| |     latinica | english  
Насловна
ОБАВЕШТЕЊЕ О РАСПИСИВАЊУ ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРВИЈЕ

Поводом избора за народне посланике Народне скупштине, који су расписани за 26. април 2020. године, oбавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Држављани Републике Србије, који имају боравиште на јурисдикционом подручју Амбасаде Републике Србије у Риму (регије Тоскана, Марке, Умбрија, Лацио, Абруцо, Молисе, Кампања, Пуља, Базиликата, Калабрија, Сицилија, Сардинија), као и држављани Републике Србије који бораве на Малти, могу преко Амбасаде да поднесу захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Риму, тј. на бирачком месту на Малти (законски минимум за отварање бирачког места је 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом).

Захтев се може поднети накасније до поноћи 4. априла 2020. године, лично, поштом или електронским путем (мејлом). Уз захтев (уредно попуњен и потписан) је потребно приложити копију важећег личног документа издатог од надлежног органа Р.Србије (пасош, лична карта, возачка дозвола).

У иностранству могу гласати бирачи који су у Републици Србији уписани у јединствени бирачки списак. Увид у јединствени бирачки списак, ради провере уписа, може се извршити на интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Образац Захтева за пријаву гласања у иностранству можете се преузети OВДЕ.

Уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за пријаву гласања у иностранству, треба да поднесе и захтев за упис у јединствени бирачки списак.

Образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ.

НАПОМИЊЕМО ДА ЈЕ, СХОДНО ПРОПИСИМА, НЕОПХОДНО ПОДНЕТИ НОВУ ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ, БЕЗ ОБЗИРА ДА ЛИ ЈЕ БИРАЧ ПОДНОСИО ЗАХТЕВ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕТХОДНИМ ИЗБОРИМА.

Адреса: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma

Е-mail: ljubomir.merdovic@mfa.rs


Верзија за штампу
Важне информације