| |     latinica | english  
Насловна
ПОЗДРАВНА ПОРУКА АМБАСАДОРА

Поштовани посетиоци,

Добродошли на интернет презентацију Амбасаде Републике Србије у Риму.

Имам изузетну част да представљам Републику Србију у Републици Италији. Ову одговорну дужност сам преузео са великим ентузијазмом 4. октобра 2017. године, када сам предао акредитивна писма председнику Републике Италије Серђу Матарели.

Основни циљ мог и рада мојих сарадника биће унапређење политичких, економских и културних веза између Србије и Италије, као и свеукупних билатералних односа између две пријатељске и блиске земље.

Билатерални односи Србије и Италије су развијени и интензивни, уз постојање великог потенцијала за њихово унапређење на свим пољима. Највиши званичници две земље деле овакву заједничку визију, што представља мотив да самоуверено гледамо ка будућности и појачамо наше активности ради даљег јачања билатералних веза. 

Пораст инвестиционих улагања, растући ниво економске размене и повећање броја туриста јесу основа да односи између Републике Србије и Републике Италије достигну жељени ниво. Поверење које италијански предузетници указују Републици Србији огледа се у присуству великог броја компанија, које успешно раде и послују у нашој земљи. Ипак, потенцијали сарадње су изнад постојећег нивоа и у интересу две земље и њених грађана је да још ближе, интензивније и разноврсније сарађујемо.

Унапређење српско-италијанских односа има изванредан значај, не само са билатералног аспекта, већ и у погледу стабилности и просперитета целог региона, с обзиром да Италија даје снажну подршку процесу евроинтеграција Србије и читавог региона Западног Балкана.

Посебан део наше мисије биће посвећен промоцији и повећању видљивости српске културе у Италији. Сматрам да је од великог значаја да се Италија боље упозна са српском традицијом, културним знаменитостима и савременим стваралаштвом Србије.

Амбасада ће бити ангажована и у организацији програма намењених српској дијаспори са циљем јачања веза са матицом и очувања културног идентитета. Наставићемо неговање пријатељства између српских и италијанских грађана, јер су наше културне везе започеле давно, а на нама је да их поново откријемо, продубимо и тиме потврдимо наше искрено међусобно пријатељство и поштовање.

Искрено сам уверен да ове циљеве можемо постићи заједно са Вама.

С поштовањем,

Амбасадор Горан Алексић
 


Верзија за штампу
Амбасадор
ПОЗДРАВНА ПОРУКА АМБАСАДОРА
CURICULUM VITAE