na konferenciji „Mini Šengen“ sa predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevim. Zvaničnici su razgovarali o daljim koracima u regionalnoj saradnji, kao procesu od vitalnog značaja za napredak Zapadnog Balkana i evropskog puta u celini.


Opširnije...
Ministar Selaković sa budućim izaslanicima odbrane Republike Srbije

25. jun 2021. godine


Šef srpske diplomatije Nikola Selaković razgovarao je danas sa budućim izaslanicima odbrane, koji u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije obavljaju pripreme za odlazak u inostranstvo.

Ministar Selaković je poželeo budućim izaslanicima odbrane Republike Srbije uspeh u radu, istakavši da će u obavljanju svog posla imati punu podršku Ministarstva spoljnih poslova i naše diplomatsko-konzularne mreže.


Opširnije...
Podrška Italije Srbiji u procesu evrointegracija na svim nivoima

Beograd, 22. jun 2021.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem di Majom o najvažnijim ekonomskim i političkim procesima u zemlji i regionu i podršci koju Rim na svim nivoima pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.


Opširnije...
Selaković: Zahvalnost Italiji na podršci evropskom putu Srbije

22. jun 2021.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da Italija podržava nastavak proširenja Evropske unije i zahvalio Vladi te zemlje što podržava Srbiju u procesu evropskih integracija.

Nakon sastanka sa italijanskim kolegom Luiđijem Di Majom, Selaković je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da će se u novembru održati zajednička sednica Vlada Srbije i Italije koja će biti praćena biznis forumom.
 


Opširnije...
Sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa ministrom spoljnih poslova Republike Italije Luiđijem Di Majom

Beograd, 22. jun 2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Luiđija di Maja, sa kojim je konstatovao da odnose dveju zemalja karakteriše visok stepen međusobnog razumevanja.


Opširnije...
18. jun 2021. Selaković: Visok nivo saradnje Srbije i Italije

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Italije Karlom Lo Kašom.


Na sastanku je bilo reči o predstojećoj poseti ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Luiđija Di Maja Beogradu 21. i 22. juna.


Opširnije...
Obraćanje predsednika Republike Srbije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

09. jun 2021. godine


Poštovani predsedniče, dame i gospodo, članovi delegacija,

U svom izlaganju ukazaću na nekoliko aktuelnih pitanja koja se tiču nadležnosti Mehanizma – naime, mogućnosti izdržavanja kazni izrečenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Republici Srbiji, aktuelnom praksom onemogućavanja prevremenog puštanja na slobodu osuđenih, kao i obaveze Mehanizma u pogledu zaštite osuđenih lica.
 


Opširnije...
Ministar Selaković predstavio novu uslugu „e-Konzulat“

20. maj 2021. godine


U Beogradu je danas predstavljena nova usluga Ministarstva spoljnih poslova „e-Konzulat”, namenjena stranim državljanima koji apliciraju za vizu i žele da dođu u Srbiju da rade.
 


Opširnije...
Selaković: Srbija pokazala da solidarnost ne mora biti isključivo privilegija bogatih

11. maj 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas na Jadransko-jonskom savetu Jadransko jonske inicijative i Ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko-jonski region i poručio da je neophodno sve dostupne resurse ove inicijative direktnije uključiti u pronalaženje zajedničkih odgovora na izazove pandemije virusa korona.

Šef srpske diplomatije ukazao je da se pandemija može pobediti samo zajedničkim snagama, a kao ključnu reč u ovim izazovnim vremenima istakao je solidarnost.


Opširnije...
Selaković čestitao Dan Evrope Žozepu Borelu

08. maj 2021.


Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković uputio je čestitku povodom, 9. maja, Dana Evrope visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu u kojoj je izrazio uverenje da će ideja ujedinjenja različitosti u miru i solidarnosti i dalje biti ideja vodilja Evropske unije.
 


Opširnije...
Vučić: Evropu smatramo našom kućom

08. maj 2021. godine

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je vizionarska ideja Roberta Šumana donela istinsku pobedu novog poverenja nakon Drugog svetskog rata i veru u ujedinjenje različitosti u miru i solidarnosti, uz poruku da tu veru ima i Srbija, kao i nadu da će postati zemlja koja će biti rado viđena u evropskoj porodici naroda.

Vučić je, čestitajući svima u Srbiji i EU Dan Evrope, podsetio da je 9. maj dan kada se slavi i velika pobeda slobode, izvojevana uz ogromne žrtve.


Opširnije...
Stipendije Republike Srbije za studente iz Italije - Letnja škola srpskog jezika i stručno usavršavanje u akademskoj 2021/2022.

Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije donelo je odluku o dodeljivanju stipendija za italijanske studente.


Više informacija o stipendijama za Letnju školu srpskog jezika pogledajte OVDE a za stručno usavršavanje za akademsku 2021/2022. godinu pogledajte OVDE.


Formular za prijavu preuzmite OVDEOBAVEŠTENjE – Neradni dani za Uskršnje praznike

U skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, Ambasada R. Srbije u Rimu neće raditi za vreme Vaskršnjih i Prvomajskih praznika, počev od Velikog petka 30. aprila zaključno sa 04. majem 2021. godine.


 Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF

21. april 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi šef Misije, Jan Kejs Martejn. Sagovornici su zaključili da osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nadstavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP-a, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije.
 


Opširnije...
Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu

20. april 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas regionalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hansa Klugea, sa kojim je razgovarao o saradnji u borbi protiv pandemije Kovid-19, kao i o saradnji na unapređenju zdravstvene zaštite u našoj zemlji i drugim zajedničkim aktivnostima.
 


Opširnije...
SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji

19. april 2021. godine


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom o epidemiološkoj situaciji i toku imunizacije građana u Srbiji.

Brnabić je iskazala zahvalnost na saradnji u borbi protiv pandemije, tehničkoj pomoći i ekspertizi, ističući da je za našu zemlju veoma značajna podrška ove organizacije. Ona je obavestila direktora SZO za Evropu o toku imunizacije građana u Srbiji, izrazivši uverenje da ćemo, zahvaljujući velikom broju vakcinisanih, uspeti da stvorimo kolektivni imunitet i vratimo se u normalne tokove života.

Kluge je proces imunizacije u Srbiji ocenio kao impresivan, i dodao da je Srbija donela dobru odluku da građanima ponudi sve dostupne vakcine koje se koriste u borbi protiv virusa korona.


Opširnije...
Kampanja za vakcinaciju u Srbiji u italijanskim medijima - nastupi ambasadora Gorana Aleksića

 

Ambasador Republike Srbije u Rimu Goran Aleksić dao je intervju za tink tenk Il Nodo di Gordio u kojem je govorio o ciljevima i dinamici kampanje imunizacije koja se sa velikim uspehom sprovodi u Srbiji.

Intervju je jedan u nizu mnogih koje ambasador Aleksić proteklih dana daje italijanskim sredstvima informisanja, s obzirom na veliku zainteresovanost i njihovo gotovo svakodnevno izveštavanje o kampanji vakcinacije koja se sprovodi u Srbiji. Ambasador Aleksić je prenosio detaljne informacije o uspešnoj kampanji vakcinacije u Srbiji, potkrepljene potpunim i ažurnim podacima. Približio je italijanskoj publici strateške procene i napore koji su činjeni u cilju nabavke vakcina i uspešnog sprovođenja kampanje, kao i u borbi protiv pandemije i saniranju njenih posledica na zdravstvenom i ekonomskom planu.
Ambasador je posebno ukazao na visok procenat vakcinisanih građana, što R.Srbiju svrstava među vodeće zemlje Evrope i sveta, zatim na dostupnost izbora vakcina najvećih svetskih proizvođača i odličnu organizaciju koja je povezana sa efikasnom digitalizacijom. Istakao je spremnost i aktivnosti koje je R.Srbija preduzela na pružanju pomoći zemljama iz našeg regiona, kako kroz vakcinaciju određenih kategorija stanovništva, tako i kroz brojne donacije cepiva. Ukazao je, takođe, da su kampanjom imunizacije bile obuhvaćene posebne i ranjive grupe stanovništva, uključujući i migrante. 
I ovaj nastup ambasadora Aleksića bio je prilika da se široj italijanskoj javnosti ukaže da je našoj zemlji prioritet nacionalna imunizacija i pomoć regionu, te da Srbija nije destinacija za ''vakcinalni turizam''.

Više o kampanji za vakcinaciju u Srbiji pogledajte na sledećim internet stranicama:

 

Il Nodo di Gordio - LINK

Konferencija za novinare u organizaciji novinarskog udruženja Strana štampa iz Milana FB stranica - LINK

Radio 24 - LINK

La7 - LINK

FuoriTG - TG3 - LINK

TGCom 24 Mediaset- LINK

 

 

 

 Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu

13. april 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je konstatovao da Priština uporno istrajava u kampanji mržnje protiv srpskog naroda, što se najdrastičnije vidi u neargumentovanim optužbama za masovna silovanja i genocid. 

Selaković je, na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, istakao da su očigledni napori privremenih institucija na KiM da stvore narativ o masovnim silovanjima Albanki, te da se za tu svrhu koriste propagandni metodi i laži.


Opširnije...
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači

13. april 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da politički ekstremizam među Albancima na KiM ne gubi na snazi, već da naprotiv, postaje sve jači.

Selaković je, na sednici na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, podsetio da obaveza formiranja Zajednice srpskih opština nije ispunjena već 2.917 dana i da se zapravo, 19. aprila navršava punih osam godina otkako je postignut dogovor u Briselu, a da Priština i dalje odbija da ispuni svoju obavezu i omogući formiranje ZSO.


Opširnije...
Investicioni potencijali u sektoru drvne industrije Srbije

Razvojna agencija Srbije objavila je novu brošuru za potencijalne investitore u oblasti drvne industrije. Ukoliko ste zainteresovani da saznate više o mogućnostima za investicije u navedenom sektoru, pogledajte brošuru OVDEVAŽNA INFORMACIJA U VEZI SA KAMPANJOM VAKCINACIJE U SRBIJI

Ogroman je uspeh Srbije vakcinacija stranaca, pre svega iz regiona. To je način podizanja zajedničke sigurnosti, jer bez bezbednih ljudi u regionu ni ljudi u Srbiji nisu bezbedni. Od stranih državljana najviše je u Srbiji vakcinisano iz BiH, Severne Makedonije i Crne Gore.

Poslednjih dana, usled velikog publiciteta u medijima širom sveta i odlično organizovanog procesa nabavke vakcina i imunizacije u Srbiji, primetno je veliko interesovanje za vakcinaciju u našoj zemlji, ne samo iz regiona, već i iz velikog dela Zapadne i Centralne Evrope. Evidentiran je i veliki broj upita čak i za „vakcinalni“ turizam, kako građana iz tih delova Evrope, tako i tur-operatora, turističkih agencija i avio-kompanija.

Srbija je trenutno fokusirana na vakcinaciju svojih građana, ali ćemo nastojati da kroz donacije vakcina i u narednom periodu pomognemo prijateljima i komšijama u borbi protiv korone. 


Opširnije...
Sastanak sa ambasadorom Republike Italije

5. april 2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Republike Italije Karla Lo Kaša, sa kojim se saglasio da je prošlonedeljna poseta šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića Rimu potvrdila bliskost dveju zemalja i visok stepen međusobnog razumevanja.

Predsednik Vučić i ambasador Lo Kašo su izrazili nadu da će epidemiološka situacija omogućiti da ove godine bude održana četvrta zajednička sednica vlada, jer bi dala snažan podsticaj svestranoj saradnji dveju zemalja.
 


Opširnije...
Selaković: Vakcine nisu pitanje geopolitike već humanosti

02. april 2021.

Srbija uspešno nastavlja sa svojom kampanjom vakcinacije protiv Kovida-19 u kojoj se nije rukovodila geopolitičkim razlozima, već namerom da se spasu ljudski životi, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u intervjuu za italijansku agenciju Nova tokom dvodnevne posete Rimu.

„Mislim da to nije geopolitička misterija već plod potpuno drugačijeg pristupa“, izjavio je Selaković, komentarišući uspeh Srbije u nabavci vakcina protiv kovida.


Opširnije...
Selaković: Srbija za Italiju ključna zemlja u regionu

1. april 2021.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković rekao je danas da Italija Srbiju smatra ključnim činiocem u regionu, i da je naša država svojim ekonomskim i društvenim razvojem pokazala da zemlje Zapadnog Balkana zaista mogu da se razvijaju i ostvaruju evropske standarde.
„Neskriveno jasno je rečeno na sastanku - oči su uprte u Srbiju. Hvala vam što vaša vlada i premijer (Mario) Dragi region Zapadnog Balkana držite visoko na svojoj listi prioriteta vaše spoljne politike“, rekao je šef srpske diplomatije na konferenciji za novinare nakon sastanka sa italijanskim kolegom Luiđijem Di Majom.


Opširnije...
Selaković: Italija bez rezerve podržava Srbiju

31. mart 2021.

Italija podržava otvaranje svih novih pregovaračkih poglavlja za koja je Srbija spremna i ta zemlja je najveća država članica EU koja nema rezervu u podršci Srbiji na polju napretka u evrointegracijama, izjavio je danas u Rimu ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković.


Šef srpske diplomatije istakao je i da Italija pokazuje posebno interesovanje kada je u pitanju region Zapadnog Balkana.


Opširnije...
Selaković: Italija je Srbiji važan i pouzdan partner

31. mart 2021.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković obratio se danas Komisiji za spoljne i evropske poslove Doma poslanika parlamenta Italije, i poručio da bilateralni odnosi naših zemalja mogu poslužiti kao primer uspešne i razvijene institucionalne saradnje na temeljima strateškog partnerstva.

Šef srpske diplomatije rekao je da Italija može biti čvrsto uverena da u Vladi Srbije ima stabilnog i pouzdanog partnera okrenutog evropskoj budućnosti.


„Srbija Italiju vidi kao važnog, respektabilnog i pouzdanog evropskog partnera. Stabilnost odnosa trajna je vrednost koja će nastaviti da se neguje i unapređuje“, rekao je Selaković.


Opširnije...
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

24. mart 2021. godine


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

„Vaša svetosti, poštovani predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, poštovani predsednici Narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, poštovani predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, uvaženi ministri obeju vlada, dragi gosti i prijatelji, predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, hvala vam što smo i večeras svi zajedno i što je srpski duh nesalomiv i nepobediv.


Opširnije...
Selaković: Italija jedan od najvažnijih partnera Srbije

Beograd, 22. mart 2021. godine


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ambasadorom Italije Karlom Lo Kašom.

Ministar Selaković je istakao da je Italija jedan od najvažnijih partnera Srbije, drugi spoljnotrgovinski partner, drugi najveći strani poslodavac i država koja nas snažno podržava na putu evropskih integracija.


Opširnije...
Republika Srbija obeležava Mesec Frankofonije

Republika Srbija, pridružena članica Frankofonije od 2018, tokom marta sa celom frankofonom zajednicom u svetu obeležava „Mesec Frankofonije“. Za sve ljubitelje srpske kulture i francuskog jezika, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je pripremilo raznolik program, a Ambasada R.Srbije u Rimu vas poziva da otkrijete bogatstvo srpskog kulturnog i umetničkog izraza na francuskom jeziku. Pripremljeni sadržaj možete da pogledate klikom na na sliku.Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovovao je danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine – Pogrom na Kosovu i Metohiji. On je rekao da je pre tačno 17 godina na KiM počinjen pogrom, a pogrom prevazilazi sve ostale zločine.

„Možda postoji vreme u kojem smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada ne sme da postoji vreme da se protiv nepravde pobunimo, ove reči Elija Vizela, nekadašnjeg logoraša, nobelovca, obavezuju nas zauvek da protiv zločina ne ćutimo, ko god da ga je i zašto počinio“, poručio je predsednik Vučić i dodao da smo zapamtili i naučili svaku lekciju u kojoj smo bili gubitnici, svaku u kojoj smo bili nemi na sopstvene žrtve, svaku u kojoj smo bili spremni da zaboravimo.
 


Opširnije...
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije

Beograd, 17. mart 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o nastavku borbe protiv pandemije Kovid-19 i izazovima u procesu masovne vakcinacije, kao i o dinamici pristupnih pregovora između Srbije i EU i stabilnosti u regionu. 

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci koju EU pruža Srbiji u uslovima pandemije i izrazio nadu da će uskoro stići i prvi kontingenti vakcina iz programa Kovaks.


Opširnije...
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije

08. mart 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je borba protiv svih oblika kriminala u vrhu prioriteta Vlade Srbije i neizostavan segment procesa pridruživanja EU.

„To je i naša moralna obaveza, kako bi generacijama iza nas ostavili jedan bolji svet“, rekao je Selaković učestvujući video-linkom na 14. Kongresu UN o sprečavanju kriminala i krivičnom pravosuđu, koji se održava u Kjotu.

 


Opširnije...
UNAPREĐENJE PRIVREDNE SARADNJE SRBIJE I ITALIJE I PROMOCIJA INVESTICIONIH POTENCIJALA

Rim, 3. mart 2021. godine

Ambasador Srbije u Rimu Goran Aleksić učestvovao je na video konferenciji pod nazivom „Srbija u fazi obnove: perspektive i mogućnosti za italijanske kompanije“, održanoj 3. marta o.g. na našu inicijativu, a u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu i konsultantskom kućom GreenHill Advisory. Na konferenciji su, pored ambasadora Aleksića, izlagali ambasador K.Lo Kašo, predsednik Konfindustrije Srbija P.Dei Tos i F.Markolini, ispred GreenHill Advisory. Skup je izazvao veliko interesovanje italijanskih privrednika, predstavnika institucija, kao i učesnika iz R.Srbije, tako da je konferencija imala više od 70 pratilaca.
 


Opširnije...
Unapređenje saradnje Srbije sa Svetskim programom za hranu Ujedinjenih nacija

19. februar 2021. godine

Ambasador Goran Aleksić sastao se danas sa izvršnim direktorom Svetskog programa za hranu UN (WFP) Dejvidom Bizlijem, u sedištu ove svetske organizacije u Rimu.

Ambasador Aleksić je ovom prilikom uputio čestitke WFP za dobijanje Nobelove nagrade za mir za 2020. godinu koju je, u ime organizacije, primio izvršni direktor Dejvid Bizli. Tokom razgovora, obostrano je potvrđena spremnost za unapređenje saradnje Srbije i Svetskog programa za hranu i dogovoren nastavak konsultacija o zajedničkom angažmanu na potencijalnim projektima i programima koje sprovodi WFP, kao jedna od vodećih humanitarnih organizacija na globalnom nivou.
 


Opširnije...
Ministar Selaković uputio čestitku Luiđiju Di Maju

Beograd, 19. februar 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković uputio je čestitku Luiđiju Di Maju, povodom reizbora na funkciju ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Poželevši mnogo uspeha u budućem radu šefu italijanske diplomatije, Selaković je podvukao prijateljstvo Srbije i Italije i izrazio želju za jačanjem strateškog partnerstva i saradnje dve zemlje.

„Uveren sam da ćemo na čvrstim temeljima strateške saradnje i prijateljskih odnosa, i u aktuelnim vremenima velikih globalnih izazova, nastaviti da dajemo konkretan doprinos snazi i vitalnosti bilateralne saradnje između Srbije i Italije, na dobrobit naših naroda i država“, stoji u čestitki ministra Selakovića, uz očekivanje da se susret s italijanskim kolegom što pre realizuje.


Opširnije...
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog

18. februar 2021. godine

 

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju. Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta pre 16 časova označavajući da je izabran 46. Patrijarh srpski.

Novoizabrani Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Porfirije (Perić) rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine.


Opširnije...
Video cestitka Ministarstva spoljnih poslova povodom Dana drzavnosti Srbije

Danas 15. februara 2021. Republika Srbija proslavlja Dan drzavnosti. 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uputilo je cestitku koju mozete videti u filmu Dan drzavnosti Srbije

Svim nasim gradjanima koji zive i rade u Republici Italiji, nasoj dijaspori u citavom svetu i prijateljima Republike Srbije zelimo srecan praznik. 

Kolektiv Ambasade Republike Srbije u Rimu Čestitka novoizabranom predsedniku Vlade Republike Italije

Beograd, 13. februar 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom predsedniku Vlade Republike Italije Mariju Dragiju, u kojoj se kaže:

"Primite iskrene čestitke povodom stupanja na dužnost predsednika Vlade Republike Italije, uz najbolje želje za dobro zdravlje i mnogo uspeha u radu.

Ukazano poverenje da vodite Vladu Republike Italije velika je čast, ali je, posebno sada, u vreme globalne krize bez presedana u novijoj istoriji, koja je sve nas stavila pred nezapamćene izazove, i velika odgovornost. Uveren sam da ćete dužnost premijera da obavljate sa istinskom posvećenošću i nesumnjivom stručnošću, na dobrobit Republike Italije i svih njenih građana.

Republika Srbija je posvećena razvoju strateškog partnerstva sa prijateljskom Republikom Italijom. Uveren sam da će bliskost i solidarnost, koju smo pokazali i tokom aktuelne pandemije, dati podstrek našim odnosima i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa, doprinoseći napretku naših država i naroda", navodi se u čestitki predsednika Vučića.


Opširnije...
Nacionalna kompanija Er Srbija počinje da obnavlja direktne letove

 

Nacionalna kompanija Er Srbija započela je obnavljanje direktnih letova ka evropskim destinacijama. Od 2. februara 2021. povećan je broj nedeljnih letova na relaciji Beograd - Cirih, jer je došlo do delimičnog ublažavanja ograničenja putovanja. Takođe, počev od 1. marta 2021. godine obnoviće se letovi na relaciji Beograd - Ženeva koji će se obavljati ponedeljkom i petkom. Više informacija o navedenom letu možete saznati klikom na link ovde.
Detaljnije o letovima nacionalnog avio prevoznika Er Srbija možete videti na sajtu  www.airserbia.comVučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana

Beograd, 7. februar 2021. godine

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.
 


Opširnije...
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji

Beograd, 4. februar 2021. godine


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, nastavku borbe protiv pandemije Kovid-19, sprovođenju političkih i ekonomskih reformi, uz poseban akcenat na vladavinu prava i planove za nove investicije EU u našoj zemlji.
 


Opširnije...
Selaković: Srbija posvećena vrednostima Jadransko-jonske inicijative

Beograd, 28. januar 2021. godine

Srbija je posvećena vrednostima Jadransko-jonske inicijative i odgovarajuće strategije, kao okvira u kojem se sprovode aktivnosti koje jačaju evropski put naše zemlje, sve vreme stvarajući bolje mesto za život zajedno sa državama članicama EU koje učestvuju, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na video konferenciji Petog foruma Strategije EU za jadranski i jonski region.
 


Opširnije...
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije

26. januar.2021. godine

Spoljnopolitičke pozicije Srbije se razumljivo prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, međutim naši spoljnopolitički prioriteti su već duže vreme nepromenjeni. Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih odnosa i stabilnosti i mira u regionu, i sa tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji, kaže u intervjuu za „Politiku“ ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Naš trajni interes je i punopravno članstvo u Evropskoj uniji, jer to je tip društva kojem težimo. Na bilateralnom planu, naš cilj je učvršćivanje veza sa tradicionalnim prijateljima, sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, kao i gradnja novih partnerskih odnosa sa SAD. Jedan od najvažnijih zadataka naše spoljne politike je i unapređenje položaja i zaštita prava i identiteta našeg naroda u regionu, kao i pružanje raznih vidova podrške Srbima u dijaspori. Sve su to veoma važni i vrlo često komplementarni ciljevi, ističe Nikola Selaković.
 


Opširnije...
Reforme u oblasti vladavine prava u fokusu Vlade Srbije

Beograd, 21. januar 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije o nastavku sprovođenja reformi na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.
 


Opširnije...
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi

Beograd, 12. januar 2021. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.


Opširnije...
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

3. januar 2021.g.

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.


Opširnije...
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti

2. januar 2021.g.

Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemlje u svetu, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uveren je da će najveći broj tih mesta biti popunjen i to, kako ističe, najboljim mogućim ljudima.


Opširnije...
Novogodišnja video čestitka Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ambasada u Rimu

Vama i Vašim porodicama želе srećne novogodišnje i božićne praznike!Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti

29. decembar 2020.g.

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

Predsednik je poručio da je Srbija zacrtala velike i ambiciozne ciljeve za narednu godinu, uprkos teškim i složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, te da će nastojati da u potpunosti sačuva mir i stabilnost u regionu i zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

 


Opširnije...
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu

Beograd, 24. decembar 2020. godine

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Beograd, 23. decembar 2020.g.

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.
 


Opširnije...
Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora

Beograd, 17. decembar 2020.g.

Vlada Republike Srbije je saopštila da je, na danas održanom Savetu za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, pozdravljen ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces ulaska Srbije u EU i ponovljena podrška EU putu Srbije ka članstvu.


Opširnije...
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade

Beograd, 16. decembar 2020. godine

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video veze sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU.

Tom prilikom, šef srpske diplomatije istakao je da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva.
 


Opširnije...
Ministar odbrane Republike Italije u poseti Srbiji: učvršćivanje saradnje u svim oblastima na bazi strateškog partnerstva

Beograd, 15. decembar 2020. godine

Ministar odbrane Republike Italije Lorenco Gverini boravio je u poseti Srbiji, gde se susreo sa visokim državnim zvaničnicima.

U razgovoru predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministra Gverinija konstatovano je da dve zemlje imaju stabilne prijateljske bilateralne odnose i intenzivnu saradnju u svim važnim oblastima, u skladu sa uspostavljenim strateškim partnerstvom. Izrazili su očekivanje da će okolnosti uskoro dozvoliti održavanje nove zajedničke sednice vlada.
 


Opširnije...
Vučić: Srbija radi na energetskoj efikasnosti uz obnovljive izvore energije

Srbija ulaže ogromne napore da poboljša energetsku efikasnost i to na obnovljivim izvorima energije, poručio je danas predsenik Aleksandar Vučić i dodao da je to ambiciozan zadatak, kojem se mora težiti, uprkos pandemiji.

Vučić je istakao da će Srbija do 2050. godine biti niskougljenično društvo sa konkurentnom i resursno efikasnom ekonomijom koja će građanima pružiti nova, zelena radna mesta i kvalitetan život u klimatski otpornom društvu.


Opširnije...
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом, са којим је разговарала о актуелној епидемиолошкој ситуацији у две земље и ЕУ, као и процесу евроинтеграција Србије.


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA POVODOM OBELEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.

Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temelj za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti, kao i međunarodnog sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tekovine savremenog doba. Naša obaveza danas jeste očuvanje i jačanje međunarodnog sistema za poštovanje ljudskih prava, razvoj standarda ljudskih prava, kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i nastavak saradnje sa međunarodnim i regionalnim institucijama na zaštiti ljudskih prava.


Opširnije...
Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

8.decembar 2020.godine

Udruženje novinara (UNS) pod podrškom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova organizovaće, 29. decembra o.g, Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu.

Konferencija će zbog pandemije KOVID 19 biti održana preko ZOOM aplikacije. Tema Desete konferencije će biti rad medija, organizacija i rad udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije izazvane virusom KOVID 19, te da li je i na koji način pandemija uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori i regionu.


Opširnije...
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU

Beograd, 08. decembar 2020. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.


Opširnije...
KONZULARNI DANI NA MALTI

Obaveštavamo da će konzul Ambasade Republike Srbije iz Rima posetiti Maltu i održati konzularne dane u mestu:

SLIEMA, od 04. do 06. decembra 2020. godine, u prostorijama Octopus Group Company Limited, na adresi: Tower road St. 214/1, SLM, sa početkom rada:

  • 04.12.2020. od 17:00 do 20:00 časova,
  • 05.12.2020. od 09.00 do 17.00 časova i
  • 06.12.2020. od 10.00 do 15.00 časova.

Imajući u vidu broj prijavljenih konzularnih radnji i potrebu poštovanja epidemioloških mera koje su na snazi na Malti, Ambasada će zakazati dolazak stranaka, vodeći računa o prioritetu.

Molimo da stranke, u skladu sa epidemiološkim merama COVID-19, pri dolasku drže distancu,  imaju masku, rukavice, svoju hemijsku olovku. U Kancelariju će moći da uđe samo lice koje treba da obavi konzularnu radnju. Izuzetno mogu ući zajedno sa pratiocem: maloletna deca, lica lišena poslovne sposobnosti, kao i lica sa posebnim potrebama.Proglašenje Dana žalosti u Republici Srbiji

20. novembar 2020.godine

Povodom upokojenja Njegove svetosti, Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja, Vlada Republike Srbije donela Odluku o proglašenju trodnevne nacionalne žalosti (20. 21, 22. novembra 2020.g).

Ambasada Republike Srbije u Rimu je ovim tužnim povodom otvorila knjigu žalosti. Upis u knjigu žalosti se može obaviti elektronskim putem na adresu amb.roma@mfa.rs ili poštom na adresu Via dei Monti Prioli 20, 00197 Roma.Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

11. novembar 2020. godine

Delegacija Ambasade Republike Srbije obeležila je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 2020.g, u Sutriju kod Rima.

Venac je položen na spomen obeležje mladom Italijanu Nikoli Goretiju, koji je poginuo u Cerskoj bici, kao jedan od sedam italijanskih dobrovoljaca koji su se borili zajedno sa srpskom vojskom.


Opširnije...
Predavanje ambasadora Gorana Aleksića studentima univerziteta ''Tor Vergata'' u okviru Festivala diplomatije

U okviru tradicionalne manfestacije Festival diplomatije, amabasador Republike Srbije Goran Aleksić održao je 30. oktobra predavanje polaznicima programa međunarodnih studija „Global governance” na Ekonomskom fakultetu rimskog univerzizeta „Tor Vergata“, koje je pratilo preko 100 studenta iz Italije i inostranstva. U sklopu edicije „Question time with the Ambassador...“ amb. G.Aleksić je predstavio Republiku Srbiju i njene spoljnopolitičke prioritete, bilateralne odnose sa Republikom Italijom, evropske integracije Srbije i pozicioniranje u regionalnom i globalnom kontekstu. Nakon uvodnog izlaganja usledila je diskusija sa brojnim zainteresovanim studentima.


Opširnije...
Učešće ambasadora G.Aleksića na video konferenciji „Državne granice i transplantacija: prošli i sadašnji izazovi“

Ambasador Goran Aleksić je učestvovao na video konferenciji „Državne granice i transplantacija: prošli i sadašnji izazovi“, organizovanoj u sklopu Festivala diplomatije, 28. oktobra o.g. Domaćin skupa bio je direktor Nacionalnog centra za transplantacije prof.dr M.Kardilo.


Opširnije...
Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede

 

Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privredeSERBIA - Emerging tech development hub

 

Brošura je dostupna na sledećem linku - 

SERBIA - Emerging tech development hubKONZULARNI DANI U MALTI

Obaveštavamo da će konzul Ambasade Republike Srbije iz Rima posetiti Maltu i održati konzularne dane u mestu:

SLIEMA, od 01. do 04. avgusta 2020. godine, u prostorijama Parohijske kancelarije SPC na Malti, na adresi: 81, Triq Nicolo Isouard, 2084 SLM, sa početkom rada:

01.08.2020. od 14.00 do 19.00 časova 
02-04.08.2020. od 09.00 do 17.00 časova

Imajući u vidu da je prijavljen veliki broj zahteva za izdavanje pasoša, skrećemo pažnju da će, na osnovu dostavljenog spiska, Ambasada zakazati dolazak stranaka, vodeći računa o prioritetu (prednost imaju maloletna lica i lica kojima je pasoš istekao).

Molimo da stranke, u skladu sa epidemiološkim merama COVID-19, pri dolasku drže distancu,  imaju masku, rukavice, svoju hemijsku olovku. U Kancelariju će moći da uđe samo lice koje treba da obavi konzularnu radnju. Izuzetno mogu ući zajedno sa pratiocem: maloletna deca, lica lišena poslovne sposobnosti, kao i lica sa posebnim potrebama.AMBASADOR GORAN ALEKSIĆ POSETIO REGION PULJA

1. jul 2020. godine

Ambasador Goran Aleksić danas je u Bariju počasnom konzulu za region Pulja Gabrijeli Đentile uručio državna obeležja Republike Srbije, čime je i zvanično počeo sa radom konzulat R.Srbije sa sedištem u Bariju, na adresi Via Andrea da Bari 103, 70122 Bari.

Ovom prilikom, ambasador se sastao i sa zvaničnicima regionalnih vlasti – predsednikom regiona Pulja M.Emilijanom, gradonačelnikom Barija A. Dekarom, predsednikom Confagricoltura L.Lazarom, predsednikom UO Luke Bari U.P.Grifijem, kao i sa presednikom udruženja počasnih konzula u Pulji, Bazilikati i Molizeu M. Salmoneom. U svim razgovorima istaknuto je zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa Srbije i Italije, gde posebno mesto zauzima veoma dobra ekonomska saradnja dve zemlje i prijateljstvo naša dva naroda.


Opširnije...
KORONA VIRUS – PUTOVANJE U REPUBLIKU ITALIJU IZ REPUBLIKE SRBIJE

1. jul 2020. godine 

Prenosimo obaveštenje Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje R. Italije da je, u skladu sa preporukom EU o ukidanju privremenih restrikcija na putovanja u Italiju iz trećih zemalja tj. 14 zemalja nečlanica EU među kojima je i R. Srbija, počev od 01. jula 2020. godine dozvoljen ulazak/izlazak iz Italije.  Državljani navedenih zemalja nisu obavezni da pravdaju razlog putovanja, ali će po ulasku u Italiju biti podvrgnuti meri obavezne kućne izolaciji i zdravstvenog nadzora u trajanju od 14 dana.

Za ulazak u Italiju potrebno je, takođe, popuniti formular (Modulo di autodichiarazione in caso di entrata in Italia dall’estero) koji je dostupan na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Mera obavezne kućne izolacije i zdravstvenog nadzora ne primenjuje se na lica koja u Italiju putuju zbog poslovnih, zdravstvenih i razloga hitne neodložne potrebe, u kom slučaju boravak može trajati najduže do 120 sati, uz prezentovanje odgovarajuće dokumentacije.Važno obaveštenje - Otvaranje svih graničnih prelaza R. Srbije

22.05.2020. godine

Obaveštavamo da su u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije, od 22. maja 2020. godine otvoreni svi granični prelazi R.Srbije i da je ukinuta zabrana ulaska u R. Srbiju, kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana.

Redovan režim ulaska u R. Srbiju uspostavljen je na osnovu Odluke o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u R. Srbiju, Odluke o prestanku važenja Odluke o zatvaranju graničnih prelaza i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19, izazvane virusom  SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, koje su stupile na snagu 22. maja 2020. godine.VAŽNO UPOZORENJE – lažni sajt za prijavu za glasanje iz inostranstva

Obaveštavamo da nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kome se navodi da građani R. Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, radi prijave za glasanje na predstojećim izborima zakazanim za 21. jun 2020.

Skrećemo pažnju da propisana procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva za glasanje preko diplomatsko-konzularnog predstavništva R. Srbije.

Tekst upozorenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije može se pročitati OVDE KORONA VIRUS – REGULISANJE BORAVKA NA TERITORIJI REPUBLIKE ITALIJE

14. maj 2020. godine

Prenosimo obaveštenje Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje R. Italije u vezi sa regulisanjem boravka u R. Italiji tokom trajanja vanrednih mera u cilju suzbijanja i ograničavanja širenja bolesti COVID-19.

Lica koja imaju dozvolu boravka - Dekret  „Cura Italia“ broj 18 (član 103 stav 2) predviđa da dozvole boravka, koje ističu u periodu između 31.01.2020. i 31.07.2020. godine, ostaju na snazi do 31. avgusta 2020. godine.

Stranci koja privremeno borave - S obzirom na aktuelnu vanrednu sanitarnu situaciju, stranci koji u Italiji kratkotrajno borave (u viznom ili bezviznom režimu) i nisu u mogućnosti da se vrate u zemlje porekla zbog objektivnih razloga više sile (nedostatak konekcija odnosno nemogućnost putovanja) moći će da nastave zakoniti zakoniti boravak u Italiji bez dodatnih formalnosti, pod uslovom da ispoštuju obavezu napuštanja teritorije Italije čim budu prevaziđene okolnosti koje to trenutno sprečavaju.Ukidanje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije

Obaveštavamo vas da je Narodna skupština Republike Srbije, na Drugoj sednici za vreme vanrednog stanja održanoj 6. maja o.g, donela Odluku o ukidanju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, koje je proglašeno 15. marta 2020. godine.

Odluka o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u R. Srbiju, od 19.03.2020. godine, kojom su zatvoreni svi međunarodni granični prelazi u - drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj prema susednim zemljama i dalje je na snazi. OBAVEŠTENJE O IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

U skladu sa Odlukom o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike koju je 10. maja 2020. doneo predsednik Republike Srbije, Republička izborna komisija (RIK) je 11. maja 2020.g. donela rešenje o nastavku izbornih radnji u sprovođenju izbora za narodne poslanike, koji su zakazani za 21. jun 2020. godine.

RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem birači koji imaju boravište u inostranstvu, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, mogu, najkasnije  do ponoći 30. maja 2020. godine, podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

Rešenje i Rokovnik RIK-a može se preuzeti OVDE.

Biračko pravo imaju punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

Državljani Republike Srbije, koji imaju boravište na jurisdikcionom području Ambasade Republike Srbije u Rimu (Regije Toskana, Marke, Umbrija. Lacio, Abruco, Molise, Kampanja, Pulja, Bazilikata, Kalabrija, Sicilija, Sardinija), kao i državljani Republike Srbije koji borave na Malti, mogu preko Ambasade da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu, odnosno u Ambasadi Republike Srbije u Rimu, tj. na biračkom mestu na Malti (zakonski minimum za otvaranje biračkog mesta je 100 prijavljenih državljana R. Srbije sa biračkim pravom).

Zahtev se može podneti nakasnije do ponoći 30. maja 2020. godine, lično, poštom ili elektronskim putem (mejlom). Uz zahtev (uredno popunjen i potpisan) je potrebno priložiti kopiju važećeg ličnog dokumenta izdatog od nadležnog organa R. Srbije (pasoš, lična karta, vozačka dozvola).

U inostranstvu mogu glasati birači koji su u Republici Srbiji upisani u jedinstveni birački spisak. Uvid u jedinstveni birački spisak, radi provere upisa, može se izvršiti na internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – http://upit.birackispisak.gov.rs/

Obrazac Zahteva za prijavu glasanja u inostranstvu možete se preuzeti OVDE.

Ukoliko lice nije upisano u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za prijavu glasanja u inostranstvu, treba da podnese i zahtev za upis u jedinstveni birački spisak.

Obrazac Zahteva za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti OVDE.

NAPOMINjEMO DA JE, SHODNO PROPISIMA, NEOPHODNO PODNETI NOVU PRIJAVU ZA GLASANjE, BEZ OBZIRA DA LI JE BIRAČ PODNOSIO ZAHTEV ZA GLASANjE NA PRETHODNIM IZBORIMA.

Adresa: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma
E-Mail: ljubomir.merdovic@mfa.rs
 VAŽNO OBAVEŠTENЈE

08.05.2020.

Obaveštavamo da će Air Serbia tokom sledeće nedelje od 11-15. maja 2020. godine organizovati specijalne letove iz Pariza, Frankfurta, Beča i Ciriha, u cilju povratka državljana R. Srbije u zemlju.

Sve informacije u vezi sa datumima, cenama i uslovima navedenih letova dostupni su OVDE.

Prijave se podnose dostavljanjem popunjenog formulara i skenirane prve stranice pasoša na adresu: repatriation@airserbia.com

Napominjemo da u Srbiju mogu putovati državljani R. Srbije i lica koja u Srbiji imaju privremenu ili stalnu dozvolu boravka.KORONA VIRUS – IZMENA ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE

1. april 2020. godine

Tačka 4a Odluke Vlade Republike Srbije o o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću menja se i glasi:

''Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano virusom SARS-CoV-2 u trajanju od 28 dana (izolacija u kućnim uslovima) ili druga mera zdravstvenog nadzora utvrđena aktom ministra nadležnog za poslove zdravlja u skladu sa epidemiološkom situacijom, odnosno u cilju procene epidemiološkog rizika.

Lica koja ulaze u Republiku Srbiju, a kod kojih se uočavaju simptomi zarazne bolesti COVID-19, odmah se upućuju u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu i prema njima se postupa u skladu sa tačkom 2. ove odluke''
 DONATORSKI RAČUN ZA POMOĆ U BORBI PROTIV EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19

02.04.2020.

Globalna pretnja izazvana pandemijom virusa COVID-19 pokazala je neophodnost solidarnosti i zajedničke borbe u cilju sprečavanja i kontrole daljeg širenja virusa.

Imajući u vidu navedeno, obaveštavamo sve zainteresovane fondacije, pravna i fizička lica da, ukoliko žele, mogu izvršiti transfer finansijskih sredstava preko centralnog namenskog računa za prikupljanje donacija u cilju suzbijanja posledica epidemije u Republici Srbiji.

Donacije se mogu izvršiti u evrima, dolarima i švajcarskim francima.

Svrha donacija je pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Račun u valuti EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti CHF: Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Unapred se zahvaljujemo svim dobročiniteljima koji i u ovim teškim vremenima pokazuju saosećanje i solidarnost sa Republikom Srbijom i njenim građanima.ZATVARANJE BEOGRADSKOG AERODROMA ZA MEĐUNARODNI PUTNIČKI SAOBRAĆAJ

19. mart 2020. godine

U cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19, Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici odluku da se međunarodni putnički avio-saobraćaj sa Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu obustavlja do daljeg.

Saopštenje Vlade Republike Srbije u celosti možete pročitati OVDE.OBUSTAVA PRIJEMA ZAHTEVA ZA IZDAVANЈE VIZA

16. mart 2020. godine

U skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije o proglašenju bolesti COVID-19 zaraznom bolešću i uvođenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, obaveštavamo da Ambasada do daljnjeg neće vršiti prijem zahteva za izdavanje viza strancima koji nameravaju da ulaze na teritoriju Republike Srbije van odredbi navedenih u Odluci Vlade od 15. marta o.g.PREPORUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE

16.mart 2020. godine

Ambasada Republike Srbije u Rimu ponavlja preporuku Ministarstva spoljnih poslova svim srpskim državljanima koji borave u inostranstvu, da sva putovanja u Republiku Srbiju, koja nisu neophodna, odlože do daljnjeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.

Posebno ukazujemo da je poslednjom Odlukom Vlade Republike Srbije utvrđeno da se državljani Republike Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Državljanima Republike Srbije koji dolaze iz drugih država, odrediće se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14. dana (izolacija u kućnim uslovima).

Pri ulasku u zemlju, građanima će biti uručeno obavezujuće rešenje.

Naglašavamo da će se primena navedenih mere striktno kontrolisati, te da će svako nepridržavanje istih biti najstrože sankcionisano propisanom kaznom.

Državljani Republike Srbije koji, uprkos navedenim merama, imaju potrebu hitnog i neodložnog dolaska u Republiku Srbiju, mogu da se obrate Ambasadi i dostave svoje podatke, kao i informaciju o adresi planiranog boravka u Srbiji.

 KORONA VIRUS – IZMENA ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE

16.mart 2020. godine

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 15. marta o.g, donela Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, kojom se tačka 4. Odluke menja i glasi:

''Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, stranim državljanima nadležni organi privremeno će zabraniti ulazak u Republiku Srbiju''

Mere iz stava 1. ove tačke ne primenjuju se na:

1) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije;
2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R.Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
4) posade i kabinsko osoblje vaduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R.Srbije;
5) lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R.Srbiju i boravak ili tranzit kroz Republiku Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Radno telo Vlade odrediće uslove i ograničenje tranzita, odnosno boravka lica kojima je data dozvola za ulazak u Republiku Srbiju;
6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem;
7) akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;
8) strane državljane koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji.

Tačka 4a Odluke menja se i glasi:

''Državljani Republike Srbije i lica iz tačke  4. stav 2. podtačka 8) ove Odluke, koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana, a domaćim državljanima i licima iz tačke 4. stav. Podtačka 7) ove odluke koji dolaze iz drugih država, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14. dana (izolacija u kućnim uslovima)''

Odluka stupila je na snagu 15. marta 2020. godine, i ostaje na snazi do daljnjeg.Odluka Vlade Republike Srbije – COVID 19

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 14. marta o.g, donela Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, tačka 4. Odluke, a u cilju sprečavanja širenja ove zarazne bolesti, da će, radi zaštite od unošenja ove zarazne bolesti na teritoriju Republike Srbije, stranim državljanima koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: provincije Hubej (Hubei) u Narodnoj Republici Kini, grada Degu (Daegu) i provincije Severni Gjongsang (North Geyeongsang) u Republici Koreji, Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, nadležni organi privremeno zabraniti, odnosno ograničiti ulazak i kretanje.

Ove mere neće se primenjivati na:

1) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije;
2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R.Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
4) posade i kabinsko osoblje vaduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R.Srbije;
5) lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R.Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;
6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem.

Državljanima R.Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno gore navedenih žarišta epidemije određuje se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Državljani Republike Srbije koji imaju dvojno državljanstvo, u Republiku Srbiju mogu da uđu samo ukoliko prezentuju pašoš R.Srbije, a ne zemlje koja se nalazi na listi zemalja za koje važi zabrana (Italija, Nemačka, Francuska i dr).

Napominjemo da se mere zabrane odnose na sve strane državljane (i iz trećih zemalja) koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19,  odnosno gore navedenih žarišta epidemije.

Ova Odluka je stupila na snagu danas, 14. marta 2020. godine, i ostaje na snazi do daljnjeg.KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.Vlada Republike Srbije donela dodatne mere u sprečavanju širenja koronavirusa

10. mart 2020.

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici dodatne mere u cilju sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U skladu sa tim, uvodi se privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Narodne Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Saopštenje Vlade Republike Srbije u celosti možete pročitati OVDEKonzularne konsultacije između Srbije i Malte

Prve konzularne konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva za inostrane i evropske poslove Republike Malte održane su u Valeti 27. januara 2020. godine. Delegaciju MSP RS predvodila je pomoćnik ministra, ambasador Vera Vukićević, dok je na čelu malteške delegacije bio direktor Direktorata za konzularne poslove i Maltežane u inostranstvu Džon Butiđić. 


Opširnije...
O B A V E Š T E N J E

Od 01.januara 2020. godine, maloletni državljani Republike Srbije državnu granicu između Republike Srbije i Republike Crne Gore mogu da prelaze samo uz važeći pasoš ili ličnu kartu, a ne kao prema dosadašnjoj praksi i na osnovu nekog drugog ličnog dokumenta (đačka knjižica, IMKR, zdravstvena knjižica).FINANSIJSKI VODIČ ZA POVRATNIKE

U cilju informisanja naših građana na boravku u inostranstvu, koji žele da se vrate u R. Srbiju, Narodna banka Srbije je izradila Finansijski vodič za povratnike. Cilj izrade Finansijskog vodiča je da se na jednom mestu, na sveobuhvatan način,  pruže nformacije u vezi sa pitanjima iz oblasti deviznog poslovanja koja su značajna za povratak naših građana iz inostranstva.

U vodiču, koji je objavljen na sajtu NBS, sadržani su propisi koji se, između ostalog, odnose na prenos novac iz inostrane banke u banku u Srbiji, gašenje ili otvaranje računa kod banke u Srbiji, držanju deviza na računu kod banke u inostranstvu, osnivanje privrednog društva u Srbiji i td.


Finansijskom vodiču se može pristupiti putem sajta Narodne banke Srbije

 OBAVEŠTENjE

Zbog obeležavanja novogodišnjih i božićnih praznika u Republici Srbiji i Republici Italiji, Ambasada i Konzularno odeljenje neće raditi 25. i 26. decembra 2019. godine, 1-2. i 6-7. januara 2020. godine.

U hitnim slučajevima, možete se obratiti na telefon +39 06 32609159

Kolektiv Ambasade Republike Srbije u Rimu Vam želi srećne praznike!La presentazione napoletana del calendario dedicato a Belgrado pubblicato dall’Associazione Culturale „Di Meo Vini ad Arte“

I diritti d’autore del fotografo Danilo Donzelli

Dopo la presentazione del calendario “Belgrado – Napoli 2020: bianco e nero” da parte dell’Associazione Culturale “Di Meo Vini ad Arte”, tenutasi il 9 novembre a Belgrado, il calendario è stato presentato anche a Napoli, in data 5 dicembre u.s. All’evento, organizzato presso l’edificio napoletano del ‘600, Palazzo Serra di Cassano, hanno assistito numerosi invitati dell’ambiente culturale e di vita pubblica italiana, nonché i rappresentanti di famiglie nobili napoletane. L’Ambasciata della Repubblica di Serbia è stata fin dall’inizio coinvolta nella realizzazione di questo progetto artistico.

E’ possibile vedere il calendario visitando la presentazione dell’Associazione “DI Meo Vini ed Arte”Napuljska promocija kalendara posvećenog Beogradu u izdanju kulturnog udruženja „Di Meo Vini ad Arte“

Autorska prava pripadaju fotografu Danilu Donceliju

Nakon što je kulturno udruženje „Di Meo Vini ad Arte“ predstavilo kalendar „Beograd – Napulj 2020: crno i belo“, 9. novembra u Beogradu, kalendar je imao svoju prezentaciju i u Napulju, 5. decembra o.g. Svečanosti, koja je organizovana u čuvenom napuljskom zdanju Palati Sera di Kasano iz 17. veka, prisustvovale su brojne ugledne zvanice iz kulturnog i javnog života Italije, kao i predstavnici aristokratskih porodica iz Napulja. Ambasada Republike Srbije je od početka bila uključena u realizaciju ovog umetničkog projekta.

Kalendar je moguće pogledati na prezentaciji udruženjа „Di Meo Vini ad Arte“Poseta Međunarodnoj školi italijanske kuhinje ALMA

U okviru redovnih aktivnosti Ambasade na ekonomskom planu i uspostavljanju saradnje sa eminentnim ugostiteljskim akademijama u Italiji, ambasador Goran Aleksić je posetio Međunarodnu školu italijanske kuhinje ALMA u Kolornu, kod Parme. ALMA je jedna od najboljih ugostiteljskih škola u Italiji, a u svetu je vodeći obrazovni i trening centar za italijansku kuhinju.


Opširnije...
Učešće ambasadora Gorana Aleksića na seminaru „Migracije baltičkih, istočnoevropskih i balkanskih naroda unutar i van Evrope“

U organizaciji Asocijacije „Biram Evropu“ u prostorijama Parlamenta R.Italije i pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta održan je seminar „Migracije baltičkih, istočnoevropskih i balkanskih naroda unutar i van Evrope“. Izlagači su dali svoj doprinos svestranoj i produbljenoj analizi fenomena migracija sa istorijskog aspekta, posebno u svetlu promena u Evropi koje su se dogodile nakon pada Berlinskog zida, ali i u kontekstu aktuelnih dešavanja u Istočnoj Evropi i na Balkanu. S tim u vezi i tema proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana imala je značajno mesto u obraćanju svih učesnika.Promocija umetničkog kalendara posvećenog Beogradu

Autorska prava pripadaju fotografu Masimu Listriju i udruženju Di Meo Vini ad Arte

Ambasador Goran Aleksić je prisustvovao promociji umetničkog kalendara za 2020.g. posvećenog gradu Beogradu, koju je organizovalo kulturno udruženje „Di Meo Vini ad Arte“ 9. novembra u Beogradu, uz saradnju i podršku institucija R.Srbije, Ambasade RS u Rimu i Ambasade RI u Beogradu. Svečanoj promociji održanoj u Palati Srbija prisustvovalo je oko 1.000 visokih srpskih i italijanskih zvanica iz sveta politike, biznisa, kulture i umetnosti, kao i predstavnika evropskih kraljevskih kuća.


Opširnije...
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11.11.2018. godine, položen  je venac na spomen obeležju u Brindiziju, postavljenom u znak sećanja na humanitarno-vojnu operaciju italijanske kraljevske  mornarice, koja je, u periodu od 12.decembra 1915. do 29.februara 1916. godine, zajedno sa francuskom i engleskom mornaricom, evakuisala iz Albanije 260.895 hiljada srpskih vojnika i izbeglica i prebacila ih na italijansku obalu.

Spomen ploča se nalazi na zgradi Uprave carina, na šetalištu u luci u Brindiziju.DEVETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU

Udruženje novinara Srbije (UNS), uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, organizuje Devetu konferenciju novinara i medija dijaspore i Srba u Regionu, 26.decembra 2019. godine, sa ciljem umrežavanja medija u matici koji prate dijasporu i Srbe u regionu, sa srpskim medijima, organizacijama i udruženjima iz inostranstva. Konferencija će se održati u Beogradu, u Pres centru UNS, Knez Mihailova 6.


Opširnije...
Komemoracija u čast stradalih u I i II svetskom ratu, Barleta, 2. novembra 2019

U organizaciji lokalnih vlasti i gradonačelnika, 2.novembra 2019. godine, u Barleti (Regija Pulja) održana je komemoracija u čast 1200 stradalih u I i II svetskom ratu, koji su sahranjeni na opštinskom groblju, među kojima je veći deo jugoslovenskih vojnika palih u južnoj Italiji i na ostrvima, tokom Drugog svetskog rata, kao i u drugim ratovima (826 stradalih). Spomen-kosturnica, koja se prostire na preko dve hiljade kvadrata, predstavlja  jedan od tri najvažnija spomenika ove vrste koja postoje u Italiji, zajedno sa onima u Prima Porta u Rimu i Sanselpolkro u provinciji Areco.


Opširnije...
Seminar „Internacionalizacija proizvodnih aktivnosti: Srbija i mogućnosti za preduzeća“

U organizaciji Udruženja komercijalista, u Bolonji je 19. septembra održan seminar „Internacionalizacija proizvodnih aktivnosti: Srbija i mogućnosti za preduzeća“, na kojem su na visokom profesionalnom nivou predstavljeni uslovi za poslovanje u Republici Srbiji.


Opširnije...
UNAPREĐENjE SARADNjE SRBIJE I FAO

Credit: ©FAO/Giuseppe Carotenuto

6. septembar 2019. godine

Stalni predstavnik R. Srbije pri Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu (FAO) ambasador Goran Aleksić sastao se danas sa novim generalnim direktorom FAO Đuom Dongjuom.
 


Opširnije...
08/08/2019 - ODLUKA O OBUSTAVI POSTUPKA NABAVKE

Odluka o obustavi postupka nabavke mini računara za potrebe DKP RSREPUBLIKA SRBIJA - KANDIDAT ZA IZVRŠNI SAVET UNESKA 2019-2023

ZA VIŠE INFORMACIJA POGLEDAJTE - BROŠURUSusret sa državljanima Srbije zaposlenim u organizacijama Ujedinjenih nacija u Rimu

U svečanoj sali Ambasade Republike Srbije organizovan je 9. jula 2019. godine susret s našim državljanima koji su zaposleni u organizacijama Ujedinjenih nacija sa sedištem u Rimu (Organizacija za hranu i poljoprivredu i Svetski program za hranu).


Opširnije...
Prijem za državljane Srbije u Ambasadi u Rimu

Prijem za srpsku dijasporu koja živi i radi u Rimu i okolini upriličen je 31. maja 2019. godine u svečanoj sali Ambasade. Prisutnima se prigodnim govorom obratio ambasador Goran Aleksić, a tokom večeri su posluženi srpska vina i specijaliteti naše nacionalne kuhinje koje je za ovu priliku pripremio kolektiv Ambasade.


Opširnije...
ODLUKA O SUFINANSIRANjU PROJEKATA KOJI SOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

U vezi sa raspisivanjem Konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova doneo je 19.juna 2019. godine,  odluke o projektima koji će biti sufinansirani u toku ove godine.

Odluke možete preuzeti na OVDE

Među korisnicima kojima su dodeljena sredstva za realizaciju predloženi projekata koji doprinose jačanju veza matice i dijaspore, nalazi se 12 srpskih udruženja iz Republike Italije.Sastanak sa potprеdsеdnikom Vladе i ministrom unutrašnjih poslova Rеpublikе Italijе


Opširnije...
O B A V E Š T E NJ E

Zbog obeležavanja Uskršnjih praznika, Ambasada i konzularno odeljenje neće raditi u ponedeljak 22. aprila, petak 26. aprila i ponedeljak 29. aprila, kao ni u četvrtak 25. aprila (Dan oslobođenja R. Italije), sredu 1. maja i četvrtak 2. maja (Praznika rada).

U hitnim slučajevima, možete se obratiti na telefon +39 06 32609159

Kolektiv Ambasade Republike Srbije u Rimu Vam želi srećne praznike!

 SVEČANO OTVARANjE IZLOŽBE ARHIVA SRBIJE ''SRBIJA I SRBI: 1914 -1918'' U VIĆENCI

U organizaciji Ambasade Republike Srbije u Rimu i u saradnji sa počasnim konzulom R. Srbije za Region Veneto L. Bađo i Savezom Srba u Italiji, u prestižnoj palati Kordelina u Vićenci 13. aprila svečano je otvorena izložba Arhiva Srbije „Srbija i Srbi: 1914-1918“.  


Opširnije...
KONKURS ZA IZBOR NASTAVNIKA ZA OSTVARIVANjE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA NA SRPSKOM JEZIKU

Obaveštavamo sve zainteresovane da je na sajtu Ministarstva prosvete objavljen Konkurs za izbor nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu.

Više o uslovima konkursa možete videti na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
 Ambasador Goran Aleksić prisustvovao je svečanoj inauguraciji novoizabranog predsednika Malte

Ambasador Goran Aleksić je 4.aprila 2019. godine, u Valeti, prisustvovao svečanoj inauguraciji novoizabranog predsednika Malte, dr. Džordža Vele. Nakon mise u St.John's Katedrali,  Dž. Vela je preuzeo dužnost polaganjem zakletve, čime je otpočeo njegov petogodišnji mandat predsednika Malte. U svom obraćanju nakon polaganja zakletve, Vela  je poručio da će mir i stabilnost, kao i socijalna pravda, biti srž njegovog predsedničkog mandata. Pored najviših malteških zvaničnika, inauguraciji su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i javnog i kulturnog života Malte.

 


Opširnije...
PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI I DANA VOJSKE REPUBLIKE SRBIJE

Ambasada Republike Srbije u Rimu i Izaslanstvo odbrane organizovali su 20. februara 2019. godine prijem povodom Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Član Vlade Republike Italije i podsekretar u Ministarstvu za inostrane poslove i međunarodnu saradnju Manlio di Stefano, ambasador Republike Srbije Goran Aleksić i izaslanik Ministarstva odbrane Stojadin Đalović

 


Opširnije...
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije S.Kits i Nevis i Republike Palau

 

Vlada R. Srbije je donela odluku o ukidanju viza za državljane Federacije S.Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih vrsta pasoša koji mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju u periodu od 180 dana.

Odluka je stupila na snagu 25.01.2019. godine.Ambasador Aleksić prisustvovao godišnjem skupu ambasadora na Malti

15. januar 2019. godine

Na poziv Ministarstva za spoljne poslove i promociju trgovine Republike Malte, ambasador Goran Aleksić prisustvovao je 11. januara tradicionalnom godišnjem prijemu za šefove diplomatskih misija akreditovanih u toj zemlji.
 


Opširnije...
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja

15. januar 2019. godine

MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANjA - SEKTOR ZA SAVREMENO STVARALAŠTVO I KREATIVNE INDUSTRIJE - raspisalo je Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini.

Informacije, uslovi i način realizacije Konkursa, dostupni su OVDE.Mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata organizacija iz Srbije i Italije u oblasti kulture – poziv za saradnju u 2019. godini

Republika Srbija je u procesu pristupa EU posvetila veliku pažnju projektima iz oblasti kulture.

U Ministarstvu kulture i informisanja nalazi se Desk Kreativna Evropa Srbija  čija je uloga da pomaže ustanovama, organizacijama, kompanijama i mrežama iz Srbije da učestvuju na konkursima programa Kreativna Evropa. 


Opširnije...
Vodič za visoko obrazovanje u Srbiji – Studiraj u Srbiji

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije objavilo je 2018. brošuru sa uputstvom za sve sve mlade koji žele da studiraju osnovne studije ili steknu posebne visokoškolske kvalifikacije u Srbiji. U priručniku su sadržane osnovne i posebne informacije o obrazovnom sistemu Srbije, univerzitetima sa internet sajtovima i elektronskim adresama. Pozivamo sve zainteresovane studente iz Republike Italije da se informišu i blagovremeno ostvare uvid u mogućnosti koje pruža studiranje u Srbiji.

Podsećamo da je bilateralnim sporazumom između Srbije i Italije omogućeno da italijanski državljani mogu da apliciraju za stipendije.

Za više informacija svi zainteresovani mogu da se jave Ambasadi Srbije u Rimu na adresu info@ambroma.com sa naznakom STUDY IN SERBIA

Na ovom linku možete preuzeti PDF STUDY IN SERBIA.OBAVEŠTENjE

Zbog obeležavanja Novogodišnjih i Božićnih praznika, Ambasada i konzularno odeljenje neće raditi u utorak 1. januara, sredu 2. januara i ponedeljak 7. januara.

U hitnim slučajevima, možete se obratiti na telefon +39 06 32609159

Kolektiv Ambasade Republike Srbije u Rimu Vam želi srećne praznike!O B A V E Š T E NJ E

DRŽAVLJANI REPUBLIKE SRBIJE KOJI SU ROĐENI NA TERITORIJI BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ, A KOJI U PRETHODNOM PERIODU NISU POKRENULI POSTUPAK ZA UPIS ČINJENICE ROĐENJA U MATIČNE KNJIGE REPUBLIKE SRBIJE, DUŽNI SU DA, BEZ ODLAGANJA, POKRENU ODGOVARAJUĆE UPRAVNE POSTUPKE I IZVRŠE UPIS U MATIČNE KNJIGE ROĐENIH U R. SRBIJI.

GRAĐANI KOJI TO NE BUDU UČINILI NEĆE BITI U MOGUĆNOSTI DA PRIBAVE NOVE ODNOSNO ZAMENE DOSADAŠNJE PUTNE ISPRAVE KOJIMA JE ISTEKAO ROK VAŽENJA, UKOLIKO PRILIKOM PODNOŠENJA ZAHTEVA BUDU PRILAGALI IZVODE IZ MATIČNIH KNJIGA ROĐENIH KOJE SU IZDALI ORGANI IZ BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ, UMESTO IZVODA IZ MATIČNE KNJIGE ROĐENIH REPUBLIKE SRBIJE. Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu, 11.11.2018. godine, predstavnik  Ambasade RS u Rimu, LJ. Zarubica, šef Konzularnog odeljenja, položila je venac na spomen obeležju u Brindiziju, podignutom u znak sećanja na humanitarno-vojnu operaciju italijanske kraljevske  mornarice, koja je, u periodu od 12.decembra 1915. do 29.februara 1916. godine, zajedno sa francuskom i engleskom mornaricom, evakuisala iz Albanije 260.895 hiljada srpskih vojnika i izbeglica i prebacila ih na italijansku obalu. 


Opširnije...
O B A V E Š T E NJ E

Zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Ambasada i konzularno odeljenje neće raditi u ponedeljak 12. novembra 2018. godine.

U hitnim slučajevima, možete se obratiti na telefon +39 06 32609159Veliki uspeh izložbe Arhiva Srbije u Rimu

U Ambasadi Republike Srbije u Rimu 26. oktobra otvorena je izložba „Srbija i Srbi 1914-1918. u dokumentima Arhiva Srbije“ u zajedničkoj organizaciji Ambasade i  Arhiva Srbije.

U godini  obeležavanja 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata izložba je bila prilika da se javnost u Italiji podseti na značaj doprinosa Srbije savezničkoj pobedi, kao i na velike žrtve koje su podnete tokom rata.
 


Opširnije...
Promocija privrednih potencijala Srbije

U Ambasadi Republike Srbije održana je 29. oktobra prezentacija privrednih potencijala Srbije pod nazivom „Cilj Srbija, stabilnost, sigurnost, investicije, infrastruktura, trgovina“ u zajedničkoj organizaciji IMS-Srbija i Ambasade. Tokom prezentacije, na kojoj su prisustvovali brojni italijanski privrednici iz različitih sektora (mala i srednja preduzeća, banke, osiguranja) predstavljeni su makroekonomski okvir zemlje i perspektive, glavni sektori razvoja i mogućnosti za italijanska preduzeća, podsticaji Vlade Republike Srbije za privlačenje investicija, kao i evropski pretpristupni fondovi za mala i srednja preduzeća.


Opširnije...
Predstavljanje Srbije na Festivalu diplomatije

Ambasada Srbije učestvovala je u Radionicama sa decom u okviru Festivala diplomatije u gradskoj biblioteci "Evropa" 23. oktobra. Radionice je organizovala grupa studenata sa "Rome buisines school" organizovanih u udruženju "Felicity In Diversity", na poziv direktora i osnivača Festivala diplomatije Đorđa Bartolomućija. Radionicu o balkanskim državama osmislila je i organizovala  Ivana Mitrović, student master studija "ARTS AND CULTURE" iz Srbije.           

 


Opširnije...
Promocija investicionih potencijala Srbije za italijanske investitore

Dana 19. oktobra 2018. u sali Ambasade R. Srbije u Rimu  organizovana je promocija investicionih potencijala za italijanske investitore u saradnji sa asocijacijom ANPIT (Associazione Nazionale Per l'Industria e il Terziari) koja okuplja blizu 29000 malih i srednjih preduzeća i pružaoca usluga i konsultantskom kućom IBV. Asocijacija ANPIT ima 51 sedište širom Italije, a na promociji je bilo prisutno oko 70 predstavnika regionalnih podružnica. 


Opširnije...
Obaveštenje

Vlada Islamske Republike Iran, na osnovu reciprociteta, donela je Odluku o stavljanju van snage Odluke o bezviznom režimu za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša. Odluka stupa na snagu 25.10.2018..godine i od tog datuma, državljanima R. Srbije, za ulazak i boravak na teritoriji IR Iran, potrebna je viza.Saradnja institucija pravosuđa Srbije i Italije

U Školi za ekonomiju i finansije Finansijske policije Republike Italije 12. oktobra održana je svečanost povodom završetka prvog kursa za pripadnike Tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije i Odeljenja za suzbijanje korupcije Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. 


Opširnije...
Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 8.oktobra 2018. godine, donela je Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša.

Odluka stupa na snagu 17.10.2018. godine.

Od toga datuma, državljanima IR Iran, nosiocima običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R. Srbije, potrebna je viza.Novi lektor za srpski jezik na Univerzitetu Sapijenca

Dana 27. septembra 2018. Jelena Brborić, master jezika i književnosti, potpisala je ugovor sa Univerzitetom Sapijenca o jednogodišnjem angažmanu na Odseku za evropske, američke i interkulturne studije. 


Opširnije...
Srpska kompanija izlagač na Evropskoj konferencija optičkih komunikacija na Rimskom sajmu (24-26. septembar 2018. godine)

Kompanija CIP Centar za informatički inženjering i projektovanje d.o.o. iz Kraljeva, predstavila je po peti put svoje proizvode i dostignuća na jednom od najprestižnijih specijalizovanih sajmova iz oblasti optičkih komunikacija u Evropi - Evropskoj konferenciji optičkih komunikacija u Rimu, kao jedini izlagač iz regiona. 


Opširnije...
Naučna saradnja R.Srbije i R.Italije u oblasti poljoprivrede i zaštite bilja

U Ambasadi Republike Srbije u Rimu održana je 11. septembra 2018.g. prezentacija istraživačkog projekta na kojem zajednički radi grupa srpskih i italijanskih naučnih radnika. Događaju su prisustvovali profesori sa Univerziteta Roma Tre S.Tuti i F.Lećeze (rukovodilac projekta), K. Di Đorđo ispred MIP Italije, A.Pekora ispred Nacionalnog saveta R.Italije za istraživanje, predstavnici italijanskih kompanija koje podržavaju projekat i petočlana delegacija Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu predvođena dr Vojislavom Bursić. 


Opširnije...
Svečanost povodom donacije knjiga Narodne biblioteke Srbije Nacionalnoj bibiloteci Malte

U Gradskoj biblioteci u Florijani, koja funkcioniše u sastavu Nacionalne biblioteke Malte, održana je 9. jula o.g. svečanost povodom donacije knjiga Narodne biblioteke Srbije.


Opširnije...
Dani srpske kulture u Napulju

U organizaciji Ambasade Republike Srbije u Rimu, Ministarstva kulture i informisanja i Uprave grada Napulja na čelu sa gradonačelnikom Luiđi de Mađistrisom, uz svesrdnu podršku Alesandre Klemente, odbornika za mlade, kreativnost i inovacije, Gaetana Danijele, odbornika za kulturu i turizam i Marčela Lale, imenovanog za počasnog konzula Republike Srbije za Regiju Kampanja, predstavnika Konfindustrije za mlade Antonia Amata i Davide Espozita, 7. i 8. jula u okviru manifestacije Napuljsko leto održani su koncerti srpskih umetnika. 


Opširnije...
Unapređenje privredne saradnje Srbije i Lombardije

Ambasador Goran Aleksić je posetio Milano 19. juna o.g. i tom prilikom imao sastanke sa potpredsednikom regiona Lombardija Fabriciom Salom, predsednikom Udruženja Italijanske privredne komore za mediteranske i zalivske zemlje Frančeskom Brigandi di Kastelbarko i predsednikom Udruženja korporativnih advokata Italije prof. Antonelom Martinezom.


Opširnije...
Ambasador Goran Aleksić u radnoj poseti Sansepolkru

Ambasador Goran Aleksića posetio je 13. juna opštinu Sansepolkro u Toskani, gde se sastao sa gradonačelnikom Maurom Korniolijem i predstavnicima najznačajnijih privrednih udruženja južne Toskane – Privredne komore Areca, Konfindustrije Južne Toskane, Udruženja zanatskih preduzeća, kao i sa brojnim privrednicima. 


Opširnije...
Predstavljanje srpske kulture i tradicije u okviru manifestacije "Internacionalni dan"

U organizaciji “Cluba Tre Emme” (Mogli Marina Militare),  udruženja supruga admirala i oficira Vojne mornarice Republike Italije, 29. maja 2018. godine održan je "Internacionalni dan", tradicionalna godišnja manifestacija gostoprimstva, prijateljstva i razmene informacija o kulturi i običajima.


Opširnije...
Ukinute viza za državljane Republike Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije je donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do devedeset (90) dana u periodu od stoosamdeset (180) dana, od datuma ulaska u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.

Odluka stupa na snagu 2.juna 2018. godine.Ukinute vize za državljane Republike Burundi

Vlada Republike Srbije je donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.

Odluka stupa na snagu 2.juna 2018. godine.Poseta ambasadora Gorana Aleksića San Marinu

Ambasador Goran Aleksić je posetio San Marino 29. maja o.g. i tom prilikom imao razgovore sa ministrom inostranih poslova Nikolom Rencijem i predstavnicima Privredne komore San Marina zaduženim za međunarodnu ekonomsku saradnju.


Opširnije...
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Gorana Aleksića generalnom direktoru FAO Hozeu Gracijanu da Silvi

Ambasador Republike Srbije u Republici Italiji Goran Aleksić predao je akreditivna pisma generalnom direktoru Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Hozeu Gracijanu da Silvi, 22. maja 2018.g.


Opširnije...
Ambasador Goran Aleksić u poseti Orvijetu

Ambasador Goran Aleksić boravio je 18. maja u radnoj poseti Orvijetu, tokom koje se sastao sa gradonačelnikom Đ.Đermanom. U razgovoru su razmatrane mogućnosti produbljivanja saradnje u brojnim oblastima s akcentom na ekonomskoj i kulturnoj sferi. 


Opširnije...
DELEGACIJA AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE U POSETI RIMU, 8-12.MAJ 2018.g.

Delegacija Agencije za borbu protiv korupcije, predvođena direktorom Draganom Sikimićem, boravila je u radnoj poseti Rimu, u okviru Tvining projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“. Tokom posete održani su odvojeni susreti sa predstavnicima Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije, Nacionalnog direktorata za borbu protiv mafije, predsednikom Revizorskog suda, šefom Finansijske policije, kao i predstavnicima drugih relevantnih institucija. 


Opširnije...
Zajednički umetnički projekat Filharmonije mladih "Borislav Pašćan" i Omladinskog orkestra Rimske opere

Dvanaest muzičara iz Filharmonije mladih "Borislav Pašćan", u saradnji sa  Omladinskim orkestrom Rimske opere, učestvovalo je u projektu pripreme i izvođenja šest predstava opere "Don Đovani" V.A.Mocarta. Skraćena verzija opere "Don Đovani" namenjene mladima, izvođena je od 5. do 12. maja u Teatro Nacionale. 


Opširnije...
Zakon o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije

Dana 03. 04.2018. godine, stupio je na snagu Zakon o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije. Članom 3. navedenog Zakona propisano je da u državljanstvo Republike Srbije može biti primljen državljanin SFRJ ili državljanin druge republike ranije SFRJ, odnosno državljanin druge države nastale na teritoriji SFRJ, koji na dan 31.12.2016. godine i na dan podnošenja zahteva, ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji. Zahtev se može podneti u roku od godinu dana od stupanja na snagu navedenog zakona, odnosno do 03.04.2019.godine.  


Opširnije...
POLAGANJE VENCA POVODOM DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM

Povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, ambasador Goran Aleksić i vojni izaslanik Stojadin Đalović, položili su venac na spomen obeležje„Rimska kosturnica“ (Sacrario di Roma), na groblju Flaminia-Prima Porta u Rimu, gde je sahranjeno  oko stotinu boraca stradalih tokom Drugog svetskog rata.


Opširnije...
Unapređenje saradnje Srbije i Sardinije

Tokom posete Regionu Sardinija ambasador G. Aleksić susreo se 20. aprila sa predsednikom Regiona Franćeskom Piljaruom. U otvorenom i prijateljskom razgovoru razmatrane su mogućnosti produbljivanja saradnje u brojnim oblastima s akcentom na ekonomskoj i kulturnoj sferi. 


Opširnije...
Saradnja Srbije i Italije u oblasti poljoprivrede

U Rimu je u ponedeljak, 17. aprila,  u sedištu Ministarstva poljoprivrede R. Italije potpisan Memorandum o razumevanju između Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srbije i Nacionalne fitosanitarne službe Ministarstva za poljoprivredne,  prehrambene i šumarske politike R. Italije o saradnji u oblasti zdravlja bilja. 


Opširnije...
Veče srpske poezije u Ambasadi Republike Srbije u Rimu

Dana 18. aprila 2018. godine u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Rimu održano je veče poezije. Poeziju su na srpskom jeziku govorili pesnici Bratislav R. Milanović, Dragan Mraović, Kajoko Jamasaki Vukelić i Ljubica Rajkić, i na italijanskom glumci Sofija Ćiapini i Masio Roberto Beato.  Kajoko Jamasaki Vukelić čitala je poeziju  na Japanskom jeziku.  Moderator je bila Anđela de Leo, a organizator Danijela Babić, urednica emisije na srpskom jeziku  stanice Radio Kolors. Brojna publika, srpska dijaspora i  drugi gosti Ambasade bili su u prilici da čuju klavirsko izvođenje Tanje Simić Gripi. 


Opširnije...
Intenziviranje političkog dijaloga između Srbije i San Marina

16. april 2018. godine

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa svojim kolegom, državnim sekretarom za spoljne poslove Republike San Marino Nikolom Rencijem koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Reč je o poseti od suštinskog značaja, jer je ovo ujedno i prva poseta ministra inostranih poslova Republike San Marino Republici Srbiji nakon 13 godina.


Opširnije...
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Gorana Aleksića predsedniku Republike Malte Mari-Luiz Koiliero Preki

Novoimenovani ambasador Republike Srbije u Republici Malti Goran Aleksić predao je akreditivna pisma predsedniku Republike Malte Mari-Luiz Koliero Preki, 10. aprila 2018.g


Opširnije...
Predavanje ambasadora Goran Aleksića na Univerzitetu LUMSA u Rimu

Na poziv Univerziteta LUMSA u Rimu, ambasador G. Aleksić održao je 4. aprila predavanje studentima master programa ''Ekperti politikologije i međunarodnih odnosa'', koji su istovremeno i članovi Opservatorija Nemačka Italija Evropa (OGIE).  Tema predavanja je bila ''Države Balkana i Evropska unija''.


Opširnije...
O B A V E Š T E NJ E

Zbog obeležavanja Uskršnjih praznika, Ambasada i konzularno odeljenje neće raditi u ponedeljak 2. aprila, petak 6. aprila i ponedeljak 9. aprila.

U hitnim slučajevima, možete se obratiti na telefon +39 06 32609159

Kolektiv Ambasade Republike Srbije u Rimu Vam želi srećne praznike!

 Poseta mladih menadžera iz R.Srbije Italiji

Ambasadu R.Srbije u Rimu posetili su 28. marta predstavnici Privredne komore Srbije (Centar za upravljanje projektima) i mladi privrednici koji su boravili u poseti Italiji, u okviru projekta „Srbija – Italija, učešće mladih menadžera u jačanju ekonomske i kulturne saradnje dve zemlje“. 


Opširnije...
Izgradnja partnerstva organizacija civilnog društva FOSDI (Srbija) i AMESCI (Italija)

U Ambasadi Republike Srbije u Rimu dana 26. marta 2018. održana je konferencija za medije o projektu Komitet reke Drine za lokalni razvoj  (Drina River Committee for local development). Glavni cilj projekta na kojem će po prvi put učestvovati organizacije iz Srbije i Italije (iz civilnog, takozvanog trećeg sektora) je doprinos održivom razvoju u opštinama Bajina Bašta i Srebrenica koje se nalaze u slivu reke Drine. 


Opširnije...
Poseta ambasadora Gorana Aleksića kompaniji SIMEST

Ambasador Goran Aleksić posetio je 21. marta 2018. godine kompaniju SIMEST, sa  sedištem u Rimu. SIMEST je, zajedno sa SAĆE i Gruppo Cassa depositi e prestiti, ključna tačka za finansijsku i logističku podršku italijanskim kompanijama koje žele da investiraju u inostranstvu.


Opširnije...
Unapređenje privredne saradnje sa preduzetnicima regiona Lacio

20. mart 2018. godine


Ambasador Goran Aleksić sastao se danas sa potpredsednikom Unindustrije Lacio, Đerardom Jamunom i šefovima sektora za internacionalizaciju i mala i srednja industrijska preduzeća Luiđi Moćom i Pamelom Moraska.
 


Opširnije...
Radovi srpske umetnice Tijane Kojić na izložbi LA MENTE ARTISTICA - Giovani Donne Artiste a Confronto u Rimu

Tijana Kojić, mlada umetnica iz Srbije,  predstavila je, od 21. do 27. marta 2018. svoje radove pod nazivom Practicing disapearance, u prestižnom izložbenom prostoru rimske palate Pio Sodalizio dei Piceni, u okviru grupne izložbe LA MENTE ARTISTICA- Giovani Donne Artiste a Confronto. 


Opširnije...
Nova platforma RTS

Medijski javni servis Radio-televizije Srbije pokrenuo je platformu RTS Planeta (rtsplaneta.rs), koja je dostupna svim korisnicima interneta u Srbiji i širom sveta.

Novom platformom je omogućeno praćenje,  uživo, 11 televizijskih (RTS1, 2, 3, RTS HD, RTS Svet, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Muzika, RTS Trezor i RTS Poletarac)  i četiri radijska kanala (Radio Beograd 1, 2 i 3 i Radio Beograd 202), Medijskog javnog servisa Radio-televizije Srbije, kao i odloženo praćenje programa i usluge Video na zahtev i Audio na zahtev, kao i mogućnost pregleda pojedinačnih priča iz dopisničke mreže RTS u okviru celine Moj grad. Na platformi su dostupna i muzička izdanja PGP RTS.
 


Opširnije...
Unapređenje privredne saradnje sa Regionom Marke – susret ambasadora Aleksića sa predsednikom Regiona i Privredne komore

Ambasador R. Srbije Goran Aleksić boravio je 19. marta u radnoj poseti Ankoni, glavnom gradu regiona Marke, tokom koje se susreo sa predsednikom regiona Lukom Ćerišolijem i predsednikom privredne komore Ankone Đorđom Kataldijem. 


Opširnije...
Ambasador Goran Aleksić na otvaranju izložbe u Akvileji: Blaga i carevi, raskoš rimske Srbije

Ambasador Republike Srbije u Italiji učestvovao je 10. marta 2018. u Akvileji na otvaranju  izložbe: Blaga i carevi, raskoš rimske Srbije.

Vredni eksponati koji su nastali između 1. i 6. veka i koji se  ubrajaju  u red najznačajnijih ostvarenja umetnosti i zanatstva iz vremena Rimske imperije, zahvaljujući  zalaganju velikog broja muzeja i institucija Republike Srbije kao i saradnji sa Fondacijom Akvileja,  biće izloženi u palati Meizlik u Akvileji  u periodu od 10. marta do 3. juna 2018. godine. 


Opširnije...
AMBASADOR ALEKSIĆ U RADNOJ POSETI NAPULJU

6. mart 2018. godine

Ambasador Aleksić sastao se danas u Napulju sa gradonačelnikom Luiđijem de Mađistrisom. Na sastanaku su razmatrane mogućnosti za produbljivanje saradnje između Regije Kampanja i Srbije, uključujući i realizaciju projekta predstavljanja srpske kulture u okviru ovogodišnje manifestacije Napuljsko leto. 
 


Opširnije...
Održan program srpske kulture u Rimu

U sali hotela Domus Romana u Rimu, 1.marta 2018. izveden je program "Da ja budem ja"  u organizaciji FOSDI. Održano je predavanje o školi za devojke srpske srednjevekovne vladarke Jelene Anžujske, prikazan je dugometražni dokumentarni film Arisotfan u Dnopolju o životu žena u srpskim selima u R.Hrvatskoj a održan je i mini koncert Katarine Pejak, mlade beogradske umetnice koja je diplomirala na odseku kompozicije Univerziteta Berkli u SAD.

Na početku programa  publiku su pozdravili ambasador Republike Srbije u Rimu, Goran Aleksić i predsednica FOSDI, Nataša Milojević. Bila je prisutna brojna srpska dijaspora, domaća italijanska publika i dip-kor.
 


Opširnije...
Ambasador Goran Aleksić predao akreditivna pisma kapetanima regentima San Marina

Novoimenovani ambasador Republike Srbije u Republici San Marino, Goran Aleksić, predao je akreditivna pisma šefovima države, kapetanima regentima, Mateu Fjoriniju i Enriku Karatoniju, 23. februara 2018. godine.


Opširnije...
Sastanak ambasadora Gorana Aleksića sa generalnim direktorom Privredne komore San Marina Masimom Gjotijem

23. februar 2018. godine

Tokom boravka u San Marinu radi predaje akreditivnih pisama amb. G.Aleksića, u Privrednoj komori San Marina održan je sastanak sa generalnim direktorom M. Gjotijem i M.Zanijem,  zaduženim za međunarodnu saradnju.
 


Opširnije...
Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore

12. mart 2018. godine

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, koji će trajati od 12. do 30. marta 2018. godine.


Opširnije...
U Ambasadi Republike Srbije održana je projekcija filma Sedmorica sa Drine

17. februar 2018. godine

 

 

 

<p justify;"="" style="text-align: justify;"> U Ambasadi Republike Srbije održana je projekcija filma Sedmorica sa Drine, reditelja Nikole Lorencina, o herojskom činu sedmorice Italijana, mladih garibaldinaca, dobrovoljaca u Prvom svetskom ratu, koji su zajedno sa srpskom vojskom učestvovali u odbrani Srbije. 


Opširnije...
Istraživanje o mogućnostima kulturne saradnje partnerskih organizacija Republike Srbije i Republike Italije

Ambasada Republike Srbije u Rimu i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka Republike Srbije pozivaju ustanove i udruženja u kulturi Srbije da učestvuju u istraživanju o mogućnostima saradnje sa partnerskim organizacijama iz Italije.


Opširnije...
Republika Srbija posvećena očuvanju sećanja na žrtve Holokausta

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Lauderom, na marginama Međunarodne konferencije o odgovornosti institucija, država i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma u regionu OEBS-a, koja je održana 29. januara u Rimu. 


Opširnije...
Kontinuitet podrške Italije evropskim integracijama Srbije – 29. januar 2018. godine, Rim

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Rimu sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Anđelinom Alfanom, na marginama Međunarodne konferencije o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma u regionu OEBS-a.


Opširnije...
Ministar Dačić prisustvovao audijenciji kod Pape Franciska organizovanoj za šefove delegacija učesnika Konferencije OEBS-a o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma - 29. januar 2018. godine

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić prisustvovao danas audijenciji kod Pape Franciska, organizovanoj za šefove delegacija učesnika Konferencije o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma u regionu OEBS-a. 


Opširnije...
Prijem u čast izaslanika odbrane Republike Srbije pukovnika Gorana Momčilovića

29. januar 2018. godine

Večeras je u Ambasadi Republike Srbije u Rimu održan prijem u čast završetka mandata pukovnika Gorana Momčilovića, izaslanika odbrane Republike Srbije u Republici Italiji.


Opširnije...
Ambasador Goran Aleksić predao akreditivna pisma kapetanima regentima San Marina

Novoimenovani ambasador Republike Srbije u Republici San Marino, Goran Aleksić, predao je akreditivna pisma šefovima države, kapetanima regentima, Mateu Fjoriniju i Enriku Karatoniju, 23. februara 2018. godine.


Opširnije...
Proslava praznika Sveti Sava 27. januara 2018. u Rimu

Obeležavanje crkvenog praznika i školske slave Sveti Sava, održano je u subotu 27. januara 2018. godine u ruskom hramu Sv. Nikole u Rimu. Svetu arhijersku liturgiju služio je sveštenik Marko Knežević, paroh milanski, po blagoslovu Episkopa austrijsko-švajcarskog, g. Andreja. 


Opširnije...
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Surinam

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.

Odluka je stupila na snagu 05.01.2018. godine.


Opširnije...
Biblioteka na srpskom jeziku u Firenci

U  firentinskoj biblioteci „Oblate“ 13. januara 2018. održana je prezentacija projekta  „Vavilonski most – pokloni jednu knjigu, sagradi jedan most“,  udruženja "Start up projects"  u saradnji sa udruženjem dijaspore „Singidunum“,  Ambasadom Republike Srbije u Rimu i Počasnim konzulatom Republike Srbije u Firenci. 


Opširnije...
XVI izdanje Premio Europa za pozorište - Predstavljanje 50 godina rada BITEF-a u Rimu - od 12. do 17. decembra 2017.

U Rimu od 12. do 17. decembra održana je manifestacija povodom "Evropske nagrade za pozorište" Premio Europa Per il Teatro za 2016. Republiku Srbiju predstavljao je pozorišni festival BITEF koji je proslavio 50-tu godišnjicu od osnivanja, čemu je bila posvećena panel diskusija. 


Opširnije...
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Gvineja Bisao

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.

Odluka je stupila na snagu 19.12.2017. godine.


Opširnije...
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u poseti Napulju, 26. oktobar 2017. godine

U okviru učešća na XX berzi arheološkog turizma održanoj od 26. do 29. oktobra 2017. u Pestumu, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, imao je sastanak sa zamenikom gradonačelnika Napulja Alesandrom Klemente. 


Opširnije...
PPV i MSP I. Dačić na Mediteranskoj konferenciji OEBS u Palermu, 24. i 25. oktobar 2017.g.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je učestvovao na Mediteranskoj konferenciji OEBS, 24. i 25. oktobra 2017.g. u Palermu. 


Opširnije...
Treća stalna konferencija tružilaca za organizovani kriminal i terorizam, 12. oktobar 2017. godine

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić i njegov zamenik Miljko Radosavljević učestvovali su na Trećem plenarnom skupu konferencije tužilaštava za organizovani kriminal i terorizam, 12. i 13. oktobra 2017.g. u Rimu.Partnerstvo agencija za borbu protiv korupcije Srbije i Italije, 10. oktobar 2017. godine

U okviru dvodnevne posete Rimu, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Majda Kršikapa, sastala se sa predsednikom Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Republike Italije, Rafaeleom Kantoneom.


Opširnije...
Ministar pravde Republike Srbije Nela Kuburović u poseti Republici Italiji, 10 i 11. oktobar 2017. godine

Ministar pravde Republike Srbije Nela Kuburović boravila je u zvaničnoj poseti Republici Italiji 10 i 11. oktobra 2017. godine, tokom koje se sastala sa ministrom pravde Republike Italije Andreom Orlandom, komandantom Finansijske policije Italije Đorđom Toskijem, direktorom Agencije za borbu protiv korupcije Rafaelom Kantoneom, kao i sa članovima Visokog saveta sudstva Italije. 


Opširnije...
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Gorana Aleksića predsedniku Republike Italije Serđu Matareli

Novoimenovani ambasador Republike Srbije u Republici Italiji Goran Aleksić predao je akreditivna pisma predsedniku Republike Italije Serđu Matareli, 4. oktobra 2017.g.

U razgovoru koji je potom usledio, iskazano je obostrano zadovoljstvo uspešnim razvojem svih oblika bilateralne saradnje, a naročito intenzivnim ekonomskim odnosima. Ambasador Republike Srbije je preneo da Republika Italija sa naše strane ima iskrenog partnera za dalje unapređenje bilateralnih veza u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ambasador Goran Aleksić je preneo srdačne pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, na koje je predsednik Republike Italije Serđo Matarela uzvratio dodavši da visoko uvažava srpskog predsednika i politiku koju vodi na unutrašnjem i regionalnom planu.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.

Odluka stupa na snagu 02.09.2017. godine.
 Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Indije, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.


Odluka stupa na snagu 02.09.2017. godine.Dan sećanja

U subotu, 5.avgusta 2017. godine obeležen je Dan sećanja na prognane i izbegle Srbe tokom operacije „Oluja“, u ruskoj crkvi Sv. Katerine, u Rimu.

Srbi iz Rima prisustvovali su  Sv. Liturgiji koju je služio  protojerej stavrofor Raško Radović, a posle Svete Liturgije, održan je parastos prognanim i izbeglim Srbima u operaciji „Oluja“,  i svim nevino postradalima u ratovima 90- tih godina.

Liturgiji i parastosu prisustvovali su pripadnici srpske dijaspore i članovi Udruženja -Crkvene opštine Sveti Sava u Rimu, zajedno sa zaposlenima u  Ambasadama R.Srbije u Rimu i Vatikanu.

Podsećamo da je  u  operaciji “Oluja” (1995. godine) u akciji hrvatske vojske i policije uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, za samo nekoliko dana sa vekovnih ognjišta proterano više od 220.000 ljudi, sa srpskih etničkih prostora u sadašnjoj Republici Hrvatskoj: iz Severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna. Ovi prostori u sastavu Republike Srpske Krajine bili su pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” sačinio je evidenciju o žrtvama i od ukupno 1.853 poginulih i nestalih Srba, navedenih imenom i prezimenom i statusom svake pojedinačne žrtve, nalazi se  1.202 civila, što ukazuje da od ukupnog broja stradalih, 65%  su bili civili.

Srpsko Narodno Vijeće iz Hrvatske sačinilo je internet prezentaciju koja sveobuhvatno prikazuje činjenice o progonu Srba  1995. godine http://snv.hr/oluja-u-haagu/Zvanična poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Italiji, 25. jul 2017. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je, 25. jula, u zvaničnoj poseti Republici Italiji. Tom prilikom, imao je odvojene susrete sa predsednikom Republike Italije Serđom Matarelom i premijerom Paolom Đentilonijem.


Centralne teme razgovora ticale su se bilateralnih odnosa dveju zemalja (sa posebnim naglaskom na ekonomskoj saradnji), evropskih integracija Republike Srbije, zajedničkih projekata u borbi protiv terorizma i suzbijanja korupcije, i situacije u regionu.Izložba „Primenjena nostalgija Srbija-Malta“

U prostorijama Malta Society of Arts u Valeti,  dana 26. juna, otpravnik poslova Ambasade R.Srbije u Rimu, Tatjana Garčević, otvorila je izložbu Primenjena nostalgija Srbija-Malta, zajedno sa Permanent Secretary u Vladi Malte,  Joseph Camilleri i fotografom, Mark Pace .  Izložba je postavljena u palati koja je pod zaštitom UNESKO i trajaće do 30. juna. Od zvaničnika Republike Malte na otvaranju izložbe prisustvovao je i  Mario Farrugia Borg koji je u novoj Vladi preuzeo funkciju posebnog savetnika u kabinetu premijera za etničke zajednice.  OP a i. Tatjana Garčević obratila se prisutnima ukazavši na značaj navedene izložbe koja se organizuje  već 10 godina. Prepoznavanje sličnosti sa drugim evropskim državama, koje su dokumentovane fotografijama objekata i ljudi, sada se već može nazvati obimnom "zbirkom dokaza" da Srbija pripada evropskoj porodici država i naroda. Posebna zahvalnost upućena je Vladi Malte, tokom čijeg predsedavanja EU je otvoreno 4 poglavlja od ukupno 10. Joseph Camilleri obratio se prisutnima i tokom svog govora posebno naglasio da je Malta dala veliku podršku za otvaranje novih poglavlja. Kao mala ostrvska država, svesna je blagodeti koje donosi članstvo u EU, i zato podržava napore drugih evropskih država da se pridruže političkoj zajednici. Otvaranju su prisustvovali i brojni ugledni članovi srpske zajednice, a iz Kancelarije za evropske integracije otvaranju je prisustvovao Slobodan Aleksić.8. Konferencija srpske medicinske dijaspore, Beograd, 21-23. jun 2017. godine

 

http://serbiandiasporamedical.rs/wp/

 Obaveštenje o neradnom danu

Obaveštavamo vas da, usled državnog praznika Republike Italije (Dan Republike), Konzularno odeljenje Ambasade neće raditi sa strankama 2. juna 2017. godie.Ministar Dačić u Rimu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova „Zapadnobalkanske šestorke"

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, na poziv italijanskog ministra inostranih poslova Anđelina Alfana, učestvovao je, 24. maja 2017, u Rimu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova „Zapadnobalkanske šestorke".

Ovaj sastanak predstavlja jedan od pripremnih skupova na visokom nivou za predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu, koji će u okviru „Berlinskog procesa" biti održan u Trstu, 12. jula 2017. godine.
 Međunarodni javni konkurs za izradu najboljeg idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studenstskom trgu u Beogradu

Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavio je Javni međunarodni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Tekst konkursa na srpskom i engleskom jeziku sa biografskim podacima Z. Đinđića možete pronaći OVDE.Obaveštenje biračima

Na sajtu Republičke izborne komisije postavljen je kraći video zapis sa obaveštenjem građanima o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike, 2. aprila 2017.godine. Navedenom video zapisu možete pristupiti  OVDE.GLASANJE U RIMU I NA MALTI

Povodom predsedničkih izbora u Republici Srbiji Republička izborna komisija je donela odluku o otvaranju biračkih mesta u inostranstvu. Prema toj odluci, u Republici Italiji će biti otvorena četiri biračka mesta: Rim, Milano, Trst i Vićenca. Takođe, po prvi put, biće otvoreno i biračko mesto na Malti.


Biračko mesto u Rimu biće otvoreno u Ambasadi Republike Srbije (Via dei Monti Parioli 20, 00197 Rim).


Biračko mesto na Malti biće otvoreno u Sali Parohijskog doma SPC u Sliemi (81 Triq Nicolo Isouard SLM 1540).


Biračka mesta će biti otvorena 2. aprila 2017. od 7,00 do 20,00 časova.


U skladu sa Zakonom, moći će da glasaju samo oni birači koji su, u za to predviđenom roku (do 11.marta, u ponoć), podneli zahtev za prijavu podatka da će glasati u inostranstvu i na osnovu toga su upisani u izvod iz JBS prema mestu boravišta u inostranstvu. Na biračkom mestu je neophodno da se identifikuju važećim dokumentom izdatim isključivo od strane organa Republike Srbije – pasoš, lična karta ili vozačka dozvola na čijem je obrascu naveden JMBG.Rezultati glasanja na izborima za predsednika Republike Srbije na Malti

Od 175 birača upisanih u birački spisak na biračkom mestu br. 19 - sala Parohijskog doma SPC u Sliemi,  glasalo je ukupno  116 birača.

Važećih glasačkih listića je bilo 115, nevažećih glasačkih listića 1.

Rezultati glasanja:
1) SAŠA JANKOVIĆ - ukupno 52 glasa,
2) VUK JEREMIĆ - ukupno  6  glasova,
3) MIROSLAV PAROVIĆ - 0 glasova,
4) SAŠA RADULOVIĆ - ukupno  4 glasa
5) LUKA MAKSIMOVIĆ - ukupno  31 glas,
6) ALEKSANDAR VUČIĆ - ukupno 6 glasova,
7) BOŠKO OBRADOVIĆ - ukupno 7 glasova,
8) VOJISLAV ŠEŠELJ - ukupno 7 glasova,
9) ALEKSANDAR POPOVIĆ – 0 glasova,
10) MILAN STAMATOVIĆ - ukupno 1 glas i
11) NENAD ČANAK – ukupno 1 glasRezultati glasanja na izborima za predsednika Republike u Ambasadi Republike Srbije u Rimu

Od 150 birača upisanih u birački spisak na biračkom mestu br. 8 Ambasada Republike Srbije u Rimu,  glasala su ukupno  123   birača.

Važećih glasačkih listića bilo je 123, nevažećih glasačkih listića nije bilo.

Rezultati glasanja:
1) SAŠA JANKOVIĆ - ukupno 70 glasova,
2) VUK JEREMIĆ - ukupno  9  glasova,
3) MIROSLAV PAROVIĆ - 0 glasova,
4) SAŠA RADULOVIĆ - ukupno  4 glasa
5) LUKA MAKSIMOVIĆ - ukupno  9 glasova,
6) ALEKSANDAR VUČIĆ - ukupno 26 glasova,
7) BOŠKO OBRADOVIĆ - ukupno 2 glasa,
8) VOJISLAV ŠEŠELJ - ukupno 1 glas,
9) ALEKSANDAR POPOVIĆ – ukupno 2 glasa,
10) MILAN STAMATOVIĆ - ukupno 2 glasa i
11) NENAD ČANAK – 0 glasovaKonkurs za sufinansiranje projekata 2017

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisalo je Konkurse za sufinansiranje projekta koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkursi su otvoreni od 13. marta do 03. aprila 2017. godine.

Predmet konkursa je sufinansiranje projekata koji imaju za cilj: 1) upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta; 2) unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i Srba u regionu.

Detaljne informacije o pomenutim konkursima možete pronaći OVDE.Javni poziv za nacionalna priznanja 2017

Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u reginu, objavilo je Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Javni poziv je otvoren od 13. marta do 30. aprila 2017. godine.

Detaljne informacije u vezi sa pomenutim javnim pozivom i podnošenjem predloga za dodelu nacionalnih priznanja možete pronaći OVDE.Konferencija „Sedam razloga za uspešno poslovanje u Srbiji“, 10. mart 2017, Rim

U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rimu sa Asocijacijom Italija-Srbija i konsalting grupom „Belgrado Business“ u Diplomatskom klubu Ministarstva inostranih poslova Republike Italije organizovan je, 10. marta, događaj pod nazivom „Sedam razloga za uspešno poslovanje u Srbiji“. Izlaganja na pomenutu temu imali su otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Rimu min. savetnik Tatjana Garčević, italijanski privrednik koji posluje u Srbiji Simone Tiene, generalni sekretar Asocijacije Italija-Srbija prof. Mauro Mićo i marketing menadžer konsalting grupe „Belgrado Business“ Kozimo Erede. Ulogu moderatora vršio je predsednik Asocijacije Italija-Srbija ambasador Rikardo Sesa.

Pomenuti govornici ukazali su na brojne prednosti investiranja u Srbiju, od podsticajnih mera naše Vlade, preko pristupa najširem bescarinskom tržištu, do političke stabilnosti kao jednog od najvažinijih garanta sigurnosti za strane investicije.

Tokom svog izlaganja min. savetnik Tatjana Garčević je prisutne informisala o pogodnostima ulaganja u R. Srbiju. Tom prilikom, posebno je istaknuta politička stabilnost i geostrateški položaj koji omogućava pristup najširem bescarinskom tržištu od preko 1 mlrd. ljudi. U tom svetlu, ukazano je na sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Turskom, kao i trgovinske pogodnosi  u okviru CEFTA i EFTA. Ukazano je i na pozitivne ocene koje je MMF dao Srbiji što je pozitivno uticalo na jačanje kreditnog rejtinga naše zemlje. Tatjana Garčević je detaljno informisala i o poreskim olakšicama i ostalim pogodnostima koje naša Vlada daje stranim investitorima, podvukavši da se radi o najboljim uslovima u čitavom našem regionu.

Pomenutom događaju prisustvovalo je preko 50 zvanica, od kojih veliki broj uglednih italijanskih privrednika.IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE 2017 - OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Povodom predstojećih izbora za predsednika Republike Srbije koji su raspisani za 02. april 2017. Godine, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije izdalo je Obaveštenje za upis u birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu.


S tim u vezi obaveštavamo sve državljane Republike Srbije, koji imaju boravište na jurisdikcionom području Ambasade Republike Srbije u Rimu, da preko Ambasade mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike Srbije glasati u inostranstvu, odnosno u Ambasadi Republike Srbije u Rimu.


Zahtev se može podneti nakasnije do 11. marta 2017. godine, do 24 časa, lično, poštom ili elektronskim putem (faksom ili mejlom). Uz zahtev (uredno popunjen i potpisan) potrebno je priložiti kopiju važećeg ličnog dokumenta izdatog od nadležnog organa R.Srbije (pasoš, lična karta, vozačka dozvola).


U inostranstvu mogu glasati birači koji su u Republici Srbiji upisani u jedinstveni birački spisak. Uvid u jedinstveni birački spisak, radi provere upisa, može se izvršiti na internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – http://www.mduls.gov.rs.


Obrazac Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti OVDE.


Ukoliko lice nije upisano u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će glasati u inostranstvu, treba podneti i zahtev za upis u jedinstveni birački spisak.


Obrazac Zahteva za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti OVDE.


Napominjemo da je, shodno propisima, neophodno podneti novu prijavu za glasanje, bez obzira na prijave podnete u ranijem periodu, radi učešća na prethodnim izborima.


Adresa: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma
Faks: 06 3200868
E-Mail: izbori2017@ambroma.comPredstavljanje podsticajnih mera Vlade Republike Srbije u Ćinećita, Rim, 27. 02. 2017. godine

U Rimu, u filmskom gradu Ćinećita 27. 02. 2017. održan je sastanak Tatjane Garčević, otpravnika poslova Ambasade Republike Srbije u Rimu sa Lućijanom Sovena, predsednikom Filmske komisije Rim - Lacio. Predsedniku Soveni predstavljene su podsticajne mere Vlade Republike Srbije u pogledu pogodnosti za snimanje audiovizuelnih dela.


Tokom sastanka, predstavljeni su potencijali R. Srbije i rezultati dugogodišnjiih napora filmskih i tv radnika da se R. Srbija promoviše kao država u kojoj mogu da se povoljno snimaju filmovi, tv, dokumentarni i komercijalni programi.


Zajednički je konstatovano da je potrebno organizovati promociju potencijala za produkciju audiovizuelnih dela, kao i predstavljanje stručnjaka iz Srbije koji su u Italiji nepoznati, a predstavljaju lidere u svetu u svojim oblastima, kao što su izrada trodimenzionalnih trikova i sl.


S obirom na nekadašnju tradiciju zajediničkih filmskih projekata sa Italijom, zaključeno je da bi saradnji trebalo dati dodatni podsticaj.  Sastanku је prisustvovala i Gabrijela Karluči, producent i promoter kulturne i sportske saradnje Srbije i Italije.

 Zakon o regulisanju javnog duga R. Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji R. Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ – stupanje na snagu

Obaveštavamo da je Zakonom o regulisanju javnog duga R. Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji R. Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, koji je stupio na snagu 30.12.2016. godine, obezbeđen pravni osnov za isplatu stare devizne štednje, bez obzira na državljanstvo štediše. Navedeno se odnosi na neisplaćenu deviznu štednju građana koju su, do 27.aprila 1992.godine, položili :  (1) državljani bivših republika SFRJ kod banaka sa sedištem na teritoriji R. Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ i (2) državljani R. Srbije kod filijala banaka sa sedištem na teritoriji R. Srbije, a koje su se nalazile  na teritorijama bivših republika SFRJ. Poziv za prijavu potraživanja po osnovu neisplaćene devizne štednje, Uprava za javni dug Ministarstva finansija R. Srbije objavila je 23.februara 2017.godine (poziv za prijavu potraživanja možete preuzeti OVDE).


Odredbe navedenog zakona se odnose i na naslednike navedenih lica.


Lica koja poseduju državljanstvo bivših republika SFRJ (osim R. Srbije), pravo na isplatu devizne štednje ostvaruju pod uslovom reciprociteta, čije postojanje utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove pravde.


Obaveze R. Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje, koja je regulisana navedenim zakonom, izvršće se u deset jednakih polugodišnjih rata, počev od 31.08.2018. godine, zaključno sa 28.02.2023.godine. Radi regulisanja javnog duga po ovom osnovu, R. Srbija će emitovati emotrizacione obveznice bez kupona, koje glase na evro.


Prijava potraživanja se podnosi direktno Upravi za javni dug R. Srbije (lično ili poštom), na propisanom obrascu, u tri primerka, uz prilaganje dokumentacije, shodno čl. 4 Uredbe. Rok za prijavu potraživanja se može podneti u roku od godinu dana od dana objavljivanja poziva za prijavu potraživanja, koji je 23.02.2017. godine, objavljen u sredstvima javnog informisanja u R. Srbiji i na teritoriji bivše SFRJ. 


Tekst Zakona, Uredbe o postupku za utvrđivanje prava na isplatu stare devizne štednje građana, P i propisani obrasci mogu se preuzeti sa sajta Uprave za javni dug – www.javnidug.gov.rs.Novim sporazumima do unapređenja pravne saradnje Srbije i Italije

Ministar pravde Nela Kuburović i ministar pravde Italije Andrea Orlando potpisali su dva sporazuma o saradnji Srbije i Italije u oblasti međunarodne pravne pomoći – Sporazum o olakšanju primene Evropske konvencije o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima od 20. aprila 1959. godine i Sporazum o olakšanju primene Evropske konvencije o ekstradiciji od 13. decembra 1957. godine.

Ministarka Kuburović je naglasila da se time nastavlja dobra pravna saradnja dva ministarstva i da je to samo još jedan od dokaza prijateljskih odnosa Srbije i Italije.


Opširnije...
Dan državnosti Republike Srbije

Ambasada koristi priliku da državljanima Republike Srbije koji žive i rade u Republici Italiji, Malti i San Marinu čestita državni praznik.

 

 

Obaveštenje o neradnim danima


Obaveštavamo vas da, povodom Dana državnosti Republike Srbije 15. februara, Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Rimu neće raditi sa strankama 15. i 16. februara 2017. godine.


 Obeležavanje praznika Svetog Save u Rimu

Povodom obeležavanja Svetog Save, u ruskom hramu Sv. Nikole u Rimu, dana 28.januara 2017. godine, svetu arhijersku liturgiju u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja služio je Episkop Austrijsko-švajcarski, g. Andrej. Liturgiji su, pored članova srpske dijaspore, prisustvovali predstavnici Ambasade R. Srbije u Rimu i Ambasade R. Srbije pri Svetoj Stolici. Poseban, tradicionalan doprinos obelažavanju ovog značajnog datuma, dali su članovi udruženja „Sveti Sava“ iz Rima.

Posle svete liturgije obavljeno je osveštenje koljiva i rezanje slavskog kolača, uz prigodno izvođenje svetosavke himne.   MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA – KONKURS

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo Konkurs za finasiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini. Cilj konkursa je podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta.


Na konkursu će biti podržani projekti iz sledećih oblasti: vizuelne umetnosti, scensko stvaralaštvo, književnost i izdavaštvo, umetnička muzika, izvorno, narodno i amatersko stvaralaštvo, kulturna delatnost za decu i mlade i naučnoistraživačka i edukativna delatnost u kulturi.


Rok za prijavu na konkurs je 28. februar 2017.godine. Konkurs i detalje u vezi sa učešćem možete naći ovde.Prezentacija investicionih potencijala Republike Srbije, Rim, 25. januar 2017. godine

U prostorijama Kluba Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Italije juče je, 25. januara 2017. godine, organizovan događaj povodom prezentovanja investicionih potencijala Republike Srbije. Prezentaciju na pomenutu temu održala je otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Rimu ministar savetnik Tatjana Garčević, dok je ulogu moderatora vršio italijanski novinar i bivši portparol „FIAT“ Đuzepe Zakarija.

Otpravnik poslova Tatjana Garčević je tokom svog izlaganja detaljno informisala prisutne italijanske privrednike o pogodnostima ulaganja u Srbiju, sa posebnim akcentom na brojne prednosti u odnosu na ostale zemlje iz okruženja. Između ostalog, istaknuti su povoljni uslovi koje Vlada Republike Srbije daje stranim investitorima, kao i mogućnost pristupa najširem bescarinskom tržištu, poput tržišta Rusije, Kazahstana i Turske. U prilog pogodnostima investiranja u Republiku Srbiju posebno su naglašeni politička stabilnost i ekonomski rast, kao i jeftina i dobro obučena radna snaga.

Pomenutom događaju prisustvovalo je oko dvadesetak uglednih italijanskih privrednika iz različitih sektora (energetika, infrastrukture, turizam, osiguranje).Poseta predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Italiji, Regija Veneto, 16. decembar 2016. godine

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u jednodnevnoj poseti Italiji (Regija Veneto) 16. decembra 2016. godine povodom prezentacije investicionih potencijala Republike Srbije. Tom prilikom, premijer Vučić se u Veneciji susreo i sa predsednikom Regije Veneto Lukom Zajom. Pored predstavnika tamošnjih regionalnih institucija i brojnih uglednih italijanskih privrednika i asocijacija, prezentaciji je, na poziv premijera Vučića, prisustvovao i proslavljeni srpski fudbaler Dejan Stanković. U sklopu posete organizovan je i obilazak dve italijanke kompanije iz Treviza – “ITLAS” (proizvodnja drvenih podova i obloga, od novembra 2015. godine kompanija je počela do posluje i u Srbiji) i “VENETA CUCINE” (jedan od lidera u proizvodnji kuhinja u Italiji). Posetu delegacije Republike Srbije Regiji Veneto, na čelu sa premijerom Vučićem, propratili su predstavnici naše Ambasade u Rimu, otpravnik poslova a.i. ministar savetnik Tatjana Garčević i ataše Marko Rakić, i počasni konzul Srbije za Regiju Veneto Loreta Bađo.


Tokom svog izlaganja predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je pohvalio saradnju između Srbije i Italije na svim nivoima. Posebno je ukazao na značaj koji Srbija posvećuje jačanju regionalne saradnje putem učešća u različitim regionalnim inicijativama gde Italija održava veoma aktivno prisustvo i angažovanje, kao što je na primer slučaj sa Centralnoevropskom i Jadransko-jonskom inicijativom. Premijer je istakao prednosti ulaganja u Srbiju, posebno u kontekstu brojnih pogodnosti i mogućnosti pristupa najširem bescarinskom tržištu, poput tržišta Rusije, Kazahstana i Turske, i pozvao privrednike iz Veneta da nastave ulaganja u Srbiju. Premijer Vučić je, u prilog pogodnostima investiranja u Republiku Srbiju, istakao i političku stabilnost i ekonomski rast podstaknut sveobuhvatnim reformskim procesima.


Nakon obraćanja premijera Vučića, prezentaciju na temu pogodnosti investiranja u Republiku Srbiju održao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.Promocija knjige Ljiljane Habjanović Đurović „Ana Marija me nije volela“, Rim, 28. novembar 2016. godine

U diplomatskom klubu Ministarstva inostranih poslova Republike Italije, 28. novembra 2016. godine, održana je promocija knjige Ljiljane Habjanović Đurović „Ana Marija me nije volela“ prevedene na italijanski jezik. Događaj je priređen u organizaciji Asocijacije Italija-Srbija i Ambasade Republike Srbije u Rimu.


Ulogu moderatora vršio je predsednik Asocijacije Italija-Srbija ambasador Rikardo Sesa, dok je prisutne u ime Ambasade pozdravila otpravnik poslova a.i. ministar savetnik Tatjana Garčević. Izlaganja na temu sadržine romana imali su lektor prof. Anđela De Leo, ambasador Umberto Vatani i monsinjor Vinćenco Palja. Završno izlaganje imala je autorka dela Ljiljana Habjanović Đurović.


U pauzama prezentacije sopran Dragana Moles, uz pratnju klavira, izvela je nekoliko muzičkih numera.
Pomenutom događaju prisustvovalo je preko 100 uticajnih zvanica (članovi dipkora, predstavnici elitnih naučno-kulturnih krugova Rima, kao i predstavnici srpske akademske dijaspore).Koncert savremene klasične muzike srpskog tria „Pokret“, Rim, 20. novembar 2016. godine

U Rimu je, 20. novembra 2016. godine, održan koncert savremene klasične muzike srpskog tria „Pokret“ (Madlen Stokić Vasiljević – violina, Miloš Nikolić – klarinet i Maja Mihić – klavir) pod nazivom „Retrospektive“. Događaj je organizovan od strane rimske Muzičke akademije „Clivis” u jednoj od njihovih najprestižnijih sala, u saradnji sa Organizacijom muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Rimu.

  
Događaj su otvorile predsednik Akademije Mikela Sencakva i Aleksandra Rančić, koordinator projekta. Prisutnima se u ime Ambasade obratila otpravnik poslova a.i. ministar savetnik Tatjana Garčević.


U izvođenju dela savremenih srpskih kompozitora uživali su predstavnici ovdašnjeg dipkora, srpske dijaspore, kao i brojni predstavnici kulturnog i javnog života Rima.Konferencija “Autonomija i pluralitet. Izazov multikulturalizma u Italiji i svetu“, Rim, 19. oktobar 2016. godine

U organizaciji Instituta za visoke geopolitičke studije i srodne nauke (ISAG) u Domu poslanika je 19. oktobra 2016. godine održana konferencija „Autonomija i pluralitet. Izazov multikulturalizma u Italiji i svetu“ koju je otvorila potpredsednica Doma poslanika (Kamera) Marina Sereni.

 


Opširnije...
Oglas za pružanje usluga u cilju otuđenja nepokretnosti – otuđenja diplomatske nepokretne imovine u Njujorku (Sjedinjene američke države), Tokiju (Japan), Bonu (Nemačka) i Bernu (Švajcarska)

Republika Srbija, u ime svih država-sukcesora, objavljuje oglas (poziv za učešće na tenderu) za angažovanje posredničke agencije u procesu prodaje objekata bivše SFRJ u Njujorku (dva objekta), Tokiju (Japan), Bonu (Nemačka) i Bernu (Švajcarska).

Tekst oglasa i sva ostala potrebna dokumentacija dostupni
 

1. Оглас заједничке продаје финал 211016
2. Оглас српски
3, Оглас преломљен
4. TENDERER INFORMATION SHEET 26.10.16
5, TENDER BOND SEROIUSNESS 261016
6. TENDER BOND PERMFORMANCE GARANTEE 26.10.16Srpski film na festivalu u Veneciji 2016

Pretposlednjeg dana Filmskog festivala u Veneciji, 9. septembra, u takmičarskom delu programa, prikazan je film Emira Kusturice "Na mliječnom putu". U filmu glavne uloge tumače Emir Kusturica, velika filmska zvezda Monika Beluči i srpski glumci Sloboda Mićalović, Predrag Manojlović i drugi. Film je sniman tri godine. Posle festivala u Venciji predviđeno je da film učestvuje na Filmskom festivalu u Londonu 15. oktobra 2016.


Završetak filma pratile su ovacije publike i aplauz od 15 minuta. Iz publike su se čuli glasni povici zahvaljivanja reditelju. Publika je film primila veoma dobro, iako su zvanične nagrade izostale. Takođe i kritičari u Italiji su veoma dobro ocenili film.


Ipak, umetnici  koji su zaslužni za ovaj projekat nagrađeni su Mladim zlatnim lavom, nagradom koju je osnovala Ađiskuola a koju  dodeljuje žiri sastavljen od  22 mladih iz svih italijanskih regija. 


Na premijeri su bili prisutni predstavnici Filmskog centra Srbije, direktor Boban Jevtić, Miroljub Vučković i Anđelija Andrić i Tatjana Garčević, ministar savetnik u Amb. R.Srbije u Rimu.  Posle takmičarskog dela programa organizovana je svečana večera za zvanice i ekipu filma.


Filmski centar Srbije pružio je podršku filmu za promociju na  festivalima u svetu. Iako su producenti inostrani, film se vodi kao srpski film, na srpskom jeziku.  

     
Snažna antiratna poruka je glavna odlika ovog filma. Naročito što "neprijatelj" nema oznake neke posebne vojske, već je univerzalan i obezličen. Film je u umetničkom smislu urađen na veoma visokom nivou, sa maštovitim kadrovima po kojima je reditelj Emir Kusturica postao veoma prepoznatljiv Film je sniman na fantazmičnim lokacijama u Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina) koje su zbog sličnosti sa mitskim i biblijskim predelima izazvale veliku zainteresovanost publike, te će možda, zbog svoje netaknute lepote postati i turistička destinacija.Međunarodni festival folklora u Atini (Region Lacio), 3-7. avgusta 2016. godine

U italijanskom gradu Atina, u provinciji Frozinone u Laciju, održan je 38. Međunarodni festival folklora „Vale di Komino“. Pored folklornih grupa iz Španije, sa Tajlanda, italijanskih folklornih grupa iz različitih regiona i domaćina, na festivalu je učestvovalo i KUD „Prvi partizan“ iz Užica.


Festival koji je trajao od 3. do 7. avgusta 2016. godine okončan je završnim svečanim prijemom u zgradi Opštine kojem su pristvovali predstavnici lokalnih institucija, diplomatskog kora, istaknute javne lokalne ličnosti, kao i učesnici festivala. Istog dana organizovan je i svečani defile učesnika sa nacionalnim zastavama. Učešće naših predstavnika bilo je izuzetno zapaženo.

Na poziv organizatora, manifestaciji svečanog zatvaranja festivala prisustvovala je i Dejana Peruničić, prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Rimu.
 Oproštajni prijem ambasadora Ane Hrustanović kod predsednika Republike Italije Serđa Matarele i uručenje ordena Viteza svetog krsta

Predsednik Republike Italije Serđo Matarela primio je 19. jula 2016. godine, ambasadora Republike Srbije u Rimu Anu Hrustanović u oproštajnu posetu.

Tom prilikom, predsednik Matarela je ambasadoru Hrustanović lično uručio orden najvišeg stepena Republike Italije – orden Viteza svetog krsta, na osnovu njenog dugogodišnjeg zalaganja i doprinosa unapređenju prijateljskih odnosa dveju zemalja. Između ostalih zaslužnih, pomenuto odlikovanje uručeno je i kraljici Velike Britanije Elizabeti II, kao i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

Nakon ceremonije uručenja odlikovanja održan je sastanak na kojem su potvrđeni izvanredni bilateralni odnosi Srbije i Italije.
 Promocija turističkih potencijala i gastronomskih specijaliteta Srbije tokom teniskog turnira masters serije Internazionali di Roma BNL, Rim, 2-15. maja 2016. godine

Ambasada Republike Srbije u Rimu i Turistička organizacije Srbije su, u sklopu turnira masters serije Internazionali di Roma BNL, organizovali jedinstvenu dvonedeljnu promociju turističkih potencijala i gastronomskih specijaliteta naše zemlje. Srbija je, inače, prva i jedina država koja je dobila priliku da se predstavi na pomenutom turniru.


U toku trajanja turnira, od 2. do 15. maja 2016. godine, u prostoru nazvanom “Kuća Srbije”, emitovani su promotivni filmovi o Srbiji, delile su se brošure i promotivni materijali, a posetioci su mogli da probaju poznate srpske proizvode. Proizvode za promociju obezbedile su naše poznate kompanije Agranela, Drenovac, Jam&Jelly, Nektar i Zlatiborac. Tehničku podršku pružila je kompanija Komtrade sa svojim proizvodima marke Tesla. Pre mečeva naših igrača, koji su učestvovali na turniru, hostese su delile zastavice Srbije, a sama „Kuća Srbije“ postala je svojevrsno mesto okupljanja navijača pre i posle mečeva.

Tokom trajanja manifestacije „Kuću Srbije“ obišli su i ministar omladine i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić i generalni sekretar Olimpijskog saveza Srbije Đorđe Višacki, kao i brojni sportisti, predstavnici italijanskih institucija, sportskih asocijacija, medija, diplomatski predstavnici drugih država i brojni strani turisti. Posebnu pažnju izazvala je poseta bivšeg trenera FK Milan Siniše Mihajlovića. „Kuću Srbije“ u nekoliko navrata posetili su i roditelji Novaka Đokovića, koji su svojim prisustvom pomogli promociji naše zemlje.Prijem posvećen saradnji Srbije i Italije u sportu, 9. maj 2016. godine, Rim

Na marginama turnira serije ATP Masters 1000, „Intenazionali BNL d’Italia“, Ambasada Republike Srbije i Olimpijski komitet Italije (KONI) su, 9. maja 2016. godine, organizovali prijem posvećen promociji italijansko-srpskog prijateljstva i saradnje u oblasti sporta, sa posebnim naglaskom na tenis.

Prijem, koji je održan u prestižnom lounge KONI, podržali su i Olimpijski komitet Srbije, Teniski savez Srbije i Teniski savez Italije. Događaju je prisustvovao ministar omladine i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić, direktor Turističke organizacije Srbije Marija Labović, generalni sekretar Olimpijskog saveza Srbije Đorđe Višacki, predstavnik Teniskog saveza Srbije Vuk Nikolić, teniseri Nenad Zimonjić i Viktor Troicki, kao i predstavnici institucija Italije, diplomatskog kora, sportskih asocijacija, sportisti, ugledni privrednici, gosti turnira, predstavnici srpske dijaspore i brojni prijatelji Srbije.

Prijemu je, takođe, prisustvovao i potpredsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, kao i predstavnici Kabineta predsednika Vlade i Kabineta predsednika Republike Italije, brojni predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije i ostalih državnih resora, bivši ambasadori Republike Italije u Srbiji Antonio Zanardi Landi i Rikardo Sesa, predstavnici preko 50 ambasada akreditovanih u Republici Italiji, kao i predsednik KONI Đovani Malago.

Tokom prijema KONI je organizovao i svečanost promocije ulaska italijanskog sportskog funkcionera Vitoria Selmija u „Hall of fame“ tenisa, nakon čega su prigodne govore održali ministar Vanja Udovičić, ambasador Ana Hrustanović i predsednik KONI Đovani Malago.

Треба истаћи и да је Република Србија прва држава којој су организатори пружили прилику да организује пријем сличног типа током трајања турнира од његовог настанка (73 издање).Ekipni turnir u fudbalu za žene, 29. februara - 4. marta 2016. godine, Rim

U Rimu je, od 29. februara do 4. marta 2016. godine, održan ekipni turnir u fudbalu za žene do 23 godine starosti, pod nazivom „Il calcio e’ rosa - Donne e pace“. Srbiju je predstavljala ekipa „Spartaka“ iz Subotice koja je ujedno bila i pobednik turnira.Ceremonija svečanog otvaranja održana je u sedištu Olimpijskog komiteta Italije, uz obraćanje visokih predstavnika Fudbalskog saveza i Olimpijskog komiteta Italije. U ime diplomatskog kora ceremoniji su prisustvovali predstavnici ambasada država učesnica turnira (Velika Britanija, Grčka, Rumunija, Malta, Albanija, Crna Gora i Srbija). U ime Ambasade Republike Srbije prisustvovao je prvi savetnik Rade Berbakov.Ceremonija povodom inauguracije četvrte grupe polaznika Internacionalnog master programa u rukovođenju javnim nabavkama, 1. mart 2016. godine, Rim

U Rimu je, 1. marta 2016. godine, održana ceremonija povodom inauguracije četvrte grupe polaznika Internacionalnog master programa u rukovođenju javnim nabavkama. Pomenuti studijski program organizovan je od strane Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), Centralno-evropske inicijative (CEI) i Univerziteta Tor Vergata u Rimu, uz podršku Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva finansija Republike Italije, kao i Ministarstva finansija Slovačke.

U master programu, sada već tradicionalno, učestvuju brojni polaznici iz Republike Srbije (predstavnici državnih institucija i javnih preduzeća) za koje EBRD obezbeđuje stipendije. Ove godine, inače, Srbija ima dva polaznika.

Velikom broju prisutnih u ime organizatora obratili su se potpredsednik Univerziteta Tor Vergata Mauricio Talamo, direktor master programa prof. Gustavo Piga i direktor za javne nabavke EBRD Jan Džakholt. Pozdravne govore održali su ambasador Republike Srbije Ana Hrustanović, ambasador Slovačke Jan Šot, šef Odseka za Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Italije Andrea Oricio, kao i generalni direktor Italijanske asocijacije preduzeća za autoputeve i tunele (AISCAT) Masimo Šintu.
 Obaveštenje o održavanju vanrednih izbora za narodne poslanike Skupštine Republike Srbije, 24. april 2016. godine

Poštovani sugrađani,

Ovim putem želimo da vas obavestimo da su vanredni izbori za narodne poslanike Skupštine Republike Srbije raspisani za 24. april 2016. godine.

Državljani Republike Srbije koji imaju boravište u inostranstvu mogu do 2. aprila 2016. godine podneti zahtev za upis u birački spisak podatka da će glasati u inostranstvu, preko nadležne ambasade ili konzulata Republike Srbije.

Procedura je sledeća:

-        na sajtu http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal unosom svog matičnog broja možete proveriti da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak;
-       ukoliko jeste, potrebno je da prijavite samo podatak da ćete glasati u inostranstvu. To ćete učiniti tako što ćete Obrazac 1 iz priloga popuniti, potpisati i skenirati ili fotografisati i dostaviti na e-mail Ambasade (zajedno sa kopijom pasoša) izbori2016@ambroma.com;
-        ukoliko niste upisani, popunićete i Obrazac 1 i Obrazac 2 iz priloga, potpisati i skenirati ili fotografisati i dostaviti na e-mail Ambasade (zajedno sa kopijom pasosa) izbori2016@ambroma.com.

Uslov za otvaranje biračkog mesta u inostranstvu je da se prijavi najmanje 100 birača. Ukoliko se ovaj uslov ispuni, bićete naknadno obavešteni o vremenu i mestu glasanja.

Za sva dodatna pitanja, stojimo vam na raspolaganju!

Uz nadu da ćete se odazvati na ovaj poziv i da ćete ga proslediti i onima koji nisu obavešteni,

S poštovanjem,

Ambasada Republike Srbije u RimuPredavanje ambasadora Ane Hrustanović na rimskom univerzitetu „Luis Gvido Karli“, 17. februar 2016. godine

Ambasador Ana Hrustanović je, na poziv Slobodnog međunarodnog univerziteta (Luis) „Gvido Karli“, 17. februara 2016. godine održala  predavanje na temu „Srbija prema Evropskoj uniji“, na smeru političkih nauka ovog univerziteta. Predavanje je održano u okviru projekta studenata i profesora univerziteta „U otkrivanju međunarodnih organizacija“. Tema ovogodišnje, druge po redu edicije u kojoj se realizuje projekat, je „Moderni konflikti u međunarodnoj saradnji“.

Prvu sekciju ovogodišnjeg projekta čini niz predavanja koja se održavaju u Rimu na univerziteu Luis i NATO odbramebnom koledžu. Druga faza projekta je organizacija studijskog putovanja u Srbiju i Beograd.

Izlaganje ambasadora Hrustanović  je, pored sadržajnog osvrta na evropske integracije Srbije i dijalog Beograda i Prištine,  obuhvatilo i angažovanje Srbije u brojnim međunarodnim organizacijama, učešće u mirovnim misijama i doprinos zemlje stabilnosti regiona, i bilo izuzetno dobro prihvaćeno od strane studenata univerziteta.Izlaganje ambasadora Ane Hrustanović u diplomatskom klubu Ministarstva inostranih poslova Republike Italije na temu evropskih integracija Republike Srbije, 4. februar 2016. godine

U diplomatskom klubu Ministarstva inostranih poslova Republike Italije, 4. februara 2016. godine, održan je događaj pod nazivom „Susret sa ambasadorom Republike Srbije u Rimu“ na temu evropskih integracija Srbije. Reč je o inicijativi fondacije „Evropski Rim“ u okviru koje su do sada organizovani susreti na različite teme sa ambasadorima Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Grčke, Poljske, Španije, SAD i Švedske.

Ulogu moderatora vršio je predsednik Asocijacije Italija-Srbija ambasador Rikardo Sesa koji je, ujedno, i otvorio pomenuti skup. Prisutnima su se, pored ambasadora Hrustanović, obratili i predsednik Udruženja za međunarodne organizacije (SIOI) i specijalni savetnik premijera Republike Srbije za EU integracije F. Fratini, kao i generalni sekretar fondacije „Evropski Rim“ prof. Ć. San Mauro.

Pomenutom događaju prisustvovalo je preko 100 uglednih zvanica. Pored predstavnika različitih institucija država prijema i članova diplomatskog kora,  skupu su prisustvovali i predstavnici elitnih naučno-kulturnih krugova Rima, kao i predstavnici srpske akademske dijaspore.Poseta ambasadora Ane Hrustanović Malti, Valeta 14. januar 2016. godine

Ambasador Ana Hrustanović boravila je 14. januara 2016. godine u poseti Malti radi učešća na tradicionalnim godišnjim prijemima najviših malteških zvaničnika u čast šefova diplomatskih misija. Tom prilikom, ambasador Hrustanović imala je kraće razgovore sa predsednikom Malte Mari-Luiz Koleiro Prekom, premijerom Džozefom Muskatom i ministrom spoljnih poslova Džordžom Velom.

Svečani prijem kod ministra spoljnih poslova Malte u čast članova diplomatskog kora
(preuzeto sa sajta Ministartva spoljnih poslova Malte)


Zatvorena Knjiga žalosti

U Ambasadi Republike Srbije u Rimu 22. i 23. februara 2016. godine bila je otvorena Knjiga žalosti povodom tragične smrti naših kolega Slađane Stanković i Jovice Stepića u Libiji.

U Knjigu žalosti, pored predstavnika institucija države prijema i velikog broja predtavnika ovdašnjeg diplomatskog kora, upisali su se i predstavnici srpske dijaspore u Republici Italiji.
 Knjiga žalosti

     

Povodom tragične smrti naših kolega Slađane Stanković i Jovice Stepića, koji su tokom svoje diplomatske misije u Libiji tragićno izgubili život prilikom američkog vazdušnog napada na bazu terorista u Sabrati, u Ambasadi Republike Srbije u Rimu biće otvorena knjiga žalosti u ponedeljak 22.02.2016. u vremenu od 14,00-16,00 i utorak u vremenu od 10,00-16,00 časova.

 

 Poseta kompaniji GLM

Na inicijativu Ambasade RS, 18. novembra o.g. je posećena kompanija GLM iz Kastelalta (provincija Teramo). Kompanija GLM se bavi proizvodnjom specijalnih cevi i delova za izduvne sisteme za velike proizvođače auto industrije (Volskvagen, Porše, Fiat, Reno).


U ime Ambasade RS bili su prisutni ambasador A.Hrustanović i prvi sav. R.Berbakov. Posle razmene informacija i kraćeg predstavljanja potencijala Srbije predstavnici GLM su potvrdili da su odlučili da investiraju u Srbiji i da će se investicija realizovati u Kruševcu. Ovaj grad je izabran usled činjenice da već poseduje obrazovanu radnu snagu i tradiciju u metalo-prerađivačkoj industriji. Po planu, realizacija investicije će početi u januaru 2016. godine, a početak proizvodnje je predviđen za jesen iste godine. Visina ulaganja je preko 5 miliona evra i u prvom trenutku će zaposliti 100 radnika, da bi zatim, po dostizanju pune operativnosti, imali 150 zaposlenih. Proizvodni pogon će biti smešten u hali od 5000m2 Sajam ECOMONDO

Sajam Ecomondo posvećen „zelenoj ekonomiji“, reciklažnoj industriji, industriji odlaganja i rukovođenja otpadom, industriji prečišćavanja otpadne, tekuće, stajaće i pijaće vode, novim tehnologijama, obnovljivim izvorima energije, prečišćavanju vazduha, korišćenju bio mase, održao se u Rimininu od 3. do 6. novembra o.g. Ove godine sajam je organizovano posetila grupa od 30 predstavnika kompanija iz Srbije, a prvi put je izlagala i jedno preduzeće iz Srbije (Plastik Gogić iz Inđije).

na slici: Aleksandra Tomić, Rade Berbakov, Lucano Sipjone


Opširnije...
"Plava školjka"

Plesna grupa Udruženja samohranih roditelja i porodica dece sa invalidetom „Plava školjka“ iz Beograda je učestvovala na Svetskom prvenstvu u modernom plesu (IDO World hip hop, dance and electric boogie Championships 2015), koje je održano od 21. do 25. oktobra o.g. u Riminiju. Grupa, u sastavu Marina Blažić, Esma Hadžić i Ana Jovčić, je osvojila drugo mesto na prvenstvu u svojoj kategoriji.

Ambasada RS je organizovala prijem članova udruženja u prostorijama Ambasade, te obezbedila sponzora  koji je grupi pokrio četvorodnevne troškove boravka u Riminiju.STAX Tehnologies

Kompanija „STAX Tehnology” iz Čačka, koja proizvodi mašine za pakovanje toalet papira, salveti i maramica, otvorila je 14. oktobra o.g. stalni izložbeni prostor (show room) u gradu Luki (region Toskana). Kompanija je odlučila da otvori izložbeni prostor u ovom gradu imajući u vidu da je on jedan od centara tissue packaging industrije (pakovanje proizvoda od papira) u Italiji, kao i da se u njemu svake godine održava jedan od najvažnijih svetskih sajmova posvećen ovom sektoru.

 

Na otvaranju izložbenog prostora bilo je prisutno oko 200 gostiju iz celog sveta.

Ambasada Srbije, u čije ime je na otvaranju bio prisutan ek.sav. R.Berbakov, je u protekle dve godine, u okviru svojih mogućnosti, podržala i pomogla prodor ove kompanije na italijanskom tržištu.Bari, konferencija

Sajam Levanta iz Barija, PK Barija, advokatska kancelarija POLIS, Italian World Service i dnevne novine specijalizovane za ekonomske teme „Il Sole 24 ore“ su organizovali u Bariju, 15. septembra 2015. godine, konferenciju pod nazivom “Le nuove rotte del Levante (Nove rute Levanta) - Kompanije sa juga i izazov intenacionalizacije“. Na konferenciji su između ostalih učestvovali zamenik ministra za ek. razvoj RI, Karlo Kalenda, predsednik regiona Pulja Mikele Emilijano, gradonačlnik Barija Antonio Dekaro, PV Albanije Edi Rama kao i predstavnici ostalih italijanskih institucija i banaka.

Na panelu posvećenom poslovanju na novim tržištima održali su govore i prezentacije Ambasador UAE Saker Naser Ahmed Alraisi, bivši predsednik VRI Masimo Dalema, predsednik Sajma Levanta Ugo Patrone Grifi, ambasador Azerbejdžana Vakif Sadikov, predsednik Italian World service AdolfoUrso, gen. sekretar Italijansko-iranske PK Pjer Luiđi Agata. i ek. savetnik Ambasade Rade Berbakov.Bratimljenje gradova Scarperia e San Piero - Mionica

Na inicijativu Ambasade RS i počasnog konzula RS za region Toskane pokrenuta je inicijativa za bratimljenje Mionice i italijanskog gradića sličnih dimenzija i karakteristika Scarperia e San Piero (u okolini Firence).

Na poziv gradonačelnika Scarperia e San Piero F.Injestija delegacija u sastavu ambasador Ana Hrustanović, predsednik opštine Mionica Boban Janković, ek.sav. Ambasade Rade Berbakov i počasni konzul RS za Toskanu Leandro Kjareli posetila je Scarperia e San Piero 7. i 8. septembra  o.g. Ovom prilikom posećene su brojne kompanije iz ovog grada koje su prevashodno aktivne u poljoprivrednom sektoru i metalo-prerađivačkoj industriji.Predsednik opštine Mionice je pozvao gradonačelnika Scarperia e San Piero da, zajedno sa delegacijom privrednika, dođe u uzvratnu poseti tokom koje bi se potpisao dokument o bratimljenju dve opštineRekanti

Ek.savetnik Ambasade je, 24. jula 2015. godine, posetio kompaniju Plados-Telma iz Rekantija, koja je započela investiciju u fabriku za proizvodnju kompozitnih sudopera u Staroj Pazovi. Tokom obilazaka pogona predsednik kompanije Sandro Bertini je obavestio o dinamici realizacije ove brown field investicije i predstavio tehnološki proces, koji kompanija koristi tokom proizvodnje. Početak proizvodnje je predviđen u septembru, a u prvoj fazi u fabrici će biti zaposleno oko 70-80 radnika, dok će u punom  režimu rada fabrika imati 110 zaposlenih.


Tokom posete održan je sastanak sa gradonačelnikom Rekanatija Frančeskom Fjordomom  sa kojim je dogovoreno da Ambasada RS i grad Rekanati organizuju  konferenciju posvećenu mogućnostima ekonomske saradnje sa Srbijom .Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO ?

http://www.roma.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/UNESCO.pdfPoseta predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković Republici Italiji, 17-18. septembra 2015. godine

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković boravila je, 17-18. septembra 2015. godine, u radnoj poseti Republici Italiji.

Tom prilikom, susrela se sa predsednikom Doma poslanika Republike Italije Laurom Boldrini.

Tokom boravka u Rimu predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković imala je susret i sa predsednikom Senata Republike Italije Pjetrom Grasom.

Centralne teme sastanaka ticale su se evropskih integracija, migracione krize, daljeg unapređenja ekonomske saradnje i intenziviranja parlamentarnih odnosa.
 Poseta ministra odbrane Republike Srbije Bratislava Gašića Republici Italiji, 14-16. septembra 2015. godine

Ministar odbrane Republike Srbije posetio je Republiku Italiju u periodu od 14. do 16. septembra 2015. godine.

Bilateralni susret sa ministrom odbrane Republike Italije Robertom Pinoti realizovan je 17. septembra. Centralne teme sastanka ticale su se migracione krize i daljeg unapređenja bilateralne vojne saradnje u okviru različitih međunarodnih misija.

Dan ranije, 15. septembra, ministar Gašić posetio je bazu Komande združenih snaga NATO u Napulju gde se susreo sa komandantom admiralom Markom Fergusonom. Tom prilikom, izvršen je pregled dosadašnjih i budućih aktivnosti na polju saradnje Republike Srbije sa NATO.Susret predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića sa predsednikom Republike Italije Serđom Matarelom, 11. septembar 2015, Rim

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić susreo se u Rimu, 11. septembra 2015. godine, sa predsednikom Republike Italije Serđom Matarelom na radnom ručku.

Dvojica predsednika, u izuzetno prijateljskoj i srdačnoj atmosferi, razgovarala su o problemu aktuelne migracione krize, zaštiti srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, kao i daljim perspektivama unapređenja bilateralne ekonomske saradnje.
 Informacija o prikupljanju humanitarne pomoći za prihvat migranata

U cilju obezbeđivanja što boljih uslova za privremeni prihvat i smeštaj migranata na teritoriji Republike Srbije pokrenuta je akcija prikupljanja humanitarne pomoći.

Bliže informacije o proceduri uvoza humanitarne pomoći, kao i spisak najneophodnijih potrepština u cilju pružanja pomoći izbeglicama i migrantima u predstojećem zimskom periodu možete naći ovde:

http://www.roma.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/procedura_humanitarna_pomoc_srp.pdf
 Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja, koji je sačinjen u Bukureštu 23. decembra 2014. godine, stupio je na snagu 6. avgusta 2015. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, državljani dveju zemalja, nosioci važećih biometrijskih pasoša, nemaju obavezu pribavljanja vize za ulazak, izlazak i prelaz preko teritorije, kao i za boravak na teritoriji države druge strane, u periodu do 90 dana, u okviru perioda od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska.
 Koncert grupe Sanja Ilić i Balkanika, Azizi, 13. avgust 2015. godine

Pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Rimu, Evropske unije, Republike Italije, Regiona Umbrija, Opštine Azizi i brojnih lokalnih institucija, u Aziziju je 13. avgusta 2015. godine održan koncert grupe Sanja Ilić i Balkanika.

Inače, grupa je nastupila u okviru Internacionalnog muzičkog festivala MUZA, na kojem učestvuju renomirani muzičari iz Italije i celog sveta.

Koncertu, koji je održan na centralnom trgu u Aziziju, prema procenama organizatora prisustvovalo je oko 4000 ljudi. Posetiocima se obratio gradonačelnik Azizija Klaudio Rići, dok je u ime Ambasade Republike Srbije u Rimu govor održala prvi savetnik Dejana PeruničićKonferencija „Rešavanje nedoumica u cilju kreiranja budućnosti – Instrumenti za vansudsko rešavanje sporova i internacionalizaciju kompanija“, Rim, 14. jul 2015. godine

U Domu poslanika Republike Italije (Kamera) 14. jula 2015. godine održana je konferencije pod nazivom „Rešavanje nedoumica u cilju kreiranja budućnosti - Instrumenti za vansudsko rešavanje sporova i internacionalizaciju kompanija“. Konferenciju su organizovali fondacija „ADR commercialisti“ (asocijacja specijalizovana za vansudske nagodbe i medijaciju između privrednih subjekata), „Fe.N.CO“ (nacionalna fondacija počasnih konzula), „Nacionalna fondacija knjigovođa“ i „Nacionalni savet knjigovođa i finansijskih eksperata“.
 
Tom prilikom, govore su održali državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Benedeto Dela Vedova, državni sekretar Ministarstva pravde Kozimo Maria Feri, poslanik Eleonora Ćimbro (Demokratska stranka), predsednik „Fe.N.CO“, ambasador Umberto Vatani i ekonomski savetnik Ambasade Republeke Srbije u Rimu Rade Berbakov.Manifestacija povodom spasavanja srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu, Barleta, 14-15. jula 2015. godine

U organizaciji lokalnih vlasti i gradonačelnika 14. i 15. jula 2015. godine u Barleti je nizom događaja obeleženo 100 godina od spasavanja vojnika srpske vojske u Prvom svetskom ratu, sa idejnim konceptom „istorija i sećanje u saradnji među narodima“

Manifestacija je održana u Zamku Barleta gde je hor izveo himnu Republike Srbije i nekoliko pesama na srpskom jeziku. Tom prilikom, predstavljena je knjiga Mile Mihajlović „Za srpsku vojsku, jedna zaboravljena priča“ i otvorena izložba fotografija iz istorijskog Arhiva Barlete o italijansko – srpskoj solidarnosti u ratnim događajima.

Manifestaciji su prisustvovali najviši predstavnici lokalnih vlasti kao i Antonio Bernardini, zamenik generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije.

U ime Ambasade Republike Srbije prisustvovala je ambasador Ana Hrustanović.
 Svečana ceremonija zatvaranja trećeg master programa za javne nabavke, Rim, 7. jun 2015. godine

Na Univerzitetu Tor Vergata, 7. juna  2015. godine, održana je svečana ceremonija zatvaranja trećeg master programa za javne nabavke. Inače, program je finansijski podržan od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) i Vlade Tajvana, a institucionalno od strane Ministarstva ekonomije i finansija Republike Italije, Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje, kao i Centralno-evropske inicijative.

U pomenutom programu, koji za cilj ima obuku i usavršavanje državnih službenika za poslove javnih nabavki, učestvovalo je 27 polaznika iz 14 država širom sveta. Od tog broja, sedam polaznika bilo je iz institucija Republike Srbije (Narodna banka Srbije, Srbijagas, Aerodrom Beograd, Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Vojska Srbije).Na svečanoj ceremoniji zatvaranja master programa u ime Ambasade Republike Srbije učestvovao je ekonomski savetnik Rade Berbakov koji je, tom prilikom, održao prikladan govor.Gostovanje muške odbojkaške reprezentacije Republike Srbije u Italiji u okviru drugog vikenda Svetske lige, 5. i 7. jun 2015. godine

U okviru drugog vikenda Svetske odbojkaške lige reprezentacija  Srbije odigrala je dve utakmice sa reprezentacijom Italije. Prvi meč, koji je reprezentacija Srbije rešila u svoju korist rezultatom 1:3, odigran je 5. juna u Pezaru. U drugom meču, odigranom 7. juna u Bolonji, pobedu je odnela reprezentacija Italije rezultatom 3:2.

Predstavnici Ambasade Republike Srbije u Rimu i Generalnog konzulata u Milanu dočekali su reprezentaciju i prisustvovali pomenutim utakmicama.
 Okupljanje srpske akademske dijaspore u Republici Italiji, Rim, 12. jun 2015. godine

U Ambasadi Republike Srbije u Rimu, 12. juna 2015. godine, organizovano je druženje u čast predstavnika srpske akademske dijaspore u Republici Italiji.

Prisutnima se obratila ambasador Ana Hrustanović ukazavši, tom prilikom, na značaj i pažnju koju Republika Srbija posvećuje negovanju veza sa predsavnicima srpske akademske dijaspore, kako u Italiji, tako i u drugim državama širom sveta.Prednosti uplate novca preko „Pošta Srbije“

Prednosti uplate novca preko „Pošta Srbije“ – dopunjena informacija

Obaveštavamo vas da je Javno preduzeće „Pošta Srbije“ do sada potpisalo sporazume sa poštanskim upravama Francuske, Rusije, Ukrajine, Belorusije i Crne Gore.

Informacije o usluzi prenosa novca su sledeće:

- iz navedenih zemalja novac se u Republiku Srbiju može poslati preko mreže pošta. Više informacija može se naći na sajtovima poštanskih uprava tih zemalja; 
- novac se u Republici Srbiji može podići u više od 1200 pošta na teritoriji cele zemlje. Link ka spisku pošta, koji sadrži adresu i radno vreme pošta je: http://www.posta.rs/dokumenta/lat/posalji/ovlascene-poste-za-medjunarodnu-postansku-uputnicu.pdf
- za isplatu je potreban samo važeći lični dokument a nije potrebno popunjavanje obrazaca;
- isplata novca u Republici Srbiji vrši se u dinarima po kursu koji je objavljen na sajtu JP „Pošta Srbije“;
- slanje novca plaća pošiljalac, ne postoji obaveza otvaranja računa u banci ni za pošiljaoca ni za primaoca;
 Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za izbor honorarnih nastavnika u inostranstvu na srpskom jeziku

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu koji je otvoren od 05. do 20. juna 2015. godine.

Tekst konkursa je u prilogu. Prijavni formular možete naći na internet adresi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja www.mpn.gov.rs. Odštampan i popunjen formular zajedno sa potpunom konkursnom dokumentacijom dostavite Ambasadi Republike Srbije u Rimu najkasnije do 20. juna 2015, kako je predviđeno konkursnim pravilima. Blagovremena je i prijava poslata pre isteka roka preporučenom poštom uz dokaz o datumu predaje pošti.


Opširnije...
Manifestacija „MarketplaceDAY“, Jesi, 22. maj 2015. godine

Konfindustrija Marke i Konfindustrija Ankone organizovale su, 22. maja 2015. godine u Jesiju, manifestaciju pod nazivom „MarketplaceDAY“.

Pomenuti događaj održan je drugu godinu zaredom i na njemu je učestvovalo preko 250 kompanija, kako iz Regiona Marke, tako i iz ostalih regiona Italije. Inače, kompanije koje su prisustvovale manifestaciji aktivne su u raznim proizvodnim sektorima, kao i sektorima servisa. Na skupu su, takođe, učestvovali predstavnici italijanskih institucija (Region Marke, SAĆE, SIMEST), asocijacije privrednika (PK Ankone, Italijansko-arapska privredna komora, Konfindustrija Balkana), kao i predstavnici ovdašnjeg diplomatskog kora.

U ime Ambasade Republike Srbije manifestaciiji je prisustvovao ekonomski savetnik Rade Berbakov koji je, tom prilikom, održao prezentaciju na temu  investicionih potencijala Srbije.Poseta ambasadora Republike Srbije Ane Hrustanović kompanijama „Savio Firmino“ i „Bassilichi S.p.A“, Firenca, 7. maj 2015. godine

U cilju dalje podrške realizaciji investicija u Srbiji, 7. maja 2015. godine, ambasador Ana Hrustanović i ekonomski savetnik Rade Berbakov posetili su kompanije „Savio Firmino“ i „Bassilichi S.p.A“ iz Firence.

Kompanija „Savio Firmino“ (proizvodnja stilskog nameštaja) je nakon pregovora i realizacije nekoliko poseta Srbiji odlučila da investira u Jagodini.

„Bassilichi S.p.A“, inače, lider u sistemima za elektronsko plaćanje, u Beogradu trenutno zapošljava 110 informatičkih stručnjaka i planira dalji razvoj svoje mreže iz Beograda koji je postao centar internacionalnih operacija preduzeća.
 Učešće predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković na Konferenciji predsednika parlamenata EU, 20-21. aprila 2015. godine, Rim

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvovala je na dvodnevnoj Konferenciji predsednika parlamenata EU održanoj u Domu poslanika Republike Italije u periodu 20-21. aprila 2015. godine. Pomenuti događaj otvorili su predsednik Doma poslanika Laura Boldrini i predsednik Senata Pjetro Graso.

Tom prilikom, priređen je i svečani prijem kod predsednika Republike Italije Serđa Matarele u čast prisutnih predsednika parlamenata gde je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković obavila kraći razgovor sa italijanskim predsednikom.
 Seminar posvećen promovisanju mogućnosti saradnje sa Srbijom u energetskom sektoru i sektoru upravljanja otpadom, Taranto, 17. decembar 2014. godine

Italijanska trgovinska agencija (ITA), u saradnji sa Privrednom komorom Barija i Privrednom komorom Taranta, organizovala je,  17. decembra 2014. godine u Tarantu, seminar posvećen mogućnostima saradnje sa Srbijom u energetskom sektoru i sektoru upravljanja otpadom.

Prisutne je u ime organizatora pozdravio predsednik Privredne komore Taranta Luiđi Sporteli, dok je direktor ITA Anielo Musela predstavio aktivnosti kancelarije ITA u Beogradu.

U ime Ambasade Republike Srbije prisustvovao je ekonomski savetnik Rade Berbakov koji je, tom prilikom, održao prezentaciju na temu ekonomskih potencijala Republike Srbije u kontekstu mogućnosti poslovanja i razvijanja dalje saradnje. Prezentaciju na temu energetskog sektora i odlaganja i upravljanja otpadom održao je savetnik predsednika Privredne komore Srbije Aleksandar Perić.Konferencija povodom prezentacije mogućnosti poslovanja i investiranja u Republiku Srbiju, Mantova, 7. novembar 2014. godine

Ambasada Republike Srbije, u saradnji sa Konfindustrijom Mantove, 7. novembra 2014. godine organizovala je prezentaciju na temu mogućnosti poslovanja i investiranja u Republiku Srbiju.

Prisutnima se u ime Ambasade Republike Srbije obratila ambasador Ana Hrustanović na temu istorijskih i aktuelnih dešavanja na polju bilateralnih odnosa Srbija-Italija, i procesa evropskih integracija Republike Srbije. Nakon obraćanja ambasadora, ekonomski savetnik Rade Berbakov prezentovao je mogućnosti ekonomske saradnje i investicija u Srbiji.

Na skupu su, pored najviših gradskih zvaničnika, učestvovali i ugledni italijanski privrednici. 

Tom prilikom, organizovane su posete kompanijama "Golden Lady" i "Pompea" koje u Srbiji zajedno zapošljavaju oko 2800 radnika, kao i kompaniji „Calze Ileana“.Poseta episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja Rimu, 20-21. marta 2015. godine

U periodu od 20. do 21. marta 2015. godine njegovo preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski Andrej posetio je vernike Srpske pravoslavne crkve u Rimu. Tom prilikom, odslužena je liturgija u ruskom hramu Svete velikomučenice Katarine kojoj je prisustvovao veliki broj predstavnika naše dijaspore. Pomenutom činu prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Rimu Ana Hrustanović i ambasador Republike Srbije pri Svetoj Stolici Mirko Jelić.

Nakon službe, vladika Andrej je u parohijskoj sali vernicima održao predavanje na temu „Duhovni život u Srbiji“.
Dopuna informacije u vezi sa Odlukom o ulasku bez viza u R. Srbiju

Obaveštavamo sve putnike koji nameravaju da posete R. Srbiju, a koji poseduju neki od dokumenata za strance (Titolo di viaggio), da je neophodno da se pre putovanja obrate nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu R. Srbije u inostranstvu radi izdavanja odgovarajuće vize (na pomenuta lica ne odnosi se odluka o ulasku bez viza za osobe koje poseduju italijansku turističku vizu italijansku dozvolu za boravak).Proslava Dana državnosti Republike Srbije, 19. februar 2015. godine, Rim

Ambasada Republike Srbije u Rimu priredila je prijem za predstavnike srpske dijaspore povodom obeležavanja Dana državnosti. Skromnoj svečanosti prisustvovali su i studenti iz Srbije koji trenutno pohađaju različite univerzitete u Italiji.

Kvestor Stefano Dambruozo i ambasador Ana Hrustanović

Zvanicama se najpre obratila ambasador Ana Hrustanović, nakon čeka je usledilo obraćanje počasnog gosta Stefana Dambruoza, kvestora u Donjem domu Parlamenta Republike Italije i predsednika Grupe prijateljstva Srbija-Italija.

Ambasador Ana Hrustanović sa predstavnicima srpskih udruženja iz Vićence

 

Pomenuti događaj bio je propraćen izložbom slika naše uvažene slikarke Ane Kapor.Trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije i Italije, 23. januar 2015. godine, Rim

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je na trilateralnom sastanku ministara spoljnih poslova Italije, Srbije i Albanije održanom 23. januara 2015. godine u Rimu. Pomenuti sastanak organizovan je na inicijativu ministra spoljnih poslova Republike Italije Paola Đentilonija, gde je pored ministra Dačića učestvovao i šef albanske diplomatije Ditmir Bušati.

Nakon sastanka priređena je konferencija za štampu gde su trojica ministara iznela saglasnost po pitanju njegovog velikog doprinosa stabilizaciji odnosa na liniji Beograd-Tirana, kao i promovisanju i unapređenju regionalne stabilnosti i saradnje.
 Poseta ambasadora Ane Hrustanović Malti, Valeta 14-16. januara 2015. godine

U periodu od 14. do 16. januara 2015. godine, ambasador Ana Hrustanović boravila je u poseti Malti povodom učešća na redovnom godišnjem prijemu najviših malteških zvaničnika u čast šefova diplomatskih misija. Tom prilikom, ambasador Hrustanović susrela se sa predsednikom Malte Mari-Luiz Koleiro Prekom, ministrom spoljnih poslova Malte Džordžom Velom i predsednikom Parlamenta Anđelom Faruđom

пријем код председника Малте у част чланова дипломатског кора

Svečani prijem kod predsednika Malte u čast članova diplomatskog kora

 

 Konferencija „Srbija je Evropa: etape pridruživanja“, Rim, 16. decembar 2014. godine

Ambasada Republike Srbije u Italiji, u saradnji sa Institutom za geopolitiku i srodne nauke (IsAG), organizovala je u sedištu Predstavništva Evropske komisije u Rimu konferenciju pod nazivom „Srbija je Evropa: etape pridruživanja“. Pomenuti događaj priređen je u cilju promovisanja i dodatne afirmacije evropskih integracija Republike Srbije neposredno pred zatvaranje italijanskog predsedavanja EU.


Konferenciju je otvorio ataše za štampu Predstavništa Evropske komisije u Rimu Angel Beremliski, nakon čega su se velikom broju prisutnih obratili ambasador Ana Hrustanović, predsednik Udruženja za međunarodne organizacije (SIOI) i specijalni savetnik Vlade Srbije Franko Fratini, šef Odeljenja za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Italije Andrea Oricio i predsednik Instituta za geopolitiku i srodne nauke (IsAG) Tiberio Gracijani.


Tokom svog obraćanja, ambasador Hrustanović upoznala je prisutne sa dosadašnjim naporima Vlade Republike Srbije na polju sprovođenja neophodnih reformi u cilju što skorijeg okončanja procesa evropskih integracija Srbije.Poseta predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Rimu, 10. decembar 2014. godine

Tokom posete Italiji predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić imao je sastanke sa najvišim italijanskim zvaničnicima. Pored sastanaka sa predsednikom Republike Italije Đorđom Napolitanom, predsednikom Vlade Mateom Rencijem i predsednikom Senata Pjetrom Grasom, predsednik Vlade Srbije sastao se i sa direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard koja je u tom periodu boravila u Rimu. Takođe, poseta premijera Vučića Italiji iskorišćena je za susrete sa najuglednijim italijanskim privrednicima u cilju daljeg unapređenja privredne saradnje.

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Italije Đorđo Napolitano 

 

U razgovorima premijera Vučića sa italijanskim zvaničnicima potvrđena je posvećenost Republike Srbije sprovođenju započetih reformi, kao i nedvosmislena podrška Republike Italije daljim EU integracijama Srbije, pre svega u kontekstu što skorijeg otvaranja prvih 

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Italije Mateo Renci
(фотографија преузета са Сајта Владе Републике Италије)

 

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Senata Republike Italije Pjetро Graso

 Izložba „Putevima rimskih imperatora u Srbiji – Viminacijum“, Rim, 4. decembar 2014. godine

U okviru projekta „Rim prema EKSPO Milano 2015“,  čiji je nosilac Grad Rim, uz posredovanje Ambasade Republike Srbije u Rimu 04. decembra 2014. godine otvorena je izložba pod nazivom „Putevima rimskih imperatora u Srbiji - Viminacijum“. Izložbu su otvorili gradski sekretar za trgovinu i turizam Grada Rima Marta Leonori i ambasador Republike Srbije u Rimu Ana Hrustanović.

Ambasador Ana Hrustanović i autor projekta dr Miomir Korać

 

Pomenuta izložba postavljena je u reprezentativnom prostoru kompleksa „Vitorijano“, lociranom u samom istorijskom centru Rima, što predstavlja jedinstvenu i retku priliku za predstavljanje Republike Srbije u Italiji, između ostalog, i  u kontekstu predstojećeg EKSPO u Milanu 2015.

Neposredno pre otvaranja izložbe, autor projekta dr Miomir Korać održao je u konferencijskoj sali kompleksa „Vitorijano“ predavanje “Od Trajana do Justinijana. Mesta rimskih imperatori u Srbiji” u kome je brojnoj publici predstavio arheološki lokalitet Viminacijum i projekat „Putevima Rimskih imperatora u Srbiji“.

Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni članovi diplomatskog kora, predstavnici italijanskih institucija, naučni, kulturni i javni radnici, pripadnici srpske dijaspore, kao i predstavnici najuglednijih italijanskih medija

 Konferencija „Žene diplomate – izazovi i iskustva“, 29. oktobar 2014. godine, Rim

U okviru projekta „Festival diplomatije“ (niz konferencija na različitu temu u periodu 22-31. oktobra 2014. godine), u Donjem domu Parlamenta Republike Italije (Sala delle Colonne) 29. oktobra održana je konferencija pod nazivom „Žene diplomate – izazovi i iskustva“.

Pored ambasadorki Švedske, Pakistana, delegatkinje Québec u Rimu, kao i ambasadorki iz Ministarstva spoljnih poslova Italije, učešće u debati na gorepomenutu temu uzela je i ambasadorka Republike Srbije Ana Hrustanović.
 Susret ambasadorke Republike Srbije Ane Hrustanović i predsednice Regiona Friuli Venecija Đulija Debore Serakijani, 10. oktobar 2014. godine, Trst

Ambasadorka Republike Srbije u Italiji Ana Hrustanović susrela se u Trstu, 10. oktobra 2014. godine, sa predsednicom Regiona Friuli Venecija Đulija Deborom Serakijani, čime je još jednom potvrđena intenzivna bilateralna saradnja koja postoji između Regiona i Republike Srbije.

Susret je usledio samo nekoliko meseci nakon posete italijanske privredno-institucionalne delegacije Beogradu predvođene Deborom Serakijani. Tokom pomenute posete, potpisano je nekoliko sporazuma u oblasti infrastrukture i transporta i naučnog istraživanja. Imajući u vidu uspešnost posete i obostrane interese dveju strana, ambasadorka i predsednica složile su se da je u bliskoj budućnosti potrebno organizovati novi bilateralni susret radi daljeg unapređenja saradnje.

Ambasadorka Ana Hrustanović izrazila je zahvalnost na pruženoj pomoći Regiona Friuli Venecija Đulija tokom majskih poplаva koje su zadesile Srbiju, kao i na pomoći za otvaranje informativnog punkta za pripadnike brojne srpske zajednice u Trstu i regionu.

Ambasadorka Ana Hrustanović i predsednica Regiona Friuli Venecija Đulija Debora SerakijaniBratimljenje gradova Arilje i Solopaka, 12-16. septembra 2014. godine, Kampanja

Delegacija Arilja, predvođena predsednikom Opštine Zoranom Todorovićem, boravila je u periodu od 12. do 16. septembra 2014. godine u poseti Solopaki (Region Kampanja).

Poseta je bila organizovana u cilju bratimljenja ova dva mesta. Tim povodom, dvojica gradonačelnika potpisala su Protokol o razumevanju, gde je, takođe, delegacija Arilja imala niz susreta sa predstavnicima lokalne samouprave Solopake i uglednim privrednicima iz Regiona.

U ime Ambasade Republike Srbije prisustvovali su ekonomski savetnik Rade Berbakov i počasni konzul Leandro Kjareli.Konferencija „Uloga ekonomskih diplomata u svetu koji se transformiše“, 24. septembar 2014. godine, Rim

U Rimu je, 24. septembra 2014. godine, održana konferencija  pod nazivom „Uloga ekonomskih diplomata u svetu koji se transformiše“. Konferencija je organizovana od strane Univerziteta Nikolo Kuzano iz Rima i Asocijacije komercijalista i knjigovođa Rima u saradnji sa Klubom ekonomskih savetnika akreditovanih u Rimu.

Na gorepomenutu temu obraćanja su imali brojni učesnici, dok se u ime Ambasade Republike Srbije u Italiji prisutnima obratio ekonomski savetnik Rade Berbakov.
 Konferencija „Srbija: nove mogućnosti investiranja u kontekstu otvaranja pregovora o članstvu sa EU“, Rim 02. jul 2014. godine

U sali za konferencije jedne od najpoznatijih advokatskih kancelarija u Italiji „NCTM“ organizovan je skup pod nazivom „Srbija: nove mogućnosti investiranja u kontekstu otvaranja pregovora o članstvu sa EU“. Tim povodom, prisutnima su se obratili ambasador Ana Hrustanović, predsednik Udruženja za međunarodne organizacije (SIOI) i savetnik predsednika Vlade Republike Srbije Franko Fratini, kao i kvestor u Donjem domu Parlamenta Republike Italije i predsednik Grupe prijateljstva Srbija-Italija Stefano Dambruozo.

Nakon toga, usledila je prezentacija ekonomskog savetnika Radeta Berbakova na temu ekonomskih potencijala Republike Srbije i prednosti investiranja u našu zemlju. Izlaganja su, takođe, imali zamenik regionalnog menadžera za centralnu Italiju UniCredit Bank Mario Fiumara  i Bernard O'Konor iz „NCTM“.

Pomenutom skupu, između ostalih, prisustvovao je veliki broj uglednih italijanskih privrednika.Konferencija „Forum Srbija“, Padova 26. jun 2014. godine

U Padovi je, 26. juna 2014. godine, održana konferencija pod nazivom “Forum Srbija“. Konferenciju su organizovali UniCredit Bank, Konfindustrija Padova, Konfindustrija Vićenca, Unindustrija Trevizo i advokatska kancelarija NCTM.

Pozdravni govor održao je potpredsednik Konfindustrije Padova Đani Poti, nakon čega su usledila obraćanja zamenika regionalnog menadžera UniCredit Bank za severo-istok Italije Romano Artonija, ekonomskog savetnika Ambasade Republike Srbije u Rimu Radeta Berbakova, kao i Vladimira Ivanovića iz UniCredit Bank Srbija.

Skupu je prisustvovalo oko 70 uglednih italijanskih privrednika.
 Konferencija „Između Istoka i Zapada – Preporod srpske kulture u prvoj polovini XV veka“, Rim 18. jun 2014. godine

U Muzeju rimskog foruma održana je konferencija pod nazivom „Između Istoka i Zapada – Preporod srpske kulture u prvoj polovini XV veka“. Pomenuti događaj otvorila je ambasador Ana Hrustanović, nakon čega je usledilo kratko izlaganje koordinatora ovog događaja Jelene Jovanović i predavanje jednog od najvećih svetskih poznavalaca oblasti slovenske srednjovekovne književnosti profesora Harveja Goldblata sa Univerziteta Jejl.

Pomenutom događaju prisustvovali su brojni prestavnici diplomatskog kora, ugledne ličnosti iz kulturno-javnog života Rima, kao i predstavnici srpske dijaspore u Italiji.Godišnja konferencija Konfindustrije Firence, 11. jun 2014. godine

U Firencije je, 11. juna 2014. godine, održana Godišnja konferencija Konfindustrije Firence.  Pomenutoj konferenciji prisustvovalo je oko 1000 ljudi, između ostalih istaknuti privrednici, novinari i predstavnici univerzitetskih institucija.

U ime Republike Srbije prisutnima se obratila ambasador Ana Hrusanović i tom prilikom skrenula pažnju na značaj nastavka veoma uspešne privredne saradnje između Italije i Srbije.Konferencija „Srbija: 135 godina od uspostavljanj diplomatskih odnosa sa Italijom“, Rim 10. jun 2014. godine

Ambasada Republike Srbije u Rimu, u saradnji sa Institutom za geopolitiku i srodne nauke (IsAG), organizovala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Sapijenca konferenciju pod nazivom „Srbija: 135 godina od uspostavljanj diplomatskih odnosa sa Italijom“.

Velikom broju prisutnih obratili su se neki od najeminentnijih profesora Fakulteta Sapijenca, generalni direktor IsAG Daniele Skalea i ambasador Ana Hrustanović.

Tokom svog obraćanja, ambasador Hrustanović podsetila je na važne istorijske trenutke u uspostavljanju bilateralnih odnosa između dve države, naglasivši veoma dobru saradnju koju Srbija ostvaruje sa Italijom.Prezentacija potencijala ekonomske saradnje sa Republikom Srbijom, Ređo Emilija 27. maj 2014. godine

Ambasada Republike Srbije u Rimu, u saradnji sa Privrednom komorom Ređo Emilija, organizovala je  prezentaciju potencijala ekonomske saradnje sa Srbijom.

Uvodni govor održao je predsednik Privredne komore Ređo Emilija Stefano Landi, nakon čega su izlaganja na gorepomenutu temu imali ekonomski savetnik u Ambasadi Srbije u Rimu Rade Berbakov i konzul Bojan Stevanović iz Generalnog konzulata Srbije u Milanu.

Pomenutom događaju prisustvovalo je oko 30 predstavnika italijanskih institucija, industrije i asocijacija privrednika.Konferencija „Zbog čega je važno ostati u Evropskoj uniji? Italija i Srbija – prošlost, sadašnjost i budućnost jednog prijateljstva“, Rim 21. maj 2014. godine

     U najprestižnijoj sali italijanskog Parlamenta „Aldo Moro“, 21. maja 2014. godine, održana je konferencija pod nazivom „Zbog čega je važno ostati u Evropskoj uniji? Italija i Srbija – prošlost, sadašnjost i budućnost jednog prijateljstva“. Nakon minuta ćutanja u znak pomena na stradale u poplavama, Konferenciju je otvorio kvestor u Donjem domu Parlamenta Republike Italije i predsednik Grupe prijateljstva Srbija-Italija Stefano Dambruozo. Velikom broju prisutnih obratili su se, ambasador Ana Hrustanović, predsednik Udruženja za međunarodne organizacije (SIOI) i aktuelni specijalni savetnik Vlade Srbije Franko Fratini, predsednik kompanije „Dukati Energija“ i doskorašnji ko-predsednik Italijansko-srpskog poslovnog saveta Gvidalberto Gvidi, kao i predsednik Instituta za geopolitiku i srodne nauke (IsAG) Tiberio Gracijani.

 

     Na kraju Konferencjije, Tiberio Gracijani je u ime IsAG uručio ambasadoru Ani Hrustanović plaketu u znak sećanja na 135 godina od otpočinjanja bilateralnih odnosa između Italije i Srbije.

predsednik SIOI Franko Fratini, predsednik IsAG Tiberio Gracijani, ambasador Ana Hrustanović, kvestor Stefano Dambruozo i predsednik „Dukati Energija“ Gvidalberto Gvidi

 

     Pomenutom događaju, prisustvovali su predstavnici različitih institucija države prijema, diplomatskog kora, vodećih italijanskih kompanija, brojni novinari, kao i najistaknutiji članovi srpske dijaspore.Poseta ministra odbrane Republike Srbije Nebojše Rodića Italiji, Rim 14. april 2014. godine

     Tokom zvanične posete Italiji ministar Nebojša Rodić sastao se sa ministarkom odbrane Republike Italije Robertom Pinoti. Tom prilikom, razmotrene su mogućnosti daljeg unapređenja veoma razvijene bilateralne saradnje u oblasti odbrane, pre svega, po pitanju zajedničkog učešća u mirovnim misijama UN i EU.

Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić i ministarka odbrane Republike Italije Roberta Pinoti

     Dvoje ministara prisustvovali su i promociji knjige „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“, autora Mile Mihajlović. Pomenutim događajem, koji je izazvao značajan medijski publicitet, otpočete su aktivnosti u okviru projekta obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata u Republici Italiji.

Ministar Nebojša Rodić, ambasador Ana Hrustanović i admiral Luiđi Bineli Manteli

     Velikom broju prisutnih obratili su se ministarka Roberta Pinoti, ministar Nebojša Rodić, kao i italijanski admiral Luiđi Bineli Manteli, istoričar Paolo Mieli i autorka knjige Mila Mihajlović.

     У име Амбасаде Републике Србије у Риму догађају је присуствовала амбасадор Ана Хрустановић.
 Izložba fotografija i promocija knjige „Manastir Kovilj“, Rim 9. april 2014. godine

     U saradnji sa Institutom za geopolitiku i srodne nauke (IsAG), u sali Ambasade Republike Srbije u Rimu svečano je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Kovilj“, autora Luiđija Loretonija i Đuzepea Kardonija, na temu  pravoslavnih i katoličkih uskršnjih običaja. Tom prilikom, priređena je i promocija knjige fotografija „Manastir Kovilj“ dvojice izlagača.

Ambasador Ana Hrustanović

     Uz prisustvo autora prezentovane postavke fotografija, prisutnima su se obratili ambasador Ana Hrustanović, predsednik IsAG Tiberio Gracijani, kao i urednik pomenute knjige fotografija Ilias Tasias.

     Kulturnom događaju prisustvovali su brojni predstavnici diplomatskog kora, poslanici Donjeg doma Parlamenta Republike Italije, predstavnici ovdašnjeg kulturnog, naučnog i javnog života, kao i predstavnici srpske dijaspore u Italiji.

Autori Đuzepe Kardoni i Luiđi Loretoni sa urednikom knjige fotografija Iliasom Tasiasom (u sredini)Seminar o obnovljivim izvorima električne energije i ekološkoj gradnji, Benevento 8. april 2014. godine

     U Beneventu, 8. aprila 2014. godine, održan je seminar posvećen obnovljivim izvorima električne energije i ekološkoj gradnji. Seminar je organizovala međunarodna asocijacija „INTER-CO-OPER“ u saradnji sa provincijom Benevento, Privrednom komorom Srbije i Ambasadom Republike Srbije u Rimu. Pomenuti skup, na kojem je bilo prisutno oko 40 italijanskih privrednika, organizovan je u cilju pripreme posete grupe lokalnih privrednika Srbiji u periodu od 27. do 29. maja 2014. godine.


     Prisutnima su se obratili predsednik „INTER-CO-OPER“ Silvana Fiko, šef sektora za energetsku efikasnost provincije Benevento Đuzepe Marsikano, potpredsednik Privredne komore Beneventa Antonio Kampeze, ekonomski savetnik Ambasade Republike Srbije u Rimu Rade Berbakov i direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Italiji Goran Ilić.Izložba slika „Naivna umetnost Slovaka iz Srbije“, Rim 03. april 2014. godine

     Pod pokroviteljstvom ambasada Slovačke i Srbije u Rimu, 03. aprila 2014. godine svečano je otvorena izložba slika pod nazivom „Naivna umetnost Slovaka iz Srbije“.

     Pomenuti događaj realizovan je zahvaljujući angažmanu slikarske galerije „Babka“ iz Kovačice. Pored brojnih dela slovačkih naivaca, bili su, takođe, izloženi različiti dokumentarni materijali o dolasku Slovaka u Srbiju pre 212 godina.

     Tom prilikom, održan je koncert Jane Formanekove (flauta) i Gabriele Ujpalove (klavir) i služeno vino iz srpskog manastira Visoki Dečani i vinarije „Aleksić“.


     Kulturnom događaju prisustvovali su brojni predstavnici diplomatskog kora, kulturnog i javnog života Rima, kao i predstavnici slovačke i srpske dijaspore u Republici Italiji.Sastanak Asocijacije sportskih društava Evrope, Rim 24-25. marta 2014. godine

     U Rimu, 24. i 25. marta 2014. godine, održan je sastanak Asocijacije sportskih društava Evrope (EMCA - European Multisport Club Association). U ime Sportskog društva Crvena zvezda sastanku su prisustvovali generalni sekretar SD Igor Milojević i predsednik Vaterpolo kluba Crvena zvezda Viktor Jelenić. Delegaciju Sportskog društva Crvena zvezda primila je ambasador Ana Hrustanović.Manifestacija povodom obeležavanja desetogodišnjice pogroma nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, Rim 19. mart 2014. godine

     U sali Ambasade Republike Srbije u Rimu, povodom obeležavanja desetogodišnjice pogroma nad srpskim stanovništvom i uništavanja istorijske, kulturne i duhovne baštine na Kosovu i Metohiji, održana je manifestacija pod nazivom „Da se ne zaboravi...“.

     Tom prilikom, priređena je izložba autentičnih fotografija sa Kosova i Metohije, italijanske književnice i predsednice Udruženja italijansko-srpskog prijateljstva Mariline Veke, i prezentovan dokumentarni film Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije pod nazivom „Pogrom deset godina kasnije“.

Ambasador Ana Hrustanović sa autorom izložbe fotografija Marilinom Vekom

     Prisutnima su se  obratile ambasador Republike Srbije u Rimu Ana Hrustanović i autor izložbe fotografija Marilina Veka. U kontekstu podsećanja na tragična martovska zbivanja iz 2004. godine, skrenuta je pažnja na potrebu hitnog rešavanja, i dalje, prisutnih problema u našoj južnoj Pokrajini.

     Pored pripadnika srpske dijaspore, manifestaciji su prisustvovali i predstavnici kulturnog, naučnog i javnog života Rima.Konferencija „Preduzetništvo i inovacija – uloga visokoobrazovnog kadra“, Bolonja 10. mart 2014. godine

   U Bolonji, 10. marta 2014. godine, održana je konferencija pod nazivom „Preduzetništvo i inovacija – uloga visokoobrazovnog kadra“. Konferenciju je organizovao konzorcijum „AlmaLaurea“, čije članove čine osobe sa visokim stepenom obrazovanja u Italiji, univerziteti i preduzeća.

     Prisutnima su se, pored uticajnih privrednika i profesora, obratili i predstavnici Vlade Republike Italije. Kao posebno značajnim, izdvajamo izlaganje ministra zaštite životne sredine Republike Italije Đanluke Galetija.

     U ime Ambasade Republike Srbije u Rimu na Konferenciji je učestvovao ekonomski savetnik Rade Berbakov, dok je ispred Univerziteta umetnosti u Beogradu učešće uzela rektor Ljiljana Mrkić Popović.Proslava Dana državnosti Republike Srbije, Rim 12. februar 2014. godine

     Ambasada Republike Srbije u Rimu, u kosponzorstvu sa Italijansko-srpskim poslovnim savetom, organizovala je prijem povodom proslave Dana državnosti. Svečanosti su, pored predstavnika diplomatskog kora, prisustvovale brojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života države prijema.

 Obeležavanje dana Sv. Save u Rimu, 25. januar 2014. godine

     

     U ruskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Nikola Čudotvorac u Rimu, povodom obeležavanja dana Sv. Save, priređena je svečana liturgija koju su zajedno održali sveštenik ruske pravoslavne crkve u Rimu i srpski paroh iz Trsta otac Raško Radović. U ime Ambasade Republike Srbije prisustvovala je ambasador Ana Hrustanović.Poseta ambasadora Ane Hrustanović Malti, Valeta 14-15. januara 2014. godine

     

 Ambasador Ana Hrustanović sa ministrom spoljnih poslova Malte Džordžom Velom

     U periodu od 14. do 15. januara 2014. godine, ambasador Ana Hrustanović boravila je u poseti Malti povodom učešća na redovnom godišnjem prijemu najviših malteških zvaničnika u čast nerezidencijalnih šefova diplomatskih misija. Tom prilikom, ambasador Hrustanović susrela se sa ministrom spoljnih poslova Malte Džordžom Velom.Konferencija “Priče o energetici Italije i Evrope”, Rim 18. decembar 2013. godine

     U Rimu, 18. decembra 2013. godine, održana  je konferencija pod nazivom „Priče o energetici Italije i Evrope“. Pomenutoj konferenciji, pored velikog broja slušalaca, prisustvovali su generalni direktor kompanije „Edison“ Bruno Leskouer i direktor Muzeja Nikola Tesla iz Beograda Vladimir Jelenković.


     U sklopu pomenute konferencije, u saradnji sa Muzejom Nikola Tesla iz Beograda, organizator je priredio i izložbu o energetici. U ime Ambasade Republike Srbije u Rimu učestvovao je ekonomski savetnik Rade Berbakov.
 Konferencija „Fare Affari in Serbia - Poslovati u Srbiji“, Areco 2. decembar 2013. godine

     Ambasada Republike Srbije u Rimu, u saradnji sa Konfindustrijom Areco, Groseto i Sijena, organizovala je prezentaciju investicionih potencijala Srbije na konferenciji pod nazivom „Fare Affari in Serbia - Poslovati u Srbiji“.

Konferencija u Arecu

     Na pomenutoj konferenciji, održanoj 2. decembra 2013. godine u Arecu, prisutnima su se, između ostalih, obratili predsednik Konfindustrije Areco Andrea Fabianeli i potpredsednik Dario Bonauguri. Događaju je prisustvovalo oko 50 predstavnika različitih italijanskih privrednih asocijacija i preduzeća. Ispred Ambasade Republike Srbije u Rimu prisutnima se obratila ambasador Ana Hrustanović.
 

Ambasador Ana Hrustanović u obilsku fabrike SAIMAPoseta studenata na razmeni iz Srbije izložbi „Ivo Andrić pisac i/ili diplomata“, Rim 5. decembar 2013. godine

     Grupa studenata na razmeni iz Srbije, koja u Italiji boravi u okviru projekta „Basileus“, predvođena prof. Ljiljanom Bjelicom, posetila je izložbu pod nazivom „Ivo Andrić pisac i/ili diplomata“ predstavljenu u Ambasadi Republike Srbije u Rimu. Tim povodom, studente je primila ambasador Ana Hrustanović.Stručna praksa u Ambasadi Republike Srbije u Rimu

     Stručnu praksu u Ambasadi Republike Srbije u Rimu mogu obavljati studenti osnovnih studija, diplomci, kao i studenti postdiplomskih studija na fakultetima u zemlji ili inostranstvu koji nisu u stalnom radnom odnosu.

     Tokom obavljanja stručne prakse, nije predviđeno pravo novčane naknade ili bilo kakvog drugog oblika imovinske koristi. Takođe, Ambasada ne snosi putne troškove, troškove osiguranja, zdravstvene zaštite, smeštaja i ishrane, kao ni druge troškove u vezi sa obavljanjem stručne prakse. Stažiranje u Ambasadi Republike Srbije u Rimu može trajati najmanje dve nedelje, a najduže šest meseci.

     Molba za obavljanje stručne prakse podnosi se Ambasadi Republike Srbije u Rimu najmanje dva meseca pre njenog planiranog početka. Molba sadrži ispunjen obrazac prijave, fotokopiju lične karte, odnosno važećeg pasoša Republike Srbije, potpisanu saglasnost za bezbednosnu proveru, potvrdu fakulteta o studijama i biografiju.Svečano otvorena izložba grafika umetnika Veljka Mihajlovića pod nazivom „Konstantin“ u Muzeju rimskog foruma, 28. novembar 2013. godine


     Povodom obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, 28. novembra 2013. godine, u Muzeju rimskog foruma otvorena je izložba grafika umetnika Veljka Mihajlovića pod nazivom „Konstantin“. Izložbu su svečano otvorili ministar spoljnih poslova Republike Italije Ema Bonino, zvaničnici grada Rima, ambasadori Republike Srbije u Rimu i pri svetoj Stolici.

     Otvaranju izložbe, koja će biti prikazana do 12. januara 2014. godine, prisustvovali su predstavnici oba diplomatska kora, srpske dijaspore, kao i ugledne ličnosti iz kulturnog i javnog života Rima.

AUTOR IZLOŽBE

     U organizovanju ovog kulturnog događaja učestvovali su Skupština grada Rima, Gradski sekretarijat za kulturu, kulturno stvaralaštvo i promociju umetnosti, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, Papski savet za kulturu Svete Stolice i javno preduzeće za kulturu „Zetema“.Poseta ministra bez portfelja za evropske integracije Branka Ružića i šefa pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanje Miščević Rimu, 14-15. novembra 2013. godine

     Tokom posete Italiji ministar Branko Ružić i šef pregovaračkog tima Tanja Miščević imali su sastanke sa visokim italijanskim zvaničnicima. Pored sastanka sa ministrom za evropske poslove Republike Italije Encom Moaverom Milanezijem, susreli su se sa zamenikom ministra spoljnih poslova Martom Dasu, generalnim direktorom za EU ambasadorom Luiđijem Matiolom, diplomatskim savetnikom premijera ambasadorom Armandom Varikjom, savetnikom Vlade Republike Srbije i predsednikom Italijanskog društva za međunarodne organizacije Frankom Fratinijem. Imali su susrete sa predstavnicima italijanskog Parlamenta, kao i sa visokim funkcionerima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde. Šef pregovaračkog tima Tanja Miščević, ovom prilikom, održala je predavanje studentima Italijanskog društva za međunarodne organizacije.

Sastanak sa ministrom za evropske poslove Republike Italije Encom Moaverom Milanezijem

     U razgovorima između dve strane potvrđena je jasna i nedvosmislena podrška Republike Italije daljim EU integracijama Srbije, posebno u kontekstu što skorijeg održavanja prve međuvladine konferencije sa Evropskom unijom.

     Tokom boravka u radnoj poseti Rimu ministar bez portfelja za evropske integracije Branko Ružić i šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević posetili su izložbu pod nazivom „Ivo Andrić pisac i/ili diplomata“, autora Tatjane Korićanac, predstavljenu u sali Ambasade Republike Srbije u Rimu.Poseta udruženja „Srpska kulturna zajednica Arzinjano“, Rim 9. novembar 2013. godine


     Ambasada Republike Srbije u Rimu organizovala je prijem povodom posete predstavnika dijaspore udruženja „Srpska kulturna zajednica Arzinjano“. Tom prilikom, ambasador Ana Hrustanović održala je kratak govor dobrodošlice i naglasila da Vlada Republike Srbije veliku pažnju poklanja zaštiti interesa srpske dijaspore, kako u Italiji, tako i u drugim državama širom sveta. Samit Italija-Srbija, Ankona 15. oktobar 2013. godine

     Treći Samit između Italije i Srbije održan je u Ankoni 15. oktobra 2013. godine, kojim su potvrđeni odlični bilateralni odnosi dve zemlje. Italijansku delegaciju činili su: premijer Enriko Leta, prvi potpredsednik Vlade Anđelino Alfano, ministar spoljnih poslova Ema Bonino, ministar odbrane Mario Mauro, ministar pravde Anamaria Kanćelieri, ministar prosvete Marija Kjara Karoca, državni sekretar Ministarstva za ekonomski razvoj Klaudio De Vinćenti, državni sekretar Ministarstva za infrastrukture i saobraćaj Roko Đirlanda. U sastavu delegacije Republike Srbije bili su: premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar odbrane Nebojša Rodić, ministar pravde Nikola Selaković, ministar prosvete Tomislav Jovanović, ministar energetike Zorana Mihajlović, generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stevan Nikčević, državni sekretar Ministarstva saobraćaja Miodrag Poledica. 

Izvor: Laboratorio Fotografico Chigi

     Plenarnom zasedanju prethodio je sastanak predsednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića sa premijerom Republike Italije Enrikom Letom i prvim potpredsednikom Vlade Anđelinom Alfanom. Pre početka plenarnog zasedanja održani su i bilateralni sastanci ostalih članova dve delegacije.

Izvor: Laboratorio Fotografico Chigi

     Tokom konferencije za štampu premijeri su istakli odličnu ekonomsku i političku saradnju dveju vlada, posebno po pitanju pružanja podrške Italije EU integracijama Republike Srbije. U tom kontekstu izraženo je obostrano očekivanje da će Srbija dostići cilj kojem teži da postane naredna, 29. članica EU.

Izvor: Laboratorio Fotografico Chigi

     Samit u Ankoni privukao je veliku medijsku pažnju, uz brojno prisustvo novinarskih ekipa iz Italije i Srbije.
 Prezentacija investicionog potencijala Srbije pod nazivom „In house Counsels Breakfast Serbia“, Rim 25. oktobar 2013. godine

     Prezentacija pod nazivom „In house Counsels Breakfast Serbia“ organizovana je u saradnji sa internacionalnom advokatskom kancelarijom „Nunziante Magrone“. Ovom događaju prisustvovalo je oko 30 predstavnika italijanskih kompanija.

     Prezentaciju o mogućnostima ulaganja u Srbiji održao je ekonomski savetnik u Ambasadi Rade Berbakov, dok su o potencijalu i iskustvima poslovanja govorili predstavnici advokatske kancelarije „Karanović-Nikolić“, „Banke Inteza“, kompanije „SACE“ i „Selex ES“.
 Uručenje odlikovanja predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, Rim 10. oktobar 2013. godine

     U Ambasadi Republike Srbije u Rimu organizovana je svečana ceremonija povodom dodele odlikovanja predsednika Republike Srbije gospodina Tomislava Nikolića za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima Fulviju Grimaldiju i Aldu Bernardiniju. U ime predsednika Republike Srbije, odlikovanja im je uručio glavni pravni savetnik Ministarstva spoljnih poslova i savetnik predsednika prof. Oliver Antić. Svečanosti su prisustvovale brojne ugledne ličnosti iz kulturnog i javnog života Rima, kao i predstavnici srpske dijaspore.Poseta privredno-političke delegacije Republike Srbije, u organizaciji Skupštine grada Jagodine, Bari 25-28. septembra 2013. godine

     Privredno-politička delegacija od 120 članova, u organizaciji Skupštine grada Jagodine, predvođena predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem Palmom, boravila je u Bariju u periodu od 25. do 28. septembra 2013. godine. U sastavu delegacije nalazilo se i deset gradonačelnika iz Srbije. Drugog dana posete, delegaciji se priključio i ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

Sastanak sa regionalnim ministrom Pulje za ekonomski razvoj

Sastanak sa rukovodstvom Luke Bari

     Ambasada Srbije u Rimu pobrinula se za organizaciju sastanaka sa zvaničnicima regiona Pulja. Našu delegaciju primili su regionalni ministar Pulje za ekonomski razvoj Loredana Kapone, gradonačelnik Barija Mikele Emilijani i generalni menadžer Luke Bari Franko Marijani. Tom prilikom, sa gradonačelnikom Barija potpisan je Protokol o poslovno tehničkoj saradnji između grada Barija i deset gradova iz Srbije.

Investiciona konferencijaIzložba „Ivo Andrić pisac i/ili diplomata“, Rim 26. septembar 2013. godine

     Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Skupštine grada Beograda, Muzeja grada Beograda, Ambasade Republike Srbije u Rimu i Univerziteta „La Sapijenca“, u sali Ambasade otvorena je izložba pod nazivom „Ivo Andrić pisac i/ili diplomata“, autora Tatjane Korićanac.

    Izložbu je svečano otvorila ambasador Ana Hrustanović, uz prisustvo počasne gošće zamenika ministra spoljnih poslova Republike Italije gospođe Marte Dasu. Brojne zvanice iz diplomatskog kora, predstavnike italijanskih institucija, kulturnog i javnog života Rima, kao i predstavnike srpske dijaspore i studente, pozdravili su i prof. Frančeska Bernardini, direktor Odseka za evropske, američke i interkulturne studije Univerziteta „La Sapijenca“, prof. Mauro Mičo, Univerzitet „Roma Tre“ i gospođa Tatjana Korićanac, autor izložbe. Prisutnima se obratila i mlada italijanska glumica Redžina Orioli, pročitavši odabrane delove iz dela Ive Andrića.

    Kulturni događaj ispratili su novinari iz „Agenzia Nova“ i redakcije ANSA-Nuova Europa.Izložba slika Ivane Protić i Filipa Jovanovića, Rim 16. jul 2013. godine

     U sali Ambasade  Republike Srbije u Rimu, 16. jula 2013. godine, ambasador Ana Hrustanović otvorila je izlоžbu slika Ivane Protić i Filipa Jovanovića, dvoje mladih umetnika iz Srbije.

     Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, srpske dijaspore, kao i brojne zvanice iz ovdašnjeg kulturnog i javnog života.


 Poseta predsednika PK Srbije Željka Sertića, Rim 2.-3. jul 2013. godine

     Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić i savetnik predsednika PKS za međunarodnu saradnju Zoran Bojović, službeno su posetili Rim 2. i 3. jula 2013. godine. Tom prilikom su se sastali sa italijanskim privrednicima, kao i sa delegacijom Unije privrednih komora Italije, koju je predvodio generalni sekretar Klaudio Galjardi.

     Tokom boravka u Rimu delegacija PK Srbije imala je sastanke sa ambasadorom Anom Hrustanović i ekonomskim savetnikom u Ambasadi Republike Srbije Radetom Berbakovim. Uz obostrano iskazano zadovoljtvo dosadašnjom saradnjom Ambasade i PK Srbije, na sastancima je dogovoreno da se i u budućnosti koordinišu aktivnosti, u cilju daljeg razvoja ekonomske bilateralne saradnje sa Italijom i promocije investicionih potencijala Srbije na ovom tržištu.

 Manifestacija FORUMED - Peskara od 2. do 4. jula 2013. godine

     U okviru ovogodišnje manifestacije, posvećene mogućnostima ekonomske i kulturne saradnje država Mediterana, održan je seminar na kojem su učestvovali bivši ministar inostranih poslova Italije F.Fratini, potpredsednik Regiona Abruco A.Kastiljone, predsednik Provincije Peskara G.Testa, predsednik PK Abruca D.Beći i ambasador Ugande G.Akelo.

     Delegaciju Srbije, koja je imala je niz susreta sa italijanskim privrednicima zainteresovanim za saradnju sa našom zemljom, činili su ekonomski savetnik ambasade R.Berbakov, A.Stanarević iz Privredne komore Srbije i predstavnici preduzeća Zastava Vozila (D.Srejović, S.Đurđević, T.Rakočević). link Učešće ambasadora R.Srbije Ane Hrustanović na godišnjem sastanku asocijacije AIDDA - Udruženja preduzetnica i žena rukovodilaca preduzećima (Associazione imprenditrici e donne dirigenti azienda)

     Ambasador Republike Srbije Ana Hrustanović učestvovala je 26.juna 2013. godine u Firenci na godišnjem skupu Udruženja „AIDDA“ za region Toskana, koje okuplja preduzetnice i žene na rukovodećim položajima u kompanijama. Skupu je prisustvovalo oko 150 privrednika.

     Tom prilikom, Ambasador je imala niz susreta sa privrednicima, sa kojima je razgovarala o konkretnim mogućnostima saradnje između privrednih subjekata из Srbije i italijanskih kompanija.

 Poseta institucionalno-privredne delegacije iz šest gradova Srbije – Rim, od 19. do 21. juna 2013. godine

     Delegaciju su činili predsednik Skupštine grada Jagodina D.Marković Palma, savetnik za bezbednost predsednika vlade I.Tončev, predsednik Skupštine grada Beograda, A.Antić, predsednik PK Beograda M.Janković, više gradonačelnika gradova iz Srbije, predstavnici SIEPE i brojni privrednici.

     Delegacija je posetila salon nameštaja kompanije „Ufficio stile“, koja je zainteresovana za ulaganje u fabriku nameštaja u Srbiji. Institucionalni deo delegacije sastao se sa zamenikom ministra za ekonomski razvoj Italije, K.Kalendom i direktorom ministarstva, P.Ćelijem. Tom sastanku su prisustvovali ambasador RS A.Hrustanović, ministar savetnik V.Lazić, D.Marković, I.Tončev, A.Antić, M.Janković.

     Prilikom ove posete, održana je konferencija posvećena mogućnostima ulaganja u Srbiji, koju je organizovala Ambasada RS u saradnji sa IĆE (Institut za spoljnu trgovinu) i gradom Jagodinom. Konferenciji je prisustvovalo oko 150 predstavnika italijanskih institucija i privrednika.Poseta prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića Italiji

     Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić, u okviru zvanične poste Rimu 12. juna 2013. godine, sastao se sa premijerom Italije Enrikom Letom, ministrom odbrane Mariom Maurom i predsednikom Senata Pjetrom Grasom. Pored toga, posetio je Udruženje za međunarodne organizacije (SIOI) gde je razgovarao sa predsednikom Udruženja Frankom Fratinijem.

     Povodom jednodnevne posete odrzan je i prigodan koktel sa italijanskim privrednicima i clanovima Italijansko-srpskog poslovnog saveta.

PPV i MO A.Vucic tokom posete je dao izjavu za RTS.Konferencija "One day in Serbia"- Rim, 11.jun 2013, Tempio di Adriano

     Konferencija je organizovana od strane Agencije za promociju, Privredne komore Rima Network Globale, ISPI i Unicredit.

     Ambasador A. Hrustanović je održala govor i pozvala italijanska preduzeća da investiraju u Srbiji.

     Na konferenciji su učestvovali direktor SIEPE B.Lahanin, O.Kovačević iz VIP-a, direktor slobodne zone Novi Sad Srđan Egić, Đ. Di Magro iz SACE, S.Miele iz Unicredit, L.Franciosiiz Italfer, i drugi. LINKNagrada Ljubici Jocić Knežević na 58. Internacionalnom bijenalu savremene keramike "Premio Faenza"

     Na 58. Internacionalnom bijenalu savremene keramike "Premio Faenza" u Faenci, 25. maja 2013. godine dodeljena je nagrada Ljubici Jocić Knežević za kompozicijiu "Analysis and implementation of the global game plan (2012)".

 

delegacija Srbije sa gradonačelnikom Faenze Đovanijem Malpecijem i direktorom Internacionalnog muzeja keramike

 

     Osim nagrađene umetnice, od autora iz Srbije, na bijenalu su izlagali i profesor unikatne keramike na FPU Velimir Vukičević i docent industrijskog dizajna na FPU Nikola Knežević.

     U ime Ambasade dodeli nagrade prisustvovao je prvi savetnik Rade Berbakov.Konferencija „Serbia- l'opportunita e’ vicina-Srbija mogućnost je blizu“ 14. maj 2013.

     Ministarstvo za ekonomski razvoj Italije, Ambasada RS i IsAG (Institut za geopolitiku i srodne nauke) organizovali su, 14. maja 2013. godine, konferenciju pod nazivom „Serbia- l'opportunita e’ vicina-Srbija mogućnost je blizu“.

     Na konferenciji je prisustvovalo oko 100 predstavnika italijanskih institucija, finansijskih organizacija, udruženja privrednika i samih privrednika. Osnovne dve teme konferencije bile su: nova uloga Srbije u regionu Balkana i strateško ekonomsko partnerstvo.


     Zamenik ministra za ekonomski razvoj K.Kalenda je istakao da se ekonomije dve države sve više integrišu u sektorima u kojima su kompatibilne. Potrvđujući punu podršku Vlade Italije procesu integracije Srbije u EU, izrazio je spremnost svoje Vlade da podrži italijanske kompanije zainteresovane za poslovanje sa Srbijom.

     Ambasador RS A.Hrustanović je predstavila prioritete spoljne politike Srbije. U tom kontekstu ona je je govorila o regionalnoj saradnji, ekonomskim integracijama i rešavanju konflikata mirnim putem. Kao najvažnije ciljeve ona je istakla ulazak Srbije u EU te odbranu legitimnih interesa Srbije na KiM. Saopštila je i da Srbija podržava stvaranje Jadransko-jonskog makroregiona, kao i da približavanje susedima i privlačenje investicija predstavlja jednu od ideja vodilja aktuelne Vlade Srbije.

     Ekonomski savetnik Ambasade RS R.Berbakov održao je prezentaciju o akuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i istakao da Srbija stranim investitorima pre svega nudi sigurnost ulaganja kao i razvoj poslovanja. LINKPoseta delegacije poljoprivrednika i Skupštine grada Jagodine Italiji

      Poljoprivredna delegacija Skupštine grada Jagodine posetila je Italiju od 14. do 16. maja 2013. godine.


   Delegaciju je predvodio predsednik Skupštine grada i narodni poslanik Dragan Marković Palma. U sastavu delegacije bili su: specijalni savetnik predsednika Vlade R. Srbije I.Tončev, predsednik Skupštine grada Beograda A.Antić, gradonačelnik Kruševca B.Gašić, gradonačelnik Ćuprije R.Đorđević i više od 120 privrednika iz poljoprivredno-prehrambenog sektora Srbije.

     Prvog dana posete delegacija je obišla fabriku za proizvodnju mermera „Stone Italiana“, kao i kompaniju „Gruppo Manara“.

     Drugog dana posete održana je konferencija na kojoj su članovi delegacije Srbije i ambasador RS A.Hrustanović predstavili investicione potencijale Srbije i mogućnosti poslovanja u pojedinim gradovima i industrijskim sektorima u Srbiji.


     

     Tokom boravka delegacije Srbije održan je i sastanak sa vlasnikom kompanije TRAMITE S.p.A, G.Trametom.


  Delegacija Srbije imala je sastanak sa gradonačelnikom Verone Flaviom Tozijem. Gradonačelnik F.Tozi i predsednikSkupštine grada Jagodine D.Marković dogovorili su se o bratimljenju dva grada.Prezentacija knjige Marije Line Veke

   

     U Ambasadi je, 21.maja 2013. godine, održana prezentacija knjige «Predeo duše. Dvanaest priča o Kosovu i Metohiji», novinara, pisca i humaniste Marije Line Veke, inspirisane putovanjima, životom i susretima sa našim građanima.

     Ambasador Ana Hrustanović je, na otvaranju ove književne večeri, zahvalila autorki knjige na decenijskoj pažnji, humanitarnom angažmanu i aktivnom postavljanju u svedočenju o životu i nedaćama ugroženih na Kosovu i Metohiji. 

     Ovom prilikom je ukazala i da ova promocija knjige, prvi događaj ove vrste u novoj sali Ambasade i da predstavlja realizaciju ideje da ona bude mesto susreta i dijaloga sa umetnicima i intelektualacima, koji aktivno doprinose boljem upoznavanju i jačanju prijateljskih veza između Srbije i Italije.Potpisan protokol o razmeni dozvola za medjunarodni prevoz robe i putnika za 2014. godinu

     U Rimu su 22-23. aprila 2013. godine održani sastanci između delegacija Srbije i Italije u vezi sa međunarodnim drumskim prevozom stvari i putnika. Delegacija Srbije bila je predvođena pomoćnikom ministra za saobraćaj M. Ilićem. U ime Ambasade RS na sastancima je prisustvovao ek.savetnik R.Berbakov. Na čelu italijanske delegacije bio je direktor za Međunarodni transport. Sastanku su prisustvovali i brojni predstavnici italijanskih prevoznika. Istom prilikom potpisan je i Protokol o razmeni odredjenog kontingenta bilateralnih dozvola za 2014. godinu.

 Gostovanje dece iz OŠ ,,Jovan Dučić" iz Roćevića kod Kraljeva

     Grupa dece iz OŠ „Jovan Dučić“ iz Roćevića kod Kraljeva gostovala je u Ambasadi, 22. aprila ove godine. Njihovi domaćini, tokom boravka u Rimu, od 16. do 23. aprila 2013. godine,  bili su učenici škole l’Istituto Comprensivo Scuola Media Statale Daniele Manin iz Rima.

     Njihov boravak u Italiji realizovan je zahvaljujući inicijativi za kulturnu razmenu i solidarnost sa izbeglima sa Kosova i Metohije “Un ponte per domani! /„ Most za budućnost!“/, koju su pokrenuli volonteri iz Udruženja „Un ponte per...“, /»Most za..», u saradnji sa NVO Coordinamento Nazionale per la Jugoslavia Onlus /Nacionalnim koordinacionim telom za Jugoslaviju.Vesti
Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Selaković primio delegaciju ambasadora zemalja Kvinte i Norveške pri NATO
Održane političke konsultacije Srbije i Italije
Predsednik Vučić predsedavao Samitom u okviru inicijative Otvoreni Balkan
Intervju ambasadora Aleksića za Agenciju „Nova“ povodom situacije na KiM
Srpski reprezentativci na Evropskom prvenstvu u parastreličarstvu u Rimu
Italija nastavlja da pruža podršku Srbiji na evropskom putu
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Italije
Kontinuirana i snažna podrške Italije evropskom putu Srbije
Predsednik Vučić primio akreditivna pisma ambasadora Republike Italije
Ambasador G.Aleksić uručio diplome polaznicima seminara "Global challenges and EU policy making" u Firenci
Predsednik Vučić položio zakletvu
Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma
Selaković: Srbija aktivno uključena u suzbijanje terorizma, radikalizma i ekstremizma
9. maj – Dan pobede nad fašizmom
Odluka o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore
Čestitka predsednika Republike Italije
Selaković razgovarao sa šefom diplomatije Italije
Sastanak sa ministrom odbrane Republike Italije
Otvaranje biračkih mesta u Italiji i Malti za glasanje na parlamentarnim i predsedničkim izborima Republike Srbije, 03. aprila 2022. godine
IZBORI 2022 - glasanje u inostranstvu
Selaković razgovarao sa šefom Delegacije EU i ambasadorima država članica EU
OBAVEŠTENЈE: Od 01. marta 2022. dozvoljen ulazak iz R. Srbije u R. Italiju
Vučić: Slaveći Sretenje šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku i modernu Srbiju
Video čestitka Ministarstva spoljnih poslova povodom Dana državnosti Republike Srbije
IZBORI 3. APRILA 2022.godine - OSTVARIVANJE BIRAČKOG PRAVA U AMBASADI R.SRBIJE U RIMU
Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta
IZBORI 3. APRILA 2022.g. - OSTVARIVANJE BIRAČKOG PRAVA NA MALTI
Beograd dobija Centar za četvrtu industrijsku revoluciju
Uskoro Kancelarija Srbije u Valeti
Važno obaveštenje: Otvaranje Kancelarije R. Srbije na Malti
Srbija učinila velike pomake u oblasti vladavine prava
Ambasador Aleksić kod predsednika Italije na novogodišnjem prijemu
Otvaranje Klastera 4 važna prekretnica za Srbiju
REFERENDUM: GLASANЈE U INOSTRANSTVU
Učenje srpskog jezika na rimskom Univerzitetu Sapijenca
Sastanak ambasadora Aleksića sa evroposlanicom Danijelom Rondineli
Susret ambasadora Aleksića sa učesnicima Foruma za mlade EU-Zapadni Balkan
Promocija izdanja Arhiva Vojvodine na italijanskom jeziku u Ambasadi Republike Srbije u Rimu
Veliki uspeh koncerta srpskih umetnika – veče prijateljstva u Rimu i Beogradu
Ambasador Goran Aleksić sa zamenikom predsednika Evropskog parlamenta Robertom Metsolom o evropskom putu Srbije
Ambasador Republike Srbije u Rimu ugostio je ambasadore zemalja učesnica Sastanka na visokom nivou posvećenom obeležavanju 60. godišnjice od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu
Ambasador Goran Aleksić se susreo u Rimu sa poslanikom Evropskog parlamenta Markom Dreostom
Selaković razgovarao sa Žiofreom i ambasadorima EU
ODLUKA o dodeli nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu
12. новембар 2021. Србија очекује подршку за отварање кластера до краја године
Važna uloga Uneska za očuvanje srpske baštine na Kosmetu
Obraćanje predsednika Republike Srbije na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 održanoj u Glazgovu
Kontinuirana komunikacija Srbije sa EU o daljim reformama
Razmatrana nova ulaganja italijanskih privrednika u Srbiji
Selaković pred SBUN: Dijalog i primena postignutih dogovora jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja
Principi i vrednosti Pokreta nesvrstanih aktuelni i danas
Odluke Ministarstva spoljnih poslova Srbije o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore
Selaković zahvalio Malti na principijelnoj podršci proširenju EU
Ambasador Goran Aleksić na ceremoniji inauguracije kapetana regenata u San Marinu
Predsednik Vučić prisustvovao ceremoniji obeležavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac
Sastanak ambasadora Aleksića sa evroposlanikom Salvatoreom De Meom
Sastanak predsednika Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte
Telefonski razgovor predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO
Selaković u Njujorku sa 28 šefova diplomatije o ekonomskim uspesima Srbije i situaciji na KiM
Priština ozbiljno ugrozila mir i regionalnu stabilnost
Predsednica Vlade Brnabić na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće
Otvorena izložba „Nikola Tesla: čovek iz budućnosti“ u Trstu
Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
ODLUKA o sufinansiranju projekata za dijasporu - osnivanje novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika
Proslavljamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Zaštita imovinskih prava Srba poreklom iz Federacije Bosne i Hercegovine
Poseta delegacije Srpskog društva za proteomiku Ambasadi RS u Rimu
Otvaranje autorske izložbe Dragane Mirčetić primenjene umetnice iz Srbije u Rimu
Predsednik Vučić primio akreditivna pisma ambasadora koji pokrivaju Srbiju na nerezidencijalnoj osnovi
Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“
Кonkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Predsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilj je EU, ali je Kina važan partner
Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije
Srbija snažno podržava Berlinski proces
Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji „Mini Šengen“
Ministar Selaković sa budućim izaslanicima odbrane Republike Srbije
Podrška Italije Srbiji u procesu evrointegracija na svim nivoima
Selaković: Zahvalnost Italiji na podršci evropskom putu Srbije
Sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa ministrom spoljnih poslova Republike Italije Luiđijem Di Majom
18. jun 2021. Selaković: Visok nivo saradnje Srbije i Italije
Obraćanje predsednika Republike Srbije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
Ministar Selaković predstavio novu uslugu „e-Konzulat“
Selaković: Srbija pokazala da solidarnost ne mora biti isključivo privilegija bogatih
Selaković čestitao Dan Evrope Žozepu Borelu
Vučić: Evropu smatramo našom kućom
Stipendije Republike Srbije za studente iz Italije - Letnja škola srpskog jezika i stručno usavršavanje u akademskoj 2021/2022.
OBAVEŠTENjE – Neradni dani za Uskršnje praznike
Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF
Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu
SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji
Kampanja za vakcinaciju u Srbiji u italijanskim medijima - nastupi ambasadora Gorana Aleksića
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači
Investicioni potencijali u sektoru drvne industrije Srbije
VAŽNA INFORMACIJA U VEZI SA KAMPANJOM VAKCINACIJE U SRBIJI
Sastanak sa ambasadorom Republike Italije
Selaković: Vakcine nisu pitanje geopolitike već humanosti
Selaković: Srbija za Italiju ključna zemlja u regionu
Selaković: Italija bez rezerve podržava Srbiju
Selaković: Italija je Srbiji važan i pouzdan partner
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
Selaković: Italija jedan od najvažnijih partnera Srbije
Republika Srbija obeležava Mesec Frankofonije
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
UNAPREĐENJE PRIVREDNE SARADNJE SRBIJE I ITALIJE I PROMOCIJA INVESTICIONIH POTENCIJALA
Unapređenje saradnje Srbije sa Svetskim programom za hranu Ujedinjenih nacija
Ministar Selaković uputio čestitku Luiđiju Di Maju
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
Video cestitka Ministarstva spoljnih poslova povodom Dana drzavnosti Srbije
Čestitka novoizabranom predsedniku Vlade Republike Italije
Nacionalna kompanija Er Srbija počinje da obnavlja direktne letove
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji
Selaković: Srbija posvećena vrednostima Jadransko-jonske inicijative
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Reforme u oblasti vladavine prava u fokusu Vlade Srbije
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Novogodišnja video čestitka Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
Ministar odbrane Republike Italije u poseti Srbiji: učvršćivanje saradnje u svim oblastima na bazi strateškog partnerstva
Vučić: Srbija radi na energetskoj efikasnosti uz obnovljive izvore energije
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA POVODOM OBELEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA
Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
KONZULARNI DANI NA MALTI
Proglašenje Dana žalosti u Republici Srbiji
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Predavanje ambasadora Gorana Aleksića studentima univerziteta ''Tor Vergata'' u okviru Festivala diplomatije
Učešće ambasadora G.Aleksića na video konferenciji „Državne granice i transplantacija: prošli i sadašnji izazovi“
Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede
SERBIA - Emerging tech development hub
KONZULARNI DANI U MALTI
AMBASADOR GORAN ALEKSIĆ POSETIO REGION PULJA
KORONA VIRUS – PUTOVANJE U REPUBLIKU ITALIJU IZ REPUBLIKE SRBIJE
Važno obaveštenje - Otvaranje svih graničnih prelaza R. Srbije
VAŽNO UPOZORENJE – lažni sajt za prijavu za glasanje iz inostranstva
KORONA VIRUS – REGULISANJE BORAVKA NA TERITORIJI REPUBLIKE ITALIJE
Ukidanje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije
OBAVEŠTENJE O IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE
VAŽNO OBAVEŠTENЈE
KORONA VIRUS – IZMENA ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE
DONATORSKI RAČUN ZA POMOĆ U BORBI PROTIV EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19
ZATVARANJE BEOGRADSKOG AERODROMA ZA MEĐUNARODNI PUTNIČKI SAOBRAĆAJ
OBUSTAVA PRIJEMA ZAHTEVA ZA IZDAVANЈE VIZA
PREPORUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE
KORONA VIRUS – IZMENA ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE
Odluka Vlade Republike Srbije – COVID 19
KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU
Vlada Republike Srbije donela dodatne mere u sprečavanju širenja koronavirusa
Konzularne konsultacije između Srbije i Malte
O B A V E Š T E N J E
FINANSIJSKI VODIČ ZA POVRATNIKE
OBAVEŠTENjE
La presentazione napoletana del calendario dedicato a Belgrado pubblicato dall’Associazione Culturale „Di Meo Vini ad Arte“
Napuljska promocija kalendara posvećenog Beogradu u izdanju kulturnog udruženja „Di Meo Vini ad Arte“
Poseta Međunarodnoj školi italijanske kuhinje ALMA
Učešće ambasadora Gorana Aleksića na seminaru „Migracije baltičkih, istočnoevropskih i balkanskih naroda unutar i van Evrope“
Promocija umetničkog kalendara posvećenog Beogradu
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
DEVETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU
Komemoracija u čast stradalih u I i II svetskom ratu, Barleta, 2. novembra 2019
Seminar „Internacionalizacija proizvodnih aktivnosti: Srbija i mogućnosti za preduzeća“
UNAPREĐENjE SARADNjE SRBIJE I FAO
08/08/2019 - ODLUKA O OBUSTAVI POSTUPKA NABAVKE
REPUBLIKA SRBIJA - KANDIDAT ZA IZVRŠNI SAVET UNESKA 2019-2023
Susret sa državljanima Srbije zaposlenim u organizacijama Ujedinjenih nacija u Rimu
Prijem za državljane Srbije u Ambasadi u Rimu
ODLUKA O SUFINANSIRANjU PROJEKATA KOJI SOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
Sastanak sa potprеdsеdnikom Vladе i ministrom unutrašnjih poslova Rеpublikе Italijе
O B A V E Š T E NJ E
SVEČANO OTVARANjE IZLOŽBE ARHIVA SRBIJE ''SRBIJA I SRBI: 1914 -1918'' U VIĆENCI
KONKURS ZA IZBOR NASTAVNIKA ZA OSTVARIVANjE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA NA SRPSKOM JEZIKU
Ambasador Goran Aleksić prisustvovao je svečanoj inauguraciji novoizabranog predsednika Malte
PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI I DANA VOJSKE REPUBLIKE SRBIJE
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije S.Kits i Nevis i Republike Palau
Ambasador Aleksić prisustvovao godišnjem skupu ambasadora na Malti
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja
Mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata organizacija iz Srbije i Italije u oblasti kulture – poziv za saradnju u 2019. godini
Vodič za visoko obrazovanje u Srbiji – Studiraj u Srbiji
OBAVEŠTENjE
O B A V E Š T E NJ E
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
O B A V E Š T E NJ E
Veliki uspeh izložbe Arhiva Srbije u Rimu
Promocija privrednih potencijala Srbije
Predstavljanje Srbije na Festivalu diplomatije
Promocija investicionih potencijala Srbije za italijanske investitore
Obaveštenje
Saradnja institucija pravosuđa Srbije i Italije
Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša
Novi lektor za srpski jezik na Univerzitetu Sapijenca
Srpska kompanija izlagač na Evropskoj konferencija optičkih komunikacija na Rimskom sajmu (24-26. septembar 2018. godine)
Naučna saradnja R.Srbije i R.Italije u oblasti poljoprivrede i zaštite bilja
Svečanost povodom donacije knjiga Narodne biblioteke Srbije Nacionalnoj bibiloteci Malte
Dani srpske kulture u Napulju
Unapređenje privredne saradnje Srbije i Lombardije
Ambasador Goran Aleksić u radnoj poseti Sansepolkru
Predstavljanje srpske kulture i tradicije u okviru manifestacije "Internacionalni dan"
Ukinute viza za državljane Republike Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša
Ukinute vize za državljane Republike Burundi
Poseta ambasadora Gorana Aleksića San Marinu
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Gorana Aleksića generalnom direktoru FAO Hozeu Gracijanu da Silvi
Ambasador Goran Aleksić u poseti Orvijetu
DELEGACIJA AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE U POSETI RIMU, 8-12.MAJ 2018.g.
Zajednički umetnički projekat Filharmonije mladih "Borislav Pašćan" i Omladinskog orkestra Rimske opere
Zakon o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije
POLAGANJE VENCA POVODOM DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM
Unapređenje saradnje Srbije i Sardinije
Saradnja Srbije i Italije u oblasti poljoprivrede
Veče srpske poezije u Ambasadi Republike Srbije u Rimu
Intenziviranje političkog dijaloga između Srbije i San Marina
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Gorana Aleksića predsedniku Republike Malte Mari-Luiz Koiliero Preki
Predavanje ambasadora Goran Aleksića na Univerzitetu LUMSA u Rimu
O B A V E Š T E NJ E
Poseta mladih menadžera iz R.Srbije Italiji
Izgradnja partnerstva organizacija civilnog društva FOSDI (Srbija) i AMESCI (Italija)
Poseta ambasadora Gorana Aleksića kompaniji SIMEST
Unapređenje privredne saradnje sa preduzetnicima regiona Lacio
Radovi srpske umetnice Tijane Kojić na izložbi LA MENTE ARTISTICA - Giovani Donne Artiste a Confronto u Rimu
Nova platforma RTS
Unapređenje privredne saradnje sa Regionom Marke – susret ambasadora Aleksića sa predsednikom Regiona i Privredne komore
Ambasador Goran Aleksić na otvaranju izložbe u Akvileji: Blaga i carevi, raskoš rimske Srbije
AMBASADOR ALEKSIĆ U RADNOJ POSETI NAPULJU
Održan program srpske kulture u Rimu
Ambasador Goran Aleksić predao akreditivna pisma kapetanima regentima San Marina
Sastanak ambasadora Gorana Aleksića sa generalnim direktorom Privredne komore San Marina Masimom Gjotijem
Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore
U Ambasadi Republike Srbije održana je projekcija filma Sedmorica sa Drine
Istraživanje o mogućnostima kulturne saradnje partnerskih organizacija Republike Srbije i Republike Italije
Republika Srbija posvećena očuvanju sećanja na žrtve Holokausta
Kontinuitet podrške Italije evropskim integracijama Srbije – 29. januar 2018. godine, Rim
Ministar Dačić prisustvovao audijenciji kod Pape Franciska organizovanoj za šefove delegacija učesnika Konferencije OEBS-a o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma - 29. januar 2018. godine
Prijem u čast izaslanika odbrane Republike Srbije pukovnika Gorana Momčilovića
Ambasador Goran Aleksić predao akreditivna pisma kapetanima regentima San Marina
Proslava praznika Sveti Sava 27. januara 2018. u Rimu
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Surinam
Biblioteka na srpskom jeziku u Firenci
XVI izdanje Premio Europa za pozorište - Predstavljanje 50 godina rada BITEF-a u Rimu - od 12. do 17. decembra 2017.
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Gvineja Bisao
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u poseti Napulju, 26. oktobar 2017. godine
PPV i MSP I. Dačić na Mediteranskoj konferenciji OEBS u Palermu, 24. i 25. oktobar 2017.g.
Treća stalna konferencija tružilaca za organizovani kriminal i terorizam, 12. oktobar 2017. godine
Partnerstvo agencija za borbu protiv korupcije Srbije i Italije, 10. oktobar 2017. godine
Ministar pravde Republike Srbije Nela Kuburović u poseti Republici Italiji, 10 i 11. oktobar 2017. godine
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Gorana Aleksića predsedniku Republike Italije Serđu Matareli
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Indije, nosioce običnih pasoša
Dan sećanja
Zvanična poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Italiji, 25. jul 2017. godine
Izložba „Primenjena nostalgija Srbija-Malta“
8. Konferencija srpske medicinske dijaspore, Beograd, 21-23. jun 2017. godine
Obaveštenje o neradnom danu
Ministar Dačić u Rimu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova „Zapadnobalkanske šestorke"
Međunarodni javni konkurs za izradu najboljeg idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studenstskom trgu u Beogradu
Obaveštenje biračima
GLASANJE U RIMU I NA MALTI
Rezultati glasanja na izborima za predsednika Republike Srbije na Malti
Rezultati glasanja na izborima za predsednika Republike u Ambasadi Republike Srbije u Rimu
Konkurs za sufinansiranje projekata 2017
Javni poziv za nacionalna priznanja 2017
Konferencija „Sedam razloga za uspešno poslovanje u Srbiji“, 10. mart 2017, Rim
IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE 2017 - OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
Predstavljanje podsticajnih mera Vlade Republike Srbije u Ćinećita, Rim, 27. 02. 2017. godine
Zakon o regulisanju javnog duga R. Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji R. Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ – stupanje na snagu
Novim sporazumima do unapređenja pravne saradnje Srbije i Italije
Dan državnosti Republike Srbije
Obeležavanje praznika Svetog Save u Rimu
MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA – KONKURS
Prezentacija investicionih potencijala Republike Srbije, Rim, 25. januar 2017. godine
Poseta predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Italiji, Regija Veneto, 16. decembar 2016. godine
Promocija knjige Ljiljane Habjanović Đurović „Ana Marija me nije volela“, Rim, 28. novembar 2016. godine
Koncert savremene klasične muzike srpskog tria „Pokret“, Rim, 20. novembar 2016. godine
Konferencija “Autonomija i pluralitet. Izazov multikulturalizma u Italiji i svetu“, Rim, 19. oktobar 2016. godine
Oglas za pružanje usluga u cilju otuđenja nepokretnosti – otuđenja diplomatske nepokretne imovine u Njujorku (Sjedinjene američke države), Tokiju (Japan), Bonu (Nemačka) i Bernu (Švajcarska)
Srpski film na festivalu u Veneciji 2016
Međunarodni festival folklora u Atini (Region Lacio), 3-7. avgusta 2016. godine
Oproštajni prijem ambasadora Ane Hrustanović kod predsednika Republike Italije Serđa Matarele i uručenje ordena Viteza svetog krsta
Promocija turističkih potencijala i gastronomskih specijaliteta Srbije tokom teniskog turnira masters serije Internazionali di Roma BNL, Rim, 2-15. maja 2016. godine
Prijem posvećen saradnji Srbije i Italije u sportu, 9. maj 2016. godine, Rim
Ekipni turnir u fudbalu za žene, 29. februara - 4. marta 2016. godine, Rim
Ceremonija povodom inauguracije četvrte grupe polaznika Internacionalnog master programa u rukovođenju javnim nabavkama, 1. mart 2016. godine, Rim
Obaveštenje o održavanju vanrednih izbora za narodne poslanike Skupštine Republike Srbije, 24. april 2016. godine
Predavanje ambasadora Ane Hrustanović na rimskom univerzitetu „Luis Gvido Karli“, 17. februar 2016. godine
Izlaganje ambasadora Ane Hrustanović u diplomatskom klubu Ministarstva inostranih poslova Republike Italije na temu evropskih integracija Republike Srbije, 4. februar 2016. godine
Poseta ambasadora Ane Hrustanović Malti, Valeta 14. januar 2016. godine
Zatvorena Knjiga žalosti
Knjiga žalosti
Poseta kompaniji GLM
Sajam ECOMONDO
"Plava školjka"
STAX Tehnologies
Bari, konferencija
Bratimljenje gradova Scarperia e San Piero - Mionica
Rekanti
Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO ?
Poseta predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković Republici Italiji, 17-18. septembra 2015. godine
Poseta ministra odbrane Republike Srbije Bratislava Gašića Republici Italiji, 14-16. septembra 2015. godine
Susret predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića sa predsednikom Republike Italije Serđom Matarelom, 11. septembar 2015, Rim
Informacija o prikupljanju humanitarne pomoći za prihvat migranata
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja
Koncert grupe Sanja Ilić i Balkanika, Azizi, 13. avgust 2015. godine
Konferencija „Rešavanje nedoumica u cilju kreiranja budućnosti – Instrumenti za vansudsko rešavanje sporova i internacionalizaciju kompanija“, Rim, 14. jul 2015. godine
Manifestacija povodom spasavanja srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu, Barleta, 14-15. jula 2015. godine
Svečana ceremonija zatvaranja trećeg master programa za javne nabavke, Rim, 7. jun 2015. godine
Gostovanje muške odbojkaške reprezentacije Republike Srbije u Italiji u okviru drugog vikenda Svetske lige, 5. i 7. jun 2015. godine
Okupljanje srpske akademske dijaspore u Republici Italiji, Rim, 12. jun 2015. godine
Prednosti uplate novca preko „Pošta Srbije“
Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za izbor honorarnih nastavnika u inostranstvu na srpskom jeziku
Manifestacija „MarketplaceDAY“, Jesi, 22. maj 2015. godine
Poseta ambasadora Republike Srbije Ane Hrustanović kompanijama „Savio Firmino“ i „Bassilichi S.p.A“, Firenca, 7. maj 2015. godine
Učešće predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković na Konferenciji predsednika parlamenata EU, 20-21. aprila 2015. godine, Rim
Seminar posvećen promovisanju mogućnosti saradnje sa Srbijom u energetskom sektoru i sektoru upravljanja otpadom, Taranto, 17. decembar 2014. godine
Konferencija povodom prezentacije mogućnosti poslovanja i investiranja u Republiku Srbiju, Mantova, 7. novembar 2014. godine
Poseta episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja Rimu, 20-21. marta 2015. godine
Dopuna informacije u vezi sa Odlukom o ulasku bez viza u R. Srbiju
Proslava Dana državnosti Republike Srbije, 19. februar 2015. godine, Rim
Trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije i Italije, 23. januar 2015. godine, Rim
Poseta ambasadora Ane Hrustanović Malti, Valeta 14-16. januara 2015. godine
Konferencija „Srbija je Evropa: etape pridruživanja“, Rim, 16. decembar 2014. godine
Poseta predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Rimu, 10. decembar 2014. godine
Izložba „Putevima rimskih imperatora u Srbiji – Viminacijum“, Rim, 4. decembar 2014. godine
Konferencija „Žene diplomate – izazovi i iskustva“, 29. oktobar 2014. godine, Rim
Susret ambasadorke Republike Srbije Ane Hrustanović i predsednice Regiona Friuli Venecija Đulija Debore Serakijani, 10. oktobar 2014. godine, Trst
Bratimljenje gradova Arilje i Solopaka, 12-16. septembra 2014. godine, Kampanja
Konferencija „Uloga ekonomskih diplomata u svetu koji se transformiše“, 24. septembar 2014. godine, Rim
Konferencija „Srbija: nove mogućnosti investiranja u kontekstu otvaranja pregovora o članstvu sa EU“, Rim 02. jul 2014. godine
Konferencija „Forum Srbija“, Padova 26. jun 2014. godine
Konferencija „Između Istoka i Zapada – Preporod srpske kulture u prvoj polovini XV veka“, Rim 18. jun 2014. godine
Godišnja konferencija Konfindustrije Firence, 11. jun 2014. godine
Konferencija „Srbija: 135 godina od uspostavljanj diplomatskih odnosa sa Italijom“, Rim 10. jun 2014. godine
Prezentacija potencijala ekonomske saradnje sa Republikom Srbijom, Ređo Emilija 27. maj 2014. godine
Konferencija „Zbog čega je važno ostati u Evropskoj uniji? Italija i Srbija – prošlost, sadašnjost i budućnost jednog prijateljstva“, Rim 21. maj 2014. godine
Poseta ministra odbrane Republike Srbije Nebojše Rodića Italiji, Rim 14. april 2014. godine
Izložba fotografija i promocija knjige „Manastir Kovilj“, Rim 9. april 2014. godine
Seminar o obnovljivim izvorima električne energije i ekološkoj gradnji, Benevento 8. april 2014. godine
Izložba slika „Naivna umetnost Slovaka iz Srbije“, Rim 03. april 2014. godine
Sastanak Asocijacije sportskih društava Evrope, Rim 24-25. marta 2014. godine
Manifestacija povodom obeležavanja desetogodišnjice pogroma nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, Rim 19. mart 2014. godine
Konferencija „Preduzetništvo i inovacija – uloga visokoobrazovnog kadra“, Bolonja 10. mart 2014. godine
Proslava Dana državnosti Republike Srbije, Rim 12. februar 2014. godine
Obeležavanje dana Sv. Save u Rimu, 25. januar 2014. godine
Poseta ambasadora Ane Hrustanović Malti, Valeta 14-15. januara 2014. godine
Konferencija “Priče o energetici Italije i Evrope”, Rim 18. decembar 2013. godine
Konferencija „Fare Affari in Serbia - Poslovati u Srbiji“, Areco 2. decembar 2013. godine
Poseta studenata na razmeni iz Srbije izložbi „Ivo Andrić pisac i/ili diplomata“, Rim 5. decembar 2013. godine
Stručna praksa u Ambasadi Republike Srbije u Rimu
Svečano otvorena izložba grafika umetnika Veljka Mihajlovića pod nazivom „Konstantin“ u Muzeju rimskog foruma, 28. novembar 2013. godine
Poseta ministra bez portfelja za evropske integracije Branka Ružića i šefa pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanje Miščević Rimu, 14-15. novembra 2013. godine
Poseta udruženja „Srpska kulturna zajednica Arzinjano“, Rim 9. novembar 2013. godine
Samit Italija-Srbija, Ankona 15. oktobar 2013. godine
Prezentacija investicionog potencijala Srbije pod nazivom „In house Counsels Breakfast Serbia“, Rim 25. oktobar 2013. godine
Uručenje odlikovanja predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, Rim 10. oktobar 2013. godine
Poseta privredno-političke delegacije Republike Srbije, u organizaciji Skupštine grada Jagodine, Bari 25-28. septembra 2013. godine
Izložba „Ivo Andrić pisac i/ili diplomata“, Rim 26. septembar 2013. godine
Izložba slika Ivane Protić i Filipa Jovanovića, Rim 16. jul 2013. godine
Poseta predsednika PK Srbije Željka Sertića, Rim 2.-3. jul 2013. godine
Manifestacija FORUMED - Peskara od 2. do 4. jula 2013. godine
Učešće ambasadora R.Srbije Ane Hrustanović na godišnjem sastanku asocijacije AIDDA - Udruženja preduzetnica i žena rukovodilaca preduzećima (Associazione imprenditrici e donne dirigenti azienda)
Poseta institucionalno-privredne delegacije iz šest gradova Srbije – Rim, od 19. do 21. juna 2013. godine
Poseta prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića Italiji
Konferencija "One day in Serbia"- Rim, 11.jun 2013, Tempio di Adriano
Nagrada Ljubici Jocić Knežević na 58. Internacionalnom bijenalu savremene keramike "Premio Faenza"
Konferencija „Serbia- l'opportunita e’ vicina-Srbija mogućnost je blizu“ 14. maj 2013.
Poseta delegacije poljoprivrednika i Skupštine grada Jagodine Italiji
Prezentacija knjige Marije Line Veke
Potpisan protokol o razmeni dozvola za medjunarodni prevoz robe i putnika za 2014. godinu
Gostovanje dece iz OŠ ,,Jovan Dučić" iz Roćevića kod Kraljeva
Arhiva vesti