| |     ћирилица | english  
Naslovna
POZDRAVNA PORUKA AMBASADORA

Poštovani posetioci,

Dobrodošli na internet prezentaciju Ambasade Republike Srbije u Rimu.

Imam izuzetnu čast da predstavljam Republiku Srbiju u Republici Italiji. Ovu odgovornu dužnost sam preuzeo sa velikim entuzijazmom 4. oktobra 2017. godine, kada sam predao akreditivna pisma predsedniku Republike Italije Serđu Matareli.

Osnovni cilj mog i rada mojih saradnika biće unapređenje političkih, ekonomskih i kulturnih veza između Srbije i Italije, kao i sveukupnih bilateralnih odnosa između dve prijateljske i bliske zemlje.

Bilateralni odnosi Srbije i Italije su razvijeni i intenzivni, uz postojanje velikog potencijala za njihovo unapređenje na svim poljima. Najviši zvaničnici dve zemlje dele ovakvu zajedničku viziju, što predstavlja motiv da samouvereno gledamo ka budućnosti i pojačamo naše aktivnosti radi daljeg jačanja bilateralnih veza. 

Porast investicionih ulaganja, rastući nivo ekonomske razmene i povećanje broja turista jesu osnova da odnosi između Republike Srbije i Republike Italije dostignu željeni nivo. Poverenje koje italijanski preduzetnici ukazuju Republici Srbiji ogleda se u prisustvu velikog broja kompanija, koje uspešno rade i posluju u našoj zemlji. Ipak, potencijali saradnje su iznad postojećeg nivoa i u interesu dve zemlje i njenih građana je da još bliže, intenzivnije i raznovrsnije sarađujemo.

Unapređenje srpsko-italijanskih odnosa ima izvanredan značaj, ne samo sa bilateralnog aspekta, već i u pogledu stabilnosti i prosperiteta celog regiona, s obzirom da Italija daje snažnu podršku procesu evrointegracija Srbije i čitavog regiona Zapadnog Balkana.

Poseban deo naše misije biće posvećen promociji i povećanju vidljivosti srpske kulture u Italiji. Smatram da je od velikog značaja da se Italija bolje upozna sa srpskom tradicijom, kulturnim znamenitostima i savremenim stvaralaštvom Srbije.

Ambasada će biti angažovana i u organizaciji programa namenjenih srpskoj dijaspori sa ciljem jačanja veza sa maticom i očuvanja kulturnog identiteta. Nastavićemo negovanje prijateljstva između srpskih i italijanskih građana, jer su naše kulturne veze započele davno, a na nama je da ih ponovo otkrijemo, produbimo i time potvrdimo naše iskreno međusobno prijateljstvo i poštovanje.

Iskreno sam uveren da ove ciljeve možemo postići zajedno sa Vama.

S poštovanjem,
Ambasador Goran Aleksić
 

 


Verzija za štampu
Ambasador
POZDRAVNA PORUKA AMBASADORA
CURICULUM VITAE