| |     ћирилица | english  
Naslovna
Saopštenja Ministarstava R. Srbije

Digitalni sadržaj u oblasti kulture 

23. mart 2020. godine

Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je preporuku ustanovama kulture da se građanima Srbije u zemlji i inotranstvu omogući maksimalna dostupnost digitalnih sadržaja iz oblasti kulture. U želji da se novonastala društvena situacija što bezbolnije prevaziđe, na internet stranici Ministarstva možete pronaći spisak digitalnih sadržaja u oblasti kulture koje nude ustanove kulture pristupom na VIRTUELNE TURE KROZ KULTURNE SADRŽAJE, kao i web stranici DIGITALNA SOLIDARNOST.

Na sajtu Ministarstva kulture i informisanja dostupni su linkovi ka PRETRAŽIVAČU KULTURNOG NASLEĐA koji obezbeđuje dostupnost informacijama o kulturnom nasleđu Republike Srbije koje se čuva u bibliotekama, arhivima, mizejima, galerijama, zaavodima za zaštitu spomenika i dr, a sa ciljem podsticanja učenja i jačanja svesti o značaju kulturnog nasleđa.

Filmski centar Srbije je takođe omogućio je besplatno gledanje srpskih filmova na kanalu Youtube koje možete pogledati OVDE.

 

 

Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova o obavezi plaćanja poreza
 

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.

Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu.

U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.


Verzija za štampu
Dijaspora
Finansijski vodič za povratnike
Konkursi, konferencije i projekti za dijasporu
Saopštenja Ministarstava R. Srbije
O dijaspori i Srbima u regionu
Klubovi i udruženja
Mediji
Dopunska nastava na srpskom jeziku
Srpska pravoslavna crkva
Vojni memorijali