| |     latinica | english  
Насловна
ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У складу са Одлуком о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике коју је 10. маја 2020. донео председник Републике Србије, Републичка изборна комисија (РИК) је 11. маја 2020.г. донела решење о наставку изборних радњи у спровођењу избора за народне посланике, који су заказани за 21. јун 2020. године.

РИK је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем бирачи који имају боравиште у иностранству, преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, могу, најкасније  до поноћи 30. маја 2020. године, поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Решење и Роковник РИK-а може се преузети ОВДЕ.

Бирачко право имају пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Држављани Републике Србије, који имају боравиште на јурисдикционом подручју Амбасаде Републике Србије у Риму (Регије Тоскана, Марке, Умбрија. Лацио, Абруцо, Молисе, Кампања, Пуља, Базиликата, Калабрија, Сицилија, Сардинија), као и држављани Републике Србије који бораве на Малти, могу преко Амбасаде да поднесу захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Риму, тј. на бирачком месту на Малти (законски минимум за отварање бирачког места је 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом).

Захтев се може поднети накасније до поноћи 30. маја 2020. године, лично, поштом или електронским путем (мејлом). Уз захтев (уредно попуњен и потписан) је потребно приложити копију важећег личног документа издатог од надлежног органа Р. Србије (пасош, лична карта, возачка дозвола).

У иностранству могу гласати бирачи који су у Републици Србији уписани у јединствени бирачки списак. Увид у јединствени бирачки списак, ради провере уписа, може се извршити на интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – http://upit.birackispisak.gov.rs/

Образац Захтева за пријаву гласања у иностранству можете се преузети ОВДЕ.

Уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за пријаву гласања у иностранству, треба да поднесе и захтев за упис у јединствени бирачки списак.

Образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ.

НАПОМИЊЕМО ДА ЈЕ, СХОДНО ПРОПИСИМА, НЕОПХОДНО ПОДНЕТИ НОВУ ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ, БЕЗ ОБЗИРА ДА ЛИ ЈЕ БИРАЧ ПОДНОСИО ЗАХТЕВ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕТХОДНИМ ИЗБОРИМА.

Адреса: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma
Е-Маил: : ljubomir.merdovic@mfa.rs


Верзија за штампу
Важне информације