| |     ћирилица | english  
Naslovna
Selaković: Srbija za Italiju ključna zemlja u regionu

1. april 2021.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković rekao je danas da Italija Srbiju smatra ključnim činiocem u regionu, i da je naša država svojim ekonomskim i društvenim razvojem pokazala da zemlje Zapadnog Balkana zaista mogu da se razvijaju i ostvaruju evropske standarde.


„Neskriveno jasno je rečeno na sastanku - oči su uprte u Srbiju. Hvala vam što vaša vlada i premijer (Mario) Dragi region Zapadnog Balkana držite visoko na svojoj listi prioriteta vaše spoljne politike“, rekao je šef srpske diplomatije na konferenciji za novinare nakon sastanka sa italijanskim kolegom Luiđijem Di Majom.

Selaković je ukazao da je sa Di Majom razgovarao o više važnih stvari i naglasio da su danas potpisana dva važna sporazuma, koja su, kako je naveo, pokazatelj dinamičnog odnosa dve države i dva ministarstva.


Ministar je objasnio da je prvi sporazum o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova i da definiše aktivnosti u predstojećem periodu, dok se drugi odnosi na diplomate obe zemlje i članove njihovih porodica i omogućava im da se zaposle.

Ukazujući da je Italija najveća država članica EU koja i danas, kao i od samoga početka, snažno podržava Srbiju na putu evrointegracija, Selaković je zahvalio šefu italijanske diplomatije na  principijelnoj, jasnoj i  čvrstoj podršci otvaranju svih neotvorenih poglavlja za koje je Srbija spremna.


Takođe, Selaković je italijanskom kolegi zahvalio i na podršci datoj kako Srbiji, tako i drugim zemljama Zapadnog Balkana, da svoju budućnost mogu da planiraju i vide u okvirima EU kao punopravne članice.


Ministar Selaković istakao je da su 1.789 italijanskih kompanija u Srbiji, koje zapošljavaju više od 26.000 radnika, kao i blizu 3,5 milijardi evra ekonomske razmene prošle godine, samo neki od pokazatelja odnosa dve zemlje.


„Naši bilateralni politički odnosi obogaćeni su i dobijaju na dinamici i održavanjem zajedničih sednica dve Vlade. Tako, razgovarali smo i o mogućnosti održavanja četvrte sednice vlada u Srbiji, ako to dozvole epidemiološki uslovi“, rekao je ministar Selaković.


Takođe, šef srpske diplomatije ukazao je da je bilo reči i o slobodi kretanja u doba pandemije, odnosno o takozvanim digitalnim zelenim sertifikatima za kretanje, kao i o organizaciji Konferencije o budućnosti Evrope, koja bi trebalo da bude zamajac za razvoj i nastavak razvoja savremenih tehnologija,  pogotovo IT sektora, i da bude jedan od ključnih faktora ostanka mladih ljudi.


„Malo je bilo vremena koliko je bilo tema. Uveren sam da ću što pre biti u prilici da kolegu Di Maja ugostim u Beogradu, voleo bih da to bude i pre zajedničke sednice dveju vlada. A rekli smo da smo spremni da italijanske kolege ugostimo koliko već početkom oktobra ove godine ako to dozvole epidemiološki uslovi“, istakao je ministar.

Selaković je zahvalio Italiji na pomoći u vreme epidemije kovida, kada su poslali u Srbiju svoje stručnjake iz oblasti medicine i virusologije, koji su pre toga prošli najteži udar korone u Severnoj Italiji.


„Hvala vam na tome dragi prijatelji. Želim da zahvalim i na toplom rimskom gostoprimstvu u divnoj zgradi MSP i da još jednom iskoristim priliku da vas pozovem da uzvratimo našim srpskim gostoprimstvom u Beogradu“, rekao je Selaković.


Ministar je istakao da ohrabruje vest o obnovi avio letova između Beograda i Rima i da je uveren da će zbog toga mogućnosti nastavka dobre privredne saradnje dve zemlje, kao i dolazak još zainteresovanih italijanskih privrednika i investitora, biti i te kako olakšan.

 


Verzija za štampu
Važne informacije