| |     latinica | english  
Насловна
Састанак председника Александра Вучића са министром спољних послова Републике Италије Луиђијем Ди Мајом

Београд, 22. јун 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министра спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Луиђија ди Маја, са којим је констатовао да односе двеју земаља карактерише висок степен међусобног разумевања.

Председник Вучић и министар Ди Мајо изразили су наду да би до краја године могла да буде одржана четврта заједничка седница влада, јер би дала снажан подстицај свестраној сарадњи двеју земаља, у складу са Споразумом о стратешком партнерству. Председник Вучић је, такође, изразио задовољство што је Влада премијера Драгија ставила наш регион високо на листу спољнополитичких приоритета, јер су мир, стабилност и сарадња од највеће важности за будућност Западног Балкана. Зато је, овом приликом, шефа дипломатије Италије обавестио о току дијалога Београда и Приштине. Председник Вучић је истакао да је Србија увек за дијалог као начин решавања отворених питања и да се бори за компромис, штитећи истовремено своје државне и националне интересе.

Председник Вучић је захвалио на отвореној подршци Италије европским интеграцијама Србије, а шеф италијанске дипломатије Ди Мајо је, с тим у вези, потврдио да је Италија заговорник уласка Србије у Европску унију и да је спремна да нам помогне у процесу преговора, нарочито у спровођењу неопходних реформи.

Министар Ди Мајо је честитао српским властима на одличним резултатима у вакцинацији становништва и поновио захвалност Италије за медицинску помоћ, коју је Србија пружила у најтежим тренуцима, истичући да и сада Србија показује солидарност, поклањајући вакцине земљама којима су потребне.

Двојица саговорника су изразили задовољство билатералном економском сарадњом, јер је Италија већ годинама међу најважнијим економским партнерима Србије, а трговинска размена поново бележи раст.

 


Верзија за штампу
Важне информације